Voetballers over de grens - Week 45

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Heitinga scoort… aan de verkeerde kant, Vorm held van Swansea…

Tim Krul kon zich opmaken voor een zware wedstrijd tegen Everton, waar zowel John Heitinga als Royston Drenthe in de basis stonden. Oud-Ajacied Heitinga hielp Newcastle aan een doelpunt door in de twaalfde minuut in eigen goal te schieten. Kort daarop werd het 2-0. Everton deed nog wat terug, want op aangeven van Drenthe kon Jack Rodwell er 2-1 van maken. De ploeg van Krul won en blijft derde staan in de competitie. Michel Vorm heeft wederom een prima wedstrijd gekeept toen Swansea City op bezoek ging bij Liverpool. Dankzij de sluitpost kregen onder anderen Luis Suárez en Dirk Kuijt de bal niet tussen de palen. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkspel. Swansea-coach Brendan Rodgers is blij met zijn doelman, zo vertelde hij kort na  de wedstrijd: “Hij speelt echt geweldig.”   

In een divisie lager, de Championship, stond Marvin Emnes in de basis voor Middlesbrough toen zij Watford thuis ontvingen. De spits kwam helaas niet tot scoren maar er werd wel gewonnen. Spits McDonald besliste de wedstrijd al in de 41ste minuut door een doelpunt te maken. Middlesbrough staat nog steeds derde in de competitie. Jos Hooiveld  heeft met Southampton een doelpuntrijk duel beleefd op bezoek bij Coventry City. De verdediger zag de thuisclub de wedstrijd naar zich toetrekken waarop Southampton besloot er snel een einde aan te breien door kort op elkaar twee doelpunten te maken. De wedstrijd eindigde in 2-4, Southampton blijft eerste staan en loopt uit op de nummers twee en drie.


John Heitinga scoorde afgelopen weekend in het verkeerde doel (Foto: Pro Shots)

Rood voor Van Dijk op Cyprus, Ars met twee treffers belangrijk voor Levski...

In de competitie van Cyprus heeft AEK Larnaca afgelopen weekend de punten gedeeld met Aris. De ploeg van trainer Ton Caanen speelde met 1-1 gelijk en neemt door dit resultaat na de negende speelronde de zesde plek in beslag. Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen konden allen op een basisplaats rekenen. Linssen pakte na een half uur spelen een gele kaart, terwijl Van Dijk op slag van rust de rode kaart kreeg. Uit de daaropvolgende penalty kwam Aris op gelijke hoogte. Anorthosis Famagusta wist afgelopen weekend wel te winnen. Hekkensluiter Ermis werd in eigen huis met 1-0 verslagen. Civard Sprockel en Jurgen Colin startten beiden in de basis. In de slotfase kreeg het Nederlandse duo gezelschap van Jeffrey Leiwakabessy. Anorthosis staat na dit weekend op de vierde plek, zeven punten achter koploper Omonia Nicosia.

Mede dankzij twee treffers van Sjoerd Ars heeft Levski Sofia de wedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv met 3-2 gewonnen. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden de gehele partij binnen de lijnen, terwijl Ars pas na ruim een uur spelen werd ingebracht. Met twee doelpunten binnen twee minuten boog hij de achterstand een kwartier voor tijd om in een 3-2 voorsprong. Door de winst staat Levski na dit weekend vijfde, zeven punten achter koploper Ludogorets.

Nederlanders kunnen met Augsburg niet stunten tegen Bayern, opnieuw verlies Reimerink...

FC Augsburg heeft afgelopen weekend niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen koploper Bayern München. De ploeg van trainer Jos Luhukay ging met 1-2 onderuit. Aanvoerder Paul Verhaegh en middenvelder Lorenzo Davids kregen van Lukuhay een basisplaats tegen Bayern. Gibril Sankoh verbleef de gehele partij op de bank en kreeg tien minuten voor tijd gezelschap van Davids, die gewisseld werd door Luhukay. Augsburg is na dit weekend hekkensluiter, aangezien SC Freiburg wist te winnen. Afgelopen vrijdag ging ook VfB Stuttgart onderuit. Met Khalid Boulahrouz een gehele partij binnen de lijnen verloor de ploeg met 3-1 van FSV Mainz 05. Door het verlies zakte Stuttgart naar de zevende plaats.


Lorenzo Davids in actie namens FC Augsburg (Foto: Pro Shots)

Met Ryan Babel en Edson Braafheid in de basis heeft 1899 Hoffenheim niet kunnen winnen van 1. FC Kaiserslautern. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan 1-1. Door dit resultaat staat Hoffenheim na dit weekend op de negende plaats met zeventien punten.

