Schippers steekt 70 miljoen in sport in de buurt

Het kabinet gaat jaarlijks zeventig miljoen euro investeren in sport en bewegen in de buurt. Meer mensen moeten worden gestimuleerd om te gaan sporten en bewegen, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een Kamerbrief.

De minister wil met het geld onder meer het aantal sportbuurtcoaches uitbreiden van duizend naar 2900. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum werken en in een andere sector, zoals het onderwjis. Door die combinatie kunnen zij volgens de minister meer mensen aan het bewegen krijgen.

Bestaande sportruimtes moeten volgens Schippers beter worden benut. Een revalidatiecentrum kan volgens haar bijvoorbeeld in de avonduren worden opengesteld voor buurtbewoners.

Een nieuwe taakgroep moet uitzoeken wat voor belemmeringen een 'creatief' gebruik van sportaccommodaties in de weg staan. Een voorbeeld van een belemmering is volgens de minister dat de voorzieningen op een sportclub niet mogen worden gebruikt door de naschoolse opvang. Voor de naschoolse opvang gelden namelijk strenge eisen. De taakgroep wordt geleid door burgemeester van Maastricht Onno Hoes.

De minister stelt meer in preventie te steken dan het vorige kabinet. Ook zou ze het geld efficiënter besteden, omdat ze het niet steekt in 'weinig effectieve dure massamediale campagnes', maar in 'meteen doen'.

Het plan dat de minister nu presenteert is in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, sportkoepel NOC*NSF en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland uitgewerkt. De werkgevers zijn betrokken omdat zij ook voordeel hebben aan gezonde werknemers.