FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 februari 2013

Benitez: fans verspillen hun tijd

Chelsea-trainer Rafael Benitez vindt dat fans van de Londense club hun tijd verspillen met tegen hem gerichte spandoeken. Dat zei de Spanjaard na afloop van het gewonnen FA Cup-duel tegen Middlesbrough, meldt de BBC. "Ze hoeven zich over mij geen zorgen te maken. Aan het einde van het seizoen ben ik weg."

Benitez, die vanwege zijn Liverpool-verleden hoogst omstreden is bij de Chelsea-aanhang, vindt dat de fans van de Blues beter achter hun ploeg kunnen gaan staan. "Ik ben teleurgesteld in sommige fans. Ze verspillen hun tijd met hun spandoeken en hun liedjes."

De Spanjaard haalde ook uit naar het bestuur van Chelsea. "Ze gaven me de titel interim-manager en dat is een enorme fout", wijst de man die het roer overnam van Roberto di Matteo op het gebrek aan vertrouwen dat uit die titel spreekt. "Ik ben de manager en ik zal de club leiden."

Standbeeld Rosa Parks onthuld

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in de nationale beeldenzaal van het Capitool een standbeeld van mensenrechtenactiviste Rosa Parks onthuld. Parks' weigering in 1955 om in een bus op te staan voor een blanke man was een cruciaal moment in de burgerrechtenstrijd in de Verenigde Staten.

Obama zei dat Parks haar rechtmatige plek heeft ingenomen tussen degenen die de loop van de Amerikaanse geschiedenis hebben vormgegeven. "We doen er goed aan om hier een standbeeld van haar neer te zetten, maar we kunnen haar geen grotere eer bewijzen dan de kracht van haar principes en haar moed die uit overtuiging werd geboren verder uit te dragen", zei Obama. Parks is de eerste zwarte vrouw die in de beeldenzaal van het Capitool wordt geëerd met een manshoog standbeeld.

Parks werd gearresteerd toen ze in een bus in Montgomery, in de Amerikaanse staat Alabama, weigerde haar zitplaats af te staan. Haar daad zorgde ervoor dat een jonge geestelijke, Martin Luther King, een burgerrechtenleider van naam werd. Hij riep na de daad van Parks op tot een boycot van het busbedrijf, dat bijna failliet ging. Uiteindelijk schafte het bedrijf de rassenscheiding in de bus af. Het protest van Parks leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie.

Parks was een volwaardig mensenrechtenactivist, stelt Jeanne Theoharis, die de nieuwe biografie Het Rebelse Leven van Mevrouw Rosa Parks schreef. Haar aandeel wordt echter zelden gelijkgesteld aan dat van andere leiders zoals King, die de Nobelprijs voor de Vrede won. "Rosa Parks wordt doorgaans geëerd als een moedige vrouw, maar die eer richt zich op alleen die ene daad in de bus op 5 december 1955", aldus Theoharis, die als politicologe is verbonden aan de Brooklyn College-City University in New York. "Die moed (...) was het product van decennia van politiek werk dat daarvoor was verricht en hield decennialang stand", zei ze.

Parks - die op 24 oktober 2005 op 92-jarige leeftijd overleed - werd opgevoed door haar moeder en grootouders, die haar leerden dat respect eisen onderdeel is van gerespecteerd worden, zei Theoharis. Toen ze trouwde met Raymond Parks zette ze zich samen met hem in tegen de veroordeling van negen jonge mannen tussen de 12 en 19 die ervan werden verdacht twee blanke vrouwen te hebben verkracht. Ze werden later door een geheel blanke jury veroordeeld.

In de jaren 40 sloot Parks zich aan bij de mensenrechtenorganisaties en streed ze voor stemrecht voor zwarten en tegen seksueel geweld tegen vrouwen, aldus Theoharis. Na de busboycot in Alabama werden Parks en haar man ontslagen en bedreigd. Ze gingen in Detroit wonen waar Parks zich als activiste inzette tegen de oorlog in Vietnam en zich bezighield met armoede, woningkwesties en rassengelijkheid.

In 1996 kreeg Parks de Presidential Medal of Freedom en in 1999 de Congressional Gold Medal. Volgens Parks' nicht Rhea McCauley is dit eerbetoon echter anders. "De medaille kon je meenemen, op de schoorsteenmantel zetten", zei McCauley. "Maar haar aanwezigheid in deze zaal is permanent en kinderen kunnen naar het Capitool gaan en het gezicht van mijn tante zien."

[FA Cup] Chelsea treft Man Utd. na zege op Middlesbrough

Chelsea is doorgedrongen tot de laatste acht van het FA Cup-toernooi. De Londenaren ontdeden zich in de tweede helft van Middlesbrough (0-2). In het Riverside Stadium wist Middlesbrough, dat uitkomt in de Championship, de bezoekers een helft lang in bedwang te houden. In het tweede bedrijf boden doelpunten van Ramires en Victor Moses echter uitkomst voor Chelsea.

Ramires opende de score vijf minuten na rust. De middenvelder zag zijn geplaatste schot licht van richting veranderd worden door Fernando Torres: 0-1. Nadat Oscar en Eden Hazard enkele goede mogelijkheden onbenut lieten, gooide Moses het duel een kwartier voor tijd alsnog in het slot.

De aanvaller scoorde eenvoudig van dichtbij en bepaalde de eindstand op 0-2. Chelsea stroomt zodoende door naar de kwartfinales, waarin het Manchester United treft.

[Coupe de France] PSG en Ibra wippen Marseille uit beker

Paris Saint-Germain heeft de kwartfinale van de Franse beker bereikt. In eigen huis was de ploeg sterker dan Olympique Marseille. Bij Paris Saint-Germain stond David Beckham voor het eerst in de basis. Gregory van der Wiel mocht de hele wedstrijd spelen.

De matchwinner voor de Parijse club was zoals zo vaak Zlatan Ibrahimovic. In een saaie eerste helft zorgde de Zweedse spits na 35 minuten voor de enige opwinding in het stadion. Clement Chantôme stuurde 'Ibra' diep. Hij omspeelde Lucas en via doelman Steve Mandanda scoorde hij de 1-0.

Na 63 minuten gooide de topscorer van de Ligue 1 de wedstrijd in het slot. Beckham stuurde hem diep en Marseille-verdediger Jeremy Morel haalde Ibrahimovic in de zestien neer. Hij ging zelf achter de bal staan en maakte geen fout vanaf de stip. Er was ook slecht nieuws voor Ibrahimovic. De UEFA gaf hem een schorsing van twee wedstrijden in de Champions League voor een overtreding op Valencia-speler Andres Guardado.

Andere uitslagen achtste finale Coupe de France

Lorient - Brest 3-0
Raon l'Etape - Girondins Bordeaux 2-2 (Bordeaux wint na penalty's)
Vénissieux - AS Nancy 0-2 (na verlenging)

Dinsdag plaatsten Troyes, Evain Thonon-Gaillard en Saint-Étienne zich al voor de kwartfinales. Morgen spelen RC Lens en Épinal nog tegen elkaar.

[Pro Ligue] Anderlecht loopt averij op tegen Zulte

Anderlecht heeft in eigen huis met 1-0 verloren van Zulte-Waregem. Een mooie reeks kwam hierdoor ten einde. De ploeg van John van den Brom was in alle competities namelijk al zestien keer op rij ongeslagen. In eigen huis kreeg Anderlecht een tikje in de titelrace van de nummer twee Zulte-Waregem, dat door de winst tot op zes punten is genaderd.

Anderlecht was in de eerste helft de sterkste ploeg. De grootste kans was echter na vier minuten al voor Zulte-Waregem. Thorgan Hazard stuurde Jens Naessens diep. Hij hield Cheikhou Kouyaté knap af, maar schoot recht op doelman Silvio Proto.

Na rust hetzelfde verhaal. Anderlecht domineerde, maar Zulte was het gevaarlijkst. Na een uur dwong Hazard opnieuw Proto tot een knappe redding. Ruim tien minuten later lag de bal dan toch in het Anderlecht-doel. Opnieuw stuurde Hazard zijn ploeggenoot Naessens de diepte in. Die legde goed af op Berrier, die zo de enige goal van de wedstrijd scoorde.

De naughty bits van Anne Hathaway

Ze deed het weer, Anne Hathaway. De showbizzredacteur had het goed gezien. Waren dat geen tepels die de kop opstaken in de jurk van de Oscar-(beste bijrol)-winnares? 'Heeft ze het koud?' kwijlde hij bij de foto. Of waren de tepels onschuldig en creëerde de jurk die suggestie op eigen houtje? Natuurlijk was het Anne die onze fantasie aan het werk zette, ze heeft er een handje van.

[DFB Pokal] Bayern klopt Dortmund: Beauty Robben

Bayern München heeft zich ten koste van Borussia Dortmund geplaatst voor de halve finale van de DFB Pokal. Arjen Robben was de matchwinner. In eigen huis nam Bayern het op tegen de rivaal van de laatste jaren, Borussia Dortmund. Der Rekordmeister genoot het meeste balbezit in de eigen helft. Na een kwartier kon Toni Kroos van dichtbij inschieten na een fout van Dortmund, maar hij miste jammerlijk.

Vlak voor rust kwam Bayern dan toch op voorsprong. Na goed doorzetten van Philipp Lahm kreeg Arjen Robben de bal op zo'n twintig meter van het doel. Hij draaide zich met de bal richting goal en met links krulde hij de bal prachtig in de kruising. Na rust kregen beide ploegen grote kansen. Maar Robert Lewandowski had het vizier niet op scherp bij Dortmund en Bayern-spits Mario Mandzukic trof uit een rebound de lat.

Twintig minuten voor tijd was Bayern opnieuw dicht bij het vergroten van de voorsprong. Eerst dwong Javi Martinez doelman Roman Weidenfeller al tot een redding met een kanonskogel. En een minuut later kopte Daniel van Buyten uit een corner nipt over. Ook Mandzukic en Dante wisten niet te scoren uit een kans, maar Bayern hield in elk geval de voorsprong vast en blijft zo zicht houden op de 'treble': landskampioenschap, beker en Champions League.

Ambtenaren Curaçao beraden zich op pensioenactie

Ambtenarenvakbonden op Curaçao beraden zich op acties. Ze zijn het niet eens met de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Het parlement ging dinsdagavond akkoord met een verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar. Die wet treedt vrijdag al in werking.

De bezuinigingsmaatregelen van de regering van Daniel Hodge zijn nodig om de begroting van het eiland sluitend te krijgen. Als de premies en pensioenleeftijd niet zouden worden verhoogd, zou dat betekenen dat de AOW in augustus niet meer kan worden betaald. De kas is dan leeg.

De bonden beroepen zich op het Sociale Statuut, dat in 2010 werd aangenomen en waarin is afgesproken dat ambtenaren er tot 2015 niet op achteruit zouden gaan. Die toezegging deed de regering destijds om de overgang van ambtenaren tijdens de staatkundige vernieuwing in goede banen te leiden. Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven en werd Curaçao autonoom. Ambtenaren van het land Nederlandse Antillen gingen toen op in het oude ambtenarenkorps van het eilandgebied Curaçao.

Eerder weigerden de bonden al akkoord te gaan met een aanpassing van de basisziektekostenverzekering. Ook toen beriepen ze zich op het Sociaal Statuut. En met succes. Minister Etienne van der Horst van bestuur, planning en dienstverlening ging akkoord met uitstel van die plannen voor het ambtenarenkorps. Zover wil de regering nu echter niet gaan.

De overheidsbonden overleggen woensdagmiddag met hun advocaten om te besluiten of ze wel of niet naar de rechter stappen. Een staking wordt niet uitgesloten, maar de bonden willen eerst met elkaar overleggen.

[KNVB beker] Uitslag AFC Ajax - AZ

AZ heeft in de halve finale van de KNVB Beker Ajax met 0-3 verslagen. De Amsterdammers wisten het grootste deel van de wedstrijd te controleren, maar kwamen desondanks niet tot scoren. Dat lukte de ploeg van Gert-Jan Verbeek wel.

In de eerste helft van de wedstrijd was het allemaal niet zo spectaculair. Beide ploegen wisten niet veel te creëren. Ajax speelde veelal beter, maar kreeg ook amper kansen. Wel was de ploeg van Frank de Boer dichtbij een goal toen Moisander zijn hoofd tegen de bal zette. Zijn inzet belandde echter op de paal waardoor de twee ploegen de eerst helft eindigden zoals ze die begonnen.

Ook in de tweede helft kwamen de Amsterdammers het beste uit de verf. Het kreeg ook wat meer kansen. Zo wisten Hoesen en Lukoki op goal te schieten, maar de ballen kwamen telkens niet verder dan de handen van keeper Esteban. Hoewel Ajax het spel maakte, wist AZ te scoren. Door slecht uitverdedigen kon Altidore op een voorzet van Maher vrij inkoppen, 0-1.

Daarna is Ajax in de war en mag het AZ het spel gaan maken. Dat doet het ook zeker. Zelfs Siem de Jong kan een volgende treffer van de Alkmaarders niet voorkomen. Hoewel de hele Arena roept om hands, mag AZ door voetballen en maakt Gudmundsson oog in oog met Cillisen de 0-2. In de derde minuut van de extra tijd scoorde Altidore nog een fraaie treffer van afstand. AZ wint opnieuw van Ajax in de KNVB Beker en mag zodoende 9 mei in de Kuip aantreden tegen PSV in de finale.

AFC Ajax

0 - 3

AZ

     74' Altidore
 88' Gudmundsson
90+3' Altidore
 
 Gele kaart: Fischer, (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 35.609
Arbiter: Kevin Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Dijks
Schöne
Poulsen
Serero (De Jong '77)
Lukoki (Fischer '69)
Hoesen (Sigthórsson '69)
Boerrigter
  Esteban
Marcellis
Viergever
Reijnen
Gorter (Wijnaldum '29)
Henriksen
Maher
Elm
Beerens
Altidore
Overtoom (Gudmundsson '83)

Kosovo vraagt hulp VS in gesprekken met Servië

Kosovo heeft de Verenigde Staten met klem verzocht zijn positie te steunen in de gesprekken met Servië over de mate van zelfbestuur voor de Serviërs in het noorden van Kosovo. Premier Hashim Thaci riep de VS op Kosovo's weigering om de Servische minderheid rechten te verlenen 'die de grondwet en de binnenlandse orde ondermijnen' te steunen. Kosovo heeft de grenzen van zijn flexibiliteit bereikt, zei Thaci tegen de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken William Burns.

Kosovo, dat zich in 2008 eenzijdig afscheidde van Servië, wordt door veel landen erkend als apart land. Servië weigert Kosovo echter te erkennen. Met de gesprekken willen Kosovo en Servië het pad effenen voor toetreding tot de Europese Unie.

Kosovo staat onder druk om in te stemmen met een hoge mate van zelfbestuur voor de etnische Serviërs die in Noord-Kosovo wonen en de door Albanezen gedomineerde regering in Pristina boycotten. Kosovo is bereid om gekozen lokale raden toe staan in gebieden waar voornamelijk Serviërs wonen, maar wil dergelijke organen geen uitvoerende macht geven waarmee de federale autoriteiten terecht kunnen worden gewezen.

De gesprekken starten begin maart onder toezicht van EU-chef voor buitenlandse aangelegenheden Catherine Ashton.

Gesink kopman Blanco in Parijs-Nice

Robert Gesink is de kopman van Blanco Pro Cycling in Parijs-Nice. Dat heeft de voormalige Rabobankploeg woensdag bekendgemaakt. Naast Gesink gaan ook Stef Clement, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Mark Renshaw, Rick Flens, Maarten Tjallingii en David Tanner zondag van start in de Rit naar de Zon.

Parijs-Nice is de eerste belangrijke Europese etappekoers. Vanaf zondag testen de grote namen zich acht dagen lang in de aanloop naar het klassiekerseizoen.

UEFA dreigt Fenerbahçe met uitsluiting

De UEFA dreigt Fenerbahçe met een jaar uitsluiting van Europees voetbal als de fans van de Turkse topclub zich blijven misdragen. Ondanks dat Fenerbahçe de thuiswedstrijd in de Europa League tegen BATE Borisov zonder publiek afwerkte, slaagden fans erin vuurwerk met een kleine parachute het stadion in te katapulteren.

Door die actie moet de club uit het Aziatische deel van Istanbul over twee weken ook de thuiswedstrijd in de achtste finale van de Europa League tegen Viktoria Plzen zonder publiek spelen. Als de fans zich binnen twee jaar weer misdragen moet de club van Dirk Kuijt een jaar Europese competitie missen. Fenerbahçe kreeg bovendien een boete van 60.000 euro opgelegd.

Belgische smokkelt dure vogeltjes in koffer

Een Belgische vrouw is dinsdag op Schiphol betrapt terwijl ze 34 waardevolle vogeltjes Nederland probeerde binnen te smokkelen. De nog levende vogeltjes waren verstopt in vijftien doosjes in een koffer, die op een vlucht vanuit Mexico waren meegekomen, meldt de douane woensdag.

De vogeltjes behoren tot de soorten Amerikaanse goudvink en rozebuikvink en zijn in totaal zo'n twintigduizend euro waard. In Mexico heerst momenteel een agressieve vorm van vogelgriep. De dieren zijn in beslag genomen en in quarantaine geplaatst. De 34-jarige vrouw is opgepakt op verdenking van het overtreden van de Flora- en faunawet en het veroorzaken van dierenleed.

Ferrari's in beslag genomen bij politieactie

Bij de grootscheepse politieactie in Rhenen, Veenendaal en Arnhem zijn woensdagochtend onder meer twee Ferrari's, Mercedessen en andere luxe auto's en tienduizenden euro's in beslag genomen. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Bij de acties werden acht mannen tussen de 24 en 52 jaar uit Rhenen en Arnhem aangehouden op verdenking van wietteelt, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

In een van de woningen werd een vuurwapen aangetroffen, dat in beslag is genomen. Verder confisqueerde de politie een waterscooter, een quad, sieraden en dure horloges.

In totaal werden twaalf woningen en bedrijfspanden doorzocht, onder meer op een woonwagenkamp aan de Middelbuurtseweg in Rhenen. Netbeheerder Stedin ontdekte tijdens de politieactie dat bij acht van de 21 onderzochte woningen op het woonwagenkamp met de energiemeter was geprutst. Die bewoners zijn afgesloten.

Bij de actie waren zo'n 170 agenten betrokken. Wietkwekerijen werden niet aangetroffen. De doorzoekingen waren een vervolg op een onderzoek waarbij vorig jaar wel wietkwekerijen werden aangetroffen.

UEFA acht Drogba speelgerechtigd

Didier Drogba is gewoon speelgerechtigd in Europees verband. Dat heeft de UEFA woensdag bepaald. De Europese voetbalbond reageerde daarmee op een bezwaar van Schalke 04. De ploeg uit Gelsenkirchen was het er niet mee eens dat de Ivoriaanse spits in de Champions League aantrad voor tegenstander Galatasaray.

De transfer van Drogba naar Galatasaray wordt betwist door zijn vorige ploeg Shanghai Shenhua. De Chinese formatie claimt dat de aanvaller nog tot en met 2014 bij hun onder contract staat. De FIFA bepaalde dat Drogba tot het een definitieve uitspraak over de zaak doet voor de Turken uit mag komen.