In de 2.Bundesliga blijft Energie Cottbus wisselvallig presteren. Ditmaal werd in eigen huis met 0-2 van Paderborn verloren. Jules Reimerink startte opnieuw in de basis, maar onze landgenoot werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald. Na deze wissel wist Paderborn tweemaal toe te slaan. Energie Cottbus staat na dit weekend op een teleurstellende negende plek. Alemannia Aachen verliet de laatste plaats door met 2-2 gelijk te spelen tegen MSV Duisburg. Keeper Boy Waterman en Bas Sibum speelden de gehele partij mee.

Domping niet opgesteld voor Belgische topper, Van Wolfswinkel benut een strafschop…

In België had moest Luciano Domping helaas toekijken vanaf de bank hoe zijn club Cercle Brugge het opnam tegen Anderlecht. De ex-Almere City speler werd niet opgesteld voor de kraker. Ondanks dat werd het duel gewonnen door Cercle Brugge met 1-0 en blijft het tweede staan in de Belgische Pro League. Donovan Deekman werd in de 76ste minuut in het spel gebracht voor zijn club KSC Lokeren Oost-Vlaanderen toen zij op bezoek gingen bij Westerlo. Lokeren was verreweg te sterk en won de wedstrijd met 2-4. Ryan Donk speelde vanaf het eerst fluitsignaal mee voor Club Brugge toen het moest aantreden tegen Standard Liège. De verdediger zag zijn team verliezen met 2-1 en blijft vierde staan. Sherjill MacDonald speelde, opvallend genoeg, alleen de eerste helft mee toen KFC Germinal Beerschot Mons thuis ontving. De gastheren wonnen het duel gemakkelijk met 2-0.


Donovan Deekman wint met Lokeren (Foto: Pro Shots)

Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars hebben zich in de afgelopen wedstrijden voor Sporting Portugal onsterfelijk gemaakt. Van Wolfswinkel was ook tegen União de Leiria belangrijk. De spits verhoogde het doelsaldo door in blessuretijd een penalty te benutten. Het duel eindigde in een 3-1 winst. Met drie punten verschil op de nummers één en twee blijft Sporting derde staan.

Vorige week was Nacer Barazite trefzeker voor Austria Wien toen het speelde tegen Kapfenberger SV. Ditmaal kreeg de club Wacker Innsbruck op bezoek. Er waren geen doelpunten weggelegd voor Barazite, toch werd er met 2-2 gelijk gespeeld.

Van Nistelrooy niet bij selectie Málaga, Danny Buijs vernederd…

Jonathan de Guzman was verzekerd van een basisplaats bij Villarreal toen het moest aantreden tegen Espanyol. De ex-Feyenoorder kon zijn ploeg echter niet aan winst helpen. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand. Villarreal staat na de remise op een dertiende plaats in de Spaanse competitie. Málaga-trainer Manuel Pallegrini koos er voor om de geroutineerde spits Ruud van Nistelrooy thuis te laten voor het duel tegen Real Betis. Joris Mathijsen was wel verzekerd van een basisplaats. Beide clubs kwamen niet tot scoren waardoor het 0-0 werd. De ambitieuze club blijft op de zesde plek staan.


Jonathan de Guzman, hier in actie tegen Napoli, verloor met Villarreal (Foto: Pro Shots)

Daniël de Ridder moest met zijn Grasshopper FC aantreden tegen FC Sion-verdediger (en landgenoot) Michael Dingsdag. De club van Dingsdag gleed uit tegen de nummer negen uit de competitie en verloor met 2-1. FC Sion blijft door het verlies op de derde plek staan.

Danny Buijs onderging een zware nederlaag toen zijn club, Kilmarnock, Inverness CT thuis op bezoek kreeg. Laatstgenoemde staat momenteel onderaan in de Schotse Premier League. Ondanks de slechte positie in de competitie kon Inverness gemakkelijk winnen van de club waarin Danny Buijs onderdeel van de verdediging is. Het werd maar liefst 3-6. Kilmarnock staat zevende in de competitie. St. Mirren moest strijden tegen Heart of Midlothian om de vijfde plek. Jeroen Tesselaar stond opgesteld vanaf het eerste fluitsignaal. Nigel Hasselbaink en Illias Haddad werden tijdens het tweede bedrijf in het spel gebracht. De inzet van de Nederlanders mocht niet baten want het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand. St. Mirren is er niet in geslaagd Heart of Midlothian van de vijfde plaats af te stoten en blijft zesde staan.

Bosschaart verslaat Rigters/Beekmans/Jungschläger, Zwaanswijk stijgt met Mariners...

