Minderjarige verdachten Haren moeten betalen

Redactie

Vijf minderjarige Project X-relschoppers zijn maandag veroordeeld tot het storten van 250 euro in het speciaal ingestelde schadefonds. Een verdachte kreeg daarnaast 23 dagen gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De andere vier kregen werkstraffen tussen de dertig en zestig uur. Het is voor het eerst dat de rechter boetes oplegt vanwege de rellen.

Het fonds is ingesteld om gedupeerden van de rellen in Haren van vorige maand te compenseren. Tijdens eerdere zittingen, tegen meerderjarige verdachten, eiste het OM ook stortingen, maar toen werd die eis steeds afgewezen. Dit was omdat er nog veel onduidelijkheden waren over de werking van het fonds.

De kinderrechter stelt dat het OM informatie over het fonds nu wel tijdig heeft aangeleverd. Hierdoor zijn zowel de rechtbank als de verdediging op tijd geïnformeerd. Ook zijn de vragen en onduidelijkheden die vorige week nog bestonden over het schadefonds weggenomen.

Justitie ging in beroep tegen de eerdere afwijzingen, omdat het OM het belangrijk vindt dat de slachtoffers van de rellen recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding. Het gerechtshof in Leeuwarden moet zich over de uitspraken buigen.

In totaal verschenen maandag vijf minderjarige verdachten voor de kinderrechter in Groningen. Drie zaken werden aangehouden. De verdachte die een celstraf kreeg heeft die straf in voorarrest al uitgezeten.