FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 februari 2013

Middelkoop, Huta Galung in kwalificatie Rotterdam

Matwé Middelkoop is zaterdag de eerste Nederlander die in actie komt in de kwalificaties van het ABN Amro World Tennis Tournament. De 29-jarige tennisser uit Leerdam treft om 11.00 uur Josselin Ouanna op baan 1. Ook Jesse Huta Galung en Fabian van der Lans hopen zich te kwalificeren voor het hoofdschema in Rotterdam.

Met de Fransman Ouanna vindt Middelkoop de nummer 115 van de wereldranglijst op zijn weg. De 27-jarige Huta Galung neemt het op tegen de Rus Dmitry Tursunov, de mondiale nummer 117. Zelf staan Middelkoop en Huta Galung respectievelijk 243e en 294e. Van der Lans kreeg als Nederlands clubkampioen een wildcard voor de kwalificaties. Hij staat tegenover de Amerikaan Rajeev Ram. De tennissers moeten twee partijen winnen om zich te plaatsen voor het hoofdschema.

Groots onthaal Drogba in Istanbul

Didier Drogba is als een held onthaald in Istanbul. De Ivoriaanse aanvaller is na Wesley Sneijder de tweede grote aanwinst van Galatasaray. Drogba, die overkomt van de Chinese club Shanghai Shenhua, is de tweede grote aankoop in de winterperiode.

Eerder kwam Sneijder de gelederen versterken. Ook de Nederlander merkte het enthousiasme van de Turkse fans. De aanvaller kwam vrijdag aan, terwijl de deal nog niet helemaal rond is. De zaakwaarnemers van Drogba menen dat de speler transfervrij is, aangezien hij een aantal maanden geen salaris ontving bij Shanghai Shenhua. Dit tot ongenoegen van de Chinese club.

De FIFA houdt zich nu bezig met de zaak. "Wellicht kan hij tegen Antalyspor nog niet in actie komen", sprak vicevoorzitter Refik Arkan. "We hebben namelijk nog de goedkeuring van de FIFA nodig. Eerst geven ze een tijdelijke speelvergunning, daarna de definitieve papieren."

Kamer twijfelt over nut Benelux Unie

Regeringspartij VVD betwijfelt of de Benelux nog wel nut heeft. Het televisieprogramma Nieuwsuur meldt vrijdag dat daarnaast de PVV, SP en ChristenUnie af willen van de Unie. Als de VVD zich bij dit standpunt aansluit, is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het stoppen met de Benelux Unie.

Nederland vormt sinds 1960 samen met België en Luxemburg de Benelux Economische Unie. In juni 2008 werd een vernieuwd Benelux-verdrag getekend, dat vorig jaar in werking trad. Opzegging van de hernieuwde Benelux Unie is de eerste tien jaar niet mogelijk. Daarna geldt een opzegtermijn van drie jaar.

Het secretariaat-generaal van de unie zit in Brussel. Er werken 51 mensen. In het Benelux-parlement hebben Nederlandse, Belgische en Luxemburgse parlementariërs zitting. De zitting van Nederlandse en Belgische parlementariërs over de problemen met hogesnelheidstrein Fyra eind vorige maand was een zitting van dit Benelux-parlement.

De Benelux kost Nederland volgens Nieuwsuur jaarlijks vier tot vijf miljoen euro. Een rapport in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst echter onder meer uit dat de baten uit de samenwerking meestal indirect en bescheiden zijn. Vaak duurt het lang voordat resultaat wordt geboekt.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen zegt tegen Nieuwsuur dat als moet worden begonnen met het ter discussie stellen van de Benelux, afschaffing van het Benelux-parlement een mooi begin is. SP-Kamerlid Harry van Bommel stelt dat de unie in de jaren vijftig en zestig zin had, maar dat het belang inmiddels is afgenomen. "De EU is nu leidend als het gaat om de interne markt en heel veel zaken die de Benelux ook doet. Dan kan je dus de Benelux Unie als zodanig opheffen."

De secretaris-generaal van de Benelux Unie, de Nederlander Jan van Laarhoven, stelt echter dat de Benelux 'zeer beduidende resultaten' heeft bereikt. "Op het vlak van de energievoorziening, maar ook op gebieden als fiscale fraude, grootschalige fraude, natuurbeheer en vele andere terreinen kan ik u resultaten noemen."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geen voorstander van opheffing, maar er mag volgens hem wel het nodige verbeteren. "Er moet en kan veel verbeteren aan de Benelux Unie. De organisatie moet stroomlijnen, zich concentreren op kerntaken en resultaten meten."

'Taylor Swift en Carrie Underwood haten elkaar'

Taylor Swift en Carrie Underwood zijn naar verluidt bepaald geen vriendinnen. Volgens een goede bekende van Swift zijn de countryzangeressen van plan elkaar tijdens de Grammy Awards, aanstaande zondag, te negeren.

"Ze haten elkaar", vertelt de ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Taylor vindt dat Carrie altijd onbeschoft tegen haar doet."

Vorig jaar maakte Underwood tijdens de Country Music Association Awards openlijk een grap over de breuk van Swift en Conor Kennedy. Die zou bij Taylor niet in goede aarde zijn gevallen.

Meld je aan voor SimCity-bèta

Op 7 maart gaat dan eindelijk het vervolg komen van SimCity 4 genaamd SimCity. In januari mocht een kleine groep gamers al voorzichtig aan de slag met een bèta-sessie. Vandaag kondigde Maxis aan dat er binnenkort weer een sessie aan zal komen. Houd 16 februari dus maar vrij in je agenda en geef je op.

"Naarmate de release van SimCity dichterbij komt, stijgt de spanning onder de fans. Om nog meer fans een voorproefje van de game te geven voordat deze in maart in de winkels ligt, kondigt Maxis aan er een tweede gesloten SimCity-bèta plaatsvindt. Deze tweede gesloten SimCity-bèta begint op 16 februari om 15.00 uur en eindigt op 17 februari om 15.00 uur. De bèta bevat een verbeterde versie van het uurtje gameplay dat fans in januari al verrukte."


'We moeten de PS Vita meer promoten'

De gamers vinden het al langer, maar nu heeft Sony CFO Masaru Kato het ook gezegd: Sony moet reclame maken voor PlayStation Vita. Dit gebeurde tijdens een gesprek met investeerders naar aanleiding van de resultaten van Q3 van 2012. Daarnaast gaf Kato meer uitleg over de PlayStation 3.

Kato gaf aan dat ze meer contact moeten zoeken met third-party developers om meer games naar de Vita te brengen. Daarnaast gaf Kato ook aan meer op marketing en de prijs van de Vita te letten. Betekent dit een prijsverlaging binnenkort?

“In terms of profitability, we have to do a better job in promoting the PlayStation Vita mobile product. How do we do that? Well, gaming business software is the name of the game. So as a fundamental measure, we are putting all — a lot of resources, not just first party, but also asking third parties to put out more attractive software. That’s the basics. The other thing, well, marketing, pricing of the product, et cetera, I cannot talk about pricing of this platform, but those are the things that we are looking into to improve our profitability in the mobile handheld gaming business.”

Als laatste sprak Kato kort over de PlayStation 3. Volgens de executive zit de PlayStation 3 nu in zijn zesde levensjaar en heeft het product nog een lange weg voor de boeg. Of dit betekent dat we de nex gen-versie later moeten verwachten, is niet bekend.

“There are discussions about the next platform, I cannot dwell on that at all at the moment. But in any case, we have a lot of business in PS3. Now to give you an indication of how, well, stable this business is, although we have reduced forecast on many of our product lines from television, digital still cameras and, et cetera, but mobile phones and home game devices, we have not changed the forecast on these for this fiscal year."


De verwachting is dat Sony over twee weken tijdens een event de PlayStation 4 bekend zal maken.


'Gepeste homojongere vaker suïcidaal'

Homo- en biseksuele jongeren die worden gepest op school denken vaker aan zelfmoord dan jongeren met dezelfde geaardheid die niet worden getreiterd. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers dat onlangs in het vakblad American Journal of Public Health is gepubliceerd. Homobelangenorganisatie COC Nederland en kennisinstituut Movisie pleiten daarom voor meer aandacht voor homopesten.

Volgens onderzoeker Diana van Bergen van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn zelfmoordgedachten en -pogingen onder homo- en biseksuele jongeren geen individueel of psychiatrisch probleem. "Het heeft te maken met de maatschappelijke omstandigheden, namelijk de negatieve houding ten opzichte van 'homogedrag' en alles wat daarbij hoort."

Het viel Van Bergen op dat deze jongeren vaak aangeven zichzelf te haten. "Ze zien geen toekomst voor zich. Ze hebben het gevoel dat ze hun hele leven zullen worden vernederd en uitgesloten, zoals nu op school gebeurt."

COC en Movisie pleiten daarom op de laatste dag van de Week tegen pesten voor meer aandacht voor het tegengaan van homopesten. De twee organisaties lanceerden onder meer al een website waarop tips staan over hoe homojongeren kunnen omgaan met pesterijen, maar vinden dat er nog meer moet gebeuren. "Ook scholen moeten echt aan de slag."

Scholen zijn sinds eind vorig jaar verplicht voorlichting te geven over homoseksualiteit. COC Nederland en Movisie willen dat de Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoeken of scholen dit ook daadwerkelijk doen en of dat op een 'goede en respectvolle' manier gebeurt.

'Nederlandse boeren de dupe van EU-begroting'

Nederlandse boeren zijn met de nieuwe begroting van de Europese Unie slechter af dan hun Duitse of Franse collega's. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op de uitkomst van de top van de Europese regeringleiders over de meerjarenbegroting van de EU.

Volgens de land- en tuinbouworganisatie leveren Nederlandse boeren door de afspraken meer in dan collega's in omringende landen ten behoeve van de Oost-Europese lidstaten. "Dat is nadelig voor onze concurrentiepositie."

LTO betreurt het dat er geen hardere inzet is gekozen om het budget voor de Nederlandse land- en tuinbouw overheid te houden. De organisatie vindt het verder erg jammer dat het budget voor onderzoek en innovatie wordt gekort. "Onderzoek en innovatie zijn medebepalend voor een sterke land- en tuinbouw op de langere termijn", aldus LTO in een verklaring.

Haase: "Bleef nu wel rustig"

Robin Haase haalde vandaag de halve finale van het ATP-toernooi van Zagreb. Het is voor het eerst sinds zijn gewonnen toernooi in Kitzbühel vorige zomer dat hij meer dan één partij op een toernooi heeft gewonnen. Hij hoopt nu een ommekeer in zijn prestaties te krijgen.

"Zeker in de tweede ronde tegen Martin Klizan was het niveau hier erg goed", zei Haase tegen NUsport. "Het grappige is dat ik zowel toen als in deze partij twee keer een heel ongelukkig moment tegen me had, maar goed rustig bleef. Aan het einde van vorig jaar kon ik mezelf dan wel eens verliezen. Dat zijn keerpunten in de wedstrijd en ik ben er heel blij mee dat het nu goed gaat en dat ik daarvoor wordt beloond."

Morgen treft hij in de halve finale Jurgen Melzer, van wie hij tot nu toe alleen maar verloor. "Ik weet nog dat ik in Miami vorig jaar echt kansen had tegen hem. Toen speelde ik echt een heel goede wedstrijd. Waar zijn zwaktes liggen? Je kunt beter vragen waar niet. Hij staat al jarenlang top dertig en is een heel goede speler. Af en toe is hij mentaal niet goed, maar hij heeft weinig zwakheden."

Cilic treft Youzhny in halve eindstrijd Zagreb

Marin Cilic is vrijdag doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi in Zagreb. De als eerste geplaatste thuisspeler was met 6-3 en 7-6 (5) te sterk voor de Sloveen Blaz Kavcic. Hij neemt het bij de laatste vier op tegen de Rus Mikhail Youzhny, die met 6-3 en 6-2 afrekende met Ivan Dodig uit Kroatië.

De als derde geplaatste Youzhny had in de tweede ronde Igor Sijsling al naar huis gestuurd. Eerder op de dag bereikte Robin Haase de halve eindstrijd door een zege op Philipp Petzschner. Hij stuit zaterdag op de Oostenrijker Jürgen Melzer (4).

In het Franse Montpellier bereikten drie thuisspelers de halve finale. De als derde geplaatste Richard Gasquet was met 6-1, 4-6 en 6-1 landgenoot Julien Benneteau (6) de baas. Hij treft zaterdag Jarkko Nieminen. De Fin versloeg Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne: 4-6, 6-3 en 7-6 (2).

Ook Benoît Paire (8) en Michaël Llodra maken in eigen land nog kans op de titel. Paire klopte verrassend landgenoot Gilles Simon, de nummer vier van de plaatsingslijst, met 7-5 en 7-6 (4). Llodra maakte een einde aan de opmars van de Tsjech Jan Hajek: 7-6 (3) en 6-1.

Willem Nijholt was liever geen homo

Willem Nijholt vindt het jammer dat hij niet als hetero geboren is. "Het is een kwetsbaar plekkie in me", zei de homoseksuele acteur vrijdag in 24 Uur Met...

"Een mens kan maar beter als hetero geboren worden, bij de kudde", zei Nijholt. "Ik heb een leven achter de rug van 78 jaar, en ik ben redelijk vaak voor vuile flikker uitgemaakt."

Nijholt is dan ook niet te spreken over de paus, die eerder bijvoorbeeld het homohuwelijk een bedreiging voor de wereldvrede noemde. "Die travestiet uit Rome? Dat moeten ze maar afschaffen", vindt de musicalster. "Ik word er kwaad van."

Vijftien jaar cel voor leider baardenknippers

De leider van een groep Amish die in de Verenigde Staten baarden van andere Amish afknipten is vrijdag tot vijftien jaar cel veroordeeld. Vijftien andere verdachten kregen celstraffen van zeven tot vijftien jaar. De mannen waren eerder al schuldig bevonden aan haatmisdaden.

Sam Mullet, de leider van de groep, zei dat hij is neergezet als de leider van een sekte en dat hij er klaar voor is om zijn straf uit te zitten.

De aanvallen op leden van de Amish-gemeenschap hadden in 2011 plaats. Volgens de aanklagers waren de aanvallen vergelding tegen Amish die zich tegen de autoritaire Mullet hadden gekeerd.

De Amish houden er een zeer strikte interpretatie van de Bijbel op na. Vrouwen binnen de gemeenschap moeten hun haar laten groeien en mannen laten als ze eenmaal getrouwd zijn hun baard staan. Het afknippen van de baard is dan ook een grove belediging voor de Amish.

Verhoeven: "Shocking dat we werden weggereden"

Ploegleider Nico Verhoeven van Blanco Pro Cycling, voorheen Rabobank, kan het moeilijk begrijpen dat zijn renners er vorig seizoen soms niet aan te pas kwamen. Dat zegt hij tegen Wieler Revue. De 51-jarige oud-renner weigert echter te speculeren over dopinggebruik bij andere ploegen. "Het is gewoon een constatering."

"We zijn een paar keer gigantisch naar huis gereden terwijl we dachten dat we goed waren. Dat was in Parijs-Nice en de Tirreno. En daar waren we niet de enige ploeg mee. Dat vond ik shocking", laat Verhoeven weten. "Onze ploeg had best een hoog niveau, maar we deden dus niet mee."

"Later zie je iets opvallends: onze beste periodes kenden we net na topevenementen. Na de klassiekers wonnen we in Turkije en Romandië. En ook na de Tour, in de Eneco Tour. Toen waren we dus als ploeg ineens wel heel goed. En dan vraag jij vast, waar ligt dat aan?", aldus de Brabander.

Volgens Steven Kruijswijk, vorig jaar kopman van Rabobank in de Tirreno, was het frustrerend dat hij niet kon meedoen om de ereplaatsen. Hij gaf 4.40 minuten toe op winnaar Vincenzo Nibali. "Terwijl ik dezelfde waardes reed als een jaar eerder in Zwitserland, waar ik een rit won."

"Ik werk er hard voor en rijd schoon, maar misschien zijn er renners die wegen bewandelen die niet altijd de juiste zijn", zegt de 25-jarige klimmer. "Ook ik hoorde de geruchten over Aicar, een verboden middel dat niet opgespoord kan worden. Dan kun je net zo hard blijven trainen..."

Zowel Verhoeven als Kruijswijk is ervan overtuigd dat het wielrennen een stuk schoner is dan in de eerste jaren van de Rabobank-ploeg. Ze hopen dat het Usada-rapport over Lance Armstrong een positieve bijdrage levert aan een eerlijke sport. "Dat kan ertoe geleid hebben dat ploegen er anders in zijn gaan staan", stelt Kruijswijk.


