Nieuw wapen in strijd tegen Somalische piraten

Nederlandse rederijen hebben mogelijk een nieuw wapen in de strijd tegen Somalische piraterij. Een laser moet het zicht van piraten ontnemen door in de ogen te schijnen. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders laat maandag weten de laser interessant te vinden, maar dat de effectiviteit nog moeilijk is te beoordelen.

Eerder bleken lasersystemen niet effectief te zijn, omdat het moeilijk is om van een grote afstand op de ogen van iemand te richten. De piraten kunnen bovendien ook hun ogen bedekken, zegt een woordvoerder van de KVNR.

De Nederlandse regering wil niet dat beveiligers met vuurwapens worden toegelaten op Nederlandse schepen. Scheepvaartbedrijven zetten daarom waterkanonnen en prikkeldraad in en gebruiken begeleidingsschepen om piraten af te schrikken.

De laser, aangeboden door het maritieme beveiligingsbedrijf MSS, moet de rederijen een nieuw alternatief bieden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie reageert deze week in de kamer op het nieuwe wapen. Dat zegt een woordvoerder maandag.