Onderzoek naar tbc bij school in Oldenzaal

Zo'n dertienhonderd leerlingen en medewerkers van het Carmel College in Oldenzaal zijn maandagochtend getest op open tuberculose (tbc). Het onderzoek was nodig omdat in juli bij iemand van het ondersteunend personeel open tbc was vastgesteld. Twaalfhonderd leerlingen die vorig jaar op de vmbo-school zaten en honderd leraren kregen een oproep om te worden onderzocht, de opkomst was volgens een woordvoerder van GGD Twente zeer hoog.

Nadat de ziekte zich in juli had geopenbaard werden aanvankelijk mensen in de naaste omgeving van de zieke man onderzocht. Hieruit kwamen negen besmettingen naar voren. Deze mensen zijn niet ziek geworden van de bacterie en konden anderen niet besmetten. Toch was dit voor de GGD aanleiding voor vervolgonderzoek op de school.

Bij de dertienhonderd mensen is een vloeistof ingespoten. Vrijdag wordt bekeken of ze een reactie op hun huid hebben. Is dit het geval, dan worden ze nader onderzocht. Over twee weken denkt GGD Twente de resultaten van het onderzoek te kunnen presenteren.

Tbc is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en kan overgebracht worden door hoesten of niezen. Open tbc, de meest besmettelijke variant, komt niet vaak voor. Jaarlijks sterven in Nederland zo'n twintig mensen aan de infectieziekte. De medewerker van de school uit Oldenzaal is herstellende, meldt de woordvoerder van GGD Twente.