Verhoeven: shocking dat we werden weggereden (Foto: Novum)

Heleen van Royen eist geld na 'foute' rectificatie

Heleen van Royen is niet tevreden met de rectificatie van weekblad Privé en eist geld. De schrijfster trof eerder met Privé en De Telegraaf een schikking nadat Evert Santegoeds hierin beweerde dat Heleen het vriendje van haar dochter had afgepakt.

Cor Hellingman, de advocaat van Heleen van Royen, vertelt aan RTL Boulevard dat de cover van Privé zonder rectificatie op de subpagina Privé van website van De Telegraaf is geplaatst. Ook bracht Privé deze week een editie uit met aan twee kanten een cover, op slechts één zijde was een rectificatie geplaatst.

"Dat is in strijd met de afspraken die gemaakt zijn", aldus Hellingman. Volgens hem moeten er twee rectificaties worden gepubliceerd als er twee covers zijn.

De redactiechef van de Privé, Matthieu van Winsen, laat aan RTL Boulevard weten dat hij nog niets weet van een mogelijke boete. Ook vertelt hij dat de fout op de website is hersteld. Volgens hem is er geen afspraak gemaakt over een dubbele cover.

Jeugdroman Ik Heet Olivia verfilmd

Het boek Ik Heet Olivia en Daar Kan Ik Ook Niets aan Doen van schrijfster Jowi Schmitz wordt verfilmd. Anne de Clercq gaat de film regisseren en schrijft samen met Karen van Holst Pellekaan en Schmitz het scenario. Dat heeft uitgeverij Lemniscaat vrijdag bekendgemaakt.

Ik Heet Olivia wordt het speelfilmdebuut van De Clercq. Eerder regisseerde ze afleveringen van de tv-series Feuten en Floor Faber. Ze maakte ook de videoclips van Carice van Houten bij haar nummers Emily en Particle of Light.

Het boek Ik Heet Oliva en Daar Kan Ik Ook Niks aan Doen uit 2011 werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Het boek werd ook in Duitsland uitgegeven. "Ik ben heel blij dat Anne Olivia gaat verfilmen en dat ik met Karen mee mag schrijven", reageert schrijfster Schmitz.

Het boek gaat over het 10-jarige meisje Olivia dat twee grote problemen heeft. Haar moeder is overleden en haar vader weet zich geen raad.

Onbekende beelden bij herinneringsconcert Hazes

Tijdens een speciaal herinneringsconcert voor André Hazes zijn nog niet eerder vertoonde beelden van de volkszanger te zien. Dat vertelt Joop van den Ende, die de twee concerten in juni met de weduwe en kinderen van Hazes organiseert, aan De Telegraaf.

"Rox en Dré zullen deze Holland Zingt Hazes aan elkaar praten aan de hand van nog nooit vertoonde privébeelden", vertelt Van den Ende over de concerten in de Ziggo Dome. Zo'n dertig Nederlandse artiesten zingen op zaterdag 15 en zondag 16 juni nummers van de in 2004 overleden Hazes. "We hebben Martijn Fischer, Chantal Janzen en we praten op dit moment met de besten van zingend Nederland."

Van den Ende zit ook achter de succesmusical Hij Gelooft in Mij, waarin Fischer en Janzen de hoofdrollen vertolken. Volgens Rachel Hazes, die nauw betrokken is bij alle activiteiten rond haar overleden echtgenoot, is er veel vraag naar een concert met nummers van de volkzanger. "Sinds het overlijden van André werd het ons steeds gevraagd: organiseer alsjeblieft een concert met de klasse van dat grote herdenkingsconcert in de Amsterdam Arena. Dankzij Joop komt het er nu."

Rox en Dré, die later dit jaar in een tv-programma op zoek gaan naar de nieuwe Hazes, vinden het geweldig dat hun vader nog zo veel aandacht krijgt. "Het is echt ongelooflijk dat papa en zijn muziek in Nederland nog zo worden gewaardeerd. Ik voel dat als een enorme eer", vertelt Rox. "Ik kreeg op de middelbare school zelfs les in papa. Gek toch als je vader in een adem wordt genoemd met, zeg maar, Rembrandt."


Onbekende beelden bij herinneringsconcert Hazes (Foto: Novum)

Hillary Clinton populairder dan Obama

Hillary Clinton mag dan sinds vorige week geen baan meer hebben, ze is populairder dan president Barack Obama. Dat blijkt uit een peiling van Quinnipiac University, die vrijdag is gepubliceerd.

Van alle politici die aan de ondervraagden werden voorgelegd is Clinton het populairst. Eenenzestig procent gaf aan een positieve mening te hebben over de afgezwaaide minister van buitenlandse zaken. Over Obama is 51 procent positief.

Cagliari toch wel in eigen huis tegen Milan

Cagliari mag AC Milan zondag toch in de eigen Is Arenas verwelkomen voor het Serie A-duel tussen beide clubs. De Sardijnse club tekende met succes beroep aan tegen een besluit van de Italiaanse voetbalbond. Die is van mening dat het nieuwe stadion niet aan de veiligheidsregels voldoet en had het treffen daarom naar Turijn verplaatst.

Cagliari haalde zijn gelijk bij de rechtbank op Sardinië. De club trok eind vorig seizoen uit het verouderde stadion Sant'Elia om net buiten Cagliari in de Is Arenas te gaan spelen. Het nieuwe onderkomen vertoont echter ook de nodige gebreken. In december moest voor de thuiswedstrijd tegen Juventus worden uitgeweken naar Parma.

Opiniepeilers: Berlusconi nadert centrumlinks

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi loopt volgens opiniepeilers in op de centrumlinkse lijsttrekker Pier Luigi Bersani. Bersani gaat nog altijd aan kop, maar de conservatieve coalitie onder aanvoering van Berlusconi ligt in de laatste opiniepeilingen voor de parlementsverkiezingen nog maar zeven procent achter.

De peilers schatten dat Bersani en zijn centrumlinkse bondgenoten over twee weken 35, en Berlusconi en co 28 procent van de stemmen halen. De middenpartij van premier Mario Monti lijkt op de valreep te worden overvleugeld door de protestbeweging van komiek Beppe Grillo. Diens populistische kruistocht tegen de gevestigde orde valt in de nasleep van de boekhoudfraude bij de bank Monte dei Paschi bij veel Italianen in goede aarde.

De omstreden mediamagnaat Berlusconi leek lang geen schijn van kans te maken op een nieuwe machtsgreep, maar maakte volgens opiniepeilers de afgelopen weken een verrassende opmars. Vorige week bedeelden peilers hem gemiddeld nog twee procent van de stemmen minder toe, ten gunste van centrumlinks.

Italië kiest op 24 en 25 februari een nieuw parlement. De vijftien dagen die aan de verkiezingen voorafgaan zijn opiniepeilingen verboden.

Nikkie Plessen trekt kledingstukken terug

Nikkie Plessen trekt kledingstukken terug na beschuldigingen van plagiaat. Het Nederlandse ontwerpersduo Quice en Zoe Karssen liet eerder weten juridische stappen te overwegen omdat de actrice twee ontwerpen gekopieerd zou hebben.

"Ik ga daar niet over in discussie en trek het gewoon terug, want er is nog niks uitgeleverd", zei Plessen vrijdag in RTL Boulevard. "Ik denk: als je er een probleem mee hebt moet je je gewoon bij mij melden, ik wil geen ruzie."

Plessen geeft toe dat bijvoorbeeld het ontwerp met de tekst Boys op het kledingstuk van Quice en Zoe Karssen lijkt. "Ik zie leuke prints voorbij komen, maar ik ben me van geen kwaad bewust", vertelt Nikkie.

De 27-jarige actrice, die dinsdag haar modelijn presenteerde, weet nog niet of het ontwerpersduo een schadevergoeding wil. "Dat gaan we dan wel weer zien", aldus Nikkie. "Ik wil gewoon blije mensen zien en geen mensen pijn doen."

Sterretje bekent gevoelens voor schaatspartner

Sterretje bekent dat hij warme gevoelens koestert voor zijn schaatspartner Alexandra Murphy. De Oh Oh Cherso-ster, die eigenlijk Tony Wyczynski heet, heeft zijn verliefdheid nog niet aan Alexandra opgebiecht. Sterretje ontmoette de schaatsster voor opnames van Sterren Dansen op het IJs. Zaterdag staat het stel in de finale.

"Ik vind haar leuk", bekent Tony in een interview met De Telegraaf. "Ik weet niet wat zij van mij vindt. Ik durf het niet te vragen." Er gaan al een tijd geruchten dat de twee een relatie hebben.

Sterretje probeert zijn gevoelens te onderdrukken. "Ik mag het niet mee laten spelen in die finale", vertelt de Haagse realityster. "Ik moet gewoon gefocust zijn, ik mag geen gevoelens erbij hebben."

Anass pleegde waarschijnlijk zelfmoord

De 13-jarige Anass Aouragh die donderdagmiddag dood werd gevonden in een natuurgebied in Wassenaar, pleegde hoogstwaarschijnlijk zelfmoord. De politie heeft daar 'sterke aanwijzingen' voor. Toch kan een misdrijf nog niet worden uitgesloten en gaat het onderzoek verder, meldt de politie vrijdagavond.

De jongen kwam woensdagavond niet thuis na het rondbrengen van folders in zijn woonplaats. De politie liet vanwege de vermissing een Amber Alert uitgaan. Vrijdag is sectie verricht op zijn lichaam.

Cambuur - Veendam gaat niet door

De Jupiler Leaguewedstrijd tussen SC Cambuur en SC Veendam gaat vrijdagavond niet door. Scheidsrechter Eric Braamhaar keurde het veld in Leeuwarden af. Dat heeft de KNVB laten weten. Kort voor aanvang van het duel was de grasmat door een nieuwe sneeuwlaag bedekt.

Cambuur kondigde eerder op de dag nog aan dat het speelveld sneeuwvrij was gemaakt. Hevige sneeuwval gooide echter alsnog roet in het eten. De bond heeft nog geen nieuwe datum voor het treffen bepaald.

De overige zes wedstrijden in de Eerste Divisie gaan vrijdag wel door.

Copyright strijdig met mensenrechten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in een zaak geoordeeld dat de huidige veroordelingen met betrekking tot copyrightwetgeving niet rechtmatig zijn. Sommige veroordelingen zouden in strijd zijn met de mensenrechten.

Volgens artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft iedere mens namelijk 'de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag'. Dit zou in het geding komen door de starre en absolute manier waarop copyrightwetgeving wordt toegepast.

Het EHRM heeft daarom een voorwaarde toegevoegd waaraan voldaan moet worden om tot een rechtmatige veroordeling te komen: "Dit betekent dat een veroordeling of enige juridische beslissing gebaseerd op copyrightwetgeving [..] voldoende gemotiveerd moet worden als noodzakelijk in een democratische samenleving." Het is voor aanklagers echter niet eenvoudig om die noodzaak aan te tonen.

Rick Falkvinge, oprichter van de eerste Piratenpartij, wijst er echter op dat dit betekent dat niet alles gepiraat mag worden: "In essentie zegt het Hof dat politieke uitingen juridisch zwaarder kunnen wegen dan het copyrightmonopolie. Bijvoorbeeld, als je een documentaire over mensenrechten uploadt, zal dat na dit oordeel legaal zijn, hoewel het dat voorheen niet was."

Het oordeel laat veel grijze gebieden. Zo is het nog onduidelijk of het bijvoorbeeld legaal is om politiek gemotiveerde speelfilms te delen. Toch ziet Falkvinge het als een overwinning, omdat het voorheen een zwart gebied is. Dit oordeel heeft volgens hem paal en perk gesteld aan copyrightwetgeving, als die duidelijk in conflict is met mensenrechten.

Sommigen verheugen zich er al voorzichtig over dat het oordeel een duidelijk onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik van gepirate goederen lijkt te maken. Zo ver wil Falkvinge echter niet gaan.

Hij wijst erop dat de slag gewonnen is, maar dat de oorlog nog woedt: totdat de uitspraak verder verfijnd is met andere precedenten, zijn er nog te veel gaten om al van een eindoverwinning te spreken.

Vierde testdag Jerez (8/2/2013)

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de laatste testdag van deze week. De Fin was op het circuit van Jerez Jules Bianchi 27 duizendsten te snel af. Sebastian Vettel reed de derde tijd. De testsessie lag een uur stil vanwege een gat in één van de kerbstones, maar ging een halfuur langer door.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Lotus 1:18.148 -.--- 83
2 J. Bianchi Force India 1:18.175 +0.027 56
3 S. Vettel Red Bull Racing 1:18.565 +0.417 96
4 E. Gutiérrez Sauber 1:18.669 +0.521 142
5 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:18.760 +0.612 92
6 L. Hamilton Mercedes 1:18.905 +0.757 145
7 S. Perez McLaren-Mercedes 1:18.944 +0.796 98
8 V. Bottas Williams 1:19.851 +1.703 92
9 P. de la Rosa Ferrari 1:20.316 +2.168 51
10 C. Pic Caterham 1:21.105 +2.957 109
11 L. Razia Marussia 1:21.226 +3.078 82
12 P. di Resta Force India 1:23.435 +5.287 49


Totaaluitslag testweek:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:17.879 -.--- 227
2 K. Räikkönen Lotus 1:18.148 +0.269 123
3 J. Bianchi Force India 1:18.175 +0.296 56
4 R. Grosjean Lotus 1:18.218 +0.339 149
5 S. Vettel Red Bull Racing 1:18.565 +0.686 198
6 E. Gutiérrez Sauber 1:18.669 +0.790 252
7 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:18.760 +0.881 177
8 N. Rosberg Mercedes 1:18.766 +0.887 162
9 J. Button McLaren-Mercedes 1:18.861 +0.982 120
10 L. Hamilton Mercedes 1:18.905 +1.026 160
11 S. Perez McLaren-Mercedes 1:18.944 +1.065 179
12 P. di Resta Force India 1:19.003 +1.124 240
13 D. Ricciardo Toro Rosso 1:19.134 +1.255 153
14 J. Rossiter Force India 1:19.303 +1.424 61
15 M. Webber Red Bull Racing 1:19.338 +1.459 174
16 N. Hülkenberg Sauber 1:19.502 +1.623 178
17 V. Bottas Williams 1:19.851 +1.972 178
18 P. de la Rosa Ferrari 1:20.316 +2.437 51
19 P. Maldonado Williams 1:20.693 +2.814 155
20 C. Pic Caterham 1:21.105 +3.226 166
21 L. Razia Marussia 1:21.226 +3.347 113
22 M. Chilton Marussia 1:21.269 +3.390 107
23 G. van der Garde Caterham 1:21.311 +3.432 152

Onderzoek naar Diane-35-pil

Instanties in Europa houden de Diane-35-pil en de merkloze varianten de komende maanden tegen het licht. Aanleiding is een Frans plan om de pil, die in Nederland wordt gebruikt bij acne, lichte overbeharing en een vette huid, binnen drie maanden van de markt te halen. De pil kan trombose veroorzaken.

Het onderzoek werd ingesteld tijdens de bijeenkomst van het Risicobeoordelingscomité voor Geneesmiddelenbewaking die de afgelopen dagen plaatsvond, meldt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vrijdag. Ook het CBG is in dat comité vertegenwoordigd.

De pil en zijn merkloze varianten ervan zijn al jaren op de markt en worden in heel Europa gebruikt. Als een EU-lid stappen onderneemt tegen een geneesmiddel, moeten de baten en de risico?s in Europees verband worden onderzocht. De uitkomsten van het onderzoek naar de Diane-35-pil worden in mei verwacht.

Het CBG adviseert patiënten die op dit de pil gebruiken er niet mee te stoppen. Vrouwen die zich ongerust maken, kunnen contact opnemen met hun arts.

EK korfbal 2014 in Portugal

De internationale korfbalfederatie (IKF) heeft bekend gemaakt dat de organisatie van het Europees kampioenschap van 2014 in handen is van Portugal. Het continentale eindtoernooi, waaraan zestien landenteams zullen deelnemen, begint op 24 oktober. De finale is 2 november. Nederland is titelverdediger.

Nederland won de vorige vorige editie in eigen huis door België met 25-21 te verslaan. De beste landen van het EK zullen een jaar later meedoen aan het WK in België. 

Smokkelaar krijgt hartstilstand na knappen bolletje

Een 34-jarige bolletjesslikker heeft vrijdag bij een tankstation langs de A27 in het Zuid-Hollandse Hoogblokland een hartstilstand gekregen toen een bolletje was geknapt. De Antwerpenaar ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt de politie. Hij bleek ruim honderd bolletjes cocaïne te hebben geslikt.

