Armstrong dreigt ook financieel te moeten boeten

Lance Armstrong riskeert door zijn jarenlange dopinggebruik ook financieel te moeten boeten. De Amerikaan ontving als gevolg van zijn zeven tourzeges in totaal 5,8 miljoen euro van het Texaanse verzekeringsbedrijf SCA Promotions. Dat wil het geld nu terugvorderen via juridische stappen, meldde het bedrijf dit weekeinde in The New York Times.

Armstrong heeft samen met zijn werkgever US Postal Service miljoenen verdiend aan tourzeges die hij nog moest behalen. Zo werd na zijn tweede tourzege in 2001 overeengekomen dat voor een premie van 324 duizend euro het bedrijf 3,47 miljoen euro moest uitbetalen als hij de tour ook van 2001 tot 2003 zou winnen.

Indien hij het record van zes tourzeges brak, kwam daar in 2004 nog een bonus van 3,86 miljoen euro bij. Nadat acht jaar geleden het boek L.A. Confidential verscheen stopte SCA met betalen. In dat boek werd Armstrong toen al door enkele getuigen van het USADA-rapport beticht van dopinggebruik.

De Amerikaan spande daarop een rechtszaak aan tegen het bedrijf. Armstrong verklaarde toen onder ede dat hij nooit prestatiebevorderende producten had gebruikt. De rechter stelde de renner in het gelijk en SCA moest 5,8 miljoen euro uitkeren.

Door die verklaring kan de Amerikaan nu zelfs in de gevangenis belanden vanwege meineed. Voor hetzelfde vergrijp in de Balco-affaire kreeg atlete Marion Jones een gevangenisstraf van een halfjaar.

SCA is niet het enige bedrijf dat de dopingzondaar wil aanpakken. Ook The Sunday Times overweegt Armstrong voor de rechter te dagen. De Britse krant werd in 2004 veroordeeld nadat twee journalisten de Amerikaan van dopinggebruik hadden beschuldigd. Het bedrag dat de krant toen moest betalen, lag volgens geruchten rond de 750.000 euro.

Mocht de internationale wielerunie UCI Armstrong officieel zijn zeven Tourzeges afnemen dan dreigt de Texaan ook daar financieel voor te gaan boeten.