VN: in 118 landen sprake van mensensmokkel

Miljoenen mensen worden jaarlijks door mensensmokkelaars seksueel uitgebuit of aan dwangarbeid onderworpen. De slachtoffers komen uit 136 landen en zijn in zeker 118 landen aangetroffen. Het gaat merendeels om vrouwen, maar het aantal kinderen dat ten prooi valt aan mensensmokkelaars neemt toe. Dat staat in een rapport van het drugs- en misdaadagentschap van de Verenigde Naties (UNODC).

In 58 procent van de gevallen werden de slachtoffers van mensensmokkel seksueel uitgebuit. Iets meer dan een derde, 36 procent, van de slachtoffers werd gedwongen te werk gesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden.

Over het algemeen zijn de smokkelaars volwassen mannen die in of vanuit hun eigen land opereren. Het komt echter steeds vaker voor dat vrouwen en buitenlanders zich met mensensmokkel inlaten.

"Deze wereldwijde misdaad levert voor de smokkelaars miljarden dollars winst op", aldus UNODC-directeur Joeri Fedotov. Mensensmokkel met seksuele uitbuiting als doel komt in Europa, Centraal-Azië en Noord- en Zuid-Amerika vaker voor. Terwijl in Afrika, het Midden-Oosten en Azië smokkel om mensen gedwongen te werk te stellen vaker voorkomt. Daarnaast werden mensen gesmokkeld voor hun organen, om te bedelen, vanwege een uithuwelijking en voor illegale adoptie.

Volgens het rapport van UNODC wordt er vooruitgang geboekt bij de bestrijding van mensensmokkel. In 134 landen zijn wetten aangenomen die mensensmokkel strafbaar maken.