Schalke accepteert de uitspraak van de UEFA, schrijft de club op zijn website. "We hebben altijd aangegeven dat het ons om verduidelijking ging", laat financieel directeur Peter Peters van de club uit Gelsenkirchen optekenen. De eerste wedstrijd tussen Galatasaray en Schalke in de achtste finales van de Champions League eindigde vorige week in 1-1. De return in Duitsland wordt op 12 maart gespeeld.

Raadslid weer betrapt met kinderporno

De Arnhemse politicus Martin van Meurs, die in 2011 werd veroordeeld voor het bezit en verspreiden van kinderporno, is opnieuw opgepakt. Het 61-jarige gemeenteraadslid viel door de mand tijdens een controle, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem woensdag.

De politicus werd in september 2011 veroordeeld tot een jaar cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar. Een van de voorwaarden was dat de Arnhemmer regelmatig zijn gegevensdragers moet laten checken door de politie. Tijdens zo'n controle is nieuwe kinderporno gevonden.

De man meldde zich dinsdag op verzoek van de politie op een politiebureau. Hij zit vast en moet donderdag voor de rechter-commissaris komen.

Van Meurs, die eerder wethouder voor de PvdA was, werd vanwege zijn veroordeling uit zijn partij Pro Arnhem gezet. Na het uitzetten van zijn straf keerde hij echter terug in de Arnhemse gemeenteraad onder de naam Nieuw Leefbaar Arnhem. De terugkeer van Van Meurs in de gemeenteraad zorgde destijds voor veel ophef.

Shell stopt tijdelijk met boren Noordelijke IJszee

Shell gaat niet in 2013 niet naar olie boren in de Noordelijke IJszee. De president van Shell, Marvin Odum, zei donderdag in een verklaring dat het bedrijf boorwerkzaamheden in de Tsjoektsjenzee en de Beaufortzee tijdelijk opschort.

Odum zei dat er vooruitgang is geboekt in Alaska, maar dat boren in de Noordelijke IJszee een langetermijnproject is dat het bedrijf op een veilige en weloverwogen manier wil doen.

In 2012 boorde Shell gaten in twee bronnen in de Tsjoektsjenzee en de Beaufortzee, maar tijdens het boren kreeg Shell te maken met problemen.

Apple stelt aandeelhouders niet tevreden

Topman Tim Cook van Apple is er niet in geslaagd morrende aandeelhouders tevreden te stellen tijdens de jaarvergadering van het bedrijf. Hij zei manieren te zoeken om de eigenaren mee te laten profiteren van de berg kasgeld die Apple heeft liggen, maar deed geen concrete beloftes.

De fabrikant van populaire gadgets als Mac-computers, de iPod, de iPhone en de iPad heeft ruim 137 miljard dollar op de plank liggen. De druk op de top van Apple om op zijn minst een deel van dat geld te gebruiken om het rendement van de aandeelhouders een duwtje in de rug te geven, loopt steeds verder op.

Daarbij speelt mee dat het aandeel Apple de laatste tijd niet meer de beurslieveling is die het de afgelopen jaren steevast was. De koers is sinds september met meer dan een derde gedaald. Ook de onstuimige omzet- en winstgroei lijkt af te vlakken, nu de concurrentie van met name Samsung een steeds sterkere bedreiging vormt.

Ontsnapte gevangene opgepakt in Amsterdam

Een 25-jarige man die in december uit een Amsterdamse gevangenis wist te ontsnappen is dinsdag in een woning in de hoofdstad aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdagavond. De man bleek zich schuil te houden in een woning in Amsterdam-West, zo wees onderzoek uit.

De voortvluchtige gevangene werd rond 20.00 uur opgepakt. De man wist 23 december te ontsnappen uit een gevangenis aan de Havenstraat. Details over de identiteit van de man zijn niet bekendgemaakt. Wel meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie destijds dat de man niet vastzat vanwege een geweldsdelict.

[DFB Pokal] Stuttgart via Bochum naar halve finale

VfB Stuttgart heeft de halve finale van de Duitse DFB Pokal bereikt. In eigen huis won de ploeg met 2-0 van VfL Bochum. Na een ruim kwartier stond de thuisploeg al op een 1-0 voorsprong. Bochum verloor de bal en Stuttgart schakelde razendsnel om naar een counter. Arthur Boka legde af op Christian Gentner. Zijn schot werd van richting veranderd door Bochum-verdediger Holamr Eyjolfsson en vloog het doel in.

Na rust bleef Stuttgart de betere ploeg. Een kwartier in de tweede helft resulteerde dit in een grote kans voor opnieuw voor Gentner, maar Michael Lumb kopte de bal van de doellijn weg. Tien minuten voor tijd maakte de thuisploeg het karwei af. Ibrahima Traoré veroverde de bal en na een goede solo legde hij hem af op Vedad Ibisevic. Beheerst schoot de Bosniër de 2-0 binnen.

Burgemeester Amsterdam flirt met Ali B

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hoopt dat Ali B deel wil uitmaken van het programma rond de troonswisseling. Dat zei Van der Laan woensdag in De Wereld Draait Door.

"Ik kom hier vanavond om hem vast te leggen", zei Van der Laan, die aan tafel zat met Matthijs van Nieuwkerk en Ali B. "Ik ben een vriend van de koninklijke familie", reageerde de rapper, die met koningin Beatrix knuffelde na een jubileumbezoek aan Flevoland.

Van der Laan zou de rapper op 30 april graag zien op het Museumplein, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een soort 'oranjeplein'. "We willen graag Ali B zien en na Ali B willen we André Rieu of zoiets."

Button kijkt naar concurrentie

Jenson Button geeft toe dat hij tijdens de wintertests naar de concurrenten kijkt. Opvallend want de meeste zeggen altijd dat de tijden niks zeggen.

Er zijn veel clichés in de autosport die te pas en te onpas gebruikt worden. Veel fans kunnen de uitspraken "het is pas vrijdag" en "het seizoen is nog lang" niet meer horen.

"Wat een onzin is dat toch. We hebben allemaal schermen met de tijden voor ons, we kijken allemaal naar wie wat doet met welke banden en we proberen allemaal te raden met hoeveel brandstof men rijdt," aldus de wereldkampioen van 2009.

"We zeggen altijd wel in de winter dat we ons op onszelf richten - en als we aan de setup werken is dat ook zo - maar als we dat niet doen, zitten we naar de tijden te kijken. Mercedes lijkt momenteel snel, Red Bull is een beetje moeilijk te lezen, Ferrari is snel en ook Lotus heeft een goede auto."

'Kickbokslegende Ramon Dekkers (43) overleden'

Kickbokslegende Ramon Dekkers is woensdag op 43-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Brabant. De Bredanaar werd tijdens het trainen op zijn racefiets plotseling onwel. Reanimatie door massaal uitgerukte hulpdiensten mocht niet meer baten.

Dekkers was achtvoudig wereldkampioen kickboksen. In de jaren negentig kreeg hij in Thailand zelfs een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de sport. Sinds zijn afscheid trainde hij zijn eigen Golden Glory-team.

Oost-Europeanen stelen 21 ton Goudse kaas

Oost-Europeaanse fraudeurs hebben in Duitsland 21 ton Goudse kaas gestolen. Hun truc was dat zij op de veiling deden alsof zij werkten voor een gerenommeerd bedrijf dat niet meteen hoeft te betalen, maar een rekening krijgt.

De kaas werd vervolgens opgehaald door een vrachtwagen, die was beschilderd als een voertuig van het echte bedrijf. Dit heeft de politie in Oldenburg woensdag laten weten.

Oost-Europeanen stelen 21 ton Goudse kaas
Oost-Europeanen stelen 21 ton Goudse kaas (Foto: ANP)

Levenslang voor Griekse ex-burgemeester

Een voormalige burgemeester van de Griekse stad Thessaloniki is woensdag tot levenslang veroordeeld wegens verduistering. Twee ambtenaren kregen dezelfde straf. De drie hadden meer dan zeventien miljoen euro aan gemeentegeld verduisterd.

Volgens de rechter speelde Vassilis Papageorgopoulos, die van 1999 tot 2010 burgemeester was, een cruciale rol bij de verduistering. De 65-jarige Papageorgopoulos ontkent iets te hebben misdaan. Hij zei dat de zaak is verworden tot een 'politiek proces', dat wordt gevoerd 'omdat de bevolking uit is op het bloed van politici'.

Een van de twee ambtenaren, Panagiotis Saxonis, was als ambtenaar verantwoordelijk voor het overmaken van geld dat werd ingehouden op de salarissen van ambtenaren voor het socialezekerheidsfonds. In plaats van het geld over te maken stak Saxonis tien procent in eigen zak, waarna hij de rest doorschoof naar zijn collega, Michalis Lemoussias. Die laatste deelde het overgebleven geld vervolgens met Papageorgopoulos.

Volgens rechter Giorgos Apostolakis is het zonneklaar dat Papageorgopoulos betrokken was bij de verduistering. "Papageorgopoulos was de baas en zonder zijn toestemming had Lemoussias niets kunnen doen", aldus de rechter. "Zijn zwijgende houding aan de zijlijn toont aan dat hij overal vanaf wist."

Alledrie de mannen hebben aangekondigd in beroep te gaan.

Bejaarde opgepakt voor ontucht met paardenmeisjes

Een 72-jarige man uit het Gelderse Oldebroek is dinsdag opgepakt voor het plegen van ontucht met vijf meisjes. De meisjes verzorgden paarden die bij de man op stal stonden. Mogelijk zijn er meer slachtoffers, meldt de politie woensdag.

Vijf meisjes hebben bij de politie een verklaring afgelegd tegen de man. De verdachte wordt vrijdag voor de rechter-commissaris geleid. Wat de man precies met de meisjes zou hebben gedaan, is niet bekendgemaakt.

[KNVB beker] Uitslag PEC Zwolle - PSV

PSV is de eerste finalist in het toernooi om de KNVB beker. De Eindhovenaren wonnen de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 3-0 en namen daarmee revanche op de zeperd van enkele weken geleden. Toen werd in eigen huis met 3-1 in de competitie verloren. Alle doelpunten waren afkomstig van Jürgen Locadia.

PSV stond binnen het half uur al op een comfortabele 2-0 voorsprong. Locadia, die gister nog met Jong PSV tegen Jong FC Groningen speelde, rondde in beide gevallen op koele wijze af. De aanvaller was overigens de vervanger van Tim Matavz, die door griep niet in actie kon komen.

Jürgen Locadia maakt drie goals tegen PEC Zwolle (Foto: Pro Shots)

Direct na de thee liet PEC Zwolle ook nog wat zien. Mat Klich raakte de lat. Niet veel later reageerde Atiba Hutchinson attent op een poging van Denni Avdic. De Zwollenaren slaagden daarna niet meer in om serieuze kansen te produceren. PSV hoefde zich nog amper in te spannen.

In de slotfase zette Locadia nog zijn hattrick op het scorebord door een counter af te ronden. Door deze zege speelt PSV op 9 mei de bekerfinale, die traditiegetrouw in De Kuip wordt gehouden. De tegenstander komt uit de wedstrijd tussen Ajax en AZ, die vanavond nog gespeeld wordt.


PEC Zwolle

0 - 3

PSV

     16' Locadia
 34' Locadia
 85' Locadia 
 
 Gele kaart: van Polen (PEC Zwolle), Hiljemark, (PSV)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
van Polen
Lachman
Broerse (Benson/46)
Achenteh
Gravenbeek (van Hintum/46)
Pluim
Slot (Narsingh/70)
Klich
Mokhtar
Avdic
  Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems
Hiljemark
van Bommel
Strootman
Wijnaldum
Locadia
Mertens

Meer vrouwen willen op boot tijdens Canal Parade

De kans is groot dat er dit jaar meer vrouwen meevaren tijdens de botenparade van de Amsterdam Gay Pride op 3 augustus. De organisatie kreeg dit jaar namelijk opvallend veel aanmeldingen van vrouwen. Van de 124 inschrijvingen werd 37 procent gedaan door een vrouw. De inschrijving voor de jaarlijkse parade sloot dinsdag.

Volgens Gay Pride-directeur Irene Hemelaar zegt dit percentage vrouwelijke aanmeldingen veel. "Voorheen werd de parade gezien als 'een stel homomannen op een bootje'. Wij zijn blij met meer aanmeldingen door vrouwen, want dat betekent ook meer vrouwen zichtbaar op de boten straks. Wat wij willen is de diversiteit van de beweging van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders zichtbaar maken op de parade", aldus Hemelaar.

Elf van de 124 boten die zich aanmeldden zijn 'women only', dertien aanmeldingen zijn voor boten met alleen mannen. Vorig jaar deden vier boten met alleen vrouwen mee in de parade.

In de Canal Parade is elk jaar plek voor tachtig boten. Zondag vindt de loting plaats. Het thema van de Amsterdamse Gay Pride is dit jaar 'Reflect'.


Meer vrouwen willen op boot tijdens Canal Parade (Foto: Novum)

Issaac en Zeus naar PlayStation All-Stars: Battle Royale, nieuw level

PlayStation All-Stars: Battle Royale krijgt nieuwe dlc. Deze dlc zal gebasseerd zijn op meerdere PlayStation 3 spellen. Deze nieuwe dlc zal beschikbaar zijn vanaf 19 maart.

De volgende dlc zal beschikbaar zijn: een stage gebasseerd op de PSN titel The Unfinished Swan, het personage Zeus van God of War en het personage Isaac Klark van Dead Space. Isaac zal verschillende wapens kunnen gebruiken, met een stijl die vergelijkbaar is met Jak, Drake of Radec. Zeus, daarintegen, is een echte krachtpatser. De Unfinished Swan stage zal een crossover hebben met MediEvil.

Het een en ander valt te bekijken in het onderstaande filmpje. Ga er goed voor zitten, deze gameplay-video met commentaar van Sony Santa Monica's hoofd-designer Seth Killian duurt maar liefst 27 minuten. Mocht dat te lang zijn, dan hebben we ook nog een video specifiek over Issaac en Zeus, die iets verder omlaag staat.

Hiddink (66) denkt nog niet aan stoppen

Guus Hiddink mag inmiddels dan 66 jaar zijn, de oefenmeester vindt het voetbal nog te leuk om met pensioen te gaan. Dat vertelt de trainer van Anzhi Makhachkala in gesprek met Voetbal International.

Hiddink liet in de afgelopen maanden regelmatig weten wel eens te denken aan een afscheid, maar geniet momenteel nog teveel van zijn werk in Rusland. "Als je 65 wordt, zoals ik verleden jaar, dan wil je nog weleens filosoferen over hetgeen er allemaal nog mogelijk is", vertelt de oud-bondscoach van onder meer Nederland en Rusland aan Voetbal International. "Nu denk ik: Ik wil eigenlijk helemaal niet stoppen." "De laatste maanden van het afgelopen jaar bevielen me heel erg goed", vervolgt Hiddink. "Dat geeft dan weer nieuwe energie, zodanig dat ik nu denk: Als het nog fris voelt, waarom zou ik dan stoppen?"

Munsterman: "Met niemand gesproken"

FC Twente nam deze week afscheid van alweer de vijfde trainer in zeven seizoenen. Toch vindt voorzitter Joop Munsterman niet dat iemand iets te verwijten valt.

Hoewel de statistieken niet liegen, vindt Munsterman niet dat Twente in de loop der jaren steeds te snel van trainer is gewisseld. "Fred Rutten en Steve McClaren verzilverden hun succes door naar Duitsland te gaan en we weten allemaal wat voor salarissen daar betaald worden."

"Michel Preud'homme kon zes miljoen euro verdienen in Saudi-Arabië. We kunnen daar natuurlijk nooit tegen op. Als je daarin meegaat, is het einde van de club nabij", vervolgt Munsterman tegenover de camera's van Eredivisie Live.

Bert van Marwijk is een van de namen die momenteel in verband wordt gebracht met de Enschedese club. Volgens Munsterman is Twente echter nog niet bezig met een opvolger. "We hebben met niemand gesproken. We gaan in alle rust de laatste tien wedstrijden van de competitie met de huidige staf afmaken en in het voorseizoen pas contacten leggen."

Vader Kampusch twijfelt aan ontvoering dochter

Het Oostenrijkse ontvoeringsslachtoffer Natascha Kampusch is "sprakeloos" over een nieuw boek van haar vader. Die uit daarin twijfels dat zij als meisje inderdaad jarenlang in een kelder is vastgehouden, zoals zij beweert. Het boek van vader Ludwig Koch verschijnt over 2 weken, maar in Oostenrijkse media wordt al over de inhoud bericht.

De verhouding tussen Natascha Kampusch en haar ouders is al enige tijd moeilijk. Kampusch werd op 2 april 1998 op 10-jarige leeftijd door Wolfgang Priklopil ontvoerd toen ze in Wenen op weg was naar school. Op 23 augustus 2006 ontsnapte Kampusch op een onbewaakt moment.

FIFA schorst 74 voetballers en officials

Wereldvoetbalbond FIFA heeft weer hard opgetreden tegen matchfixing. De voetbalbond legde vooral in Italië veel straffen op. De FIFA heeft zeventig voetballers en officials uit Italië wereldwijd geschorst.

Hiermee neemt het orgaan de nationale schorsingen over van de Italiaanse voetbalbond. De Italianen legden vorig jaar 106 spelers en officials schorsingen op voor matchfixing. Ook vier Zuid-Koreaanse voetballers hebben een wereldwijde schorsing gekregen van de FIFA. De spelers en officials uit Italië en Zuid-Korea mogen nu wereldwijd niet in verband komen met voetbal. De schorsingen variëren van een maand tot levenslang.

Afrojack crasht met gloednieuwe Ferrari

Afrojack heeft woensdag een ongelukje gehad met zijn gloednieuwe Ferrari. De dj, die de wagen eerder op de dag had aangeschaft, slipte op de snelweg en botste tegen de vangrail.

"Hij is geschrokken, maar ongedeerd", vertelt de manager van Afrojack aan Novum Nieuws. "Ga geen Ferrari rijden als het slecht weer is", twitterde de 25-jarige dj na het ongeval. Hij lijkt zich niet al te druk te maken over de gecrashte auto. "Voor iedereen die maar blijft vragen waarom ik nog steeds lach: het is maar een auto. Ik heb een fantastische familie en geweldige fans. Ik hou van jullie."

De bolide heeft behoorlijk wat schade opgelopen. Het gaat twee maanden duren voordat de wagen is gerepareerd.

Tsatevich en Van Dijk winnen GP Le Samyn

Alexey Tsatevich heeft woensdag de Belgische wielerkoers GP Le Samyn gewonnen. De voor Katusha rijdende Rus troefde in Dour de Belgische Vanansoleil-renner Kris Boeckmans af in de sprint. Fransman Adrien Petit werd derde. Bij de vrouwen ging de Nederlandse Ellen van Dijk met de zege aan de haal.

Katusha heeft momenteel een honderd procent score op Belgische bodem. Zaterdag werd de openingskoers Omloop het Nieuwsblad gewonnen door Tsatevich' ploeggenoot Luca Paolini. Van Dijk kwam solo over de streep. De Amerikaanse Shelly Olds en Zweedse Emma Johansson werden tweede en derde.

