Achttien jaar cel voor moord met schroevendraaier

Redactie

Een 42-jarige man die in 2006 zijn vrouw doodstak in Venray, is maandag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel. Het gerechtshof in Arnhem is het eens met het Openbaar Ministerie dat er geen sprake was van doodslag, maar van moord. Justitie had twee weken geleden twintig jaar cel geëist.

Erik E. sloeg zijn 30-jarige vrouw met een houten balk op het hoofd en stak haar vervolgens zeventig keer met een schroevendraaier. Dit heeft de man tijdens de behandeling in hoger beroep bekend. Hij ontkent dat hij de vrouw de keel heeft doorgesneden. Het hof acht echter bewezen dat hij ook dit heeft gedaan.

E. installeerde meterkasten in wietplantages. Zijn vrouw wilde dat hij daarmee zou stoppen. De twee kregen daar ruzie over, waarna E. haar te lijf ging. Naar eigen zeggen handelde hij in een opwelling. In navolging van het OM gelooft het hof dat niet, omdat E. tot twee keer toe de tijd heeft genomen om een ander wapen te pakken. Bovendien ging hij direct na de moord klussen bij een vriend, die niets vreemds aan hem merkte.

De rechtbank in Roermond bevond E. in 2007 schuldig aan doodslag en veroordeelde hem tot vijftien jaar cel. E. ging in beroep en werd in 2008 door het hof in Den Bosch vrijgesproken. Het OM ging tegen deze vrijspraak in cassatie. De Hoge Raad vernietigde de vrijspraak omdat die niet goed gemotiveerd zou zijn en verwees de zaak terug naar het hof in Arnhem.