De man zat met een 29-jarige vrouw in de auto toen hij ineens een hoge hartslag kreeg en zich opgefokt begon te gedragen. Toen de man onwel werd, stopten ze bij het tankstation. Gealarmeerde agenten waren er getuige van dat de man een hartstilstand kreeg en begonnen hem te reanimeren. Een ambulance bracht de man naar het ziekenhuis, waar tijdens een spoedoperatie bleek dat de man bolletjes coke had geslikt.

De reisgenote van de man is aangehouden en het voertuig waarin de twee reden in beslag genomen.

IJshockeymannen niet naar Spelen

De Nederlandse IJshockeyers zullen geen acte de préséance geven op de Olympische Spelen volgend jaar in Sochi. Ook het tweede duel bij het olympisch kwalificatietoernooi ging verloren, waardoor plaatsing voor de Spelen niet meer te halen is.

Na de nederlaag van gisteren tegen Duitsland bleek vandaag Oostenrijk te sterk. De Oostenrijkers lieten er geen gras over groeien en stonden na de eerste periode al met 5-0 voor. Daarna werd er door beide landen nog één keer gescoord, waardoor de eindstand 6-1 was.

Morgen wacht het laatste duel voor de Oranjemannen. Dan komen ze in actie tegen Italië.

Willem-Alexander keurt 'koningslied' Dries goed

Dries Roelvink heeft voor zijn 'koningslied' de zegen gekregen van prins Willem-Alexander. "We maken ons nu op voor de clipopnames op de Dam aankomende vrijdag", vertelt de volkszanger aan Novum Nieuws. Hij maakte het lied omdat Willem-Alexander in april koning wordt.

De kroonprins heeft via de Rijksvoorlichtingsdienst zijn goedkeuring gegeven om archiefbeelden van hem te gebruiken, als deze maar niet in privésfeer zijn gemaakt. Willem-Alexander heeft volgens de zanger persoonlijk besloten dat Dries materiaal mag gebruiken. "Dat was een vreemd idee", zegt Dries. "Ik zag al voor me dat de koning in een kamertje naar mijn single zit te luisteren. Je kunt wel stellen dat het een droom is die uitkomt."

Roelvink zegt tevreden te zijn met het resultaat van de single en inmiddels is hij druk in de weer met het voorbereiden van de clip. "Misschien is Carel Kraayenhof, de bandoneonist op de bruiloft van het koninklijk paar, ook aanwezig. Wanneer hij tijd heeft, komt hij."

De fans van Roelvink zijn niet uitgenodigd op de Dam. "Het moet er niet te gezellig uitzien", legt hij uit. "Het wordt een serieuze clip, waarin beelden van Willem-Alexander verwerkt worden. Tijdens de opnames neem ik de houding aan die je hebt als je het volkslied zingt."

De grootste wens van Dries moet echter nog wel werkelijkheid worden. "Mijn grootste droom blijft nog steeds om het lied te mogen zingen tijdens de inhuldiging van de koning op de Dam", vertelt de zanger. "Ik voel me in de rug gesteund door de NOS, doordat ze een fragment van me hebben laten horen. Ze nemen het lied in ieder geval serieus. Nu maar hopen."

Vluchten van en naar oostkust VS geschrapt

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben vrijdag hun vluchten naar het noordoosten van de Verenigde Staten geschrapt. Voor de nacht van vrijdag op zaterdag wordt een sneeuwstorm verwacht die volgens meteorologen wel eens in de recordboeken kan eindigen.

In totaal zijn 3400 vluchten afgelast. De luchtvaartmaatschappijen zien af van de gebruikelijke kosten die reizigers moeten betalen om hun ticket om te zetten. In Canada zijn 250 vluchten naar en van Toronto geannuleerd.

Luchtvaartmaatschappijen hopen zaterdag de vluchten te hervatten.

E-mail ex-presidenten Bush gehackt

Een hacker heeft ingebroken in de e-mailaccounts van de vroegere Amerikaanse presidenten George H.W. en George W. Bush. Daarbij zijn onder meer foto's buitgemaakt, die op de website The Smoking Gun zijn geplaatst.

Een woordvoerder van de familie-Bush, Jim McGrath, wilde tegen de krant Houston Chronicle niet bevestigen of de accounts inderdaad zijn gehackt. Volgens McGrath is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

De hacker opereerde onder de naam Guccifer, die over de foto's was geplaatst.

Babos vervangt geblesseerde Sinouh bij N.E.C.

Gábor Babos keert zondagmiddag terug onder de lat bij N.E.C. Nijmegen. De 38-jarige Hongaarse doelman neemt tegen FC Utrecht de plaats in van Khalid Sinouh, die op de training een kuitblessure heeft opgelopen. Sinouh had Babos halverwege december juist uit de basis verdrongen. Hij keepte de laatste vijf eredivisieduels van de Nijmegenaren.

Vorige week besliste de formatie van trainer Alex Pastoor voor eigen publiek de Gelderse derby tegen Vitesse in zijn voordeel. Eerder werd met de 37-jarige Sinouh onder de lat onder meer PSV op een gelijkspel gehouden. Ook de geblesseerden Evander Sno en Youri Loen en de geschorste Kevin Conboy zijn in Utrecht niet van de partij.

De Kogel drie jaar langer bij FC Utrecht

Leon de Kogel voetbalt ook de komende drie jaar voor FC Utrecht. Dat heeft de eredivisionist vrijdag bekendgemaakt. De 21-jarige aanvaller had een aflopend contract bij de nummer vijf van de Eredivisie. Zijn nieuwe overeenkomst loopt tot en met de zomer van 2016.

De Kogel werd in 2010 overgenomen van amateurclub SV Houten. Datzelfde jaar debuteerde hij al in eerste elftal. Inmiddels heeft hij 28 competitieduels achter zijn naam staan en een duel voor Jong Oranje. Vooral dit seizoen is De Kogel op schot. In elf optredens in de competitie, waarvan negen als invaller, trof hij drie keer doel.

Utrecht heeft dan ook goede hoop voor de toekomst van De Kogel. "Leon is niet alleen een speler die als invaller iets kan forceren. Wij zijn ervan overtuigd dat hij op termijn ook kan uitgroeien tot een vaste waarde voor FC Utrecht", laat hoofd spelerszaken Edwin de Kruijff weten.

Malala ontslagen uit ziekenhuis

Het Pakistaanse meisje Malala Yousufzai is vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis in Birmingham, waar zij bijna vier maanden behandeld werd aan de verwondingen aan haar hoofd. Het 15-jarige meisje, dat vorig jaar door Taliban door het hoofd geschoten werd, onderging een schedelreconstructie en werd geopereerd om haar gehoor te herstellen.

Malala 'herstelt voorspoedig', zei het ziekenhuis en zal verder revalideren in de woning die haar familie in Birmingham heeft gekregen. Ze zal nog wel geregeld behandelingen in het ziekenhuis ondergaan.

Het meisje is een voorvechter van scholing voor meisjes in haar vaderland. De Taliban, felle tegenstanders van onderwijs voor meisjes, besloten haar uit te schakelen en schoten haar op 9 oktober neer.

Ontdekking zoektocht steekwapen fatale steekpartij

Bij een zoektocht naar een steekwapen dat werd gebruikt bij een fatale steekpartij vorig jaar in Oosterhout heeft een speciaal zoekteam van de landmacht vrijdag iets gevonden. Of het gaat om het steekwapen, moet nog worden uitgezocht, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De steekpartij vond 25 februari plaats in het Brabantse Oosterhout. Getuigen zagen een zwaargewonde 46-jarige Iraniër lopen en belden de politie. Hulpdiensten troffen de man later dood aan in een brandgang aan de Keiweg. In de zaak zit een hoofdverdachte vast die heeft bekend achter de fatale steekpartij te zitten. Een tweede verdachte zou het wapen hebben achtergelaten.

Het zoekteam bestond uit negen genisten. Zij hanteerden technieken die zijn ontwikkeld bij het speuren naar geïmproviseerde explosieven in gebieden als Afghanistan. De militaire bouw- en constructiespecialisten gebruiken onder meer hun zintuigen om afwijkingen in de omgeving te ontdekken. Het team beschikt ook over onder meer een grondradar waarmee in de bodem en door objecten kan worden gekeken.

Ook Leeuwarden krijgt 400 meter ijsbaan

Friesland krijgt na Thialf in Heerenveen een tweede overdekte ijsbaan van vierhonderd meter. In Leeuwarden komt een nieuwe ijshal, maakte de provincie vrijdag bekend. De kosten voor de hal zijn ongeveer 24 miljoen euro.

In de Friese hoofdstad ligt momenteel een 220 meterbaan, maar die moet worden vervangen. De koelvloeistof van de vriesinstallatie is na 2015 verboden. Tegen die tijd moet het nieuwe onderkomen gereed zijn.

Nederland met elf baanwielrenners naar WK

Nederland zal met elf deelnemrs afreizen naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk voor het WK baanwielrennen. Bondscoach René Wolff heft negen heren en twee vrouwen geselecteerd voor het mondiale kampioenschap, dat van 20 tot en met 24 februari wordt gehouden.

De mannenselectie bestaat uit: Matthijs Büchli (teamsprint, sprint, keirin), Hugo Haak (teamsprint, tijdrit, keirin), Jefrey Hoogland (teamsprint en sprint) Teun Mulder (tijdrit en reserve teamsprint), Dion Beukeboom (individuele achtervolging), Jenning Huizenga (individuele achtervolging), Wim Stroetinga (puntenkoers, madison), Peter Schep (madison) en Tim Veldt (scratch, omnium).

Bij de vrouwen komen Kirsten Wild (scratch en puntenkoers) en Amy Pieters (individuele achtervolging) in actie.

Obsidian wil nieuwe Star Wars-game

Star Wars: Knights of the Old Republic 2-ontwikkelaar Obisidian wil nog een game in de bekende sciencefictionserie maken. De gamestudio wil binnenkort met licentiehouder Disney om tafel om het project te pitchen. Dat zegt de studiobaas in een interview met gamewebsite Rockpapershotgun.

De nieuwe game moet zich in de tijdsperiode tussen episode 3 en 4 gaan afspelen. Volgens Obisidian is deze periode waarin de Jedi bijna zijn uitgestorven en de Sith de overhand hebben een geweldige setting voor een game.

Star Wars: The Old Republic uit 2011 is de meest recente game over de beroemde filmserie. De grootschalige online game wist niet genoeg betalende gamers te trekken, maar groeit weer sinds er een nieuw free-to-play-verdienmodel is ingevoerd. Electronic Arts laat gamers nu vrij om te bepalen hoe en of zij geld willen uitgeven aan hun virtuele Star Wars-personages.


Obsidian wil nieuwe Star Wars-game

Dead Space 3 binnen op zesde plaats

De actiegame Dead Space 3 komt in zijn eerste week binnen op de zevende plaats van de Nederlandse verkooptoptien. De drie eerste plaatsen worden ingenomen door Call of Duty, Just Dance 4 en FIFA 2013. Dat blijkt uit vrijdag verstrekte gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Uitgever Electronic Arts liet eerder weten veel van Dead Space 3 te verwachten. Zo is de demo van het derde deel 44 procent vaker gedownload dan die van het tweede deel. De hoge verwachtingen lijken vooralsnog in ieder geval in Nederland niet uit te komen.

De volledige verkooptoptien ziet er in week 6 als volgt uit:

01. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
02. Just dance 4 (Nintendo Wii)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Dead Space 3 (Xbox 360)
07. Dead Space 3 (PlayStation 3)
08. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
09. The Sims 3: Jaargetijden (pc)
10. Skylanders Giants (Nintendo Wii)

Scholen moeten onderhoud aan gebouw zelf regelen

Basisscholen worden zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun gebouwen. De ministerraad ging vrijdag akkoord met een voorstel van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) waardoor vanaf 2015 niet langer de gemeente, maar de scholen zelf verbouwingen moeten regelen.

Volgens Dekker zorgt de maatregel voor een vermindering van de administratieve lasten en een snellere besluitvorming. Gemeenten blijven nog wel verantwoordelijk voor uitbreiding en nieuwbouw van schoolgebouwen.

In het regeerakkoord stond al dat voor deze maatregel 256 miljoen euro uit het gemeentefonds wordt overgeheveld naar de scholen. De Tweede Kamer had eerder ingestemd met een motie van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma waarin dit werd voorgesteld.

'Andy Schleck heeft mentaal probleem'

Andy Schleck kent vooralsnog een belabberd begin van het seizoen 2013. De Luxemburgse wielrenner moest gisteren afstappen in de Tour Med, officieel vanwege ademhalingsproblemen. Volgens zijn ploeg legt het probleem echter ook op een ander gebied.

"Het probleem zit in zijn hoofd en dat is misschien wel erger", zei Luca Guercilena, de opvolger van Johan Bruyneel als ploegleider bij RadioShack. "Andy toont al wekenlang geen vechtlust meer."

"Andy beseft niet genoeg dat ook hij er moet voor werken", voegde Alain Gallopin, sportdirecteur bij RadioShack nog toe in L'Équipe. Gallopin vergeleek de winter van Schleck met die van Jan Ullrich, die vroeger veel (culinaire) uitspattingen kende in het winterseizoen.

Andy Schleck heeft mentale problemen. (Foto: Pro Shots)

EU akkoord met meerjarenbegroting

De Europese Unie kan weer vooruit. Na een marathonzitting gingen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten vrijdagmiddag in Brussel akkoord met de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 (MFK).

"Deal rond!", twitterde EU-president en voorzitter van de top Herman Van Rompuy even voor half 5. De top heeft een akkoord bereikt over het MFK voor de rest van het decennium, vervolgde Van Rompuy. "Het was het wachten waard."

Of de EU een definitief akkoord heeft, valt nog te bezien. Het Europees Parlement (EP) heeft voor de eerste keer het recht het voorstel goed te keuren of af te wijzen. De eerste tekenen in Brussel zijn niet positief.

EU akkoord met meerjarenbegroting
EU akkoord met meerjarenbegroting (Foto: ANP)

Kabinet houdt vergoeding dienstauto geheim

Het kabinet blijft weigeren het volledige salaris van ministers en staatssecretarissen openbaar te maken. De vergoeding voor het privégebruik van de dienstauto blijft geheim, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Het salaris van ministers wordt voortaan op individueel niveau openbaar gemaakt, maar dat geldt niet voor de vergoeding voor de dienstauto. Die is bij sommige ministers hoger omdat ze een beveiligde auto hebben, en dat zou dan af te zien zijn aan de inkomensgegevens.

Bewindslieden krijgen bijtelling voor het privégebruik van hun dienstauto, maar daarvoor krijgen ze een vergoeding omdat ze verplicht zijn altijd van hun dienstauto gebruik te maken. Beveiligde auto's zijn veel duurder, waardoor de bijtelling hoger is en de vergoeding dus ook.

Onlangs ontstond ophef toen bleek dat een aantal ministers in 2011 boven de balkenendenorm zat, maar niet voorkwam op de lijst van grootverdieners in de publieke sector. Met ingang van dit jaar zijn de regels veranderd. Voortaan zitten alle bewindslieden onder de norm, stelt het kabinet.

Alle ministers krijgen 144.108 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Verder krijgen ze een vaste onkostenvergoeding van 8.215,75 euro per jaar. Voor de premier en de minister van Buitenlandse Zaken geldt een hogere onkostenvergoeding. Tussen ministers kunnen verder verschillen ontstaan door het moment van uitbetalen van vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Toegetakeld hondenlijk gevonden in bos

Een wandelaar heeft donderdagmiddag in een bos in Enschede een dode hond gevonden die zwaar was toegetakeld. De oren en testikels van het dier waren op gruwelijke wijze verwijderd, evenals de chip, waarmee de eigenaar waarschijnlijk wilde voorkomen dat hij te herleiden is. Dat meldt de politie vrijdag.

Het ging om een bruine stafford met witte voorpoten van 4 tot 5 jaar oud. De dierenpolitie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

Zilver Sauerbreij bij wereldbekerwedstrijd

Nicolien Sauerbreij heeft de zilveren medaille behaald bij de wereldbekerwedstrijd parallelreuzenslalom in het Slovenische Rogla. De Olympisch kampioene behaalde haar eerste podium van het seizoen. ZE moest alleen de Russin Yekaterina Tudegesheva voor zich dulden.

