125 jaar Carré

Carré, toch één van de bekendste theaters van ons land. En dan ook nog een bijzonder theater, omdat het oorspronkelijk diende als circustheater. Sterker nog, in het begin heette het ook Circus Carré, naar de oprichter Oscar Carré. Eerst was het een houten gebouw met een stenen front. Later is het geworden wat het nu is: een schitterend pand waar zelfs elementen van Gustave Eiffel in zichtbaar zijn. In de beginjaren was Carré alleen in gebruik in de wintermaanden voor het circus van Oscar Carré. Later werd het in de zomermaanden gehuurd en werd het langzaam een echt theater. Ondertussen is het zelfs gebruikt voor de uitvaarten van onder andere Jos Brink en Ramses Shaffy.

Voor deze 3-dvd set hebben de makers moeten kiezen uit ontelbare onvergetelijke momenten in Carré. Deze momenten worden voorgegaan door een bijna 60 minuten durende documentaire waarin de geschiedenis van Carré verteld wordt. Aan het woord komen Henk van der Meijden, Andre van Duin, Herman van veen, Leon Ramakers, Joop van den Ende en Wim Visser. Maar voor alleen deze docu moet je de set niet kopen.

De stukjes op de dvd’s zijn opgedeeld in drie delen: Circus, Revue & Variété op disc 1. Cabaret op disk 2 en muziek op disc 3. Dat laatste omschrijven ze zelf als concerten, maar daar vallen naar mijn mening musicals niet onder. Iedere artiest noemen is onmogelijk, maar je moet denken aan het Russisch staatscircus, Louis Davids, Andere van Duin, Toon Hermans, Wim Sonneveld, Youp van het Hek, Theo Maassen, Sammy Davis Jr., The Supremes, Joe Jackson, Lionel Richie, Stef Bos, Sound of Music, Cats en Petticoat.

Deze set beoordelen op beeld en geluidskwaliteit zou niet eerlijk zijn. Daarvoor zijn er té veel oude fragmenten gebruikt die allemaal apart eerst gerestaureerd hadden moeten worden. Toch is daar niks mis mee; juist het oude heeft regelmatig wel iets. Van sommige recentere beelden had ik meer verwacht. Natuurlijk zullen er mensen zijn die Carré-klassiekers missen op deze dvd-set, maar dan waren er misschien wel tien dvd’s nodig geweest. Met 8 uur en 33 minuten is het met deze drie dvd’s al zeker de moeite waard om te kopen.