Huta Galung verder in Cherbourg

Jesse Huta Galung heeft woensdag de tweede ronde van het challengertoernooi in het Franse Cherbourg bereikt. De in Haarlem geboren tennisser zag Philipp Oswald uit Oostenrijk in de tweede set opgeven. Huta Galung stond toen al met 6-4 en 2-0 voor. Beide mannen waren als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Huta Galung treft in de tweede ronde Adrian Ungur. De Roemeen is als derde geplaatst. Bij het ATP-toernooi van Dubai werd Jean-Julien Rojer in het dubbelspel al in de eerste ronde uitgeschakeld. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisham Ul-Haq-Qureshi boog hij met 6-4, 6-4 voor het Indiaas-Amerikaanse duo Rohan Bopanna en Rajeev Ram.

Kruys: "Prestigestrijd ware reden ontslag"

De terugkeer van Gert Kruys bij FC Dordrecht bleek maar van korte duur. Een conflict met technisch directeur Marco Boogers lag ten grondslag aan het vertrek van de trainer.

Dat vertelt Kruys in gesprek met Voetbal International. De keuzeheer keerde voor de tweede keer terug bij Dordrecht, maar zou uiteindelijk slechts vier wedstrijden aan het roer staan. Volgens Kruys toonde Boogers weinig vertrouwen in zijn werkwijze, waarna een botsing volgde.

"Al eerder werd mij duidelijk dat Marco kritiek had op mijn wisselbeleid en mijn werkwijze. En op een gegeven moment vond ik het genoeg", vertelt Kruys. "Het was steeds: "Je moet dit en je moet dat. Je moet je papieren halen en zelf trainer worden, heb ik toen gezegd. Ik bepaal als ik trainer ben en niemand anders, anders kan ik mezelf niet meer serieus nemen."

"Het werd uiteindelijk een prestigestrijd. Ik had geen contract, het was een soort vriendendienst, dus ik was verbijsterd en boos toen dit gebeurde", vervolgt de oefenmeester. "Vanaf het begin heb ik alleen maar teleurstelling gevoeld, ze vonden het steeds allemaal niks. Ik heb daarop een aantal keren gezegd: Werkt dit wel, moeten we wel doorgaan? Misschien dat zij dat hebben geïnterpreteerd als dat we maar moesten stoppen."

Rayman Legends krijgt meer content

Rayman Legends zou eigenlijk deze vrijdag zijn uitgekomen op de Wii U. Tot ontzetting van vele fans is de game, die volgens de ontwikkelaars zelf al af was, uitgesteld tot september. Ubisoft gaat echter die tijd gebruiken om meer content toe te voegen aan het spel.

Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, maakte dat kenbaar in een interview met Kotaku. “The Wii U team is working hard on the Wii U [version] to make sure it continues to improve, so it can become one of the best Wii U games."

“We hope it can be one of the top games Ubisoft creates. What’s very important to consider is that when a team has more time, they are able to continue to improve the quality of the game. When we saw we had more time, we saw all of the possibilities. Some of the possibilities are the social features that we are seeing today, but also new bosses, new possibilities that will take the game to a level that people will love.”

Of die extra content de ontstane wonden kan helen is nog maar de vraag. Wii U-eigenaren kunnen in april alvast de challenge modus gratis downloaden.

Europa League-duel Lazio zonder publiek

De UEFA heeft SS Lazio bestraft voor het racistische gedrag van haar supporters. De Italiaanse club mag bij het eerstkomende Europa League-duel geen fans verwelkomen.

Lazio speelt in de achtste finales van de Europa League tegen VfB Stuttgart, maar zal in het thuisduel in Rome zonder thuispubliek acteren. De UEFA heeft de Italiaanse club bestraft voor het wangedrag van haar supporters in eerdere Europese wedstrijden. Zo riep een deel van de Romeinse racistische leuzen in de Europa League-duels met Tottenham Hotspur en NK Maribor.

'Veroordeelden pas na veertien maanden in cel'

Criminelen die zijn veroordeeld tot een celstraf lopen gemiddeld nog veertien maanden vrij rond voordat ze achter tralies worden gezet. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van interne documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Officieel mogen maximaal dertig dagen verstrijken tussen een onherroepelijke veroordeling en het begin van de gevangenisstraf. Bij de 7144 zaken die zijn onderzocht gaat het om gemiddeld veertien maanden. Dat komt soms doordat allerlei procedures tot uitstel kunnen leiden, en soms doordat verdachten onderduiken.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur noemt de cijfers tegen RTL 'schokkend en onacceptabel'. "We vinden dat er alles aan gedaan moet worden om dat te voorkomen. Zeker in de gevallen waar slachtoffers bij zijn. Dan heb je een extra verplichting als samenleving om ervoor te zorgen dat deze criminelen niet vrij rondlopen."

Het ministerie zegt tegen RTL dat de cijfers voorlopig zijn en dat wordt gewerkt aan maatregelen om de wachttijden te verkleinen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het grote aantal voortvluchtige criminelen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meldde maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat in Nederland 15.696 veroordeelden rondlopen die nog een celstraf moeten uitzitten.

Doping ook probleem in amateursport

Dopinggebruik is niet alleen bij profsporters, maar ook onder amateurs een serieus probleem. Van de Nederlandse huisartsen heeft 35 procent ervaring met amateursporters die klachten kregen na dopinggebruik. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidszorgorganisatie VvAA, meldt Nieuwsuur woensdag.

Artsen krijgen voornamelijk sporters met klachten aan lever, hart en nieren en vruchtbaarheidsproblemen op hun spreekuur. Ook psychische klachten vormen geen uitzondering. Verder zou met name testosteron tot woedeaanvallen en buitengewone agressie kunnen leiden.

Volgens Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit zijn de uitkomsten van het onderzoek nog aan de voorzichtige kant. "Ik denk dat artsen getraind moeten worden in het herkennen van dopinggebruik, want daar gaat absoluut wel eens iets mis", zegt hij in Nieuwsuur. "Dat men het niet ziet en daardoor een heel belangrijk deel van het ziektebeeld mist."

Het legaal en onder toezicht verstrekken van doping, waarvoor een deel van de artsen pleit, is volgens Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap geen optie. "Ik denk dat het gevaar van legaliseren en dus uitbreiden en accepteren van het probleem groter is dan dat je het afwijst en probeert tot een gedragsverandering te komen."

Acteurskoppel GTST maakt reisprogramma

Erik de Vogel en Caroline de Bruijn komen volgende maand met een nieuw reisprogramma. De GTST-acteurs, die zowel in de serie als in het echte leven een koppel vormen, reizen in Romancing the Globe naar exotische bestemmingen.

De Vogel en De Bruijn tekenen zelf voor de productie van het programma, dat uit een reeks van zes afleveringen bestaat. "Erik en ik zijn allebei dol op reizen en dat doen we het liefst samen", zegt De Bruijn, die Janine speelt in GTST, in een verklaring. "Met Romancing the Globe willen we heel graag het opwindende gevoel van samen op reis zijn overbrengen."

De twee verkennen onder meer Marokko, Kenia en het Italiaanse eiland Capri. Het programma wordt 8 maart voor het eerst uitgezonden.

De Bruijn acteert sinds 1992 in Goede Tijden, Slechte Tijden en De Vogel sinds 1995.

FOK!filmtips van de dag: Shutter Island

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Kort na haar bruiloft met Alec Baldwin wordt Meg Ryan gekust door een oude man, waarna de twee persoonlijkheden van lichaam wisselen. Prelude to a Kiss is om 20:30 te bekijken op RTL8.

U.S. Marshal Teddy Daniels, een rol va Leonardo DiCaprio, moet in 1954 samen met zijn partner Chuck Aule, gespeeld door Mark Ruffalo, de verdwijning van een moordenares onderzoeken. Zij is ontsnapt uit het psychiatrische instituut op Shutter Island. Tijdens zijn zoektocht ontrafelt Teddy geheimen over het eiland, zijn partner en zichzelf. Maar niets is wat het lijkt...

Oscarwinnaar Martin Scorsese baseerde  Shutter Islandop de bestseller van auteur Dennis Lehane en werkte na Gangs of New York, The Aviator en The Departed voor de vierde keer samen met hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio. De thriller is te zien op RTL7 om 20:30.

 Deze Star Trek-film valt wat uit de toon bij de andere delen, vooral omdat humor een grotere rol is gaan spelen. De Enterprise vangt signalen op van walvissen die op aarde al lang uitgestorven zijn. De crew komt op het idee om in het verleden walvissen te vangen, waarmee in de toekomst de aarde gered kan worden. Star Trek IV: The Voyage Home om 23:10 op RTL7.

Vanavond kan je ook nog afstemmen op Our Family Wedding, Welcome Home, Roscoe Jenkins en The Mothman Prophecies,

Coalitie overweegt koopkrachtextraatje

De coalitie van VVD en PvdA overweegt om in 2014 enkele honderden miljoenen euro's vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro's op tafel moeten komen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

Die maatregelen moeten onderdeel vormen van een totaalpakket waarin voor een bedrag tussen de 4,5 en 5 miljard euro wordt bezuinigd. VVD en PvdA naderen overeenstemming over deze voorstellen, zeiden bronnen rond het kabinet woensdag tegen het ANP. Er is nog geen akkoord, waarschuwen betrokkenen. "Het kan nog veranderen."

Waarschijnlijk besluiten VVD en PvdA dat op de budgetten van alle ministeries geen inflatiecorrectie wordt toegepast. Dat moet 1 miljard euro opleveren. Dinsdag was al duidelijk geworden dat het kabinet ook de belastingschijven wil bevriezen (opbrengst 1 miljard euro), werknemers in de zorg op de nullijn wil zetten (ook 1 miljard), net als mensen elders in de semipublieke sector (ook 1 miljard). Daarnaast wordt nog elders op de rijksbegroting 1 miljard euro bezuinigd.

Het bezuinigingspakket van tussen de 4,5 en 5 miljard euro is nodig om het begrotingstekort in 2014 weer onder de 3 procent te brengen, zoals de EU-afspraken voorschrijven.

Coalitie overweegt koopkrachtextraatje
Coalitie overweegt koopkrachtextraatje (Foto: ANP)

Boer in cel wegens varkenskannibalisme

Een 52-jarige varkensboer uit de Brabantse plaats Zeeland is woensdag aangehouden voor de misstanden op zijn bedrijf. Bij een recente controle op de boerderij werden dode dieren aangetroffen. Ook bleken varkens elkaar op te eten. Daarnaast zou het bedrijf illegaal mest lozen.

Een aantal varkens bleek er woensdag zo slecht aan toe dat de dierenarts besloot de dieren in te laten slapen. De politie onderzocht het bedrijf woensdagochtend samen met medewerkers van de gemeente Landerd, waar Zeeland onder valt, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Waterschap Aa en Maas.

De gemeente constateerde woensdag diverse milieumisdrijven. Gekeken wordt of de wanpraktijken ook bestuursrechtelijk kunnen worden aangepakt. De gemeente maakte vorige week bekend dat de man een dwangsom van vijftigduizend euro boven het hoofd hangt vanwege een mestoverschot. De verdachte blijft tijdens het vervolgonderzoek in voorlopige hechtenis.

Vermoedelijk geen tbs voor Jasper S.

Japser S., de melkveehouder die vastzit voor de moord op Marianne Vaatstra, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van drie deskundigen die S. psychologisch onderzochten, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend in de rechtbank in Leeuwarden. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat justitie geen tbs zal eisen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 28 maart. De rechtbank wil de drie experts dan ook horen en reserveert de 29e als uitloopdag.

De Friese melkveehouder stond woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter in een pro-formazitting. Justitie legt de 45-jarige S. moord en verkrachting ten laste. Zijn advocaat liet weten geen onderzoekswensen meer te hebben.

S. werd op zondagavond 18 november aangehouden. Hij deed mee aan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek onder achtduizend mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het meisje woonden. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel. S. heeft bekend Vaatstra te hebben vermoord en verkracht.

Het lichaam van de 16-jarige Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland in Veenklooster. Zij was verkracht en vermoord nadat zij in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde was gefietst. S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra. Hij zou dertien jaar lang zijn mond hebben gehouden om zijn familie te beschermen, liet zijn advocaat eerder weten.

Vierde verdachte mishandeling Oosterhout vast

Bij de politie in Oosterhout heeft zich donderdagavond een vierde verdachte gemeld van de zware mishandeling vorige maand in de Noord-Brabantse plaats. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Oosterhout. Hij zit vast, meldt de politie. Eerder donderdag meldden zich al drie andere Oosterhouters.

Vijf jongens mishandelden vorige maand een 25-jarige man in het uitgaansgebied van Oosterhout. Ze sloegen en schopten hem en lieten hem uiteindelijk bewusteloos op straat achter.

Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant besteedde maandag aandacht aan de mishandeling en toonde beelden van het geweld. Naar aanleiding daarvan kwamen tientallen tips binnen, waarin ook namen werden genoemd.

Slavenhouders komen in een database

Britten kunnen in een nieuwe database achterhalen of er zich onder hun voorvaderen slavenhouders bevonden. Onderzoekers van University College in Londen hebben een lijst samengesteld met duizenden namen van lieden die na het Britse verbod op slavernij in 1833 door de regering schadeloos werden gesteld voor het verlies van hun 'bezit'.

Zo'n 46 duizend mensen kregen in totaal twintig miljoen pond uitbetaald, een bedrag dat gelijk staat aan veertig procent van de overheidsbegroting in die jaren.

Zo'n tien procent van de gefortuneerde Britten in de negentiende eeuw liet zich linksom of rechtsom direct in met de slavenhandel.

Site met namaak merkspullen offline gehaald

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag een website uit de lucht gehaald waarop nagemaakte producten van bekende merken werden aangeboden. De spullen werden ook via Facebook en Marktplaats verkocht, meldt het ministerie van Financiën woensdag. De advertenties op die sites zijn verwijderd.

De handelsvoorraad van de twee aanbieders is in beslag genomen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Het namaken van merkartikelen is verboden omdat het volgens het ministerie de goede werking van de markt verstoort.

Jongen dreigt met bomaanslag op school

Een 15-jarige jongen uit Apeldoorn is woensdagmiddag opgepakt voor het versturen van dreigtweets. De jongen dreigde op Twitter op een Apeldoornse school een bom tot ontploffing te willen brengen, meldt de politie woensdag.

Bij de politie waren tips binnengekomen over de dreigtweets. De jongen had geprobeerd zijn identiteit te verbergen, maar desondanks wist de politie hem op te sporen. De 15-jarige is op zijn school aangehouden.

Waarom de jongen dreigde met de bomaanslag, wordt nog onderzocht.

Alt-J blij met Utrechtse afsluiting toer

De Britse band Alt-J sloot dinsdagavond zijn tournee af in Utrecht. "We vinden het fantastisch om hier te zijn", zei Gus Unger-Hamilton.

"We houden van Utrecht", ging de keyboardspeler verder. "Ons eerste concert hier was vorig jaar bij De Beschaving." De alternatieve rockband was verder weinig spraakzaam. De mannen genoten zichtbaar van het concert. Alleen drummer Thom Green, die naar verluidt aan het syndroom van Alport lijdt, leek in zichzelf gekeerd.

De vier bandleden speelden in Vredenburg Leidsche Rijn op een nummer na alleen maar nummers van hun debuutalbum An Awesome Wave, waarmee ze vorig jaar doorbraken. Ze brachten in 'De Rode Doos', zoals de concertzaal ook wel wordt genoemd, ook het nummer Buffalo ten gehore dat op de soundtrack van het drama Silver Linings Playbook staat.

Het publiek reageerde enthousiast op nummers als Tessellate en Breezeblocks. De band sloot na een klein uur gespeeld te hebben af met het nummer Taro.

De band won in november de Mercury Prize, een van de belangrijkste Britse muziekprijzen. Alt-J was enkele maanden geleden nog te zien in de Melkweg en staat later dit jaar op Pinkpop en het nieuwe festival Best Kept Secret.

Matavz speelt niet wegens griep

PSV speelt woensdagavond in de halve finale van de KNVB-beker bij PEC Zwolle zonder Tim Matavz. De spits heeft wat last van griep. Mede daardoor heeft coach Dick Advocaat besloten Jürgen Locadia in de basis te zetten. Jeremain Lens, ook vaak in de spits spelend, is geschorst.

Op het middenveld is Mark van Bommel weer van de partij. De routinier deed het afgelopen weekeinde in De Kuip tegen Feyenoord niet mee omdat hij toen een schorsing uitzat. Naast Locadia spelen verder Georginio Wijnaldum en Dries Mertens in de aanval. PSV is de bekerhouder. PEC Zwolle staat voor de eerste keer sinds 1977 in de halve finale. Destijds bereikte de club de eindstrijd, waarin het in Nijmegen verloor van FC Twente.

Den Haag zet treinverbinding met België door

De gemeente Den Haag gaat door met de voorbereidingen voor een treinlijn tussen de hofstad en Brussel. Woensdag werd bekendgemaakt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de aanvraag in behandeling neemt. Dit betekent dat de plannen rond de zogenoemde Lage Landenlijn verder kunnen worden uitgewerkt.

Den Haag wil er zeker van zijn dat de stad een rechtstreekse treinverbinding houdt met Antwerpen en Brussel. Sinds de Fyra is uitgevallen rijdt sinds 18 februari twee keer per dag een intercity van Den Haag naar Brussel. Vanaf 11 maart gaat de frequentie omhoog naar acht keer per dag. Mogelijk blijft deze verbinding permanent, zo heeft staatssecretaris van Verkeer Wilma Mansveld (PvdA) laten doorschemeren, maar de gemeente wil daar niet op vertrouwen.

"Alhoewel het een verbetering is dat er weer een intercity rijdt tussen Den Haag en Brussel, is dit slechts een doekje voor het bloeden vanwege de tijdelijkheid van de verbinding en vanwege de lage frequentie", zegt wethouder van verkeer Peter Smit (VVD). "Ons streven is om zestien keer per dag een treinverbinding tussen Den Haag en België te hebben. In de brief van staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer van afgelopen maandag is dit niet verzekerd. Dus gaan we door met ons initiatief voor de Lage LandenLijn."

Badr Hari inspireert schrijver

Abdelkader Benali heeft zich voor zijn nieuwe boek laten inspireren door Badr Hari. De roman Bad Boy gaat volgens uitgeverij De Arbeiderspers over 'de transformatie van een schuchtere jongeman uit een volkswijk tot een van de meest gevreesde en geroemde boksers aller tijden, die uiteindelijk ten val komt'.

Bad Boy, een van Badrs bijnamen, verschijnt in augustus. Bij De Arbeiderspers was woensdagmiddag niemand bereikbaar voor een toelichting. Zowel de auteur als de vechtsporter heeft een Marokkaanse achtergrond.

Hari, die sinds de zomer een relatie heeft met Estelle Cruijff, wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, die hij deels heeft bekend. Zo zou hij miljonair Koen Everink hebben mishandeld op dancefeest Sensation. Hij heeft al maanden in de cel doorgebracht, maar is onlangs onder voorwaarden vrijgelaten.

Volgende maand staat Hari voor het eerst in lange tijd weer in de ring, in Kroatië. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak staat gepland voor na de zomer.