Sauerbreij kon na een teleurstellend WK, waar Toedegesjeva goud won, wel een opsteker gebruiken. "Eindelijk weer podium in World Cup!", meldde Sauerbreij via Twitter. "Geloofde in eigen kunnen, maar nu laten zien. Podiumplaats geeft goed gevoel ondanks lege benen na 10 zware en spannende runs."

Zilver voor Sauerbreij. (Foto: Pro Shots)

Wildcard De Bakker voor ABN AMRO-toernooi

Thiemo de Bakker is als derde Nederlander zeker van het hoofdtoernooi bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Westlander kreeg vrijdag een wildcard voor het ATP-toernooi in Ahoy. Dat maakte de organisatie bekend. Igor Sijsling en Robin Haase waren al zeker van deelname in Rotterdam.

Toernooidirecteur Richard Krajicek is blij met de Nederlandse inbreng. "We proberen altijd zo veel mogelijk landgenoten in het toernooi uit te laten komen, omdat zij voor het publiek een absolute meerwaarde hebben. Er ontstaat altijd iets bijzonders met een Nederlander op het centercourt."

Het ABN AMRO World Tennis Tournament wordt volgende week afgewerkt in Rotterdam. Dit weekeinde zijn de kwalificaties al.

De Bakker krijgt wildcard voor ABN AMRO World Tennis Tournament. (Foto: Pro Shots)

Onderzoek natuurgebied Wassenaar afgerond

Het onderzoek in het natuurgebied in Wassenaar waar donderdag het lichaam van de 13-jarige Anass Aouragh werd gevonden is afgerond. Dat meldt een politiewoordvoerder vrijdagmiddag. Of er iets is gevonden, wil de zegsman niet vertellen. Ook wil de politie nog niets kwijt over de vraag wat tot de dood van de jongen heeft geleid.

De politie deed vrijdagmiddag opnieuw onderzoek in het gebied, waarbij een deel van het terrein werd afgezet. De politie besloot tot het onderzoek naar aanleiding van een melding, waarover geen mededelingen worden gedaan.

Het Nederlands Forensisch Instituut verricht vrijdag sectie op het lichaam. De politie liet eerder op de dag weten nog veel vragen te hebben over de dood van het slachtoffer. "Alle opties liggen nog op tafel."

De 13-jarige Anass uit Wassenaar werd woensdagavond als vermist opgegeven. Hij was niet meer thuisgekomen nadat hij reclamefolders had bezorgd in de wijk Oostdorp. De politie liet vanwege de vermissing een Amber Alert uitgaan, dat na de vondst van het lichaam werd ingetrokken.

Nieuw WTA-toernooi in Neurenberg

Duitsland krijgt nog dit jaar een tweede vrouwentennistoernooi. Het WTA-toernooi van Barcelona wordt verplaatst naar Neurenberg. Dat meldt de Oostenrijkse organisator aan de website tennisnet.com. Het toernooi, dat nu nog eind april op de kalender staat, wordt in plaats daarvan begin juni afgewerkt, direct na Roland Garros. Op welke ondergrond er wordt gespeeld is nog niet bekend.

Volgens tennisnet.com wordt ook het WTA-toernooi van Fès verplaatst. Dat toernooi blijft wel binnen Marokko en zou in Marrakesh worden gespeeld. Kiki Bertens is titelverdedigster in Fès.

Opstelten: geen Nederlandse wedstrijden verkocht

Er zijn geen aanwijzingen dat Nederlandse wedstrijden zijn gemanipuleerd. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Uit het deze week door Europol gepresenteerde onderzoek naar matchfixing bleek dat de uitslagen van 380 Europese wedstrijden mogelijk gemanipuleerd zijn.

Van de 425 personen die hierbij betrokken waren komen er vijf uit Nederland. Deze mensen zijn volgens Opstelten betrokken bij wedstrijden in Duitsland.

Woensdag meldde het parket-generaal van het OM dat vooralsnog geen strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing wordt ingesteld. "Pas als er signalen zijn dat ook in Nederland strafbare feiten zijn gepleegd geeft dit aanleiding tot een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing", zei een woordvoerder.

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) liet maandag in reactie op het rapport weten een onderzoek te hebben ingesteld naar matchfixing. Het onderzoek moet in de zomer zijn afgerond.


Opstelten: geen Nederlandse wedstrijden verkocht (Foto: Novum)

Haase naar halve finale ATP-toernooi Zagreb

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi van Zagreb. De Nederlander was in de Kroatische stad te sterk voor de Duitser Philipp Petzschner; 6-4, 3-6 en 6-0. Het is pas voor het eerst sinds zijn gewonnen ATP-toernooi in Kitzbühel dat Haase meer dan één singlewedstrijd op een toernooi weet te winnen.

In de halve finale treft Haase de als vierde geplaatste Oostenrijker Jurgen Melzer, die met tweemaal 6-4 van de Tsjech Lukas Rosol won. Het wordt het vierde onderlinge duel tussen Haase en Melzer. De drie voorgaande partijen werden telkens in drie sets gewonnen door Melzer. De laatste keer was vorig jaar in Miami.

Haase naar halve finale Zagreb. (Foto: Pro Shots)

Oz wil wel weer Yoda zijn

Regisseur en poppenspeler Frank Oz heeft in een interview met de Los Angeles Times aangegeven dat hij graag weer met Yoda aan de slag gaat, mocht deze in een van de Star Wars-spinoffs zijn opwachting maken.

Oz maakte carrière bij de Muppets en vertolkte onder andere Miss Piggy, Fozzie Bear en the Cookymonster. Hij bespeelde de pop Yoda in de Star Wars-films voordat deze vervangen werd door een digitale versie een heeft in alle films de stem gedaan van de kleine Jedi grootmeester.

"Hij zit in mijn hart, ik ken Yoda erg goed," vertelt Oz, die naar eigen zeggen nog niets gehoord heeft van Disney over de mogelijkheid dat de lightsaberdragende groene stuiterbal terugkeert naar de bioscoop. De poppenspeler is er echter van overtuigd dat het nooit in de vorm van een pop zal zijn. "Je kunt niet meer terug gaan naar de pop. De reden dat George Lucas CGI gebruikte, wat ik volledig ondersteun, is omdat hij een verhaal wilde vertellen wat niet beperkt werd door de fysieke limieten van een pop."

Master basic English grammar, I did not
Master basic English grammar, I did not

Kerstmonster de Grinch keert terug in bios

Het verhaal over het groene kerstmonster de Grinch wordt opnieuw verfilmd. Filmstudio Illumination werkt aan een 3D-animatiefilm over het boek How the Grinch Stole Christmas van Dr. Seuss, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Jim Carrey speelde The Grinch in 2000 in Ron Howards verfilming van het boek. Regisseur Chuck Jones bracht in 1966 een animatiefilm uit van het boek uit 1957. Het verhaal gaat over een jong meisje dat per ongeluk de chagrijnige Grinch ontmoet. Hij is verstoten en woont in een grot. Zij wil hem laten terugkeren in de maatschappij.

Pete Candeland heeft getekend voor de regie van de nieuwe animatiefilm over de Grinch. Hij is bekend van zijn video's voor de popgroep The Gorrillaz. How the Grinch Stole Christmas wordt zijn debuutfilm.

Höfl-Riesch grijpt wereldtitel supercombinatie

Maria Höfl-Riesch is vrijdag wereldkampioene geworden op de supercombinatie. De 28-jarige Duitse sloeg haar slag in de slalom nadat ze op de afdaling vierde was geworden. Het zilver was voor Tina Maze uit Slovenië, die op 46 honderdsten bleef steken. De Oostenrijkse Nicole Hosp werd op exact een seconde achter Höfl-Riesch derde.

Voor Höfl-Riesch is het haar tweede wereldtitel. In 2009 was ze al eens de beste op de slalom. Op de Olympische Spelen van Vancouver won ze goud op de slalom en de supercombinatie.

Tunesische bondscoach stapt op

De Tunesische bondscoach Sami Trabelsi is opgestapt. De voetbalbond van het Noord-Afrikaanse land maakte vrijdag bekend zijn ontslag te accepteren. Het vertrek van Trabelsi komt na de uitschakeling van Tunesië in de groepsfase van de Afrika Cup. De verwachtingen voor Tunesië waren vooraf hooggespannen.

De opvolger van Trabelsi, die sinds maart 2011 bondscoach was, komt van een shortlist met drie namen. Khaled ben Yahia, Nabil Maaloul en hebben met elkaar gemeen dat ze successen vierden met de grote Tunesische club Espérance. Gesprekken met de drie worden binnenkort gevoerd.

NOC*NSF tevreden over Spelen Londen

NOC*NSF is tevreden over de Olympische en Paralympische Spelen van vorig jaar in Londen. De vooraf gestelde eis van meer medailles dan in Beijing werd bij beide evenementen gehaald. De olympische sporters kwamen tot twintig plakken, drie meer dan het gestelde doel van zeventien. De paralympiërs stonden 39 keer op het podium, liefst zestien keer vaker dan in 2008.

Toch is er nog ruimte voor verbetering, meldt de sportkoepel. De individuele sportbonden hadden namelijk op meer medailles ingezet bij de Olympische Spelen. Met name roeien en judo voldeden niet aan de eigen verwachtingen. De bonden die tussen 2008 en 2012 het meeste geld kregen, veroverden ook de meeste medailles.

NOC*NSF kreeg van de sporters en coaches bovendien een goede beoordeling wat de begeleiding van sporters en coaches betreft. Wel merkt de sportkoepel op dat bij sommige bonden, mede door gebrek aan mankracht en geld, de sporters niet optimaal konden worden begeleid in de aanloop van de Spelen.

Over de gestelde kwalificatienormen is het olympisch comité te spreken. Toch moet worden bekeken of de normen moeten worden aangepast en of de regels duidelijker moeten worden gesteld. Zo was er in de aanloop naar de Spelen veel te doen om marathonloopster Miranda Boonstra, die de limiet op acht seconden miste.

Ook het selectiebeleid van enkele sportbonden moet nader onder de loep worden genomen. Met name bij de turners was er veel te doen om de selectieprocedure waarbij de rechter er aan te pas kwam.


NOCNSF tevreden over Spelen Londen (Foto: Novum)

De Boer: "Cuenca is er klaar voor"

Isaac Cuenca kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC zijn debuut maken voor Ajax. Coach Frank de Boer heeft hem opgenomen in de wedstrijdselectie. "Cuenca heeft de afgelopen dagen heel goed getraind en een goede indruk achter gelaten. Hij is er klaar voor", zei De Boer op de Ajax-website.

De overige 21 namen van de wedstrijdselectie maakt de coach zaterdagmiddag na de laatste training bekend.  Eerder dit seizoen wist Ajax in Kerkrade ternauwernood drie punten te pakken (1-2). "We speelden die middag een goede wedstrijd, maar toch was het lastig voor ons", weet De Boer nog. "Gelukkig hebben we het destijds nog recht kunnen zetten in de laatste minuten. Die wedstrijd vormde destijds wel een beetje de ommekeer van het seizoen."

De Boer beseft ook dat Roda de laatste weken lastig te verslaan is. "Sinds die wedstrijd tegen ons hebben ze nog maar één keer verloren. Ze hebben echter wel veel gelijkgespeeld en daar schiet je als club doorgaans niet veel mee op als je verder omhoog wil op de ranglijst. Toch zullen ze zeker vertrouwen hebben getankt door de resultaten van de afgelopen weken."

Kanye West wil geen rokje meer aan

Rapper, modeontwerper en huidig scharrel van Kim Kardashian, Kanye West wil geen rok meer dragen. De hippe kleding van de stoere rapper is blijkbaar toch niet zo hip en modern als gedacht.

Kanye droeg afgelopen december tijdens een benefietoptreden een leren rok. Hij was helemaal in de wolken met zijn rokje. "I just love this. I just like the silhouette, it’s really modern." Collega rappers waren minder te spreken over zijn vrouwelijke kant. Zo zei Chris 'ik sla mijn wijf' Brown op Twitter: 'Niggers gone be wearing heels next."

Jay-Z zag echter wel iets in het idee om een rok te dragen en vond het niet erg dat Kanye tijdens een tournee een rok combineerde met een soort van KKK-outfit. Een rivaal van Kanye bracht ter ere van de rok van Kanye een nieuw nummer met de titel 'Lift Up Your Skirt'.

Kanye heeft achteraf spijt van z'n keuze om de rok te dragen. Hij heeft 'fotoboer' Getty Images verzocht om alle foto's van hem in deze rok te verwijderen uit de database. Gek genoeg mogen foto's van hem in andere rokken wel gewoon blijven staan.

Kanye is zelf ook een ontwerper en ontwerpt vooral kleding voor zijn zwangere vriendin Kim Kardashian. Kim liet eerder al weten dat Kanye de babykleertjes voor hun zoon of dochter mag ontwerpen. Daar zal ongetwijfeld een leuk rokje bij zitten...

Meeuwis verhuist naar Australië

Marcel Meeuwis zet zijn loopbaan voort in Australië. De middenvelder gaat aan de slag bij Melbourne Heart. Meeuwis ondertekent in Melbourne een contract voor drie maanden. Dat schrijft De Telegraaf. In het verleden stonden ook Gerald Sibon, Rutger Worm en trainer John van 't Schip bij die club onder contract.

De 32-jarige Meeuwis droeg vorig seizoen nog de clubkleuren van VVV-Venlo. Eerder dit seizoen probeerde hij een contract te krijgen bij zijn oude club Willem II. De Tilburgers zagen daar uiteindelijk echter vanaf.

Eerder in zijn loopbaan speelde Marcel Meeuwis onder meer voor Roda JC, Borussia Mönchengladbach en Feyenoord.

Gamen met je leuter in je hand

Dat Japanners vreemde gewoontes hebben is al lang geen geheim meer, maar op één of andere manier weten ze zichzelf altijd te overtreffen. Er komt namelijk een spel uit inclusief een heel opmerkelijke controller. Om deze game te kunnen spelen moet je het mannelijk geslachtsdeel erin stoppen.

De Ju-C Air bevat net zoals een gewone controller een analoge stick en enkele knoppen. De bedoeling is om vrouwelijke personages in het spel te laten reageren op jouw handbewegingen. Ieder personage zal anders reageren op je handelingen, de één wil het snel en de ander hard en diep.

Je kunt de controller hieronder bekijken. Zijn jullie ook zo benieuwd naar de eerste reviews?

Penis_controller_PS3

Fyra misschien nog een jaar aan de kant

De geplaagde hogesnelheidstrein Fyra staat wellicht nog wel een jaar stil. Naast problemen met onderdelen die van de trein vallen, schijnt er ook een groot softwarematig probleem te zijn. Dat zou blijken na een analyse door technisch vakblad 'De Ingenieur'.

Afgelopen maand verloren de treinstellen delen van een bodemplaat doordat de Italiaanse trein niet zo goed met sneeuw en winterweer overweg kan. De producent van de trein kroop toen diep door het stof en gaf aan het probleem binnen drie dagen op te kunnen lossen. Wat tot op heden nog niet gelukt is.

Naast het 'winterklaar maken' van de Fyra zou er nu dus ook een probleem in de software van het beveiligingssyteem (ERTMS) zitten. Volgens het blad treedt er mogelijk een storing op wanneer de trein de grens tussen Nederland en België passeert. Op dat moment moet het beveiligingssysteem van de trein automatisch overschakelen van een Nederlands- naar een Belgisch telefoonnetwerk. Via dit systeem worden de toegestane snelheid en andere informatie over het traject naar de trein gestuurd. Andersom geeft de trein via dit systeem zijn positie door aan de treindienstleiding.

Wanneer het systeem overschakelt kan het voorkomen dat het te lang duurt om verbinding te maken. De trein maakt dan vanwege de veiligheid automatisch een noodstop. Het systeem werkt met kastjes die naast het spoor zijn gezet. Wanneer de trein zo'n kastje passeert weet de trein waar hij zich op dat moment op het spoor bevindt. Door een andere fout in dezelfde software kan het gebeuren dat de trein 'verbinding' maakt met een kastje aan de andere kant van het spoor, waar men in tegenovergestelde richting rijdt, waardoor de trein als het ware verdwaalt. Het lijkt dan alsof de trein ineens van richting is veranderd wat ook een noodstop tot gevolg heeft.

Opmerkelijk genoeg had de Thalys bij de invoering op de HSL last van precies dezelfde problemen. Ook toen bleek de fout in de software van het beveiligingssysteem te zitten. De software is toen succesvol aangepast en heeft de problemen verholpen. Dat de Fyra last heeft van dezelfde problemen is niet zo gek. Het bedrijf achter de software van beide treinen heeft voor de Fyra de oude versie van de software van de Thalys genomen om verder te ontwikkelen voor de Nederlandse hogesnelheidstrein. Alleen zijn de fouten, waarvan men wist dat ze er in zaten, niet aangepast.

