Nieuwe Griekse regering maakt woensdag opwachting

Woensdagmiddag wordt de Griekse interim-regering gepresenteerd. Dat heeft een medewerker van de aftredende regering gezegd.

De vertrekkende premier George Papandreou stelt rond het middaguur zoals het protocol voorschrijft de Griekse president op de hoogte. Na een overleg van partijleiders wordt later woensdagmiddag het interim-kabinet voorgesteld.

De leden van het Griekse kabinet hebben dinsdag hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor een regering die het nieuwe Europese kredietplan door het parlement moet loodsen.

Premier George Papandreou onderhandelde al sinds maandag schijnbaar vruchteloos met oppositieleider Antonis Samaras over een tijdelijke regering. Papandreou en Samaras werden het naar verluidt maar moeilijk eens over wie de tijdelijke regering moet leiden.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft gezegd dat de leiders van de twee grootste partijen allebei een brief moeten ondertekenen waarin ze zich verplichten tot economische hervormingen voordat de volgende tranche van acht miljard euro van een noodkrediet aan Griekenland wordt overgemaakt.

De tijdelijke regering moet dienen tot vervroegde verkiezingen in februari. De kandidaten voor het interim-premierschap die het vaakst genoemd worden zijn Lucas Papademos, voormalige vicepresident van de Europese Centrale Bank, en Europees ombudsman Nikiforos Diamantouros.