Kabinet verwacht netto minder te betalen aan EU

Het kabinet verwacht de komende jaren netto minder geld kwijt te zijn aan Brussel. In de periode 2014-2020 dalen de afdrachten aan de Europese Unie en stijgen de inkomsten uit de EU. Daardoor draagt Nederland jaarlijks netto 0,39 procent van de binnenlandse economie af aan de EU, tegenover 0,41 procent in de voorgaande zeven jaar. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Eerder deze maand werd een akkoord gesloten over de meerjarenbegroting van de EU. Het budget is voor het eerst in de geschiedenis naar beneden gegaan. Nederland behoudt in het akkoord zijn eerdere korting van ongeveer een miljard euro per jaar.

Nederland draagt in zeven jaar tijd 48,1 miljard euro af aan de EU, tegenover 49,9 miljard euro in de voorgaande periode. 14,8 miljard euro vloeit vervolgens weer terug naar Nederland, onder meer in de vorm van landbouwsubsidies. Eerder kwam 14,4 miljard euro terug naar Nederland. De bedragen die Nederland daadwerkelijk terugkrijgt, is afhankelijk van de mate waarin Nederlandse bedrijven de komende jaren Europese subsidies aanvragen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert op Twitter kritisch op de cijfers. "Van elke euro die aan Brussel wordt afgedragen komt dertig cent terug." Hij benadrukt dat Nederland de komende zeven jaar netto bijna vijf miljard euro betaalt aan de EU.


Kabinet verwacht netto minder te betalen aan EU (Foto: Novum)

WK-kwalificatieduel Libanon - Qatar onder de loep

De Aziatische voetbalbond AFC gaat de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Libanon en Qatar onderzoeken. De internationals van Libanon die dinsdag voor het leven werden geschorst, Mahmoud al Ali en Ramez Dayoub, zouden het duel vorig jaar hebben beïnvloed.

Qatar won met 1-0 van Libanon en is mede daardoor nog volop in de race voor een ticket voor het wereldkampioenschap in Brazilië van 2014. Voor Libanon zijn de kansen op plaatsing een stuk minder gunstig. De poule bestaat verder uit Zuid-Korea, Iran en Oezbekistan.

De AFC maakte bekend het matchfixingschandaal in Libanon tot de bodem uit te willen zoeken. Behalve sleutelfiguren Ali en Dayoub, die geld van wedkantoren zouden hebben aangenomen, werden nog eens 22 voetballers bestraft. Zij kregen van de nationale bond schorsingen variërend van een tot drie seizoenen.

Strijd bij Aleppo woedt voort

Syrische rebellen zijn nog altijd in hevige gevechten verwikkeld met regeringstroepen bij een politieschool bij de noordelijke stad Aleppo. Woensdag kwamen zeker zes rebellen om het leven. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Volgens Rami Abdul-Rahman van het Observatorium proberen de rebellen de politieschool nog altijd te bestormen. Het leger voert echter luchtaanvallen uit om de opmars van de rebellen tot stilstand te brengen. Volgens Abdul-Rahman hebben de gevechten bij de politieschool de afgelopen drie dagen aan 37 rebellen en meer dan vijftig militairen het leven gekost.

Boze cafébaas plast op broden van bakker

Een 51-jarige cafébaas uit het Belgische Zwevegem is veroordeeld tot een werkstraf van 75 uur omdat hij op de broden van een bakker plaste. Het ging om zijn overbuurman.

De plasactie was het hoogtepunt van een uit de hand gelopen burenruzie. Buurtbewoners, onder wie de bakker, beklaagden zich over de overlast die het café veroorzaakte. De cafébaas gooide daarop twee karren met versgebakken broden, die buiten stonden om af te koelen, omver. Hij urineerde op de broden. Ook dreigde hij ermee met zijn wagen in de bakkerij te rijden.

De cafébaas moet de bakker een schadevergoeding van 1765 euro betalen, oordeelde de rechtbank van Kortrijk woensdag.

Boze cafébaas plast op broden van bakker
Boze cafébaas plast op broden van bakker (Foto: ANP)

Oude granaat bij kerncentrale België

Op het terrein van de Belgische kerncentrale Tihange aan de Maas is een Duitse granaat uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het explosief kon in een nabijgelegen groeve tot ontploffing worden gebracht.

Het projectiel was aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden in de buurt van een kantoor. Voor alle zekerheid werd een intern noodplan van kracht en het kantoor ontruimd, meldden Belgische media woensdagmiddag.

Oude granaat bij kerncentrale België
Oude granaat bij kerncentrale België (Foto: ANP)

Grillo weigert medewerking aan coalitie

De Italiaanse komiek Beppe Grillo, die met zijn Vijfsterrenbeweging een sensationeel resultaat boekte in de Italiaanse parlementsverkiezingen, weigert mee te werken aan de vorming van een coalitie. Ook zal zijn partij geen coalitie steunen die uit de traditionele partijen tot stand komt, schreef hij woensdag op zijn weblog. Grillo zegt uit te zijn op nieuwe verkiezingen.

Tot dusverre is de centrumlinkse leider Pier Luigi Bersani, de winnaar van de verkiezingen - voor zover er van een echte winnaar gesproken kan worden - niet bereid aan de oproep van oud-premier Silvio Berlusconi te voldoen om samen met diens centrumrechtse blok een 'grote coalitie' te vormen.

Verbeek: "Niet goedschiks, dan kwaadschiks"

Vol goede moed begon AZ aan het seizoen. Een halve voetbaljaargang later hebben de Alkmaarders de aanvankelijke doelstelling laten varen. Gertjan Verbeek is vastberaden nog iets van het seizoen te maken en zet zijn team op scherp.

De nieuw gevormde doelstelling om de play-offs voor Europees voetbal te halen weigert hij overboord te gooien. "We hebben al afstand genomen van de wens bij de eerste vier te eindigen", zegt een getergde Verbeek in gesprek met Voetbal International. "Maar als we niet oppassen, kunnen we de play-offs om Europees voetbal ook vergeten."

"In de winterstop hebben we samen onze doelstelling bepaald. Maar dan moet je er ook voor gaan", vindt Verbeek. "Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Dat besef zal er moeten komen. En dan bedoel ik niet dat we moeten gaan schoppen, maar we zullen met veel meer verbetenheid en discipline moeten spelen."

Schreuder zal moeten puzzelen tegen Ajax

Wanneer FC Twente aankomend weekend de weg omhoog wil hervinden in de topper tegen Ajax, zal Alfred Schreuder direct keuzes moeten maken. De selectie van de interim-trainer van FC Twente kampt met de nodige twijfelgevallen.

Zo is de inzetbaarheid van Wout Brama hoogst onzeker. De aanvoerder van De Tukkers moest als gevolg van een hakblessure ook al de 2-1 nederlaag tegen sc Heerenveen aan zich voorbij laten gaan. Ook Robbert Schilder voert een race tegen de klok om op tijd fit te zijn voor de krachtmeting met de club waar hij zijn opleiding genoot. De verdediger annex middenvelder heeft last van zijn kuit en trainde woensdagmiddag apart van de groep. Dat gold ook voor Dmitry Bulykin. De bonkige Rus is herstellende van blessureleed en is een vraagteken voor Schreuder, die Edson Braafheid vanwege een schorsing moet missen.

Wilders: geen steun asociaal beleid

Het kabinet hoeft geen steun te verwachten voor 'asociaal beleid'. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdag laten weten na afloop van het bezoek dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan hem bracht. Andere oppositiepartijen reageren positiever.

"Minister Dijsselbloem zeven minuten op bezoek gehad", twitterde Wilders. "Kop koffie gegeven en gezegd dat hij de steun van de PVV voor asociaal beleid op zijn buik kan schrijven."

Wilders' tweet staat in schril contrast met de reactie van Alexander Pechtold (D66), die enkele minuten eerder twitterde over het gesprek dat hij had met Dijsselbloem. "Minister Dijsselbloem kwam langs. Verkenner voor de begrotingsproblemen van 2013 en 2014. Lastige klus, maar kabinet neemt eindelijk regie."

Ook Arie Slob (ChristenUnie), met wie Dijsselbloem woensdagochtend al sprak, toonde zich na afloop positief over het initiatief van het kabinet. "Het lijkt me een verstandige manier van werken." Onderhandeld wordt er nog niet, maar Slob zei 'altijd bereid' te zijn om 'mee te denken'. Uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden.

Dijsselbloem gaat woensdag en donderdag op bezoek bij alle oppositiefracties. De gesprekken zijn bedoeld om de procedure te schetsen voor de komende maanden. Het Centraal Planbureau (CPB) maakt donderdag nieuwe cijfers bekend over de economie, en het is waarschijnlijk dat extra bezuinigingen nodig zijn. Het kabinet moet uiterlijk 30 april op hoofdlijnen aan Brussel laten weten hoe de begroting voor 2014 eruit ziet.

Het kabinet hoopt hierover afspraken te kunnen maken met de oppositie. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn in de Eerste Kamer namelijk afhankelijk van steun van de oppositiepartijen.

Dijsselbloem wilde zelf woensdag nog niet vooruitlopen op mogelijke extra bezuinigingen. Hij wil eerst de CPB-cijfers afwachten en de kwestie daarna vrijdag bespreken in het kabinet.

Macedonische dammen op springen

Twee dammen in Macedonië lopen door zware overstromingen het risico het te begeven. Dat hebben de autoriteiten woensdag gezegd. Al vier dagen kampt het land met hevige regenval en honderden mensen zijn inmiddels geëvacueerd.

In de Pistica-dam zit een scheur van twintig meter die zich nu nog boven de waterlijn bevindt. Ongeveer honderdveertig inwoners van de oostelijke plaats Pistica en achthonderd stuks vee zijn vanwege de precaire situatie van de dam geëvacueerd, zei een woordvoerder van het nationale crisiscentrum. Ook de Slatino-dam, in het westen van Macedonië, loopt gevaar.

In totaal zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd. Reddingsteams brengen voedsel, kleding, dekens en medicijnen naar degenen die dat nodig hebben. Hoewel het weer beter wordt en het op sommige plekken niet meer regent, is het waterpeil in rivieren gevaarlijk hoog. De regen houdt in delen van het land tot donderdag aan, aldus meteorologen.

Griepepidemie blijft maar voortduren

Nederland zit nog altijd midden in een griepgolf. Van vorige week maandag tot en met afgelopen zondag rapporteerden huisartsen 132 griepgevallen op de honderdduizend inwoners aan gezondheidsinstituut Nivel.

Gemiddeld houdt een griepepidemie zes tot acht weken aan. Op dit moment is in Nederland echter al tien weken sprake van een milde griepepidemie.

Het aantal griepgevallen neemt nog altijd niet duidelijk af, aldus het Nivel, maar de afgelopen drie weken nam het aantal echter ook niet verder toe. Huisartsen zien vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar met griep langskomen. maar ook bij alle andere leeftijdsgroepen heerst de griep.

Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren.

EU steunt verbod weggooien bijvangst vissersboten

De ministers van visserij van de 27 lidstaten van de Europese Unie zijn voorstander van een verbod op het weggooien van de ongewenste bijvangst van vissersboten. Het verbod moet gefaseerd worden ingevoerd. Milieuactivisten zijn verontwaardigd en noemen de maatregel zwak.

Het verbod heeft tot doel de visbestanden te beschermen. Sommige vissoorten worden door stelselmatige overbevissing in hun voortbestaan bedreigd.

De ministers werden het woensdag eens over het verbod, dat tussen 2014 en 2019 gefaseerd moet worden ingevoerd en diverse uitzonderingsclausules bevat. Het Europees Parlement ging eerder akkoord met strengere maatregelen. Het zal daarom nog moeilijk worden overeenstemming te bereiken tussen Parlement, nationale regeringen en de Europese Commissie.

Milieuactivisten dringen aan op strengere maatregelen. "Visserijministeries hebben maling aan de wil van het volk, omdat het hun aan de politieke moed ontbreekt om het juiste te doen", zei Xavier Pastor, directeur van milieuorganisatie Oceana.

'Stop alcoholverkoop supermarkt'

Alcohol moet niet langer in supermarkten worden verkocht. Controle van de leeftijd van kopers stuit bij supermarkten op veel problemen. Dat stelt verslavingscentrum Jellinek woensdag. Donderdag praat de Tweede Kamer verder over het voorstel de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol te verhogen van 16 naar 18 jaar.

Jellinek is voorstander van het verhogen van de leeftijdsgrens, mede omdat Supermarkten voor jongeren onder de 16 jaar de plek zijn waar ze hun alcohol kopen. Onderzoek heeft volgens het centrum aangetoond dat vergroting van de beschikbaarheid van alcohol zorgt voor meer consumptie. "De leeftijdsverhoging zal op den duur leiden tot een verhoging van de leeftijd waarop jongeren met alcoholgebruik beginnen", aldus Jellinek.

Het verslavingscentrum waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen. "Er is meer nodig om een positief effect te realiseren.' Zo moet duidelijk worden gecommuniceerd over de aanpassing van de regels en moet er voldoende mensen beschikbaar zijn om te controleren of de regels worden nageleefd.

Dinsdag bleek al tijdens een debat dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer achter het initiatiefwetsvoorstel staat. Mogelijk wordt het nog dit jaar verboden om alcoholhoudende drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor jongeren onder de 18 jaar.

Wozniacki onderuit tegen qualifier in Maleisië

Caroline Wozniacki is woensdag al in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Kuala Lumpur uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Deense ging met 6-2, 6-7 (1) en 1-6 onderuit tegen qualifier Qiang Wang. De Chinese, slechts 186e op de wereldranglijst, besliste de partij na twee uur en zestien minuten in haar voordeel.

De 22-jarige Wozniacki leek aanvankelijk op een eenvoudige zege af te stevenen in de Maleisische hoofdstad. Na de winst in de eerste set kreeg ze in het tweede bedrijf op 6-5 een wedstrijdpunt, maar toen haperde de machine van de mondiale nummer tien.


Wozniacki onderuit tegen qualifier in Maleisië (Foto: Novum)

Schippers onderzoekt misstanden vechtsport niet

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) vindt het niet nodig om een groot landelijk onderzoek te laten doen naar misstanden binnen de vechtsport. Dat schrijft ze woensdag in de brief aan de Tweede Kamer. Ze onderkent de problemen die er zijn, maar vindt dat die lokaal moeten worden aangepakt.

Het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Holland heeft de vervlechting tussen vechtsporten en criminaliteit onderzocht. Vrijwel alle organisatoren van vechtsportgala's bleken malafide. Er wordt op grote schaal geld witgewassen en de georganiseerde misdaad blijkt vaak betrokken bij de evenementen.

De meeste gemeenten in Noord-Holland hebben naar aanleiding van het rapport maatregelen genomen. Zo wordt het malafide organisaties op basis van verordeningen moeilijker gemaakt om aan een vergunning te komen.

Schippers overweegt wel om een speciale commissie in het leven te roepen die orde op zaken gaat stellen in de vechtsport. De minister gaat met belanghebbenden praten om deze mogelijkheid te onderzoeken. Voor het zomerreces neemt ze hier een besluit over.

'Denen gepakt voor groepsverkrachting Nederlandse'

De Thaise politie heeft twee Denen opgepakt voor de verkrachting van een 23-jarige Nederlandse toeriste zondag in Chiang Mai, in het noorden van het land. De identiteit van de derde verdachte is bekend. Naar hem wordt nog gezocht, meldt de lokale Thaise krant Pattaya Daily News.

De politie hield de twee aan terwijl ze aan het raften waren. Op het bureau ontkenden ze de vrouw te hebben verkracht. Ze weigeren verder een verklaring af te leggen.

De Nederlandse ontmoette een van de drie mannen in een bar. Na een paar drankjes ging ze met hem mee naar zijn hotelkamer, waar twee vrienden van hem waren. De drie verkrachtten haar en lieten haar bewusteloos achter.

Pellè: "Maken nog kans op de titel"

Het aantrekken van Graziano Pellè als vervanger van John Guidetti is een schot in de roos gebleken voor Feyenoord. De tevredenheid is wederzijds.

Als gevolg van het weekend waarin Feyenoord profiteerde van misstappen van PSV, Ajax en FC Twente zagen de Rotterdammers de achterstand op koploper PSV teruglopen tot drie punten. Pellè zet in op het kampioenschap.

"Er is nog steeds een kans op de titel", vertelde hij Voetbal International over zijn ambities. "Maar we moeten keihard werken om die kans te pakken. Feyenoord is een grote club, die verdient meer. Daarom is het mooi hoe we groeien."

Ook op persoonlijk vlak maakt de Italiaanse spits een indrukwekkende ontwikkeling door. Na twintig duels staat de teller op achttien treffers. "Dit seizoen speel ik meer en scoor ik meer. Ik had zo'n jaar echt nodig", besluit hij.

Toivonen speelt weer: "Mooi is het zeker"

Na maandenlang blessureleed beleefde Ola Toivonen dinsdagavond zijn terugkeer in het shirt van PSV. Met Jong PSV bleef hij steken op een 1-1 remise tegen Jong FC Groningen.

Ofschoon de Zweed wellicht op een overwinning had gehoopt, stemde zijn fysieke gesteldheid tot tevredenheid. "Mooi is het zeker", zegt hij op de officiële clubsite. "Ik ben natuurlijk blij, maar het is jammer dat ik tegen Groningen niet scoorde."

Aankomend weekend neemt de hoofdmacht het op tegen VVV-Venlo. Toivonen lijkt klaar om speeltijd te krijgen. "Nu ga ik verder met verzorgen, fietsen, een massage en hopelijk ben ik dan zo snel mogelijk weer terug bij het eerste elftal."

"Maar ik moet eerlijk zeggen dat het lang duurt voordat ik in de basis kan starten. Als de trainer me vijftien of twintig minuten nodig heeft dan sta ik er. Als je ruim vier maanden eruit ligt, heb je nog wel twee weken geduld."

Japanse (114) erkend als 's werelds oudste vrouw

De 114-jarige Japanse Misao Okawa is erkend als de oudste vrouw ter wereld. Okawa, die volgende week 115 hoopt te worden, nam woensdag een officieel certificaat van Guinness World Records in ontvangst. Ze zei daar 'erg blij' mee te zijn.

Okawa woont in een verzorgingshuis in Osaka. Ze zag op 5 maart 1898 het levenslicht. Gevraagd naar het geheim van haar zeer hoge leeftijd zei ze: "Je moet goed op je gezondheid passen."

's Werelds oudste mens woont ook in Japan; het is de 115-jarige Jiroemon Kimura.

Japan telt ruim 51 duizend mensen van 100 en ouder.


Japanse (114) erkend als 's werelds oudste vrouw (Foto: Novum)

Noord-Ierse politie vindt raketwerper

De politie in Noord-Ierland heeft dinsdagavond tijdens een huiszoeking in het katholieke westen van Belfast een raketwerper en een pantserdoorborende raket in beslag genomen. Het westen van Belfast is een bolwerk van IRA-splinters die fel gekant zijn tegen het vredesproces in Noord-Ierland.

De politie verrichtte geen arrestaties tijdens de huiszoeking. Een tiental naburige huizen moest geëvacueerd worden terwijl experts van het Britse leger de raket onschadelijk maakten.