Het aanpassen van de software en het vervolgens opnieuw certificeren daarvan kan maanden gaan duren. Volgens het vakblad kan dat zelfs wel tot een jaar duren. Iets waar de NS zeker niet op zit te wachten. Volgens Bert Meerstadt, directeur van de NS, zou de NS de Fyra 'per kerende post' terug kunnen sturen naar Italië wanneer de problemen niet niet binnen drie maanden zijn opgelost. Van die drie maanden zijn er inmiddels nog maar twee over. Of de NS dat ook daadwerkelijk zal doen is niet bekend. Het gehele artikel over de problemen met de Fyra is hier te lezen. (PDF).

Kamp past beleid niet aan na aardbevingen

De twee aardbevingen die donderdagavond in Groningen plaatsvonden zorgen er niet voor dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn beleid aanpast. Donderdag zei Kamp tijdens een Kamerdebat dat hij pas een besluit neemt over eventuele vermindering van de gaswinning als nader onderzoek is gedaan.

"Ik snap goed dat Groningers zich ongerust voelen", zei Kamp vrijdagochtend. "Ik voel me betrokken bij gebeurtenissen." Hij wil eerst dat alle informatie over het risico op aardbevingen in Groningen duidelijk is voor hij een besluit neemt. Het kan nog een jaar duren voor er meer helderheid is.

D66 en GroenLinks, die beiden willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd, willen opnieuw met Kamp spreken. "Veiligheid of schatkist? GroenLinks zegt: neem gas terug nu", twitterde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze willen dat volgende week opnieuw een Kamerdebat wordt gevoerd over de gaswinning.

Uit een vorige maand verschenen rapport blijkt dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3.9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

De aardbevingen in Groningen stellen het kabinet voor een lastig dilemma. Terugschroeven van de aardgaswinning zoals geadviseerd door de inspectie, zou jaarlijks een strop van 2,2 miljard euro betekenen voor het kabinet. Ook zijn vele miljoenen mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België afhankelijk van het gas, legde Kamp donderdag uit. De angst in Groningen zit er echter flink in nadat in augustus vorig jaar een aardbeving met een kracht van 3.6 plaatsvond.

Man met drugs in auto rijdt water in

Een 42-jarige man uit Hoorn die met zijn auto het Markermeer in was gereden is donderdagavond opgepakt. Hij had een tasje met wiet en vermoedelijk harddrugs in het voertuig, en was waarschijnlijk dronken, meldt de politie vrijdag.

De politie was gewaarschuwd over een auto die te water was geraakt op de Westerdijk in Hoorn. Toen die arriveerde, bleek de bestuurder te zijn gevlogen. Een getuige had het slachtoffer naar huis gebracht.

In het water dreven echter diverse tassen afkomstig uit de auto. In een daarvan zat wiet en 'een witte substantie'. Agenten troffen de bestuurder thuis aan. Hij rook erg naar alcohol, aldus de politie. Van de man is bloed afgenomen om te bepalen hoeveel hij exact heeft gedronken. De Noord-Hollander heeft zijn rijbewijs moeten inleveren.

Serviër gepakt met 168.000 erectiepillen

Een 39-jarige Serviër is donderdagmiddag in het Zuid-Hollandse Hoogmade betrapt met 168.000 illegale erectiepillen. De man is aangehouden en in een cel gezet, meldt de politie.

De man liep op de Bospolderweg tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole. De pillen van het merk Kamagra zaten in zestig dozen in de laadruimte van zijn busje. Alle pillen en een onbekende hoeveelheid geld zijn in beslag genomen.

Commissie wil af van eeuwige FIFA-bobo's

Het aantal termijnen dat iemand voorzitter van de FIFA kan zijn, moet aan banden worden gelegd. Dat is een van de aanbevelingen die de anticorruptiecommissie van de wereldvoetbalbond vrijdag heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor leden van het uitvoerend comité.

Alle kandidaten zouden bovendien door een onafhankelijke commissie moeten worden beoordeeld op hun integriteit. Ook zouden hun salarissen en andere beloningen openbaar moeten worden gemaakt. Twee onafhankelijke toehoorders bij alle vergaderingen van het uitvoerend comité moeten zorgen voor 'juiste beslissingen'.

De commissie, onder aanvoering van de Zwitserse jurist en hoogleraar Mark Pieth, roept de top van FIFA op om pogingen te weerstaan die de hervormingen minder substantieel maken. Ze noemt de eigen aanbevelingen 'fundamenteel'.

Het veranderen van de cultuur binnen de FIFA, dat de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws kwam vanwege corruptiebeschuldigingen, is volgens de commissie 'verre van afgerond'. Een van de grootste obstakels om tot veranderingen te komen zou de Europese voetbalbond UEFA zijn. De huidige voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, is dat al sinds 1998. De 76-jarige Zwitser is bezig aan zijn vierde termijn. Zijn voorganger Joao Havelange bekleedde de positie 24 jaar.

Ben Stiller terug in Night at the Museum 3

Na het succes van de eerste twee nachten in het museum komt er volgend jaar een derde deel uit. Night at the Museum 3 is, zoals de oplettende lezer waarschijnlijk al vermoedde, het derde deel in een reeks met Ben Stiller in de hoofdrol en Shawn Levy in de regisseursstoel.

De eerste twee films waren wereldwijd goed voor bijna een miljard dollar en het is daarom ook niet vreemd dat men heeft besloten om deze film te gaan maken. Er is alleen nog niet zoveel bekend over de film, welke cast of verhaallijn we kunnen verwachten. Wel heeft 20th Century Fox de releasedatum bekendgemaakt voor het Amerikaanse publiek, namelijk 25 december 2014.

Nog even geduld dus.

Ben Stiller
Ben Stiller

[Upd] Duel van PEC Zwolle niet verdacht

In het Europese onderzoek naar matchfixing in het betaald voetbal wordt ook een wedstrijd van PEC Zwolle onder de loep genomen. Het betreft de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen op 11 januari van dit jaar, meldt Bild. Volgense de Duitse krant werd er opvallend veel gewed op de optie 'meer dan 3,5 doelpunten'. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel.

De wedstrijd in het Turkse Belek stond onder leiding van de Turkse scheidsrechter Ihsan Erhn Sönmez. Tijdens het treffen kreeg Werder Bremen een dubieuze strafschop nadat aanvoerder Joey van den Berg een schot had geblokt. De speler, inmiddels actief bij sc Heerenveen, is niet verrast door de verhalen over omkoping.

"Toen hij naar de stip wees, dacht ik meteen aan omkoping", zei Van den Berg tegen de Leeuwarder Courant. "Deze geruchten verbazen me dus helemaal niets. Ik geloofde mijn ogen niet."

Update 12.52 uur

De wedstrijd tussen PEC Zwolle en Werder Bremen op 11 januari van dit jaar is niet verdacht van matchfixing. Dat is de conclusie van de Europese voetbalbond UEFA na beoordeling van het eigen alarmeringsmiddel, het zogeheten Betting Fraud Detection System. De Nederlandse bond KNVB heeft de bevindingen vrijdag meteen overgebracht aan de Zwolse eredivisieclub.

[Fed Cup] Oranje langs Slovenië

De Nederlandse tennissters hebben in de eerste ronde van de Fed Cup Slovenië verslagen. Na de beide enkelspelen stond Oranje al op een onoverbrugbare 2-0 voorsprong in Eilat. Richel Hogenkamp klopte Tjas Srimpf met 6-2 en 6-0. Kopvrouw Arantxa Rus ontdeed zich daarna met 4-6, 6-3 en 6-4 van Andrea Klepac.

Donderdag verloor Nederland al met 3-0 van Bulgarije. Omdat dat land vrijdag ook een 2-0 voorsprong nam tegen Luxemburg, is de kans op promotie voor de ploeg van Fed Cupcaptain Manon Bollegraf vrijwel verkeken.

Zaterdag speelt Nederland tegen Luxemburg zijn derde en laatste pouleduel. Alleen de poulewinnaars maken kans op een play-offplaats om naar Wereldgroep II te promoveren.

[NBA] Boston Celtics stopt Los Angeles Lakers

Boston Celtics heeft donderdag een einde gemaakt aan de opleving van Los Angeles Lakers. De basketballers uit Boston versloegen in de eigen TD Garden de Lakers met 116-95. Kevin Garnett, de 36-jarige veteraan van de Celtics, passeerde tegen de Lakers de grens van 25.000 punten in de NBA. Garnett is de 16e speler die deze mijlpaal heeft bereikt.

De Lakers die bezig zijn aan een moeizaam seizoen, hadden hun vorige drie wedstrijden gewonnen. In de altijd beladen kraker tegen Boston Celtics wilde het echter niet lukken voor de sterrenploeg uit Los Angeles. Paul Pierce maakte 24 punten voor de thuisclub, waarvan 12 in het laatste kwart. Bij de bezoekers kwam Kobe Bryant tot 27 punten.

Denver Nuggets boekte tegen Chicago Bulls de achtste overwinning op rij: 128-96. De Nuggets maakten het verschil in het derde kwart, waarin ze 37 punten maakten en er slechts 16 van de Bulls hoefden te incasseren. Wilson Chandler was met 24 punten in amper 19 minuten het meest productief bij de thuisclub. Denver Nuggets is inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats in de Western Conference, Chicago Bulls staat vierde in het oosten.

Illegale goudzoekers uit jungle Suriname geplukt

Ruim 150 illegale goudzoekers zijn de afgelopen dagen door militairen uit de Surinaamse jungle geplukt. De mijnwerkers zochten naar goud in een gebied dat al is toegewezen aan de Canadese multinational Iamgold, tachtig kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo. Ook hun machines zijn uit het gebied weggesleept.

"De goudzoekers hadden geen eigendomspapieren van de grond waarop ze bezig waren en gebruikten bovendien kwik", vertelt Gerold Dompig, leidinggevende van de door president Desi Bouterse ingestelde commissie ordening goudsector, aan Novum. Het levensgevaarlijke kwik wordt gebruikt om het goud uit de grond te halen, waarna het veelal in kreken en rivieren wordt gedumpt.

De goudzoekers waren al jaren bezig in het concessiegebied van Iamgold, wat ook voor hen niet zonder risico was. Het Canadese bedrijf is van plan binnenkort nieuwe zones te ontginnen, waarvoor dynamiet wordt gebruikt.

Volgens Dompig verliep de grootschalige operatie vreedzaam. "Niemand is natuurlijk blij wanneer hij weggehaald wordt van een goudput, maar we hebben geen geweld hoeven gebruiken. Er is ook niemand gearresteerd. We hebben er eerder voor gekozen om de verwijderde goudzoekers nazorg aan te bieden, zodat ze niet in de illegaliteit terugvallen."

Zo worden er workshops gehouden waarin goudzoekers technieken krijgen aangeleerd om kwikvrij te werken. Daarnaast worden ze geregistreerd en krijgen ze eigen concessiegebieden toegewezen, waarop ze wel aan de slag mogen. In twee jaar tijd werden op die manier al twintigduizend illegale mijnwerkers in kaart gebracht, de helft van het geschatte aantal dat in het uitgestrekte regenwoud actief zou zijn.

De goudindustrie van Suriname is met een jaarlijkse omzet van anderhalf miljard euro de belangrijkste inkomstenbron van de staat.


Illegale goudzoekers uit jungle Suriname geplukt (Foto: Novum)

Metal slug 2 op Android en iOS

De NEOGEO-klassiekers Metal Slug 1 en 3  zijn al enige tijd verkrijgbaar voor Android en iOS. Ontwikkelaar SNK Playmore heeft vanaf nu ook Metal Slug 2 beschikbaar gesteld voor Google Play en App Store. 

De game bevat enkele nieuwe functies, waaronder een mission mode waarin je de mogelijkheid krijgt om levels uit de game opnieuw te spelen. Net als de andere twee games in de serie kun je het tweede deel van Metal Slug kopen voor €3,59.

Metal Slug 2Metal Slug 2

Proefboring door Curiosity op Mars

De Marsrover Curiosity heeft als test een gat geboord in een rotsblok. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf donderdag beelden vrij van het boorgat van ruim twee centimeter doorsnede. Wetenschappers zullen de prestatie van de Curiosity eerst tegen het licht houden voor met de echte boorpraktijk begonnen gaat worden.

Het is de bedoeling dat de rover binnenkort een gat boort in een stuk steen en de stof uit het gat analyseert met de laboratoriuminstrumenten die de rover met zich meedraagt. De Curiosity zoekt op Mars naar aanwijzingen van eventuele vroegere klimaatomstandigheden die microbieel leven mogelijk zouden hebben kunnen maken.

Nieuwe hoorzitting over misbruik kerk

De Tweede Kamer gaat opnieuw een hoorzitting organiseren over het seksueel misbruik in de katholieke kerk. De Kamer heeft aanwijzingen dat de kerk niet goed omgaat met de slachtoffers.

"We horen dat er heel moeilijk erkenning komt van het misbruik dat heeft plaatsgevonden, dat het moeilijk is om je klacht behandeld te krijgen en dat sommige onderdelen van de kerk proberen uit te komen onder het betalen van schadevergoeding", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur vrijdag op Radio 1.

De Tweede Kamer wil opnieuw praten met onder anderen slachtoffers, vertegenwoordigers van de kerk en voorzitter Wim Deetman van de commissie die het misbruik heeft onderzocht.

Beroep VEB tegen redding SNS ingediend

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft vrijdag het bezwaarschrift tegen de nationalisering van SNS Reaal ingediend bij de Raad van State. De VEB deed dat namens ruim duizend gedupeerde aandeelhouders en eigenaren van achtergestelde obligaties van SNS Reaal.

De beleggers werden een week geleden onteigend door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hierdoor zijn hun aandelen volgens de minister niets meer waard. "Een zo vergaande inbreuk in het eigendomsrecht van burgers vereist een rechterlijke toetsing", schrijft de VEB. Voorman Jan Maarten Slagter had de gang naar de Raad van State al direct na de onteigening aangekondigd.

De VEB wil dat de Raad van State toetst of de nieuwe Interventiewet wel terecht is toegepast. Volgens de vereniging zijn er serieuze kanttekeningen te plaatsen bij het onteigeningsbesluit.

De VEB wijst erop dat het besluit volledig is gestoeld op een nieuwe waardering van de vastgoedportefeuille van SNS Property Finance. Er zijn echter meerdere inschattingen gemaakt, en Dijsselbloem gebruikte de meest pessimistische. "Een 'second opinion' is hier op zijn plaats", schrijft de VEB.

Daarnaast wil de vereniging bij de hoogste bestuursrechter aankaarten dat de beleggers door de onteigening geen vorderingen meer kunnen doen jegens SNS Reaal of de bestuurders, vanwege bijvoorbeeld misleiding. Dit soort vorderingen kunnen immers alleen worden gedaan door huidige aandeelhouders.

John Mayer was schoft tegen ex-vriendinnen

John Mayer heeft toegegeven dat hij een schoft is geweest in vroegere relaties. De 35-jarige singer-songwriter ging in zee met een groot aantal bekende dames en klapte na de relatie over ze uit de school. Hij ziet inmiddels in dat hij een 'schoft' was, zei hij tegen zender CBS.

"Ik was gewoon een schoft", bekende hij volgens het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Hij vindt het ook 'erg bevrijdend als je je eindelijk realiseert dat het onmogelijk is om iedereen je aardig te laten vinden'. "Ik wilde dat iedereen me mocht."

Mayer had relaties met onder anderen Jennifer Aniston, Taylor Swift en Jessica Simpson. Hij noemde laatstgenoemde 'seksuele napalm'. Hij is nu samen met zangeres Katy Perry.

'Frans losgeld voedde Al-Qaida'

Frankrijk heeft in het verleden 12,5 miljoen euro aan losgeld betaald voor de vrijlating van Franse gijzelaars. Het geld stelde Al-Qaida in de Islamitische Maghreb in staat te groeien in Mali, waar Franse troepen nu met de terreurorganisatie in gevecht verwikkeld zijn. Dat heeft de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Mali, Vicki Huddleston, vrijdag gezegd.

Claude Guéant, voormalig stafchef van oud-president Nicolas Sarkozy, ontkende dat Frankrijk ooit geld heeft betaald voor gijzelaars en zei dat de onderhandelingen met gijzelnemers verliepen via tussenpersonen.

