'Afschaffing basisbeurs leidt tot minder hbo'ers'

Wanneer de basisbeurs wordt omgezet in een sociaal leenstelsel zullen vijftienduizend studenten minder zich inschrijven voor een hbo-opleiding. Dat schrijft voorzitter van de HBO-raad Thom de Graaf maandag in een brief aan de informateurs en onderhandelaars.

De berekening van de daling van studenten is gebaseerd op onderzoek van het Centraal Planbureau. Als alleen de basisbeurs wordt afgeschaft leidt dat tot vijftienduizend minder hbo-studenten, als ook de aanvullende beurs wordt afgeschaft zullen naar verwachting meer dan 25 duizend hbo'ers afhaken. Met name de studenten uit lagere inkomensgroepen worden volgens de HBO-raad getroffen door de mogelijke wijziging.

De VVD en PvdA willen de basisbeurs afschaffen. Daarvoor in de plaats zou een leenstelsel moeten komen. Hoe dat leenstelsel er exact uit gaat zien is nog niet bekend. De HBO-raad pleit voor behoud van de aanvullende beurs en wil dat het geld dat door de wijzigingen vrijkomt wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Thuiswonende studenten krijgen nu nog 95,61 euro per maand als basisbeurs, studenten op kamers 266,23 euro. Daarnaast krijgen studenten wier ouders weinig verdienen nog de aanvullende beurs, een extra toelage afhankelijk van het inkomen van hun ouders. De beurs is een prestatiebeurs. Dat wil zeggen dat het uitgekeerde bedrag een lening is, die wordt omgezet in een gift als binnen tien jaar een diploma wordt behaald.