De IRA-splinters smokkelen pantserdoorborende wapens Noord-Ierland in om ze vervolgens te gebruiken tegen politieauto's. Drie weken geleden onderschepte de Ierse politie nog drie raketwerpers. Daarbij werden twee mensen aangehouden.

Armin van Buuren 'benaderd' voor 30 april

Armin van Buuren is benaderd voor een evenement op 30 april in Amsterdam. Dat laat een woordvoerder van de Nederlandse dj weten aan Novum Nieuws. Er is echter nog niets bevestigd.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan maakte woensdag meer bekend over het programma rondom de troonswisseling. Volgens Van der Laan wordt er gedacht aan een optreden van een grote dj. Daarnaast vinden in Amsterdam ook de gebruikelijke feesten plaats. Voor welk evenement Van Buuren is benaderd, is niet bekend.

Armin van Buuren is geen onbekende van Willem-Alexander en Máxima, die op 30 april koning en koningin worden. In september 2009 draaide de dj in New York ter gelegenheid van de vierhonderdjarige vriendschap van de Amerikaanse stad en Nederland. Bij het feest waren ook Willem-Alexander en Máxima aanwezig, de twee gingen met de voetjes van de vloer op Van Buurens beats.

Op Koninginnedag 2011 werd Van Buuren benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Armin, die vijf keer is uitgeroepen tot 's wereld beste dj, kreeg de Koninklijke onderscheiding voor zijn bijdrage aan de promotie van Nederlandse dancemuziek.


Armin van Buuren 'benaderd' voor 30 april (Foto: Novum)

Frauderende wetenschapper mag doctor blijven

Wetenschappers die worden betrapt op fraude, mogen hun doctorstitel houden. Het kabinet is niet van plan mogelijk te maken dat hun titel wordt afgepakt, schrijven minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) aan de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer was naar aanleiding van de affaire rondom de psycholoog Diederik Stapel de vraag gerezen of de wet moet worden gewijzigd zodat frauderende wetenschappers de doctorstitel kan worden ontnomen.

Het kabinet heeft de kwestie voorgelegd aan de rectoren van de universiteiten. Die wijzen erop dat de mogelijkheid nu bestaat voor wangedrag tijdens de promotie. De rectoren vinden het niet nodig de mogelijkheid ook te creëren voor fraude die later in de carrière is gepleegd. Bussemaker en Dekker sluiten zich daarbij aan.

Stapel, voormalig hoogleraar psychologie, bleek tientallen artikelen te hebben gebaseerd op verzonnen onderzoeksgegevens. Hij heeft spijt betuigd en zijn doctorstitel vrijwillig ingeleverd.

Mark Wahlberg snapte Star Trek-rol niet

Mark Wahlberg heeft een rol in de film Star Trek uit 2009 van J.J. Abrams afgeslagen. "Ik las het scenario en snapte niets van de dialoog en zei: dit kan ik niet". Dat zegt de Amerikaanse acteur, die was gevraagd de vader van de jonge James T. Kirk te spelen, tegen het Britse filmblad Total Film. Uiteindelijk ging de rol van George Kirk naar Chris Hemsworth.

"Ik vond hem heel getalenteerd, maar ik kon het gewoon niet", zegt Wahlberg over Abrams. De Ted-acteur was na het zien van de film heel enthousiast. Hij verwacht dan ook veel van de Star Wars-film waar Abrams aan werkt. "Dat wordt waarschijnlijk spectaculair."

De 41-jarige Wahlberg is niet van plan nog een keer een rol in een film van Abrams af te slaan. "Zelfs als ik er weer niks van begrijp, zal ik hem toch een kans geven."


Mark Wahlberg snapte Star Trek-rol niet (Foto: Novum)

Ook paardenvlees in hotdogs IKEA

Niet alleen in de gehaktballetjes van IKEA is paardenvlees aangetroffen, ook in de hotdogs van de Zweedse meubelgigant is paard aangetroffen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. In Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Ierland en Portugal zijn de worstjes uit de schappen gehaald omdat uit testen is gebleken dat er 'aanwijzingen zijn van paardenvlees'.

"Op basis van honderden testuitslagen die we tot dusver hebben ontvangen, kunnen we zeggen dat er een paar aanwijzingen zijn voor paardenvlees", aldus IKEA-woordvoerster Ylva Magnusson. "Samen met de Zweedse leverancier in kwestie hebben we besloten om de worstjes van deze leverancier uit de schappen te halen."

Kamerleden willen Fyra-treinstel van dichtbij zien

De Tweede Kamerleden die zich bezighouden met de discussie rondom de Fyra, gaan op locatie een treinstel bezichtigen tijdens een expertmeeting over de probleemtrein. Dat liet VVD-Kamerlid Betty Boer woensdag weten op Twitter.

"Er komen veel geluiden uit het buitenland over de fabrikant AnsaldoBreda, maar wij willen nu wel eens zelf experts horen over de trein", legt De Boer uit. "We moeten toetsen of de NS verder moet met de Fyra en dat willen we nu eens doen op basis van deskundigen van buiten de NS. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gaan om mensen van de TU Delft of deskundigen uit het buitenland." Daarnaast willen de Kamerleden wel eens met eigen ogen zien wat er nu mis is met de treinstellen, aldus het Kamerlid.

Het werkbezoek staat gepland voor maart, meldt De Boer. Een afvaardiging van zo'n acht Kamerleden zal zich daarvoor naar het rangeerterrein bij Watergraafsmeer in Amsterdam begeven, waar de Fyra's momenteel gestald zijn in afwachting van een besluit over hun lot.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer laat weten dat er nog een officieel voorstel voor een dergelijk werkbezoek moet komen. Over twee weken neemt de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, waar onder meer De Boer deel van uitmaakt, een besluit.


Kamerleden willen Fyra-treinstel van dichtbij zien (Foto: Novum)

Snelheidsduivel bedreigt rechter op zitting

Een 38-jarige man uit Enkhuizen is dinsdag aangehouden voor het bedreigen van een officier van justitie en een rechter. De man moest voorkomen voor een snelheidsovertreding en uitte op de zitting in de rechtbank in Zaandam ernstige bedreigingen tegen de twee, meldt de politie.

De gewaarschuwde politie hield de man aan de hand van tips even later aan in zijn auto. Hij is meegenomen naar het politiebureau en na verhoor in een cel gezet.

Bergkamp krijgt standbeeld bij Arsenal

Dennis Bergkamp krijgt een standbeeld bij het stadion van zijn oude club Arsenal. De club wil de ex-aanvaller daarmee eren voor zijn verdiensten voor de Londense vereniging. Dat meldden verschillende Britse media woensdag.

Voor de sculptuur is een karakteristieke pose van de voormalig nummer 10 gebruikt, waarin hij hangend in de lucht een bal met de punt van zijn voet onder controle brengt. Arsenal wil het standbeeld bij aanvang van volgend seizoen onthullen.

Bergkamp, tegenwoordig assistent-trainer bij Ajax, is de vierde clubicoon die een eigen beeld bij het stadion krijgt. Oud-spelers Thierry Henry en Tony Adams en voormalig manager Herbert Chapman gingen hem voor.

Bergkamp krijgt standbeeld bij Arsenal
Bergkamp krijgt standbeeld bij Arsenal (Foto: ANP)

Messi mist training Barcelona

Lionel Messi heeft een dag na de pijnlijke nederlaag tegen Real Madrid de training van Barcelona overgeslagen. De 25-jarige aanvaller uit Argentinië kampt met koorts, laten de Catalanen woensdag weten. Een teamarts zocht Messi thuis op. Hij heeft medicijnen gekregen en moet rust houden.

Ook Xavi verscheen woensdagmiddag niet op het trainingsveld. De middenvelder werkte oefeningen af met de fysiotherapeut. De volgende ontmoeting met Real Madrid, zaterdag in de Primera Division, lijkt niet in gevaar te zijn voor het tweetal.

Messi en Xavi konden dinsdagavond niet voorkomen dat Barcelona in eigen huis met 3-1 onderuit ging tegen de aartsrivaal. De Koninklijke bereikte daardoor de finale van de Spaanse beker, de Copa del Rey.


Messi mist training Barcelona (Foto: Novum)

Extra raadsvergadering Haren over onderzoek rellen

De gemeente Haren houdt volgende maand een extra raadsvergadering waarin het onderzoeksrapport over het uit de hand gelopen Facebookfeest wordt besproken. De commissie onder leiding van Job Cohen presenteert het rapport op 8 maart. Het is dan een halfjaar geleden dat de rellen uitbraken in de Groningse plaats.

Op de extra raadsvergadering van 12 maart is Cohen aanwezig om de resultaten te presenteren en vragen van raadsleden te beantwoorden. Daarna volgt een raadsdebat.

De rellen in september ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorp afreisden. Al snel werd gesproken van Project X, naar de gelijknamige film waarin een feestje uit de hand loopt.

Grote brand in café in Steenwijk

In een café in het centrum van Steenwijk woedt woensdag een grote uitslaande brand. Het vuur is nog niet onder controle, laat een woordvoerder van de politie weten. De omgeving is afgesloten. Niemand raakte gewond.

Het vuur brak omstreeks 11.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het monumentale pand aan de Markt. De hulpdiensten rukten met groot materieel uit omdat al snel de vlammen uit het dak sloegen. De brandweer heeft hulp gekregen van diverse omliggende korpsen. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.

Vanwege de grote rookontwikkeling zijn omwonenden hun huis uit gehaald. Ze worden opgevangen in een theater in de buurt. Een deel van het centrum zit door de brand zonder stroom. De energiemaatschappij heeft de elektriciteit uit voorzorg afgesloten. Volgens de politie zijn daardoor ook veel winkels dicht.

Het café is gevestigd in het oude kantongerecht. Het pand gaat vrijwel zeker verloren. Volgens de woordvoerder 'ziet het er niet al te florissant uit'.

Jennifer Lawrence excuseert zich bij regisseur

Jennifer Lawrence heeft een persbericht de deur uit gedaan om haar excuses aan te bieden aan regisseur David O. Russell en producent Harvey Weinstein. De 22-jarige actrice vergat de twee zondagnacht te bedanken voor haar Oscarwinst. "Ik hoop dat jullie mij deze brain fart kunnen vergeven", schrijft de kersverse Oscarwinnares.

"Ik kon me niet herinneren wat ik wel en niet had gezegd", vertelt Lawrence over haar speech. "Je hersenen doen rare dingen tijdens het meest overweldigende moment in je leven."

Ze stuurde haar verklaring op aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Lawrence, die ten val kwam toen ze de trappen van het Oscarpodium besteeg, won de prestigieuze filmprijs voor haar rol in Silver Linings Playbook.

"Je gelooft niet alleen in je films, maar ook in wat films kunnen doen voor mensen en dat is het belangrijkste dat ik van je leerde", schrijft de Amerikaanse aan regisseur Russell. Ook voor Hollywoodzwaargewicht Weinstein heeft ze een vriendelijk woord. "Je passie en oneindige steun gaven deze film de kans om succesvol te zijn."

Dinsdag bood Anne Hathaway ook haar excuses aan. De actrice won zondagnacht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol en veranderende op het laatste moment de keuze voor haar jurk. In plaats van een Valentino-jurk, droeg de Amerikaanse een ontwerp van Dior. ""Ik betreur ten zeerste veroorzaakte teleurstelling", verklaarde ze over haar kledingwissel.


Jennifer Lawrence excuseert zich bij regisseur (Foto: Novum)

Boete voor Inter om wangedrag fans

De Italiaanse voetbalbond heeft Inter Milaan een boete opgelegd van 50.000 euro vanweg racistisch gedrag van de aanhang van de club. Tijdens de derby tegen AC Milan misdroegen de fans van de Nerazzuri zich tegenover voormalig Inter-speler Mario Balotelli.

Aan de noordzijde van het San Siro, waar Inters radicaalste fans zitten, hadden velen opblaasbananen meegenomen om de kersverse spits van AC Milan te verwelkomen. Daarnaast brachten de supporters zowel in de eerste als in de tweede helft racistische spreekkoren ten gehore.

Balotelli is niet geliefd bij de aanhang van Inter, omdat hij tijdens zijn periode bij die club aangaf een supporter van aartsrivaal Milan te zijn. Dat deed de genaturaliseerde Italiaan nadat hij tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Barcelona in 2010 zijn Inter-shirt op de grond had gegooid.

Ook Balotelli wordt overigens gestraft door zijn gedrag tijdens de wedstrijd. Na afloop greep hij met zijn hand naar zijn kruis richting de Inter-fans. Hij moet een boete van 10.000 euro betalen.

Onderzoek naar lek in zaak-Van Rey

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar het lekken van informatie uit het strafrechtelijk onderzoek naar Jos van Rey naar de media. Het onderzoek richt zich op NRC Handelsblad en dagblad De Limburger, schrijft NRC woensdag. Een woordvoerder van het OM in Utrecht kon dat niet direct bevestigen.

Justitie vermoedt dat beide kranten vooraf op de hoogte waren van de doorzoekingen eind vorige maand in de woning en kantoren van projectontwikkelaar Piet van Pol. Journalisten stonden al geposteerd voor de woning van Van Pol, terwijl over de inval nog niets naar buiten was gebracht. Van Pol wordt verdacht van het omkopen van de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD).

Het OM nam bij de doorzoekingen onder meer computers, digitale bestanden en administratie in beslag. Eerder waren de woning van Van Rey, het stadhuis van Roermond en de woningen en bedrijven van Van Reys kinderen al doorzocht. Hij wordt verdacht van corruptiepraktijken en het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester van Roermond.

Hoofdsponsor schiet Veendam te hulp

Het financieel geplaagde SC Veendam heeft steun gevonden bij hoofdsponsor Gjaltema. De geldschieter heeft de clubleiding laten weten de salarissen over de maand februari voor zijn rekening te nemen. Hiermee is het onmiddellijke liquiditeitsprobleem voor de club geweken, laat Veendam woensdag weten op zijn website.

De clubleiding heeft het beraad dat zou worden gehouden als er woensdag voor 12.00 uur geen oplossing was gekomen opgeschort. Overigens hangt het voortbestaan van Veendam nog steeds aan een zijden draadje. Ook aan andere kortlopende financiële verplichtingen moeten binnen afzienbare tijd worden voldaan.

De eerstedivisionist kreeg dinsdag van de gemeente te horen dat van kwijtschelding of opschorting van de huurverplichtingen van het stadion geen sprake kan zijn. Die toezegging was nodig om de de mediagelden van de KNVB vooruitbetaald te krijgen.

Veendam, dat in 2010 op het nippertje van de ondergang werd gered, kampt met een aanzienlijk begrotingstekort. De KNVB gaf de club uit Groningen onlangs uitstel tot 1 april om met een plan van aanpak te komen. Pogingen om geld te genereren hebben vooralsnog echter weinig opgeleverd.

Veendam bezet momenteel de tiende plaats in de Jupiler League. Na RBC, Haarlem en AGOVV kan het de vierde club in korte tijd worden die uit het betaald voetbal verdwijnt.

Koningin opent Philips Museum Eindhoven

Koningin Beatrix opent 5 april het nieuwe Philips Museum in Eindhoven. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekend. Het nieuwe museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips in het centrum van de Brabantse stad.

In het grondig gerenoveerde pand waar het museum huist werd in 1891 de eerste gloeilamp geproduceerd. Het museum vertelt het verhaal van Philips vanaf de start tot en met toekomstige ontwikkelingen.

Een dag na de opening gaat het museum open voor het publiek.


Koningin opent Philips Museum Eindhoven (Foto: Novum)

Nintendo wuift aanklacht over 3D-schermen weg

Nintendo beweert zijn techniek voor de schermen van de Nintendo 3DS niet op andermans patenten te hebben gebaseerd. Zo luidt de verdediging van de gamegigant in een rechtszaak. Uitvinder Seijiro Tomita zou de techniek gepatenteerd hebben en claimt recht te hebben op 9,80 dollar voor elke verkochte Nintendo 3DS, schrijft nieuwsdienst Reuters.

Nintendo ontkent dat het sleutelelementen van de gepatenteerde techniek van Tomita gebruikt. De wijze waarop de Nintendo 3DS een driedimensionaal beeld toont zou anders zijn dan de manier waarop het in het patent beschreven is. De gamegigant wuift de claim van Tomita, die grofweg 280 miljoen dollar zou eisen, dan ook weg.

Tomita heeft zijn techniek in 2003 gepresenteerd voor verschillende topmannen van Nintendo. Vier van deze topmannen werkten aan de Nintendo 3DS. Het Japanse gamebedrijf werkt nu samen met Sharp voor de productie van de 3D-schermen. Met dit bedrijf had de gamegigant in 2002 al gesprekken.

De zaak loopt bij een rechtbank in New York. Het is niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.


Nintendo wuift aanklacht over 3D-schermen weg

Entertainment-industrie VS waarschuwt downloaders

Amerikaanse internetgebruikers die illegaal muziek, films of televisieseries downloaden kunnen binnenkort een waarschuwing van hun internetprovider op hun scherm verwachten. Als ze de waarschuwing negeren dan wordt hun internetverbinding voor een periode van 48 uur 'afgeknepen'.

De maatregel is het nieuwste wapen van de entertainment-industrie tegen mensen die auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. In de afgelopen jaren probeerde de industrie 'grootverbruikers' in de rechtszaal aan te pakken. De nieuwe maatregel is meer gericht op gebruikers die af en toe wat downloaden. De hoop is dat ze door de meldingen op hun scherm worden afgeschrikt.

De entertainmentindustrie probeert tevergeefs een zwaar verouderd businessmodel te hanteren, waar consumenten behoefte hebben aan moderne vormen van afname en - vooral ook - minder redundante kosten (een film koop je als consument al snel 4-5 keer), geen lastige DRM en meer vrijheid voor het gebruik van het materiaal.

De laatste jaren neemt downloaden een ware vlucht. Miljoenen mensen hebben ontdekt dat films en muziek die uit 'illegale' bron worden gedownload niet alleen kwalitatief uitstekend zijn, maar ook nog eens zijn ontdaan van alles dat mensen irriteert en/of beperkt aan 'legaal' aangeschafte producten. 

Update

Bericht aangevuld.

The War Z weer verkrijgbaar via Steam

Het online zombiespel The War Z is na twee maanden afwezigheid weer te koop via gamedienst Steam. Het spel werd in december uit de Steam-winkel verwijderd. Gamestudio Hammerpoint ging door het stof toen zij hun excuses moesten aanbieden voor het vals adverteren van hun spel. Ontevreden gamers konden toen hun geld terugkrijgen.

Het bedrijf gaf eind vorig jaar aan dat het te gierig werd, toen The War Z een succes bleek te zijn. Naast het adverteren van functies die niet in het product zitten, voerde het bedrijf een update door waarbij gamers moesten betalen om hun personage snel weer tot leven te wekken. Anders was er een wachttijd van vier uur.

The War Z moet vijftien euro kosten om te spelen. Via Steam kunnen gamers virtuele muntstukken kopen, waarmee in de game bijvoorbeeld extra wapens gekocht kunnen worden om de strijd met de zombies mee aan te gaan.