In de Australische A-League stond de kraker tegen Adelaide United en Melbourne Heart op het programma. Eigenlijk was er van een echte kraker niet te spreken, aangezien de ploegen de voorlaatste en laatste plaats innemen. Toch was het een spannende wedstrijd. Melbourne Heart, waar trainer John van 't Schip aan het roer staat, kwam kort na rust op voorsprong. Een kwartier voor tijd moest de ploeg echter met tien man verder. Adelaide, waar Sergio van Dijk in de basis begon, kwam direct daarna op gelijke hoogte. Kort daarvoor bracht trainer Rini Coolen een tweede Nederlander binnen de lijnen; Andwélé Slory. Toch wist de ploeg de overtalsituatie niet verder uit te buiten en zodoende eindigde de partij in 1-1. Melbourne Heart bleef hekkensluiter, één punt achter Adelaide United.


Sergio van Dijk, spits van Adelaide United (Foto: WikkiCommons/Camw)

Central Coast Mariners boekte zaterdag de tweede overwinning op rij. Met Patrick Zwaanswijk in de basis werd Wellington Phoenix met 1-2 verslagen. Central Coast steeg door de overwinning naar de vijfde plaats. Perth Glory, dat goed van start ging in de A-League, leed de tweede nederlaag op rij. De ploeg, waar Bas van den Brink de gehele partij in de verdediging stond, verloor met 2-0 van Newcastle Jets. Perth Glory staat na dit weekend derde, vier punten achter koploper Brisbane Roar.

Sydney FC boekte afgelopen weekend een prima resultaat door Gold Coast United met 3-2 te verslaan. Pascal Bosschaart had opnieuw een basisplaats bij Sydney FC en stond tegenover drie landgenoten, die bij Gold Coast United in de basis stonden. Paul Beekmans, Peter Jungschläger en Maceo Rigters konden echter niet van Bosschaart winnen. Rigters werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. Door de overwinning staat Syndey na dit weekend vierde, terwijl Gold Coast de zevende plek inneemt.

Van der Biezen zorgt met treffer voor ontslag Maaskant, Voskamp alweer trefzeker...

Koen van der Biezen
heeft met een doelpunt ervoor gezorgd dat zijn ploeg Cracovia Kraków de stadsderby tegen Wisla Kraków met 1-0 heeft gewonnen. Een dag later werd bekend dat trainer Robert Maaskant door Wisla op straat is gezet. Kew Jaliens startte bij Wisla in de basis, terwijl Michael Lamey de gehele partij op de bank bleef. Ondanks de overwinning blijft Cracovia Kraków hekkensluiter in de Poolse competitie. Wisla zakte naar de zesde plaats en heeft na dit weekend een achterstand van zeven punten op Slask Wroclaw. Zij wisten met maar liefst 1-5 te winnen van Zagłębie Lubin. Spits Johan Voskamp viel twintig minuten voor tijd in en bekroonde dit vijf minuten voor tijd met een doelpunt. Lechia Gdanks kwam, met Fred Benson een kwartier voor tijd als invaller binnen de lijnen, in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Widzew Łódź. Gdansk staat na dit weekend elfde.


Robert Maaskant kreeg zijn ontslag bij Wisla Kraków (Foto: Pro Shots)

Doelpunten voor Yildirim en Meric in Turkije, Maynard pakt in Hongarije drie punten...

Murat Yildirim heeft tegen Ankaragücü namens Samsunspor zijn eerste doelpunt van dit seizoen gescoord. Genoeg voor de winst was het echter niet, aangezien de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Yildirim startte in de basis, scoorde op slag van rust de 2-0, maar werd vervolgens tien minuten voor tijd gewisseld. Door de puntendeling blijft Samsunspor op de zeventiende en voorlaatste plaats staan, zes punten voor hekkensluiter Ankaragücü. Ook Hursut Meric wist names Gençlerbirligi tot score te komen. De wedstrijd tegen Besiktas werd knap met 4-2 gewonnen. Meric speelde de volledige partij mee en scoorde tien minuten na rust de 2-2. Gençlerbirligi steeg door de overwinning naar de tiende plek. Met Nordin Amrabat de gehele partij binnen de lijnen heeft Kayserispor het duel tegen Trabzonspor met 2-1 verloren. De wisselvallige ploeg staat door het verlies na dit weekend dertiende met slechts tien punten uit tien duels.

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros de punten gedeeld met Paksi SE; 0-0. De ploeg kwam door de puntendeling terecht op de tiende plaats. Mark Otten stond opnieuw de gehele partij binnen de lijnen bij Ferencváros. TE Kecskemeti verging het afgelopen weekend nog iets beter. De ploeg won met 3-2 van laagvlieger Balaton FC Siofok en steeg door de winst naar de zesde plek. Kelvin Maynard mocht het gehele duel meedoen bij TE Kecskemeti. De achterstand op koploper Debreceni bedraagt inmiddels na vijftien speelrondes wel al twaalf punten.


Murat Yildirim; opgeleid bij Ajax, tegenwoordig spelend voor Samsunspor (Foto: Pro Shots)

Discussieer verder op het VBL-forum over de Nederlandse voetballers in het buitenland!