Marleen Gorris in jury European Shooting Stars

Borizzz

Marleen Gorris is verkozen tot jurylid van de European Shooting Stars. Tien aanstormende Europese acteurs krijgen met deze verkiezing een steuntje in de rug. Dat zegt de Nederlandse regisseuse tegen Novum Nieuws.

De 63-jarige Gorris won met haar film Antonia in 1996 een Gouden Kalf, een Bafta award en zelfs een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ze was de eerste vrouw die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Gorris maakte in 2006 deel uit van de jury van de Berlinale, zoals het Berlijnse filmfestival ook genoemd wordt.

De vijfkoppige jury voor de European Shooting Stars kiest begin december op basis van 25 Europese films tien acteurs die worden gezien als de grootste aanstormende talenten. Naast Gorris maken ook de Deense acteur Thure Lindhardt, zelf een voormalig Shooting Star, de Roemeense producent Ada Solomon, de Duitse regisseur Simone Bär en de Britse filmjournalist Matt Mueller deel uit van de jury.

"De tien acteurs en actrices krijgen met deze verkiezing een steuntje in de rug", legt Gorris uit. "Ze worden tijdens de Berlinale aan vele filmmakers voorgesteld en kunnen zo met allerlei mensen in de Europese filmwereld contacten opdoen." Op de vraag of er ook Nederlanders tot de gelukkigen behoren zegt Gorris volmondig ja, maar wil nog geen namen noemen.

Dit jaar was de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks een van de European Shooting Stars. Ze speelde vorig jaar onder meer in het thriller Tirza en dit jaar in het misdaaddrama De Bende van Oss. Ook was ze te zien in de Duitse komedie Vatertage, waarin ze een personage speelt dat gebrekkig Duits spreekt.

Het Berlin International Film Festival wordt volgend jaar gehouden van 9 tot en met 19 februari.