The War Z weer verkrijgbaar via Steam 

'Van Marwijk nieuwe coach FC Twente'

Bert van Marwijk wordt waarschijnlijk de nieuwe trainer van FC Twente. De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal is bijna rond met de Tukkers. Dat melden bronnen binnen de club woensdag aan Nusport. Voorzitter Joop Munsterman en assistent-trainer Alfred Schreuder zaten deze week al om de tafel met de 60-jarige Van Marwijk.

Het is de bedoeling dat Schreuder het seizoen afmaakt als interim-coach. De oud-middenvelder speelde bij Feyenoord al eens onder Van Marwijk. Het lag in de planning dat hij na het EK van afgelopen zomer toe zou treden tot de technische staf van Oranje, maar het desastreus verlopen toernooi gooide roet in het eten.

Het is nog niet bekend voor hoelang Van Marwijk, die het na het EK in Polen en Oekraïne voor gezien hield, tekent. De oefenmeester had naast Nederland en Feyenoord eerder ook Fortuna Sittard en Borussia Dortmund onder zijn hoede.

Twente moest op zoek naar een nieuwe trainer na het vertrek van Steve McClaren. De Engelsman stapte dinsdag op vanwege de magere resultaten. De club uit Enschede won na de winterstop nog geen wedstrijd. Uit zes duels werden slechts vier punten gepakt.

'Vlaming gijzelt Nederlands meisje'

Een 15-jarig Nederlands meisje is in België vijf dagen vastgehouden door een Vlaming. De 24-jarige man uit Bilzen had haar op een internetforum gevonden, haalde haar op uit Nederland en liet haar vervolgens niet meer gaan, meldt de Belgische krant De Standaard woensdag. De man is aangehouden voor ontvoering en zit vast.

Het meisje uit het Brabantse Gemert, zo'n honderd kilometer van Bilzen, zou op de website meidensite.info hebben geschreven dat ze van huis weg wilde lopen. Daarop zou de Vlaming contact met haar hebben gezocht via een chatbox. Op 9 februari zou hij haar hebben opgepikt en mee naar huis hebben genomen. Daar bleef ze tot 15 februari.

Toen de man in de gaten kreeg dat het minderjarige meisje, dat als vermist was opgegeven, gezocht werd, liet hij haar gaan. Daarop werd ze door de politie in Bilzen gevonden en deed ze aangifte van gijzeling.

Wat er exact is gebeurd is onbekend. "Of er ook seksuele contacten zijn geweest tussen de twee zal het onderzoek moeten uitwijzen", meldt een woordvoerder van het parket in Tongeren aan De Standaard. De man wordt verhoord en ontkent alles. Zijn voorarrest werd dinsdag verlengd. Het meisje is inmiddels terug bij haar ouders.

Dodelijke schietpartij in bedrijf Zwitserland

Bij een schietpartij in een bedrijf in Luzern, Zwitserland, zijn meerdere doden gevallen. Ook zijn er veel zwaargewonden, zo deelt de Zwitserse politie mee. Ooggetuigen melden aan Blick.ch dat er vijf mensen gedood zijn in de kantine.

Persvoorlichter van de politie Urs Wigger bevestigt de geruchten: "Er was een schietpartij met meerdere doden en gewonden." De politie spreekt volgens de Basler Zeitung van drie doden en zeven gewonden, van wie enkele zwaargewond. Onder de doden is de vermoedelijke dader.

De schietpartij vond iets na negen uur lokale tijd plaats bij een houtverwerkingsbedrijf in Menznau in het kanton Luzern. De omgeving van het bedrijf is ruim afgezet en hulpdiensten zijn in grote getalen aanwezig. Ook drie helikopters worden ingezet voor het evacueren van slachtoffers.

Zowel de burgemeester van Menznau als een directielid van het bedrijf, Kronospan, hebben verklaard geschokeerd te zijn door de gebeurtenis. Burgemeester Adrian Duss zegt: "We zijn verbijsterd dat zoiets in onze gemeente voorgevallen is." Volgens ingewijden waren er geen tekens dat er iets mis zou zijn bij het bedrijf.

Kronospan zou vanmorgen hebben aangekondigd dat het de productie in Menznau terug zou schroeven vanwege slechte resultaten in de herfst. Het is volgens een woordvoerder van de lokale middenstandsvereniging met afstand de grootste werkgever in de regio, met zo'n 400 werknemers.

Zwitserland wordt door voorstanders van vrij wapenbezit vaak genoemd. Het land heeft een hoog aantal private wapenbezitters, omdat iedere mannelijke Zwitser tussen 20 en 30 jaar verplicht is een wapen in huis te hebben. Er is daar namelijk geen staand leger, maar men vertrouwt op getrainde burgers als militie.

Het bericht is aangevuld om 13:00.

The Last Stand

"I'll be back", een van de bekendste filmquotes van een van de bekendste actiehelden, Arnold Schwarzenegger. Hij parodieerde zijn eigen kreet nog in The Expendables 2, maar echt terug als vanouds is Arnold de laatste tijd niet, aangezien hij in eerdergenoemde film de eer nog moest delen met Stallone, Willis en Statham. Dat moet ook regisseur Jee-woon Kim (I Saw The Devil) gedacht hebben, die Arnie weer alleen op een affiche liet prijken in The Last Stand.

Millennium-regisseur blaast Flatliners nieuw leven in

Nadat Deense regisseur Niels Arden Oplev internationaal succes had geboekt met Millenium: mannen die vrouwen haten, klopte Hollywood geregeld bij hem aan. Hij heeft ervoor gekozen om de remake van Flatliners te gaan regisseren.

Oplev zal de remake regisseren van Flatliners. De film uit 1990 met Kiefer Sutherland, Kevin Bacon en Julia Roberts gaat over vijf medische studenten die experimenteren met bijna-doodervaringen door een hartstilstand te forceren. Minuten nadat de proefpersoon flatlined wordt deze door zijn studiegenoten weer tot leven gewekt. Achteraf blijkt dit meer gevaren met zich mee te brengen dan initieel werd gedacht.

Wanneer de opnames beginnen is nog niet bekend, maar niet getreurd, op 4 april verschijnt het Hollywooddebuut van Oplev Dead Man Down in Nederland. Een film met Colin Farrell  en Millennium-actrice Noomi Rapace in de hoofdrollen. Hieronder kun je ook nog kijken naar de trailer van Flatliners.


'Square Enix werkt aan Deus Ex: Human Defiance'

Vandaag is bekendgemaakt dat Square Enix op 26 februari een merknaam heeft vastgelegd wat te maken heeft met Deus Ex. Deus Ex: Human Defiance is namelijk vastgelegd, wat mogelijk een opvolger is van Deus Ex: Human Revolution uit 2011.

Naast een nieuwe Deus Ex-game zou het ook kunnen zijn dat het hier om een Wii U-versie gaat van Deus Ex: Human Revolution. De afgelopen tijd waren er namelijk al meerdere geruchten dat Deus Ex ook beschikbaar gaat zijn voor Wii U. Als laatst kan het ook zijn dat we hier te maken hebben met een naam voor een Deus Ex-film dat er aan gaat komen.

Schoonmaakkosten Chemie-Pack voor Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat kan de schoonmaakkosten die het gemaakt heeft na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk niet verhalen op de persoonlijke holding van voormalig directeur Gerard Spiering. Volgens de rechtbank in Breda kan de verontreiniging niet direct aan de vennootschap of aan Spiering worden toegerekend.

De vennootschap van Spiering heeft geen directe medeverantwoordelijkheid voor het blussen van de brand, zo oordeelde de rechters woensdag. De holding had geen personeel in dienst en heeft geen volledige invloed op het handelen en nalaten van Chemie-Pack. Het handelen van Spiering zelf kan daarnaast niet aan de holding worden toegerekend.

Voor de schoonmaak tastte Rijkswaterstaat diep in de buidel. In totaal werd voor ruim anderhalf miljoen euro aan kosten gemaakt. Zo werden met spoed schermen en waterzuiveringsinstallaties geplaatst en baggerwerkzaamheden uitgevoerd.

Bij de grote brand in Moerdijk, vorige maand precies twee jaar geleden, kwamen chemicaliën vrij en kwam bluswater met chemische stoffen in het grondwater terecht. De totale schade wordt geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd vorig jaar augustus failliet verklaard.


Schoonmaakkosten Chemie-Pack voor Rijkswaterstaat (Foto: Novum)

Silver Linings Playbook

Het gaat niet goed met Pat (Bradley Cooper, The Hangover). Hij lijkt gelukkig te zijn met zijn vrouw Nikki (Brea Bree, The Destruction Room), totdat hij haar onder de douche met een collega-leraar betrapt. Dan knapt er iets bij Pat, hij verliest zijn zelfbeheersing en begint te slaan. Enigszins begrijpelijke reactie, maar niet verstandig en Pat belandt in een psychiatrische instelling. Na acht maanden trekt hij weer bij zijn ouders in, klaar om weer fris aan het leven te beginnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want Pat zit nog steeds met veel vragen. Hoe zit het namelijk met zijn relatie met Nikki? En vooral, waarom is het gebeurd?

Beautiful Creatures

Het lijkt het jaar te worden van de boekverfilmingen die het zwarte gat proberen te vullen na het einde van de Twilight Saga. Heksen, vampieren, zwarte magie en uiteraard onmogelijke liefdes stromen weer de bioscopen in in onder andere Beautiful Creatures, The Mortal Instruments: City of Bones en The Host (van dezelfde schrijfster als de Twilight-boeken). Eerstgenoemde Beautiful Creatures bijt het spits af.

Fiscus let scherper op aftrekposten

De Belastingdienst gaat dit jaar bij belastingaangiftes scherper controleren op zaken als het verhogen van de hypotheek, de (on)terechte aftrek van lijfrentepremies en (on)terechte aftrek van zorgkosten. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft dat woensdag bekendgemaakt. De Belastingdienst kiest elk jaar een thema waarop extra gecontroleerd wordt, dit jaar zijn het er dus meerdere.

De belastingaangifte wordt dit jaar als het goed is ook weer gemakkelijker. De fiscus heeft de aangifte voor ruim 4 miljoen mensen alvast geheel van tevoren ingevuld voor het eerst ook met bank-en spaargegevens. De andere 4 miljoen belastingplichtigen kunnen gebruik maken van een deels vooraf ingevulde aangifte.

Weekers roept mensen wel op om de vooraf ingevulde aangifte (VIA) goed te controleren en indien nodig te wijzigen of aan te vullen.

Van Wonderen assistent Schreuder bij Twente

Kees van Wonderen keert per direct terug bij FC Twente. De oud-voetballer gaat aan de slag als assistent van interim-coach Alfred Schreuder, laten de Tukkers woensdag weten. Schreuder neemt de honneurs waar na het vertrek van Steve McClaren, die dinsdag vanwege de magere prestaties besloot op te stappen.

De 44-jarige Van Wonderen was tussen 2008 en 2012 al werkzaam bij Twente. Hij was eerst assistent-trainer en vervolgens assistent-technisch manager. In de zomer van vorig jaar vertrok de voormalig speler van N.E.C., NAC en Feyenoord omdat hij naar eigen zeggen toe was aan een nieuwe uitdaging.

"Ik vind het leuk om weer terug te zijn. De meeste spelers ken ik nog, net als de staf. We denken hetzelfde over voetbal", laat Van Wonderen weten.

Assassin's Creed 4: Black Flag uitgelekt

Het volgende spel in de Assassin's Creed-reeks draagt wellicht de naam Assassin's Creed 4: Black Flag. Op een uitgelekte foto is de held van het verhaal te zien, terwijl hij vecht tegen piraten. Naar verluidt speelt het spel zich af in de Cariben. Dat schrijft gameweblog Kotaku op basis van een foto die het ontving van een anonieme bron.

Uitgever Ubisoft heeft de naam en de setting van de nieuwe Assassin's Creed nog niet bekendgemaakt. Wel liet topman Yves Guillemot in een financieel verslag aantekenen dat de nieuwe game in de populaire reeks niet zal aansluiten bij het verhaal van Assassin's Creed 3. Assassin's Creed 4 krijgt een nieuwe hoofdpersoon en een nieuwe setting.

De Assassin's Creed-reeks heeft zich ontplooid tot een van de best verkopende series van de afgelopen jaren. Sinds het eerste spel verscheen in 2009 zijn wereldwijd meer dan vijftig miljoen Assassin's Creed-spellen verkocht.

'Lindsay Lohan ontloopt cel opnieuw'

Lindsay Lohan heeft waarschijnlijk weer geluk. Mogelijk ontloopt de 26-jarige actrice opnieuw een celstraf. Volgens entertainmentwebsite TMZ vindt justitie een nieuwe afkickpoging en taakstraf voldoende.

Lohan moet zich volgende maand weer in de rechtbank melden. Ze staat terecht vanwege het auto-ongeluk waarbij ze in juni betrokken was. Lohan reed haar Porsche in de prak en loog achteraf tegen de politie, ze zei dat ze niet achter het stuur zat. Bovendien zou Lindsay met een slok op hebben gereden, schrijft TMZ woensdag.

Vanwege het ongeval en het overtreden van de voorwaarden van haar proeftijd riskeert Lohan een celstraf van 245 dagen. Bronnen binnen justitie laten TMZ echter weten dat Lohan waarschijnlijk niet hoeft te brommen. Een zestig dagen durende opname in een afkickkliniek, het bijwonen van AA-bijeenkomsten en een taakstraf zou voldoende zijn voor de openbaar aanklager.

Addertje onder het gras is dat ook de officier van justitie in Los Angeles nog een appeltje te schillen heeft met Lohan. De aanrijding vond plaats in Santa Monica, daar wordt de zaak ook afgehandeld. Maar Lindsay zit nog in haar proeftijd van een juwelendiefstal in Los Angeles. De enige voorwaarde die daaraan is verbonden, is dat de actrice de wet niet overtreedt. Dat heeft ze wel gedaan door te liegen tegen de politie en mogelijk onder invloed te rijden. Lohan ontkent de aantijgingen.

Lindsay Lohan heeft al vaker geluk gehad met celstraffen. De actrice is in totaal veroordeeld tot 241 dagen cel, maar heeft daarvan nog geen 15 dagen gezeten. Wegens overvolle gevangenissen kwam ze vaak al snel vrij. Ook is Lindsay geen vreemde van afkickklinieken, de 26-jarige liet zich al vijf keer al dan niet gedwongen opnemen.

Watch Dogs neemt het op tegen GTA V

Watch Dogs gaat de strijd aan met Grand Theft Auto V, als het aan Ubisoft ligt. Watch Dogs moet namelijk kunnen concurreren met Grand Theft Auto V in het sandbox-genre. Daarnaast moet Watch Dogs net zoals Assassin's Creed een grote franchise worden voor Ubisoft.

Alain Corre, executive van Ubisoft, denkt namelijk dat Watch Dogs voor veel vernieuwing gaat zorgen. Ondanks dat beide games ongeveer gelijktijdig verkrijgbaar zijn, moet dit geen problemen opleveren voor Watch Dogs. Beide games moeten namelijk zeer goed zijn en zijn beide games waar veel vraag voor gaat zijn.

“Yes, Grand Theft Auto is one of the biggest brands in the industry and everybody respects the brand and we’ll have fun playing the next one too, but I think Watch Dogs’ positioning is also on next-gen, bringing a lot of features – connectivity, interactivity, companion gaming and so on which is bringing some freshness to the genre”, aldus Alain Corre.

Watch Dogs moet verschijnen voor PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Next-gen Xbox en pc. Grand Theft Auto V is vooralsnog alleen beschikbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Enorme haai doodt zwemmer

Een enorme, vermoedelijk witte haai heeft woensdag voor de kust van Nieuw-Zeeland een zwemmer gedood. De haai was minstens 3,5 meter en mogelijk zelfs ruim 4 meter lang. Gealarmeerde politieagenten probeerden de zwemmer te redden door het vuur op de haai te openen. Tevergeefs, het beest had al dodelijk toegeslagen en verdween vervolgens in de golven bij het Muriwai-strand, een populair strand bij Auckland.

De zwemmer, een 46-jarige televisie- en filmregisseur, werd op ongeveer 200 meter uit de kust aangevallen door de haai. Een visser was getuige van het gebeurde. Hij schreeuwde de man toe naar een rots te zwemmen, maar het was al te laat. "Opeens was er overal bloed", aldus de visser.

Het Muriwai-strand en andere stranden in de buurt werden tot nader order voor publiek afgesloten.

Aanvallen van haaien zijn zeldzaam in Nieuw-Zeeland, in tegenstelling tot Australië, waar haaien vaak in de aanval gaan. Sinds 1830 zijn bij aanvallen van haaien in Nieuw-Zeeland maar twaalf tot veertien doden gevallen, zei Clinton Duffy, een haaienexpert bij het departement voor milieubescherming. Volgens Duffy komt dit waarschijnlijk doordat het zeewater bij Nieuw-Zeeland kouder is en minder mensen in zee gaan zwemmen of surfen.

In de zomer begeven de haaien zich dichter bij de Nieuw-Zeelandse kusten, op zoek naar voedsel en om zich voort te planten. Volgens Duffy negeren de haaien de mensen in hun buurt 'in 99 procent van de gevallen'. "Soms worden mensen gebeten."

Topman DE nog steeds ontevreden over smaak Senseo

De kwaliteit van Senseo is nog altijd niet voldoende. Dat zei de tijdelijke topman van koffie- en theebedrijf DE Master Blenders 1753 Jan Bennink woensdag tegen radiozender BNR.

"Ik ben niet tevreden over Senseo", zei Bennink op de radiozender. "De kwaliteit moet beter. Ik wil dat mensen denken: wow, dit is een goede kop koffie." Volgens Bennink komt de kwaliteit van de Senseo-pads nog steeds te dicht bij de kwaliteit van huismerken.

Michiel Herkemij, de vorige topman van DE die minder dan een jaar in het zadel zat, klaagde vorig jaar ook al over de smaak. De oude eigenaar van DE, Sara Lee, had volgens hem jarenlang bewust te weinig koffie in de pads gedaan. "Dat gaf vrijspel aan huismerken", zei Herkemij bij de beursgang in juni. "Want waarom zou je dan voor ons product meer betalen?" Volgens Herkemij was er echter meteen bij de verzelfstandiging van DE weer meer koffie in de pads gedaan.

De slechte prestaties van het merk Senseo, vooral in Nederland, hebben de prestaties van DE na de zomer gedrukt. In Nederland had Senseo last van 'stevige concurrentie tijdens de feestdagen'. DE scoort beter met de L'OR-capsules, die in de eenkopsmachines kunnen van concurrent Nespresso.

DE verlaagde woensdag de omzet- en winstmargeverwachtingen voor de korte termijn vanwege de lagere koffieprijzen. Bennink, die voordat hij topman werd al president-commissaris was bij DE, zegt dat hij de afsplitsing van Sara Lee heeft onderschat. Bennink is mee overgekomen van het voormalige Amerikaanse moederbedrijf.

Vliegtuigbom Eelde onschadelijk gemaakt

De oude vliegtuigbom die dinsdag werd gevonden op Groningen Airport Eelde is woensdag onschadelijk gemaakt. Het projectiel, een vijfhonderdponder van Duitse makelij, werd onder een berg zand van vijf meter hoog en vijftien meter breed tot ontploffing gebracht.

