Al tien maanden geen bank overvallen

Sinds vorig jaar april is in Nederland geen bank meer overvallen. Het aantal bankovervallen is gedaald van 570 in 1992 naar vier in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De daling wordt toegeschreven aan het feit dat bankpersoneel niet langer toegang heeft tot grote sommen geld. "Daardoor heeft een bankoverval voor criminelen geen zin meer", zegt hoofd criminaliteitsbestrijding van de NVB Yvonne Willemsen in een verklaring.

Het aantal plofkraken van geldautomaten steeg vorig jaar met vier procent naar 127. Het aantal ramkraken daalde van zeven naar vier. Bij een plofkraak proberen criminelen met een explosie de kluis van de geldautomaat te kraken. Hierdoor ontstaat veel schade aan gebouwen en automaat, terwijl er nauwelijks geld buit wordt gemaakt.

De daders zijn volgens de belangenverenging van banken vaak zware en ervaren criminelen die systematisch te werk gaan. De banken werken intensief samen met de politie om de aanpak van plofkraken meer prioriteit te geven.