Wilders laat ook 'neuro' onderzoeken

Geert Wilders laat behalve de terugkeer van de gulden ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de introductie van de 'neuro', een aparte munt voor de noordelijke eurolanden. Dat laat de PVV-leider maandag weten via Twitter.

Wilders kondigde vrijdag aan dat hij wil weten wat het kost om de gulden weer in te voeren. Daarvoor heeft hij een 'gerenommeerd' internationaal onderzoeksbureau ingehuurd. "Akkoord bereikt met onderzoeksbureau over vertrek Nederland uit eurozone", twittert hij maandag. "Zowel opties terug naar de gulden als introductie neuro worden onderzocht."

In politiek Den Haag werd vrijdag unaniem afwijzend gereageerd op het voorstel van Wilders. "Er zijn talloze organisaties die al hebben gewezen op de gevaren van het opbreken van de eurozone, en ik vermoed dat dat ook uit dit onderzoek zal komen", zei premier Mark Rutte (VVD).

Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat het 'licht uitgaat' als Nederland uit de euro zou stappen. Hij beseft dat het geld kost, maar hij wil weten of een terugkeer naar de gulden op termijn juist niet meer geld oplevert. Als dat zo is, wil Wilders een referendum houden over het vertrek uit de eurozone.

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) waarschuwde maandag nog voor de neuro. Alleen al de suggestie is uiterst gevaarlijk. "Het zou een buitengewoon negatieve impact op onze hele economie hebben", zei ze. "We kunnen ons niet als een Zwitserland aan de Noordzee terugtrekken." VVD-ideoloog Patrick van Schie pleitte dit weekend juist voor de invoering van een 'neuro'.