Het projectiel werd dinsdag niet direct tot ontploffing gebracht omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie eerst nog onderzoek deed. Daarna werd geadviseerd om de bom bij daglicht onschadelijk te maken. Ook moest de bom worden verplaatst naar een andere plek.

Het vliegveld gaat naar verwachting woensdagmiddag weer open. Tot de bom was geëxplodeerd moest de luchthaven dicht blijven. Ook omliggende bedrijven en twee woningen werden ontruimd. In de nacht van dinsdag op woensdag bewaakten agenten het vliegveld.

De bom werd dinsdag gevonden bij graafwerkzaamheden. Op het vliegveld wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan.

Kabinet maakt bonnetjes openbaar

Het kabinet maakt woensdagmiddag de declaraties openbaar van ministers, staatssecretarissen en topambtenaren. Het gaat om de bonnetjes van de maand januari voor onder meer reiskosten, hotelovernachtingen en maaltijden buiten de deur.

Voortaan wordt het overzicht maandelijks aangevuld. In het verleden werden de bonnetjes pas openbaar gemaakt nadat de media daarom vroegen. Zo bleek onder meer dat PvdA-leider Wouter Bos een zonnebril had gedeclareerd en voormalig staatssecretaris Henk Bleker lakens en handdoeken voor zijn appartement in Den Haag.

Het kabinet publiceert de declaraties van alle bewindslieden, de secretarissen-generaal van alle ministeries en nog ruim vijftig andere topambtenaren. Uitgaven die te maken hebben met de beveiliging van bewindslieden worden niet openbaar. Hetzelfde geldt voor voorzieningen die alle ambtenaren krijgen, zoals een mobiele telefoon. Ook uitgaven die bewindslieden en topambtenaren betalen uit hun vaste onkostenvergoeding, worden niet openbaar.

Inter laat oog vallen op Carew

John Carew kan zijn voetballoopbaan nieuw leven inblazen. De 33-jarige aanvaller uit Noorwegen hoopt via een stage een contract in de wacht te slepen bij Internazionale. De Italiaanse topclub is op zoek naar aanvallende versterking na het wegvallen van de Argentijn Diego Milito, die onlangs een zware knieblessure opliep.

Carew speelde tot afgelopen seizoen voor West Ham United, maar vond daarna geen nieuw onderkomen. Eerder speelde de oud-spits van onder meer Valencia en Aston Villa in de Serie A een seizoen voor AS Roma. "Na zijn stage zullen wij beoordelen of we hem vastleggen", liet Inter-trainer Andrea Stramaccioni woensdag weten.


Inter laat oog vallen op Carew (Foto: Novum)

Lens akkoord met schorsing van drie duels

Jeremain Lens moet de komende vier duels van PSV toekijken. De aanvaller heeft zich neergelegd bij een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, meldt zijn club woensdag. Hij ontvangt de straf voor de schermutselingen na het treffen met Feyenoord van zondag. Hij had bovendien nog een schorsing uitstaan vanwege zijn vijfde gele kaart.

Lens wachtte na afloop van de topper in Rotterdam Joris Mathijsen op in de catacomben en pakte hem bij zijn shirt. Daarna ontstond een opstootje. Hij is de enige die geschorst wordt voor het incident. Andere betrokkenen probeerden, al dan niet met 'kracht', te voorkomen dat de confrontatie uit de hand liep, vond de aanklager van de KNVB.

De 25-jarige Oranje-international betuigde maandag al spijt voor zijn optreden. Hij bood aan clubleiding en teamgenoten zijn excuses aan. PSV legde de Amsterdammer de maximale boete op. Het bedrag, dat niet bekend is gemaakt, zal worden overgemaakt naar een goed doel.

Lens mist woensdagavond de confrontatie met PEC Zwolle in de halve finale van de beker. In de competitie mist hij de ontmoetingen met VVV-Venlo, sc Heerenveen en RKC Waalwijk.

Juliette Binoche overweegt rol in Godzilla

De Franse actrice Juliette Binoche is gevraagd voor een rol in de nieuwste verfilming van Godzilla. De The English Patient-actrice heeft wel oren naar het filmproject, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Om welke rol het gaat, is niet bekend.

Aaron Taylor-Johnson en Elizabeth Olsen zijn ook nog aan het onderhandelen voor rollen in Godzilla. De nieuwe verfilming wordt gemaakt door de Britse regisseur en effectenspecialist Gareth Edwards. Godzilla gaat uiteraard over de bekende, uit de kluiten gewassen reuzenhagedis die een miljoenenstad dreigt te verwoesten.

De 48-jarige Binoche was vorig jaar te zien naast Robert Pattinson in de thriller Cosmopolis. Ze was deze maand ook in Berlijn voor haar film Camille Claudel waarvoor ze lovende kritieken kreeg. Godzilla moet volgend jaar uitkomen.


Juliette Binoche overweegt rol in Godzilla (Foto: Novum)

'Te weinig alcohol in Budweiser'

AB Inbev is woensdag door verschillende consumenten in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het aanlengen van Budweiser en Michelob. Er zou niet vijf, maar vier procent alcohol in de biertjes zitten. De consumenten eisen miljoenen aan schadevergoeding en een landelijke rectificatie van de brouwer.

De aanklacht is gebaseerd op informatie van voormalig medewerkers van de dertien brouwerijen die AB Inbev in de VS heeft, aldus de advocaat van de aanklagers. Vlak voor het bottelen van het bier wordt volgens de ex-medewerkers water toegevoegd, waardoor het alcoholpercentage afneemt.

AB Inbev noemt de aanklacht ongegrond en zegt dat het bier aan alle wettelijke eisen voldoet. De brouwer presenteerde woensdag eveneens de cijfers over het vierde kwartaal. AB Inbev heeft in die periode 1,35 miljard euro winst gedraaid, bijna vijf procent minder dan in dezelfde periode in 2011. De daling komt voornamelijk door de ongunstige wisselkoersen. De omzet steeg wel met 8,8 procent naar 7,9 miljard euro.

AB Inbev verwacht een zwak eerste kwartaal in de Verenigde Staten, de meest winstgevende markt voor de brouwer. In de VS hebben consumenten minder te besteden.


AB Inbev aangeklaagd voor aanlengen bier (Foto: Novum)

Inhuldiging kost Amsterdam 7 miljoen euro

Het inhuldigingsfeest op 30 april kost de gemeente Amsterdam 7 miljoen euro. Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam woensdag weten.

De hoofdstad praat nog met het Rijk over een bijdrage. Ook worden sponsors gezocht. De 7 miljoen euro bevat ook de kosten van de viering van een 'gewone' Koninginnedag. De veiligheidsmaatregelen vormen de grootste kostenpost.

Amsterdam zet op 30 april duizenden agenten in om alles in goede banen te leiden. Ook agenten van buiten de stad zullen aanwezig zijn. Van der Laan wil de mensenmassa het liefst zo veel mogelijk spreiden over de stad. De Dam biedt volgens hem plaats aan maximaal 25.000 mensen die straks de balkonscène van koning Willem-Alexander willen zien. De hoofdstad rekent erop dat er minstens 700.000 tot 800.000 bezoekers zijn, evenveel als op een normale Koninginnedag.

De burgemeester zegt niet "de rauwe weg" te kiezen bij de veiligheidsmaatregelen. Zo hoeven bewoners in de buurt van de Dam niet hun huizen te verlaten. Van de Laan heeft geen aanwijzingen dat de veiligheid van het koningshuis in het geding is. "Je ziet altijd heel veel waardering voor de koningin als ze in Amsterdam komt."

Veel hoogwaardigheidsbekleders zullen Amsterdam bezoeken op 30 april, zei Van der Laan. Rond de officiële locaties zullen gedeelten worden afgezet. Volgens de burgemeester lijkt het vooralsnog niet nodig hiervoor grote gebieden af te sluiten en kunnen mensen vrij bewegen op het grootste gedeelte van de Dam en het omliggende gebied.

Wel komen er extra maatregelen bij het Amsterdam Centraal Station. De zorg is dat te veel mensen achter CS gaan staan om de koninklijke botenparade op het IJ te bekijken. Er komen op die plek twee grote schepen in het water te liggen die het zicht ontnemen. Hierdoor moeten mensen verderop staan om het koningspaar te kunnen zien.

Van der Laan is niet bang voor mensen die in het water springen. "Ik zet er mijn vraagtekens bij of ze de boot met het koningspaar kunnen bereiken."

Failliet THQ verkoopt laatste spellen in april

Het failliete gamebedrijf THQ verkoopt in april de laatste games. Onder meer de actiereeks Darksiders en Red Faction moeten nog verkocht worden. Volgens de Amerikaanse website Gamespot wil de game-uitgever half mei alles verkocht hebben.

Vanaf 1 april kunnen bedrijven anoniem een bod doen. Het bieden loopt tot en met 15 april. In mei buigt een rechter zich over de verkoop. Volgens eigen zeggen zou THQ zeker honderd geïnteresseerden hebben voor de overgebleven gamereeksen.

Naast de twee genoemde spelseries heeft THQ ook Homeworld, MX vs ATV, Big Beach Sports en Destroy All Humans in de verkoop. Ook staan licenties voor onder meer Marvel Super Hero Squad, Supreme Commander en Worms nog te koop.

THQ maakte 23 januari bekend dat het ophoudt te bestaan nadat het een lening van vijftig miljoen dollar niet terug kon betalen. Daarnaast had het bedrijf nog andere schuldeisers. Gamebedrijven als Sega, Koch Media, Crytek, Take-Two en Ubisoft hebben verschillende onderdelen, gamestudio's en spellen, van het bedrijf opgekocht, hetgeen 72 miljoen dollar opleverde.

Kort en slecht slapen vormt een risico

Mensen die kort en slecht slapen hebben een flink grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en het RIVM. De resultaten werden woensdag bekendgemaakt.

Mensen die korter dan 6 uur slapen hebben gemiddeld al 15 procent meer kans op hart- en vaataandoeningen dan mensen die minstens 7 tot 8 uur slapen.

Maar ook de kwaliteit van de slaap is belangrijk, zo stellen de onderzoekers. Korte slapers die uitgerust opstaan lopen hetzelfde risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers. Maar korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben 65 procent meer kans een hart- en vaatziekte te ontwikkelen dan mensen die 7 tot 8 uur goed slapen.

Kort en slecht slapen vormt een risico
Kort en slecht slapen vormt een risico (Foto: ANP)

Elijah Wood in Open Windows

De regisseur van de film Timecrimes, Nacho Vigalondo, presenteert vandaag de eerste poster van zijn nieuwe film, Open Windows. In de film zien we Elijah Wood en Sasha Grey in de hoofdrollen.

De film zou onder het genre seksuele thriller geschaard mogen worden en laat het leven zien van een man (Wood) die geobseddeerd is door een actrice (Grey) en een manier bedenkt om haar te bespioneren door het beeldscherm van zijn computer. Hoewel men al klaar is met de productie is er nog geen uitgever of releasedatum bekend. Het wachten is op nader bericht.

Open Windows
Open Windows

ABC gehackt om interview Wilders

Een site van de Australische publieke omroep ABC is woensdag gehackt omdat de omroep een interview uitzond met PVV-leider Geert Wilders. De hacker was boos omdat de omroep Wilders 'een platform gaf om haat te verspreiden', meldt ABC.

Wilders, die Australië vorige week bezocht, had een interview gegeven aan het actualiteitenprogramma Lateline. Dat interview werd gewoon uitgezonden, de hacker koos opvallend genoeg een ander programma van ABC als doelwit, Making Australia Happy. Zodra de omroep lucht van de zaak kreeg werd de site op zwart gezet.

ABC onderzoekt nog waar de hacker precies vandaan komt en hoe hij te werk is gegaan. Een activist heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de hack. Volgens ABC opereerde hij vanuit het buitenland.

Wilders was in het land op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. Het bezoek verliep niet geheel zonder problemen. Een geplande speech in Perth ging niet door, omdat de organisatie die hem uitnodigde geen zaal kon vinden. Een toespraak in Melbourne werd vertraagd door een valse bommelding en in Sydney protesteerden zo'n honderd mensen.

[NBA] Miami na verlenging langs Sacramento

Miami Heat heeft dinsdag met de nodige moeite de twaalfde overwinning op rij geboekt in de NBA. De titelhouder rekende voor eigen publiek pas na twee verlengingen af met Sacramento Kings: 141-129. Miami leidde met twee minuten op de klok met negen punten, maar gaf die voorsprong toch nog uit handen.

LeBron James was uiteindelijk met veertig punten en zestien assists de uitblinker bij de thuisploeg. Hij maakte elf punten in de verlenging. Dwyane Wade was goed voor 39 punten. Miami gaat door de zegereeks fier aan kop in de Eastern Conference.

Indiana Pacers, de nummer twee van de oostelijke afdeling, was met 108-97 te sterk voor Golden State Warriors. David West was topscorer in Indianapolis met 28 punten.

In de Western Conference behaalde Los Angeles Clippers een thuiszege op Charlotte Bobcats. Mede dankzij 24 punten van Blake Griffin werd met 106-84 gewonnen.

Overige uitslagen
Philiadelphia - Orlando 84-98
Chicago - Cleveland 98-101
New Orleans - Brooklyn 97-101
Dallas - Milwaukee - 90-95
Phoenix - Minnesota 84-83 (na verlenging)


Miami na verlenging langs Sacramento (Foto: Novum)

Guardini blijft Chicchi voor in Langkawi

Andrea Guardini heeft woensdag in Maleisië de zevende etappe in de Ronde van Langkawi gewonnen. De 23-jarige Italiaan van Astana was na 150 kilometer koers van Kuantan naar Dungun de sterkste in de massasprint. Hij bleef landgenoot Francesco Chicchi voor. De Let Aidis Kruopis werd derde.

Omdat Theo Bos dinsdag ziek opgaf, mocht Graeme Brown het in de sprint proberen voor Blanco Pro Cycling. De Australiër kwam echter niet verder dan de zevende plaats. In het algemeen klassement blijft de leiding in handen van Julian Arredondo. De Colombiaan heeft 1.16 minuten voorsprong op Pieter Weening.

De Ronde van Langkawi duurt tot en met zaterdag. Blanco was met Bos (2) en Tom Leezer al drie keer succesvol.

Nadal naar tweede ronde in Acapulco

Rafael Nadal heeft eenvoudig de tweede ronde van het ATP-toernooi in Acapulco bereikt. De als tweede geplaatste Spanjaard rekende dinsdag af met de Argentijn Diego Sebastian Schwartzman: 6-2 en 6-2. Nadal moest wel een keer zijn opslag afstaan. Zijn volgende opponent is Martin Alund, net als landgenoot Schwartzman een qualifier.

De 26-jarige Nadal liet dinsdag weten dat hij de masterstoernooien van Indian Wells en Miami volgende maand overslaat. Hij wil geen risico nemen met zijn knie, nadat hij pas enkele weken geleden zijn rentree maakte na zeven maanden blessureleed.

Ook David Ferrer, de nummer één van de plaatsingslijst, sloeg zich naar de tweede ronde in Mexico. De Spanjaard was met 6-0 en 6-3 te sterk voor Antonio Veic uit Kroatië. In de volgende ronde stuit hij op de Amerikaan Wayne Odesnik.

Voor Stanislas Wawrinka viel het doek. De als vierde geplaatste Zwitser ging met 6-2 en 7-6 (3) onderuit tegen de Italiaan Fabio Fognini.


Nadal naar tweede ronde in Acapulco (Foto: Novum)

Zijlstra: dit jaar geen extra bezuinigingen

Er komen dit jaar geen nieuwe bezuinigingen. De VVD wilde dat eigenlijk omdat het begrotingstekort hoger lijkt te worden dan de 3 procent die Europa toestaat, maar de liberalen zien toch af van nieuwe maatregelen. Dat zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in de Volkskrant.

Hij ziet weinig mogelijkheden om dit jaar binnen de norm van 3 procent te blijven. "Je kunt het alleen nog met lastenverzwaring oplossen. Wat vinden wij als VVD belangrijker? Dat we in 2013 de 3 procent eenmalig niet halen? Of dat we die norm wel halen, maar de economie structureel een grote klap toebrengen? We kunnen de btw met 5 procent verhogen, maar dat lijkt me ook niet verstandig."

'Bloeddoping Rabo-kopmannen in Tour'

Dopingleverancier Stefan Matschiner heeft de kopmannen van de voormalige Rabobank-ploeg tussen 2005 en 2007 minimaal twaalf bloedzakken bezorgd in de Tour de France. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De Oostenrijker kon Michael Boogerd, Thomas Dekker, Michael Rasmussen en Denis Menchov tot zijn clientèle rekenen.

Matschiner, een voormalig atleet en sportmanager, was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. "Ik heb Dekker, Rasmussen en Boogerd een rekening gestuurd", laat hij weten. Dekker en Rasmussen hebben onlangs het gebruik van bloeddoping bekend. Boogerd heeft echter nog niets losgelaten over zijn mogelijke dopingverleden. "Ik wil dat hij zelf naar voren stapt. Hij moet ophouden met liegen", zegt Matschiner over de drievoudig Nederlands kampioen.

Volgens Matschiner, die in 2006 en 2007 de renners op hun hotelkamer opzocht, was de ploegleiding van Rabobank op de hoogte van de praktijken, maar betaalden de renners uit eigen zak. Ploegleider Geert Leinders bracht het bloed bij de coureurs in. Rabobank won in 2007 bijna de Tour met Rasmussen. De Deen werd, toen hij in de gele trui reed, enkele dagen voor aankomst in Parijs uit de ronde gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats.

'Roken onder 16 strafbaar stellen'

Het moet strafbaar worden voor kinderen onder de 16 jaar om tabak bij zich te hebben. Daarvoor pleiten de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel NSO en belangenverenging van tankstations BETA woensdag in De Telegraaf. De partijen willen dat jongeren die betrapt worden met sigaretten op zak een boete krijgen.

NSO en BETA reageren op het plan van de Europese Commissie om meer afschrikwekkende plaatjes op de sigarettenpakjes te zetten. "Door een eng plaatje laat een jongere dat pakje echt niet liggen", zegt Gert Koudijs van NSO in de krant. "Als je echt wilt dat een kind van 14 geen sigaretten koopt, moet je het bezit ervan beboeten."

Winkeliers die nu tabak verkopen aan kinderen jonger dan 16 jaar, kunnen wel een boete krijgen. Volgens Edsko Schuitema van BETA is dat niet eerlijk omdat de jongere er wel ongestraft mee weg komt. "Natuurlijk moeten winkeliers zich aan de regels houden. Maar wat je nu ziet, is dat pomphouders politieagentje moeten spelen als er jongeren aan de toonbank komen die weigeren zich te identificeren."

Een woordvoerder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) stelt in de krant dat het moeilijk is om het bezitten van tabak voor jongeren strafbaar te stellen. Bij alcohol kan dat wel omdat een relatie wordt gelegd tussen misbruik en agressie.

Koningspaar sluit inhuldiging af met vaart over IJ

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sluiten de inhuldiging op 30 april af met een rondvaart over het IJ. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdag bekendgemaakt.

Het Museumplein wordt ingericht als Oranjeplein. Daar kunnen de gehele dag de festiviteiten worden gevolgd. 's Avonds volgt er een Koningsbal, wat onderdeel is van de Koningsnacht.