Frankrijk lanceerde half januari een offensief tegen radicale groeperingen die in Noord-Mali de macht hadden gegrepen. De rebellen zijn inmiddels tot een terugtocht gedwongen, maar zij houden diverse westerse gijzelaars gevangen, onder wie acht Fransen.

Hoge Raad zet streep door leges bij Wob-verzoek

Een gemeente mag geen geld vragen voor het openbaar maken van informatie naar aanleiding van een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Volgens de hoogste rechter mogen geen leges worden gevraagd voor werkzaamheden die moeten worden verricht voor het algemeen belang.

De Hoge Raad kwam tot de beslissing in een zaak van de gemeente Landgraaf tegen RTL Nieuws, die via een Wob-verzoek informatie wilde krijgen over betalingen aan het gemeentebestuur die niet bij het reguliere loon van burgemeester en wethouders horen. De gemeente voldeed aan dit verzoek en hief 276,80 euro voor het opzoeken van declaraties, het anonimiseren van documenten, het vervaardigen van overzichten en het maken van kopieën.

Leges mogen volgens de Hoge Raad echter alleen worden geheven voor werk dat te maken heeft met dienstverlening voor individuen. Bij een Wob-verzoek is hier echter geen sprake van, aangezien hiermee het algemeen belang wordt gediend.

De kosten voor het maken van kopieën van documenten, van uittreksels waarin de gevraagde informatie is neergelegd of van samenvattingen van de inhoud daarvan mogen wel in rekening worden gebracht. "Met de vorm waarin de gegevens aan de verzoeker worden verstrekt, is in het bijzonder een particulier belang gediend", oordeelt de Hoge Raad.

Rondom het vragen van leges om Wob-verzoeken was de laatste jaren veel te doen. Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag in 2010 in een vergelijkbare zaak ook al dat gemeenten geen geld mogen vragen bij een Wob-verzoek. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) was het daar niet mee eens en riep vervolgens gemeenten op geld in rekening te blijven brengen bij burgers die een beroep doen op de Wob.

Utrechtse huisbaas moet drie ton betalen

Een huisbaas die zijn panden slecht onderhield en illegaal verbouwde, moet in totaal meer dan drie ton aan opgelegde dwangsommen betalen aan de gemeente Utrecht. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht vrijdag bepaald.

Het gemeentebestuur had de huisbaas opgedragen zijn panden op te knappen of verhuur tegen de regels in te stoppen. Omdat hij daar niet op tijd gehoor aan gaf, eiste de gemeente de drie ton op. De rechtbank deed in totaal zeventien uitspraken over dwangsommen.

De huisbaas zei in de rechtbank echter dat hij de besluiten en andere belangrijke stukken van de gemeente niet had ontvangen op zijn postadres in België. Hij vindt dat de gemeente een hetze tegen hem voert.

Uit de brieven die de man terugstuurde aan de gemeente bleek echter dat een groot deel van de post wel was ontvangen. De huisbaas zou er gewoon onvoldoende aandacht aan hebben besteed, aldus de rechtbank. De rechter oordeelde dan ook dat het 'evident ongeloofwaardig' is dat de man de post niet zou hebben ontvangen.

Twee dwangsommen komen voor rekening van de zoon van de huisbaas, die een van de panden op zijn naam had staan.

Volgens RTV Utrecht gaat het om de omstreden huisbaas die in december werd veroordeeld tot een halfjaar cel, onder meer vanwege het bedreigen van huurders. Ook zou hij een medewerker van de gemeente hebben mishandeld en ambtenaren 'nazihufters' hebben genoemd.

Kristen Stewart is muze in erotische komedie

Kristen Stewart gaat een muze spelen in de komedie The Big Shoe. De film gaat over een schoenontwerper die door zijn familie wordt gedwongen zijn creaties grootschaliger aan te bieden om geld te verdienen. Hij gaat in staking en zijn familie huurt het personage van Stewart in om hem weer aan het werk te krijgen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

The Hunger Games-actrice Elizabeth Banks speelt de psycholoog die door de familie wordt betaald om schoenmaker weer aan de ontwerptafel te krijgen. De hoofdrol in The Big Shoe wordt gespeeld door de Britse acteur Jim Sturgess en Susan Sarandon speelt zijn moeder.

Stewart is bekend van haar rol als Bella Swan in de sciencefictionfilmreeks Twilight. Het laatste deel verscheen vorig jaar in de bioscopen. Ze was vorig jaar als sneeuwwitje te zien in Snow White and the Huntsman, waarvan al een vervolg is aangekondigd.

Steven Shainberg, bekend van de komedie Secretary, gaat The Big Shoe regisseren. Hij schreef ook het scenario van de film, die hij omschrijft als 'sexy'. "Het scenario combineert erotiek en humor op een unieke manier met elkaar, waaruit blijkt dat schoenen beter zijn dan seks", verklaarde hij eerder. Het is niet bekend hoe het kan dat Kristin Stewart in aanmerking is gekomen voor een rol in een film met humor.

Journey grote winnaar DICE-awards

Het kunstzinnige spel Journey heeft maar liefst acht prijzen in de wacht gesleept op de ontwikkelaarsbeurs DICE in Las Vegas, waaronder game van het jaar. De adventuregame The Walking Dead won er vier. De DICE Awards werden donderdag voor de zestiende keer uitgereikt.

The Walking Dead en Journey troffen elkaar in meerdere lijstjes. De twee spellen waren genomineerd in de categorieën innovatie, gameplay en verhaal. Andere spellen die meerdere keren genomineerd waren, zijn het schietspel Far Cry 3, het strategiespel XCOM: Enemy Unknown, het schietspel Borderlands 2 en het actierollenspel Diablo 3.

Vorig jaar vielen onder meer de actiegames Batman: Arkham City en Uncharted 3, het schietspel Battlefield 3 en de detectivegame L.A. Noire in de prijzen. In 1998, toen de prijzen voor het eerst werden uitgereikt, wonnen spellen als Quake 2, Starcraft, GoldenEye 007 en Final Fantasy VII.

Nieuwe Turtles-trilogie in de maak

Uitgever Activision heeft drie games aangekondigd gebaseerd op de animatieserie over de vechtende schildpadden Ninja Turtles die op televisiezender Nickelodeon te zien is. De eerste game moet deze zomer verschijnen. Het is niet bekend op welke platformen de games uitkomen.

In 2009 verscheen de laatste game rond de tekenfilmhelden uit de jaren negentig. Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash Up was een vechtspel voor de Nintendo Wii. Het was het laatste spel dat Ubisoft uitgaf. De licentie van Ubisoft om games rond de Turtles te mogen maken liep in juni af.

De als stripfiguren begonnen Teenage Mutant Ninja Turtles zijn gemuteerde schildpadden die de straten van New York veiliger maken. Er verschenen al vier films over de helden en regisseur Michael Bay werkt aan een reboot die in 2014 moet verschijnen.

Broerse vrijgesproken door tuchtcommissie

PEC Zwolle-speler Joost Broerse wordt toch niet geschorst. De 33-jarige verdediger kreeg afgelopen weekeinde tegen NAC Breda rood na een handsbal. Broerse en Zwolle gingen niet akkoord met een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal en kregen gelijk van de tuchtcommissie van de KNVB.

Excelsior-speler Elvis Manu werd voor drie duels geschorst. Tegen FC Eindhoven was hij wegens 'ernstig gemeen spel' van het veld gestuurd, maar de Kralingse eerstedivisionist was het daar niet mee eens. Van de tuchtcommissie kreeg Excelsior echter nul op het rekest. Manu kan nog in beroep tegen de straf, maar mist sowieso het treffen met MVV Maastricht op vrijdagavond.

Maze leidt supercombinatie na afdaling

Skiester Tina Maze gaat na de afdaling aan de leiding bij de supercombinatie tijdens het WK. In het Oostenrijkse Schladming zette de Sloveense vrijdag dezelfde tijd neer als de Oostenrijkse Anna Fenninger. Elisabeth Görgl, ook uit Oostenrijk, volgt op vijf honderdsten, de Zwitserse Lara Gut en de Duitse Maria Höfl-Riesch op twee tienden.

De supercombinatie gaat later vrijdag verder met de slalom. Dat onderdeel staat om 14.00 uur op de planning en daarna is de wereldkampioene bekend.

Maze werd dinsdag wereldkampioene op de Super-G. Twee jaar geleden veroverde ze al eens de wereldtitel op de reuzenslalom en het zilver op de supercombinatie.


Maze leidt supercombinatie na afdaling (Foto: Novum)

Bloeden op straat is verboden

Je kan een flinke rekening verwachten wanneer je door wat voor reden dan ook de straat aan het vervuilen bent met je bloed. Het overkwam een Rotterdams gezin waarvan de vader afgelopen augustus met zijn scooter onder een tram terecht kwam en daar helaas door overleed.

Zijn nabestaanden kregen van de gemeente Rotterdam een rekening van 2961 euro voor het 'reinigen van het wegdek'. Om de familie het leed te besparen werd de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar van de overleden man gestuurd die vervolgens contact opnam met ze. De dochters van de man zeiden tegenover het AD dat ze het 'onmenselijk' vinden dat de dood van hun vader als 'verontreiniging wegdek' op papier staat.

Volgens de gemeente is het een doodnormale zaak dat mensen rekeningen krijgen voor het opruimen van de troep nadat iemand de straat heeft vervuild met bloed en in dit geval ook benzine uit de scooter van de man. "Het is geen adminstratieve misser. We leven allereerst mee met van de familie."

De verzekeraar, Unigarant laat zich, in tegenstelling tot de gemeente Rotterdam, wel van haar beste kant zien en heeft de rekening gelijk betaald. Dit zodat de familie niet in gesprek hoeft te gaan met de gemeente. Moraal van het verhaal is natuurlijk dat je altijd een doekje mee moet nemen als je verwacht op straat te gaan bloeden.

Ajax moet Klaassen rest van seizoen missen

Ajax zal het de rest van het seizoen moeten stellen zonder Davy Klaassen. De 20-jarige speler van de Amsterdammers heeft meer tijd nodig om te herstellen van een liesblessure dan oorspronkelijk werd gedacht.

Daarna hebben de club én Klaassen besloten zich helemaal op het volgende seizoen te richten. De spits speelde in augustus zijn laatste duel voor de regerende landskampioen.

FIFA bestraft zaakwaarnemer Gomes

De zaakwaarnemer van oud-PSV-doelman Heurelho Gomes is door de FIFA bestraft. Tijdens de overgang van de Braziliaanse sluitpost van PSV naar Tottenham Hotspur in 2008 overtrad Leon Angel de regels. Hij kreeg een boete van zevenduizend Zwitserse frank, een kleine 5700 euro, en een waarschuwing. Ook moet Angel de door FIFA gemaakte kosten betalen.

Angel kon tijdens de transfer van Gomes naar de Londense club geen contract tussen hem en de speler overleggen. Ook stonden zijn naam, handtekening en Gomes' naam niet op alle overeenkomsten. De zaak was in eerste instantie aanhangig gemaakt door de Engelse voetbalbond FA, maar werd in 2011 overgedragen aan de FIFA.

Ellen Page gaat regisseren

Ellen Page gaat haar regiedebuut maken. De Inception-actrice heeft getekend voor de regie van Miss Stevens. Anna Faris gaat de titelrol spelen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 25-jarige Page had haar grote acteerdoorbraak in de komedie Juno, waarin ze een zwangere tiener speelde. De Canadese actrice was vorig jaar te zien in de komedie To Rome with Love van Woody Allen en heeft een aantal films op stapel liggen. Wanneer ze aan Miss Stevens wil beginnen, is nog onbekend.

Faris was vorig jaar te zien in de komedie The Dictator en werkt momenteel aan de Amerikaanse komedieserie Mom. In Miss Stevens speelt ze een lerares die de taak op zich neemt een groep pubers te begeleiden op een weekendtripje voor een dramacompetitie.


Ellen Page gaat regisseren (Foto: Novum)

Bertolucci: casting directors zijn vaak pedofielen

Bernardo Bertolucci werkt graag met jonge acteurs. Volgens de Italiaanse filmmaker moet zijn casting director dan ook een fijne neus hebben voor nieuw en jong talent. "Veel casting directors zijn eigenlijk pedofielen", lacht hij tijdens een interview naar aanleiding van zijn nieuwe film Io e Te, over twee pubers die ertoe zijn veroordeeld met elkaar in een kelder te wonen.

De twee pubers, een halfbroer en -zus, moeten het samen zien te rooien in de kelder van het ouderlijk huis, dat ze elk om hun eigen redenen proberen te ontvluchten. De twee ontwikkelen echter een intiem soort liefde voor elkaar en de sensuele spanning is soms om te snijden.

Bertolucci heeft het thema incest meermaals behandeld in zijn films. "Iedereen dacht bij het lezen van dit scenario natuurlijk ook gelijk weer aan incest. Of ik het nu ook zo ver laat komen, moet het publiek zelf maar bepalen."

In elk geval nam Bertolucci de gelegenheid te baat om weer met twee piepjonge, onbekende acteurs te werken. "Ze hebben een onbevangenheid waar ik veel creativiteit uit put", zegt hij. "Daarnaast zijn pubers veel directer en durven ze werkelijk alles aan. Dat maakt een productie best onvoorspelbaar, waar ik juist wel van houd."

"Het leuke aan pubers is ook dat je ze ziet groeien", legt Bertolucci uit. "De opnames van Io e Te duurden zo'n tien weken, in die tijd veranderden ze enorm."

De bijna 73-jarige regisseur kende zijn hoofdrolspeler Jacopo Olmo Antinori bijna niet terug toen hij hem laatst weer zag tijdens een première, enkele maanden na de opnames. "Hij is inmiddels 15 geworden en heeft zijn haar afgeknipt. Meteen een heel andere knul. Hij deed me nu denken aan Malcolm McDowell in A Clockwork Orange."

Gimli mag eindelijk spelen met zijn papa

Monolith heeft aangekondigd binnenkort met een nieuw DLC-pakket te komen voor Guardians of Middle-Earth. Met dit pakket kunnen gamers aan de slag met de vader van Gimli, Glóin. Bezitters van een season-pass krijgen binnenkort nog meer goodies: twee meer personages gaan eraan komen.

Glóin is een warrior-klasse en heeft de onderstaande skills:

  • A Bit of Fire: Damages nearby enemies and gives Glóin haste
  • Durin’s Line: Damages all enemies in a target area
  • Dwarven Stubbornness: Increased resistances and lights enemies on fire that strike him
  • Mighty Axe: Medium range area attack with damage and stun

Gloin

Brokken op A58 na plotselinge gladheid Zeeland

Door plotselinge gladheid op de A58 in Zeeland zijn vrijdagochtend diverse ongelukken gebeurd. Zeker twaalf auto's gleden van de weg en belandden in de berm, meldt de politie. Als gevolg van de ongelukken werd de weg korte tijd afgesloten.

Het verkeer werd tijdens de ochtendspits verrast door sneeuw- en hagelbuien die de weg ter hoogte van Goes, Kapelle en Kruiningen spiegelglad maakte. Voor zover bekend zijn er bij de ongevallen geen gewonden gevallen en is alleen sprake van materiële schade.


Brokken op A58 na plotselinge gladheid Zeeland (Foto: Novum)

Krasse bejaarde verjaagt inbreker met hamer

Een 81-jarige man uit Grouw heeft donderdagavond weten te voorkomen dat een inbreker zijn slag kon slaan in zijn woning. Dat meldt de Friese politie vrijdag.

De man hoorde hoe een van de ruiten van zijn woning werd opengebroken. Vervolgens zag hij dat iemand door de ruit naar binnen probeerde te klimmen. De bejaarde man bedacht zich niet, pakte een hamer en sloeg de inbreker daarmee op zijn been. De insluiper sloeg op de vlucht.

De politie vraagt getuigen die rond 20.15 uur in de buurt van de woning aan de Foarplecht een man hebben zien strompelen zich te melden.

Wildcards Gent-Wevelgem uitgedeeld

De organisatie van de WorldTour-koers Gent-Wevelgem heeft zijn zes wildcards uitgedeeld. De helft daarvan gaat naar drie Belgische ProContinentale ploegen, namelijk Accent Jobs-Wanty, Crelan-Euphony en Topsport Vlaanderen.

Daarnaast kregen de Franse ploegen Cofidis en Europcar een wildcard, evenals het Zwitserse IAM Cycling. De achttien WorldTour-ploegen, waaronder Blanco, Vacansoleil en Argos-Shimano, waren al verzekerd van een startbewijs.

