Gilbert: "Lastig om seizoen 2011 te evenaren"

Philippe Gilbert kende dit jaar zijn beste seizoen uit zijn wielerloopbaan. De Belg boekte achttien overwinningen en sloot het jaar af als nummer een van de wereld. Hij beseft dat het lastig is om in 2012 weer zoveel succes te behalen.

"Het zal moeilijk worden om dit seizoen te overtreffen. Ik ben mij ervan bewust dat dit een uitzonderlijk jaar was. Het is een mooie uitdaging, maar mijn voorbereiding of doelen veranderen niet. Het zou best kunnen dat ik in 2012 een seizoen krijg als Cancellara dit jaar: veel podiumplaatsen, maar weinig overwinningen," zei Gilbert tegen Eurosport Duitsland.

De Waal reed dit seizoen voor Omega Pharma-Lotto en zal voor zijn nieuwe werkgever BMC hetzelfde programma als dit jaar rijden. "Voor Milaan - San Remo en de Ronde van Vlaanderen heb ik nog steeds een beetje te veel gewicht. Renners als Cancellara en Boonen zijn daar in topvorm, ik niet. Daarnaast speelt de aantrekkingskracht ook een rol. De Ardennenklassiekers inspireren mij meer dan andere wedstrijden. Hier ben ik extra gemotiveerd."

Gilbert won dit seizoen vele klassiekers, maar zijn honger is nog lang niet gestild. "Het liefst zou ik de wereldtitel winnen. Het is heel bijzonder om een jaar de regenboogtrui te mogen dragen. Als ik de keuze zou hebben, zou ik daar voor kiezen."