Verder gaan alle evenementen die doorgaans op Koninginnedag worden gehouden naar verwachting door. De grote dansfeesten worden aan de rand van de stad gevierd.

'VS overwegen directe steun aan Syrische rebellen'

De Verenigde Staten overwegen om in samenwerking met enkele Europese landen directe steun te verlenen aan onderdelen van het Vrije Syrische Leger (VSL). De VS hopen daarmee de druk op het regime van de Syrische president Bashar Assad op te voeren en een einde te maken aan het geweld in Syrië. Het is voor het eerst dat door VS wordt nagedacht over directe steun aan de rebellen.

Bronnen bij de Amerikaanse regering en in Europa zeiden dinsdag dat een besluit niet lang op zich zal laten wachten. Vermoed wordt dat donderdag een beslissing wordt genomen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is dan in Rome om een conferentie over Syrië bij te wonen.

Het plan moet nog worden afgestemd met Europese landen, in het bijzonder Groot-Brittannië dat pleit voor fors meer hulp voor de tegenstanders van Assad. De Britse regering wil dat zorgvuldig uitgekozen leden van het VSL kogelvrije vesten krijgen, worden getraind en technische ondersteuning krijgen. De VS zijn hier nog niet klaar voor. De regering van president Barack Obama maakt zich grote zorgen dat militair materieel in handen van moslimextremisten valt.

De Italiaanse regering zei maandag dat Europese landen de conferentie van donderdag moeten gebruiken om 'de Verenigde Staten aan te sporen tot meer flexibiliteit'. Bronnen in Washington zeiden dat de VS neigen naar het direct steunen van de Syrische oppositie met tientallen miljoenen dollars. Tot dusver is de steun beperkt gebleven tot het financieren van communicatiemiddelen en logistiek materieel. Leden van het VSL kregen bovendien geen directe steun. De VS zijn niet van plan om kogelvrije vesten te leveren en rebellen te trainen.

Kerk nu ook aangeklaagd voor zware mishandeling

Een erkend slachtoffer van seksueel misbruik in de kerk stapt naar de rechter omdat hij ook mishandeld is. De man wil ook erkenning en compensatie voor het fysiek geweld dat hem als tiener is aangedaan. Dat zegt hij woensdag in een interview met de Volkskrant. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een misbruikslachtoffer een zaak begint over mishandeling.

"Ik ben een keer oraal verkracht, maar kreeg bijna dagelijks klappen en trappen. Ik ben vijf keer letterlijk het ziekenhuis in geslagen. Maar over de mishandeling geeft de congregatie niet thuis", aldus het slachtoffer.

De inmiddels 59-jarige man zat in de jaren zestig in een katholiek internaat voor moeilijk opvoedbare jongen in het Limburgse Cadier en Keer. Voor het seksueel misbruik heeft hij inmiddels een schadevergoeding van 25 duizend euro gekregen, maar volgens deskundigen zijn de psychosomatische klachten van de man vooral toe te schrijven aan het geweld.

De klachtencommissie en compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK wilden de mishandeling niet meenemen bij de beoordeling van zijn klacht, omdat het 'buiten de regeling' valt. Volgens de advocaat van de man, Martin de Witte, is dat een voorbeeld van 'hoe formalistisch sommige congregaties en bisdommen omgaan met de slachtoffers'. "Ze doen alleen wat strikt nodig is. Maar alles wat buiten de orde valt, wordt weggewuifd", zegt hij in de krant.

De Witte heeft een verzoek ingediend tot een voorlopig getuigenverhoor voor de rechtbank in Breda. Dat wordt op 11 maart behandeld. Als de rechtbank akkoord gaat, wordt onder meer voorzitter Wim Deetman van de commissie die het seksueel misbruik heeft onderzocht als getuige opgeroepen.

'Justitie loog bewust in strafzaak'

Het Openbaar Ministerie heeft fouten gemaakt in een strafrechtelijk onderzoek naar een man die werd verdacht van mishandeling en verkrachting. Justitie zou bewust hebben gelogen om tot een veroordeling te komen terwijl er geen enkel bewijs was. Dat zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen woensdagavond in het programma De Vijfde Dag.

Van Koppen deed met twee collega's van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de zaak. In het hele opsporingsonderzoek is volgens hem fout op fout gestapeld. In de strafzaak presenteerde de officier van justitie een schriftelijk uitgewerkt verhoor van de verdachte als een bekentenis van mishandeling, maar de man zou nooit een bekentenis hebben afgelegd.

In de rechtszaal zijn vervolgens opnames teruggeluisterd, waarna de rechters concludeerden dat de uitwerking inderdaad niet juist was. De bewuste man werd daarop vrijgesproken. De zaak duurde ruim drie jaar. Volgens Van Koppen omdat justitie de zaak anderhalf jaar op de plank had laten liggen.

"De grootste doodzonde die je als officier van justitie kunt doen is liegen", concludeert Van Koppen in de uitzending. "Wat nog zorgelijker is, is dat de opnames van die verhoren waarover gelogen zou zijn, direct na het vonnis vernietigd zijn. Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat het toevallig is dat die verdwenen zijn." De betreffende officier is nog altijd in functie.

Het Openbaar Ministerie wil niet voor de uitzending reageren op de bevindingen van Van Koppen.

Een preview van de uitzending.

Huilen werkt helend voor Katja Schuurman

Katja Schuurman vindt huilen heerlijk. "Huilen werkt helend. Het voelt alsof ik in de sauna ben geweest, lekker schoon", vertelt de actrice, die onlangs nog opbiechtte vaak bij premières huilend op de wc te zitten, in een interview met Viva.

"Ik huil snel", biecht de 37-jarige Katja op. "Eergister nog. Ik stond bij de slager toen een vrouw vertelde dat haar partner een punt achter hun relatie had gezet. Stond ik daar in een volle zaak, naast een vrouw die ik niet kende, te huilen."

Schamen voor haar waterlanders doet Schuurman zich niet. "Ik vind huilen ontzettend lekker. Ik heb het nodig. Soms heb ik dagen dat ik niet weet wat er aan de hand is, maar dat ik me down en depressief voel. Dan vind ik het plezierig om de tranen te laten stromen."

Jasper S. voor rechter in Vaatstra-zitting

Jasper S., de melkveehouder die heeft bekend Marianne Vaatstra te hebben verkracht en vermoord, verschijnt woensdagmiddag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Leeuwarden. In een pro-formazitting wordt beoordeeld hoe de rest van de zaak moet lopen. Justitie legt de 45-jarige S. moord en verkrachting ten laste.

Tijdens de zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar geeft de officier van justitie de stand van zaken van het onderzoek aan. De rechtbank kan de zaak vervolgens aanhouden voor maximaal drie maanden. De voorlopige hechtenis van S. wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd.

S. is aanwezig bij de zitting, maar krijgt naar verwachting nog geen gelegenheid om te spreken. Zijn advocaat Jan Vlug liet dinsdag weten dat zijn cliënt erg gespannen is. De raadsman mag woensdag nog vragen om verder onderzoek, maar liet weten daar waarschijnlijk geen gebruik van te maken.

Het psychologisch onderzoek naar S. is inmiddels afgerond, maar over de inhoud wil de advocaat nog niets kwijt. Het rapport werd niet opgemaakt in het Pieter Baan Centrum (PBC), maar ambulant in de gevangenis. "Er werd niet verwacht dat dit zinvol zou zijn bij mijn client en bovendien heeft hij uitgebreid verklaard over wat er is gebeurd", aldus Vlug.

Het lichaam van de 16-jarige Marianne Vaatstra werd op 1mei 1999 gevonden in een weiland in Veenklooster. Het meisje bleek te zijn verkracht en vermoord toen zij in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde fietste. De melkveehouder uit Oudwoude werd op zondagavond 18 november aangehouden nadat hij dertien jaar lang zijn mond had gehouden. Uiteindelijk deed hij zelf mee aan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek onder achtduizend mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van Vaatstra woonden.

Volgens zijn advocaat wilde hij zich laten betrappen, maar was de stap om zelf naar de politie te stappen te groot. S. bekende de moord en verkrachting al na tien minuten tijdens de eerste ontmoeting met zijn advocaat.

De Fries, die op slechts tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra woonde, kende het 16-jarige meisje volgens zijn advocaat niet. Hij zou haar toevallig zijn tegengekomen, toen hij 's nachts op zijn fiets was gestapt om 'zijn gedachten te ordenen'.

Sylvie en Rafael weer samen op stap

Sylvie en Rafael van der Vaart zijn weer samen gespot. Ondanks dat de twee enkele weken geleden ontkenden hun huwelijk nog een kans te geven, worden ze regelmatig samen gezien.

De 34-jarige Sylvie was dinsdag samen met hartsvriendin Sabia Boulahrouz in een restaurant in Hamburg, schrijft De Telegraaf. Even later werden ze vergezeld door de voetballer van HSV. Na het etentje ging iedereen weer naar zijn eigen huis.

Het glamourkoppel, dat een zoon heeft, kondigde begin dit jaar aan te gaan scheiden. Vervolgens deden geruchten de ronde dat ze hun relatie toch nieuw leven willen inblazen, maar hun management liet weten dat er van een hereniging geen sprake is. Een toekomstige verzoening wordt echter niet uitgesloten.

Bobby Brown moet brommen

Bobby Brown verdwijnt voor 55 dagen achter de tralies. De zanger krijgt de straf voor rijden zonder rijbewijs. Bovendien was hij onder invloed toen hij in oktober werd aangehouden. Ook heeft Brown een proeftijd van vier jaar gekregen.

De ex van Whitney Houston moet zich 20 maart melden bij de gevangenis. Ook moet hij achttien maanden bijeenkomsten bijwonen om van zijn alcoholverslaving af te komen. Brown zat al in een proeftijd omdat hij in maart ook al werd opgepakt toen hij met een slok op in de auto was gestapt.

De 44-jarige Brown, die eerder kampte met een drugsverslaving, liet zich in augustus opnemen in een afkickkliniek vanwege zijn alcoholprobleem. Hij hield het echter na drie weken al voor gezien, terwijl het afkickprogramma negentig dagen zou duren.

Katja Schuurman lacht om verhalen over comeback

Katja Römer-Schuurman vindt het vreemd dat anderen denken dat ze haar carrière weer nieuw leven inblaast. Binnenkort is de actrice te zien in de series Divorce en Charlie. "Ik moet zo lachen om mensen die zeggen dat ik mijn comeback maak", zegt Katja tegen De Telegraaf.

"Hoezo comeback? Ik ben niet weggeweest", vindt Katja. "Ik was hoogstens wat meer aan het presenteren en achter de schermen bezig. En natuurlijk is het nogal een verschil met bijna dagelijks op de buis."

Ondanks dat Katja het druk heeft met haar werk, maakt ze nog genoeg tijd vrij voor haar geliefde Thijs Römer. "Ik heb zo'n romantische man. Komend weekend moet ik mijn koffer ingepakt hebben, omdat we ergens naartoe gaan. Maar ik weet verder niks. Thijs heeft een verrassing voor me."

AZ laat Verbeek niet naar Twente gaan

Gertjan Verbeek staat mogelijk in de belangstelling van FC Twente. De huidige werkgever van Verbeek wil echter niet meewerken aan een vertrek. "Als er iets speelt, dan horen de clubs zich in theorie bij onze directie te melden. Dat is twee keer gebeurd en we hebben twee keer nee verkocht", aldus algemeen directeur van AZ Toon Gerbrands tegen De Telegraaf. Verbeek heeft nog een contract tot 2015 in Alkmaar.

"Wíj bepalen wat er gebeurt. En de trainer is vrij belangrijk bij deze club. Dus het is nu even ’niet’ voor FC Twente. Ze mogen even verder zoeken", vervolgt de bestuurder. Behalve Verbeek wordt ook de naam van Bert van Marwijk genoemd in de Grolsch Veste. Gerbrands benadrukt verder dat Verbeek, ondanks zijn passie voor FC Twente, geen bonje zal maken om een vertrek te forceren. "Je kent Gertjan: als er iets is afgesproken, komt hij daar ook niet meer op terug. Als er in 2014 vervolgens een bepaalde situatie ontstaat, zien we dat tegen die tijd wel."

Verbeek liet zelf weten dat hij niet van plan is om voor het einde van zijn contract bij AZ te vertrekken. "Maar als je tot je twintigste supporter bent geweest van FC Twente, twintig jaar in Enschede hebt gewoond, pal naast het Diekman-stadion hebt gewoond en de hoogtepunten hebt meegemaakt met onder meer de UEFA Cupfinale, dan is het logisch dat die club je wat doet", sprak de oefenmeester zich uit.

Blanco ondervraagt eigen renners

De ploegleiding van de Nederlandse wielerformatie Blanco Pro Cycling, het oude Rabobank, heeft de eigen renners de laatste weken stevig ondervraagd over hun eventuele dopingverleden. Blanco had speciaal daarvoor een voormalige Nederlandse elitemilitair ingehuurd. Dat meldde de Telegraaf woensdag.

Het inzetten van ex-militair Eelco Wisman is gebeurd in het kader van het Nederlands antidopingconvenant. Volgens het dagblad is Wisman vanwege zijn achtergrond gespecialiseerd in ondervragingstechnieken en wordt zijn aanwezigheid door betrokkenen als intimiderend omschreven. "Hij observeert en vraagt door. Sommige gesprekken duurden langer dan een uur. Het voelt alsof we als criminelen worden behandeld."

Blanco ondervraagt eigen renners
Blanco ondervraagt eigen renners (Foto: ANP)

Verbeek: "Wil geneuzel niet lezen"

Gertjan Verbeek heeft met verbazing gereageerd op de houding van enkele spelers van AZ. Het is vijf voor twaalf, beseft de oefenmeester zich maar al te goed. De Alkmaarders zijn bezig aan een dramatisch seizoen en staan nog maar drie punten boven de rode streep. "Je kunt niet blijven roepen dat je voetballend beter bent dan de tegenstander. Als ze nu zeggen, dat het wel meevalt, is het kwartje nog niet gevallen. Ze moeten zelf in de gaten krijgen, dat het zo niet langer kan. En moeten elkaar aanspreken. Ze moeten positief-kritisch naar elkaar zijn, maar meestal zijn spelers vooral met zichzelf bezig als het een tijd niet loopt", aldus Verbeek tegen De Telegraaf.

Roy Beerens liet onlangs optekenen dat hij zich nog geen zorgen maakt over de positie van AZ. Verbeek vond dit maar een vreemde iutspraak. "Ik maak me wel zorgen. Ik wil dat geneuzel niet lezen, we hebben álles te verliezen. We moeten elkaar de waarheid zeggen, anders komen we niet verder. Ze moeten zich ook bewust worden, wat voor effect hun uitlatingen hebben op de club, fans en het team."

AZ kan het seizoen nog wat glans geven door de KNVB Beker te winnen. Woensdagavond ontmoet de ploeg Ajax in de Amsterdam ArenA voor de halve finale van dat toernooi. "Ajax is favoriet. Ze zijn bezig met een goed seizoen, al hebben ze twee duels ongelukkig afgesloten. De ploeg is in vorm, wij zijn een team in opbouw en hebben het dit seizoen moeilijk. Ook qua resultaten. Behalve in de beker."

Roura: "Real heeft verdiend gewonnen"

Jordi Roura, assistent-trainer van FC Barcelona, heeft na afloop van het verloren bekerduel tegen Real Madrid (1-3) laten weten dat De Koninklijke verdiend heeft gewonnen. Door de overwinning staat Real in de finale van de Copa del Rey.

"Deze nederlaag hadden we zeker niet verwacht", aldus Roura tegen Canal Plus. "We moeten Madrid feliciteren met de zege. Het is nu zaak ons weer bijeen te rapen en wedstrijden te gaan winnen."

Sergio Ramos, verdediger van Real Madrid, liet aan de tv-zender weten dat de zege terecht is. "We hebben het geweldig gedaan hier vandaag. Het resultaat is absoluut verdiend", aldus de Madrileen.

FOK! wat een weer...Eentonig

Goedemorgen! In de tweede helft van de winter en aan het begin van de lente kan het soms erg eentonig weer zijn. Ook nu is dit het geval en daardoor zal er de komende dagen in het huidige weerbeeld niets gaan veranderen.

In de loop van de week neemt de kans op opklaringen wel wat toe, maar dat is verder het enige wat er te vertellen valt. Het blijft vrijwel overal droog en de temperatuur loopt op tot 5 graden. In de nachten ligt het kwik rond het vriespunt. De zwakke tot matige wind blijft de rest van de week uit een noordelijke richting waaien.

Erg zacht weer was het gisteren op IJsland waar de temperatuur opliep tot ruim 14 graden. In Frankrijk, maar ook in Spanje hebben ze enkele zeer koude nachten achter de rug met temperaturen die tot onder de -10 zakte.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuw in Goch Ook bij qltel in Goch viel er het afgelopen weekend een paar centimeter sneeuw.

Dooiende sneeuw
Inmiddels is de meeste sneeuw ook daar weer verdwenen.



LEGO Batman 2 komt naar Wii U

LEGO Batman 2: DC Super Heroes krijgt dit voorjaar een versie voor Wii U. Dat heeft gameontwikkelaar Travellers Tales bekendgemaakt. De studio heeft in deze versie verschillende features gestopt speciaal voor de GamePad van de Wii U.

Eén van de extra features is de optie waarbij in co-op één speler kan spelen op de GamePad en de ander op de televisie. Daarnaast krijgt de GamePad te mogelijkheid om te fungeren als interactieve map of als selectiemiddel voor abilities van je personage.

LEGO Batman 3: DC Super Heroes is al sinds juni beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii, pc, Nintendo DS en Nintendo 3DS.

LEGO Batman 2: DC Super Heroes

Rel na missverkiezing, pornofilm duikt op

Een heuse rel in het land van de missverkiezingen. Miss Delaware Teen USA heeft haar titel en kroontje ingeleverd nadat een pornofilmpje van de miss opdook waarin ze keiharde seks heeft.

Melissa King mocht zich na een keiharde strijd op het podium de mooiste tiener van de Amerikaanse staat Delawere noemen om het daarna landelijk op te nemen tegen de overige missen. Die titel heeft ze nu dus teruggegeven aan de organisatie. 

Een pornosite zette een filmpje online waarin een jonge dame is te zien die precies lijkt op Miss Delawere. Naast haar uiterlijk lijkt haar stem ook precies overeen te komen met die van Melissa. Ondanks de vele gelijkenissen ontkent ze dat zij het meisje uit het filmpje is.

In het filmpje van vijf minuten geeft ze antwoord op enkele vragen. Zo zei ze dat ze geld nodig had en daarom maar besloot seks te hebben voor geld. Daarnaast geeft ze ook aan dat ze inderdaad mee heeft gedaan aan missverkiezingen. Ze weigert echter aan te geven voor welke staat dat was.

De interviewer vraagt haar in het filmpje letterlijk het hemd van haar lijf. Zo geeft ze antwoord op de vragen hoe oud ze was toen ze voor het eerst seks had en wat haar favoriete standje is (on top). Foto's ter vergelijking en de eerste 15 seconden van het filmpje zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.