UEFA verlaagt ticketprijzen finale Champions League

De kaartjes voor de finale van de Champions League worden goedkoper. Dat maakt de UEFA vrijdag bekend, meldt de BBC. De goedkoopste tickets voor de wedstrijd op Wembley worden 68 pond, een kleine tachtig euro. Twee jaar geleden, toen de eindstrijd ook op Wembley werd gespeeld, kostten de goedkoopste kaartjes nog 176 pond, ruim tweehonderd euro.

Met de stap reageert de Europese voetbalbond op recente kritiek op de prijzen voor kaartjes. Die zouden zo hoog worden dat de gewone voetbalfan ze zich nauwelijks meer kan veroorloven.

Van de 59 duizend kaartjes die beschikbaar komen voor fans, vallen er dertienduizend in het laagste tarief. De rest van de kaartjes kost tussen de 140 en 330 pond, respectievelijk ongeveer 165 en 385 euro. De UEFA houdt twintigduizend kaartjes achter voor sponsors en bestuurders van de aangesloten voetbalbonden.

De Champions Leaguefinale wordt dit jaar op 25 mei gespeeld. De competitie gaat dinsdag verder met de eerste wedstrijden in de achtste finale.

'Cocu trainer PSV als Advocaat vertrekt'

Als Dick Advocaat besluit om zijn contract niet bij PSV te verlengen, dan wordt Phillip Cocu de nieuwe trainer van de Eindhovense club. Die conclusie trekt het Brabants Dagblad uit de woorden van technisch manager Marcel Brands.

Volgens Brands gaat PSV bij een vertrek van Advocaat niet extern op zoek naar een nieuwe coach. Daarmee valt Bert van Marwijk af als kandidaat voor de functie. Cocu lijkt de gedoodverfde opvolger van Advocaat. Wat er met de huidige assistent-trainer Ernest Faber gaat gebeuren als de oud-international hoofdtrainer wordt, is nog onduidelijk.

PSV heeft Advocaat het verzoek gedaan om zijn contract met één seizoen te verlengen. De trainer tekende afgelopen zomer voor één jaar in Eindhoven. Advocaat heeft gezegd tot het einde van het seizoen te willen wachten met zijn beslissing.

Man gedood in woning Rotterdam

In een woning in Rotterdam is vrijdagochtend een man om het leven gebracht. Een verdachte is aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Het incident gebeurde rond 09.00 uur in een woning aan de Spanjaardstraat. De politie kreeg een melding binnen van een ernstige mishandeling. Toen agenten arriveerden, was het slachtoffer al overleden.

Stroomstoring legt treinverkeer Amersfoort plat

Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vrijdag volledig stil. Door een stroomstoring kunnen er geen treinen rijden, melden de NS en ProRail. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Monteurs hebben de verstoring naar verwachting rond het middaguur opgelost.

Reizigers tussen Utrecht en Deventer kunnen het beste omreizen via Arnhem, treinreizigers tussen Utrecht en Zwolle kunnen via Amsterdam Zuid gaan.


Stroomstoring legt treinverkeer Amersfoort plat (Foto: Novum)

Nog veel vragen over dood Anass

De politie heeft nog veel vragen over de dood van de 13-jarige Anass Aouragh. Het onderzoek gaat vrijdag verder. De politie hoopt dan ook iets meer te kunnen zeggen over de doodsoorzaak van de jongen, zei een politiewoordvoerder vrijdag op Radio 1.

"We hebben nog een heleboel vragen en daar zoeken we nu antwoord op", aldus de zegsvrouw. Alle mogelijke opties liggen nog op tafel, zegt ze. Zo wordt ook gekeken naar geruchten dat de jongen mogelijk zelfmoord heeft gepleegd.

Anass verdween woensdagavond na het bezorgen van reclamefolders in de wijk Oostdorp in Wassenaar. Zijn fiets werd later gevonden in de buurt van attractiepark Duinrell. Vanwege de vermissing werd een Amber Alert uitgegeven, maar dat leverde niets op. Donderdagochtend werd zijn lichaam gevonden.

Op de scholen in Wassenaar wordt uitgebreid stilgestaan bij de dood van Anass. Het Adelbert College, waar de jongen op school zat, meldt dat het overlijden van Anass de school diep heeft geraakt. "Wij zijn heel verdrietig om de lege plek die hij in de klas en in de school achterlaat", meldt het college op zijn website.

Volgens Omroep West is op de Bonifaciusschool, de oude basisschool van Anass, de carnavalsviering voor vrijdag afgelast. De school vindt het niet gepast deze door te laten gaan.

Senatoren willen meer openheid over drones

Leden van de Amerikaanse Senaat willen dat aan het publiek meer openheid van zaken wordt gegeven over het drone-programma. De senatoren kwamen tot deze conclusie naar aanleiding van de ondervraging van het beoogde nieuwe hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, John Brennan.

Brennan werd donderdag in eerste instantie het spreken vrijwel onmogelijk gemaakt doordat betogers de gang van zaken verstoorden. De betogers schreeuwden dat bij aanvallen van de CIA met drones niet alleen buitenlanders, maar ook drie Amerikaanse staatsburgers zijn omgekomen.

Het onderwerp ligt erg gevoelig, ook bij de leden van de Senaatscommissie die Brennan ondervroegen. Brennan verklaarde dat de Verenigde Staten alleen drones inzetten om elders ter wereld terroristen uit te schakelen, ook als het Amerikanen zijn. Hij gaf als voorbeeld de Amerikaanse staatsburger Anwar al-Awlaki, die in 2011 in Jemen bij een drone-aanval de dood vond. Deze Al-Awlaki was bewezen betrokken bij aanslagen op Amerikaanse grondgebied, aldus Brennan.

De voorzitter van de Senaatscommissie, de Democrate Dianne Feinstein, zei na afloop van de zitting tegen verslaggevers dat ze het wenselijk vindt dat het Amerikaanse publiek meer wordt geïnformeerd over de drone-missies, zodat kan worden erkend dat een bepaalde aanval heeft plaatsgevonden en dat eventuele overtrokken berichtgeving over burgerslachtoffers kan worden gecorrigeerd.

'Geen baan voor voormalig PVV-Kamerleden'

Van de twaalf PVV-Kamerleden die vorig jaar na de verkiezingen zijn vertrokken, heeft nog niemand een nieuwe baan gevonden. De oud-parlementariërs krijgen wachtgeld. Dat schrijft het AD vrijdag.

De ex-Kamerleden hebben niet alleen last van de crisis, het zou ook niet helpen dat ze de partij van Geert Wilders op hun cv hebben staan. De oud-parlementariërs denken dat ze het lastiger hebben om nieuw werk te vinden omdat de PVV een slecht imago heeft bij werkgevers.

"Het is verschrikkelijk om een uitkering te hebben en de hele de dag thuis te zitten", zegt Wim Kortenoeven tegen de krant. Ook onder anderen Jim van Bemmel, Hero Brinkman en Marcial Hernandez zouden nu van wachtgeld leven.

De PVV moest vorig jaar 9 van de 24 zetels inleveren.


'Geen baan voor voormalig PVV-Kamerleden' (Foto: Novum)

Eva Jinek heeft nieuw liefje

Freek Vonk heeft vrijdagochtend toegegeven dat er iets moois opbloeit tussen hem en Eva Jinek. De bioloog, die geregeld aanschuift bij De Wereld Draait Door, en de presentatrice werden onlangs zoenend gespot in een Haags café.

In de ochtendshow van Giel Beelen vertelde Vonk vrijdag dat hij Jinek ruim een maand geleden leerde kennen. De vonk sloeg over tijdens Eva Jinek op Zondag, waarin de bioloog te gast was. Volgens Freek is de relatie nog erg pril. "We zien het verder allemaal wel."

Patty Brard beoordeelt schansspringende BN'ers

Patty Brard neemt plaats in de jury van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans. De 57-jarige oud-zangeres sluit zich aan bij skispringcommentator Peter van Hal (Eurosport) en schansspringcoach Marc Nölke, bevestigt een woordvoerder van de SBS 6 vrijdag.

In Vliegende Hollanders springen bekende Nederlanders van de schans. Zangeres Sita en zanger Dean Saunders raakten al gewond tijdens de trainingen. Het programma is vanaf eind deze maand te zien.

Jurylid Brard nam zelf deel aan de officieuze voorloper van Vliegende Hollanders, Sterren Springen. Het programma, waarin BN'ers van de duikplank gingen, bracht haar weer in de spotlight. Sindsdien is ze onder meer te zien Wie Is De Reisleider? en bij haar oude werkgever Shownieuws.

Assassin's Creed krijgt nieuwe game

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat er een volledig nieuwe Assassin's Creed uit zal komen tussen april 2013 en maart 2014. De game wordt ontwikkeld door een volledig nieuw team van Ubisoft, bevat een volledig nieuw hoofdpersonage en zal in een nog onbekende, nieuwe, tijdsperiode afspelen.

Ubisoftbaas Yves Guillemot verwacht dat de nieuwe game een nieuwe sprong voorwaards zal maken. De game wordt ontwikkeld door een volledig nieuw team waarin verschillende teams aan verschillende hoofdstukken uit het spel werken. Meer details zullen binnenkort bekendgemaakt worden.

The Last of Us krijgt webserie

The Last of Us zal een webserie krijgen die What Remains zal heten. De webserie is geïnspireerd door de game en het bedrijf Manifest Films is bezig het maken van enkele afleveringen. Bekijk onderaan dit bericht de eerste trailer voor de webserie.

In The Last of Us is er een infectie die mensen in verschrikkelijke plantachtige monsters veranderen. De hoofdpersonen moeten alles op alles zetten om te overleven in een wereld waar het menselijke ras bijna is uitgestorven. What Remains gebruikt hetzelfde verhaal maar dan andere personages, bekijk de trailer hieronder.

'Fyra kost Belgisch spoorbedrijf miljoenen'

De problemen rond de hogesnelheidstrein Fyra hebben de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS al 2 tot 5 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een voorzichtige schatting van NMBS om een schadeclaim in te kunnen dienen tegen de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat meldden Vlaamse media vrijdag.

"In die schatting zit de kostprijs van de bussen die we hebben moeten inzetten toen de treinen stilvielen en de compensaties voor de reizigers", aldus een woordvoerder van NMBS. "Ook het loon van het Fyra-personeel dat we niet op andere treinen kunnen inzetten, tellen we mee. Het gaat bijvoorbeeld om cateringpersoneel, een specifieke dienst die op een klassieke trein niet wordt aangeboden."

Het bedrag zal nog verder oplopen, afhankelijk van hoe lang het duurt tot de Fyra-treinen weer beschikbaar zijn. De NMBS hoopt het volledige bedrag terug te vorderen, maar eist ook al voorschotten op de schadevergoeding.

Winkeliers verdienen 70 miljoen aan Valentijn

Nederlandse winkeliers zullen de komende dagen 70 miljoen euro extra omzet draaien dankzij Valentijnsdag. Dat verwacht Detailhandel Nederland.

Op 14 februari 2013 zullen Nederlanders minder uitpakken met luxe cadeaus, maar juist een persoonlijk gebaar geven, verwacht de koepel voor winkeliers. Daarbij moet gedacht worden aan een zelf bereid diner of een kaart, al doet de geijkte bos rode rozen het ook nog altijd goed.

"Het aantal mensen dat 'iets' doet aan Valentijn neemt toe", constateert Detailhandel Nederland.

Winkeliers verdienen 70 miljoen aan Valentijn
Winkeliers verdienen 70 miljoen aan Valentijn (Foto: ANP)

Rode Kruis bij carnavalsfeesten voor hulp

Bijna 250 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis staan komende dagen de carnavalsvierders bij. Het gaat dan doorgaans om hulpverlening bij de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik, glasverwondingen of kneuzingen en schaafwonden door een vechtpartij.

Dat meldde een woordvoerster van het Rode Kruis vrijdag. De lokale afdelingen van diverse steden in het katholieke zuiden zijn nauw betrokken bij de evenementen die in hun gemeente of stad worden georganiseerd. "Van Den Bosch tot aan Roermond en van Etten-Leur tot Heerlen, overal zijn vrijwilligers van het Rode Kruis ingeroosterd", zegt een woordvoerster van de hulpverleningsorganisatie.

Judoka Willeboordse stopt er mee

Judoka Elisabeth Willeboordse heeft een punt gezet achter haar topsportcarrière. De 34-jarige Rotterdamse veroverde tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking brons in de categorie tot 63 kilogram. Tijdens de laatste Spelen, vorig jaar in Londen, kwam Willeboordse niet verder dan de zevende plaats.

De in Middelburg geboren judoka wilde eigenlijk op een EK of WK afscheid nemen, maar dat bleek niet haalbaar meer. "Na Londen heb ik ondervonden dat mijn lichaam niet meer geschikt is om de zware voorbereidingen te ondergaan die nodig zijn om in topvorm te komen", zei Willeboordse vrijdag.

Enige hbo-opleiding tot imam verdwijnt

De enige Nederlandse beroepsopleiding tot imam houdt op te bestaan. Dat schrijft Trouw vrijdag. De studie zou volgens Hogeschool Inholland zo verlieslijdend zijn dat doorgaan geen zin meer heeft.

Nieuwe aanmeldingen bij de opleiding worden vanaf nu geweigerd. De huidige studenten mogen hun opleiding wel afmaken. In 2018 moet de laatste HBO-opgeleide imam afgestudeerd zijn.

Bestuursvoorzitter van Inholland Doekle Terpstra, die werd aangesteld om de hogeschool weer financieel gezond te maken, noemt de bezuiniging onvermijdelijk. "We moeten heel eerlijk zijn. De imamopleiding kost veel geld en zal nooit rendabel worden. Zelfs de speciale subsidie van het ministerie van Onderwijs kan niet voorkomen dat we er flink op moeten toeleggen", aldus Terpstra.

De imamopleiding in Amstelveen is een van de duurste trajecten van de hogeschool volgens de bestuursvoorzitter. "Van de 150 studenten hebben er relatief veel intensieve begeleiding nodig. Je hebt toch te maken met studenten met verschillende culturele achtergronden." Ook telde de opleiding relatief veel langstudeerders.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid vreest dat Nederland de grip op haar moskeeën zal verliezen. "Nederlandse moslims hebben erg veel behoefte aan eigen imams", aldus woordvoerder Yassin Elforkanim in de krant.

De imamopleiding in Amstelveen startte in 2006. Gehoopt werd dat islamitische geestelijken zo beter zouden integreren in de Nederlandse cultuur.

Bij de Vrije Universiteit van Amsterdam is nog wel een masteropleiding Islamitische geestelijke zorg te volgen. Die is er sinds 2005.

Dit weekend is het N7 Bounty Weekend

Komend weekend, van 8 tot 10 november, is er voor Mass Effect 3 weer een N7 Bounty Weekend genaamd Operation: Nightfall. Tijdens dit speciale multiplayer-evenement kan dit keer alleen een Commendation Pack verdiend worden.

BioWares N7 Bounty Weekends zijn gebeurtenissen die de Mass Effect 3-spelers uitdagen om verschillende doelen te bereiken in een bepaald tijdskader. Als de doelen zijn bereikt, ontvangen alle spelers die actief zijn tijdens die periode beloningen. Hieronder staan de doelen en de beloningen.

Het scenario: Doordat we ons voornamelijk hebben gericht op Reaper en Cerberus-troepen. Hebben Geth onder invloed van de Reapers kans gezien om hun terrein verder uit te breiden. Onze Quarian advies eenheden zullen de sleutel zijn om een aanval van de Geth te stoppen voordat het te laat is. 

Individueel DoelSpeel als een Quarian en behaal 50,000 punten tegen geth eenheden.

Individueel Doel Succes: Commendation Pack als beloning.

Mass Effect 3 Operation: Nightfall

'Nederland verliest deel korting'

Nederland verliest mogelijk een flink deel van zijn korting op de afdracht aan de Europese Unie. Dat staat in een nieuw voorstel dat Europees president Herman van Rompuy vrijdag naar voren bracht op de EU-top in Brussel, meldt de NOS.

Nederland heeft nu een korting van een miljard euro. In het voorstel van Van Rompuy wordt die korting teruggebracht naar 650 miljoen euro. Ook brengt Van Rompuy in zijn plan het maximale bedrag dat de EU komende zeven jaar mag begroten terug tot 960 miljard euro.

Het overleg over de meerjarenbegroting van de Europese Unie werd om 6.30 uur hervat, nadat deze aan het begin van de nacht was onderbroken voor 'kort overleg'.

ProRail: bonden spelen veiligheidskaart

De beschuldigingen van aannemers en vakbonden dat ProRail gevaarlijke situaties laat ontstaan op het spoor kloppen niet. Dat zegt financieel directeur Eric Steeghs vrijdag in Het Financieele Dagblad. Volgens Steeghs proberen de bonden en bedrijven meer geld van de spoorbeheerder los te krijgen.

Spoorwerkers zijn het oneens met het beleid van ProRail en legden daarom woensdagnacht voor de tweede keer in korte tijd hun werk neer. Door het aanbestedingsbeleid zou het onderhoud achteruitgaan en de veiligheid afnemen.

"Het gaat helemaal niet over veiligheid", denkt Steeghs. "Onderhoudsbedrijven en de vakbonden hebben een cao-conflict dat over onze rug wordt uitgevochten." Volgens de financieel directeur spelen zij de veiligheidskaart en 'raakt dit ProRail vol in het hart'.

Volgens Steeghs speelt er iets anders. Sinds vijf jaar houdt ProRail openbare aanbestedingen voor onderhoudsklussen. Daardoor krijgen onderhoudsbedrijven dus niet meer automatisch goedbetaalde opdrachten. Volgens ProRail is de kwaliteit van het spoor door de marktwerking gestegen.

Bouwbedrijf op het spoor Strukton zegt in de krant echter dat de aanbestedingen van ProRail hun doel voorbijschieten. "Dit loopt uit de hand, je sloopt de onderhoudsbranche", meldt directeur Diederik Schonebaum van Strukton Rail. Strukton heeft een rechtszaak aangespannen tegen ProRail. De uitspraak is volgende week.

Docente misbruikt jongen met stoornis

Een 17-jarige jongen uit het Californische San Diego is misbruikt door een voormalig docente van hem. De vrouw is zelfs zwanger geworden van de jongen die op dat moment 16 jaar oud was.

Kelly McKenzy Watson leerde de jongen vorig jaar kennen in New Haven Youth And Family Services in Zuid-Californië, een instelling voor jongens met een psychische stoornis waar zij een tijdje heeft lesgegeven. Nadat de jongen ontslagen was uit de inrichting hield de docente contact met de jongen waarbij ze dus ook seks met hem heeft gehad.

Watson werd deze week een celstraf opgelegd wegens seks met minderjarigen, maar van de rechter mag ze eerder vrijkomen omdat ze moet bevallen. Tussen haar en de aanstaande vader is nog steeds alles flex. "Hij houdt heel veel van haar en hij kijkt uit naar de geboorte van de baby", laat Watsons advocaat Mary Ellen Barrett weten.

De blondine moet nog tot april blijven zitten en komt dan vervroegd vrij om te bevallen. Ze mag echter nooit meer met minderjarigen werken en mag ook geen contact onderhouden met haar slachtoffer. De jongen mag echter wel aanwezig zijn bij de bevalling. Hij wil daarnaast ook actief betrokken worden bij de opvoeding van het kind. Het is niet bekend welke stoornis de jongen heeft of heeft gehad.


Een filmpje met daarin de juf tijdens haar arrestatie vorig jaar

Papoea's rekenen af met 'heks'

Hier mag het dan alweer een poosje uit de mode zijn, maar in Papoea-Nieuw-Guinea heeft een twintigjarige vrouw onlangs het leven gelaten op een brandstapel op beschuldiging van hekserij. De vermeende toverkol, Kepari Leniata, werd door familieleden van een in het ziekenhuis overleden zesjarig jongetje verantwoordelijk gehouden voor diens dood.

De 'executie', uitgevoerd in het openbaar op klaarlichte dag, was weinig subtiel te noemen: eerst kreeg Leniata klappen met een ijzeren staaf, vervolgens werd ze vastgebonden op een stapel autobanden en afval en overgoten met wasbenzine. Daarna werd ze in brand gestoken. Hoewel honderden mensen getuige waren van de moordpartij is nog niet bekend wie de beulen zijn en is er ook nog niemand aangehouden.

De premier van Papoea-Nieuw-Guinea heeft de moord op de vrouw, die een kind achterlaat, veroordeeld.

Overleg EU-budget in ochtend hervat

Het overleg over de meerjarenbegroting van de Europese Unie is om 6.30 uur hervat, nadat deze aan het begin van de nacht was onderbroken voor 'kort overleg'. EU-president Herman van Rompuy twitterde dat er nu een herzien budgetvoorstel op tafel ligt, zonder daarover details bekend te maken.

Tijdens de pauze voerde premier Mark Rutte overleg met Van Rompuy en de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel, bracht hij via Twitter naar buiten. Het begin van de plenaire sessie met alle 27 EU-regeringsleiders was ook al vertraagd tot 21.00 uur. De regeringsleiders waren daarvoor ook al in groepjes aan het overleggen.

De Europese leiders lijken nog steeds diep verdeeld over het EU-budget voor de komende zeven jaar. Aan de ene kant staat de groep landen onder leiding van de Britten die willen snijden in de begroting. Aan de andere kant staan de vaak meer arme landen die de huidige begroting willen behouden. Zij menen dat de EU niets betekent als geld niet wordt gebruikt om de armoede te bestrijden en groei te stimuleren.

Het eerste overleg over de EU-begroting in november was zonder resultaat. Toen werd een voorstel besproken van de Europese Commissie voor een begroting van 1,03 biljoen euro. Donderdag lag een tweede voorstel van Van Rompuy op tafel voor 927 miljard euro.

Iedere lidstaat moet instemmen met de begroting en het Europees Parlement heeft voor de eerste keer ook inspraak. Voorzitter Martin Schulz heeft al meerdere keren aangegeven dat het parlement niet akkoord gaat met een verlaging van het budget. Hij beklaagde zich onder meer op het voornemen om het geld voor voedselbanken te halveren, 'terwijl meer en meer mensen daarvan afhankelijk zijn'.


Overleg EU-budget in ochtend hervat (Foto: Novum)

'Einz-zwei-polizei'-zanger dood gevonden

Fabio Frittelli, de zanger van de Italiaanse eurodance-act Mo-Do is niet meer. Politieagenten in Noord-Udine troffen het lichaam van de zanger in zijn woning aan, na een melding van een vriend, nadat deze al dagen niks meer van hem hoorde. Frittelli, die vermoedelijk een einde aan zijn leven maakte, is 47 jaar oud geworden.

Mo-Do, die behalve Frittelli ook bestond uit de dj's Claudio Zennaro, Mario Pinosa en Sergio Portaluri, is voornamelijk bekend van de hit Einz-Zwei-Polizei, die in 1994 op nummer twee stond in de Nederlandse Top 40 en in Duitsland, Oostenrijk en Italië enige tijd de hitlijsten aanvoerde. Het bleef bij dit ene succes.

FOK! wat een weer...Een aardige dag

Goedemorgen! We hebben vandaag een heel aardige dag voor de boeg. Er zijn zonnige perioden en er vallen minder buien dan gisteren, maar helemaal droog blijft het niet. De wind komt uit het noorden en is matig van kracht. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 3 graden.

De komende dagen blijft het vrij koud winterweer. Morgen zou er in het zuidwesten wat sneeuw kunnen vallen, maar elders in het land is daar pas maandag kans op als er een depressie over Frankrijk gaat trekken. Zondag is het op de meeste plaatsen wél droog. De eerstkomende nachten is er kans op gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. Overdag loopt de temperatuur op tot iets boven het vriespunt en verder is er maar weinig wind.

De echte winterkou vinden we op dit moment in het noorden van Europa. Met name in gebieden met een dik sneeuwtapijt vriest het in de nachten plaatselijk méér dan 35 graden, terwijl het langs de Middellandse Zee hier en daar alweer 20 graden bóven nul is geweest. De meeste zon vinden we op dit moment in Spanje en Portugal.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Gladde weg Bij de winter horen natuurlijk ook gladde wegen en ook KlapMongeaul moest soms flink uitkijken.




Eddie Izzard te gast bij College Tour

 Eddie Izzard en Whoopi Goldberg zijn in het nieuwe seizoen te gast bij College Tour. De 57-jarige Sister Act-actrice wordt in de uitzending van 8 maart aan de tand gevoeld door Twan Huys en studenten. Dat heeft de NTR woensdag bekendgemaakt.

Ook onder anderen voetbaltrainer Guus Hiddink en PvdA-leider Diederik Samsom komen langs in het praatprogramma. Daarnaast is  schrijver A.F.Th. van der Heijden in de nieuwe reeks te gast.

Eerder werd al bekendgemaakt dat acteur Richard Gere zijn verhaal komt doen in het televisieprogramma. Het nieuwe seizoen wordt vanaf 22 februari uitgezonden.

[upd] Aardschok Groningen 'zwaarste ooit'

In de provincie Groningen is donderdagavond een aardschok geweest. Dat heeft een seismoloog van het KNMI gezegd. Hoe zwaar de beving is, is nog niet duidelijk. De seismoloog sprak van een "zware beving". Waar het epicentrum ligt, is ook nog niet duidelijk. Hij is in elk geval gevoeld bij Uithuizen. Op Twitter melden veel mensen de schok.

Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen. De kracht zou wel eens kunnen uitkomen op op 4 tot 5 op de schaal van Richter, zo bleek.

Daarop ontstond veel onrust in het gebied. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reisde af naar het noorden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) liet onlangs al weten in ieder geval 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het preventief verstevigen van woningen en gebouwen.

Update 01.24 uur:
De eerste aardbeving die Groningen donderdagavond laat trof, had een kracht van 3,6. Dat meldt het Euro-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC). Daarmee zou het de zwaarste schok ooit in het noorden van het land zijn. In augustus 2006 was er een aardbeving van 3,5 bij Westeremden.

Opnieuw aardschok in Groningen
Opnieuw aardschok in Groningen (Foto: ANP)

Wapenarsenaal in gevangenis

De Venezolaanse autoriteiten hebben in de Uribana-gevangenis in de westelijke stad Barquisimeto een enorm wapenarsenaal aangetroffen. In totaal werden er 106 vuurwapens en meer dan achtduizend stuks munitie aangetroffen.

Op 25 januari brak een opstand uit in de gevangenis. Daarbij kwamen 58 mensen, overwegend gevangenen, om het leven. Nadat de opstand was neergeslagen, werden de gedetineerden overgebracht naar een andere gevangenis. Volgens minister voor het gevangeniswezen Iris Varela werden de wapens aangetroffen toen de autoriteiten de gevangenis doorzochten. Er werden onder andere revolvers, jachtgeweren en machinepistolen aangetroffen.

RIVM wil kinkhoestprik hoogzwangere

Vaccinatie van hoogzwangere vrouwen lijkt de beste manier om kinkhoest bij pasgeboren baby's te voorkomen. Op dit moment is dat in Nederland echter nog niet mogelijk, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag na onderzoek.

Kinkhoest bij heel jonge kinderen leidt jaarlijks tot vijftig tot honderd ziekenhuisopnamen en in een enkel geval zelfs tot overlijden. Pasgeboren baby's zijn zelf nog onvoldoende beschermd tegen kinkhoest.

De onderzoekers keken voor hun studie naar verschillende vaccinatiescenario's. Zo onderzochten ze onder meer een vroegere vaccinatie van de zuigeling vlak na de geboorte of een vaccinatie van de moeder op het einde van de zwangerschap. Ook is gekeken naar de mogelijkheid om de ouders vlak na de geboorte in te enten en naar een vaccinatie voor mensen die via hun werk in contact komen met baby's. Een extra vaccinatie voor kinderen en volwassenen behoorde eveneens tot de scenario's.

Het onderzoek wees uit dat het vaccineren van vrouwen op het einde van de zwangerschap de meest haalbare en doelgerichte benadering is om ziekte en sterfte door kinkhoest bij pasgeboren baby's te voorkomen. Op dit moment is het kinkhoestvaccin in Nederland nog niet geregistreerd voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Sinds 1995 is er ondanks de vaccinatie tegen kinkhoest in het rijksvaccinatieprogramma sprake van een toename van het aantal gevallen van kinkhoest. Vooral bij heel jonge kinderen en bij kinderen van 6 tot 19 jaar is sprake van een fikse toename. Ook bij volwassenen komt echter steeds vaker kinkhoest voor. Meestal zijn zij de bron van besmetting voor de zuigelingen.

Niet alleen in Nederland is overigens sprake van een toename van kinkhoest. In veel andere landen is dezelfde ontwikkeling te zien.

Iran wil banden met Egypte aanhalen

De president van Iran wil de banden met Egypte aanhalen. Dat zei hij donderdag op een tweedaagse islamitische top in Caïro. Na jaren van wederzijds wantrouwen is het tijd voor 'uitgebreide' en 'ongebonden' betrekkingen met Egypte, zei Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmadinejad is de eerste Iraanse leider in drie decennia die Egypte bezoekt. Op de vraag of Iran ook bereid is zijn nucleaire kennis met Egypte te delen, zei de Iraanse president geen problemen te hebben om met Egypte samen te werken op 'technisch, technologisch en wetenschappelijk' gebied, daarmee de vraag ontwijkend.

Nieuwe Call of Duty in vierde kwartaal

Activision is in een spiraal geraakt, en het komt dan ook niet als een verrassing dat Activision zojuist de aankondiging voor een nieuwe Call of Duty naar buiten heeft gebracht.

"De Call of Duty-franchise legt de lat nog steeds hoog als het op innovatie aankomt, en we verwachten dat het nieuwe Call of Duty-deel deze lat nog hoger zal legen", aldus Activision eerder vandaag tijdens een financiële bijeenkomst.

"Er is een verhoogde variatie in de financiën dit jaar, door de console-wisseling, waardoor het voorspellen van de toekomst nog uitdagender is dan in normale perioden. Voor Call of Duty, in verhouding met voorgaande delen, plannen we een uitgave in het vierde kwartaal die naar verwachting beter uit zal pakken dan de uitgave in 2012", voegt Activision hier nog aan toe.

Als we kijken naar de afgaande jaren, is deze titel hoogstwaarschijnlijk een nieuw deel in de Modern Warfare-serie, die ontwikkeld wordt door Infinity Ward. Er wordt verwacht dat het spel ergens begin november zal verschijnen.

Helft Grieken kan rekeningen niet betalen

De helft van de Griekse huishoudens was in 2012 niet in staat om hun rekeningen te betalen. De gezinnen moesten geld lenen van familie of meer schulden maken. Dat blijkt uit een rapport van vereniging voor het midden- en kleinbedrijf GSEVEE dat donderdag werd gepubliceerd.

In totaal liep in 2012 49,8 procent van de huishoudens achter met het betalen van rekeningen, 48,3 procent was net aan in staat om alle rekeningen te betalen en slechts 1,8 procent kon geld sparen. Bijna alle respondenten, 93,1 procent, verklaarden dat het besteedbaar inkomen er op achteruit is gegaan sinds in 2009 de financiële crisis begon. Een derde van de Grieken heeft vorig jaar geld geleend van familie of vrienden.

Deel wijk Deventer zonder stroom

De bewoners van ongeveer 1000 woningen in de wijk Keizerslanden in Deventer zitten donderdagavond zonder stroom. De gemeente meldde dat de elektriciteit uitviel als gevolg van een brand in een transformatorhuisje. Om deze stroomuitval te verhelpen, moet beheerder Enexis een groter deel van de wijk afsluiten van stroom. Hoe lang het repareren duurt, is nog niet bekend.

De brand is inmiddels geblust. Het gaat volgens een zegsman van de gemeente vooral om flatwoningen. Mogelijk kan de stroomstoring tot vrijdagochtend aanhouden. De gemeente heeft geluidswagens ingezet om bewoners op de hoogte te stellen van de situatie.

'Vrouwen Tahrirplein willen verkracht worden'

Een Egyptische moslimgeestelijke vindt het gerechtvaardigd dat vrouwen op het Tahrirplein in Caïro worden aangerand en verkracht. Hij noemt vrouwen die naar het plein van de Egyptische revolutie gaan 'kruisvaarders' die "geen schaamte, angst of zelfs vrouwelijkheid kennen".

Volgens de salafistische prediker Ahmad Mahmoud Abdullah gaan vrouwelijke activisten niet naar het plein om te protesteren, maar omdat ze verkracht willen worden.

"Overigens, 90 procent van hen is kruisvaarder en de resterende 10 procent bestaat uit weduwen die niemand hebben om ze onder controle te houden. Je ziet vrouwen die praten als monsters", voegde de fundamentalistische geestelijke daar aan toe.

'Vrouwen naar Tahrir om verkracht te worden'
'Vrouwen naar Tahrir om verkracht te worden' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.