De burgemeester van Tilburg praat poep

Ik hou mijn kinderen altijd voor dat je iemand niet mag plagen met zijn naam en in online discussies is het meestal een teken van zwakte en het ontbreken van argumenten als men je gaat aanvallen op je screennaam. Maar in het geval van de burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, meen ik een uitzondering op mijn regel te mogen maken en mij de woordspeling in de titel te kunnen permiteren, want wat die man deze week aan onzin uit wist te kramen is werkelijk ongelofelijk.

Zoals bekend stortten vorige week in het Tilburgse zwembad Reeshof twee boxen van het plafond naar beneden en daarbij werd een vijf maanden oude baby gedood en de moeder gewond. Al in april was bekend bij de gemeente dat de ophanging van die boxen niet goed was, maar er is nooit actie ondernomen om hier iets aan te doen. Gevalletje dood door schuld, lijkt me. De burgervader, wetende dat zijn medewerkers fout zaten, probeert nu een rookgordijn te creëren en de aandacht af te leiden door te stellen dat een driejaarlijkse controle, zoals nu het geval is, niet voldoende is. Hij verwijst hiermee naar het feit dat de zwembaden pas volgend jaar weer een inspectie zouden krijgen en het ongeluk binnen de inspectieperiode gebeurd is. Alsof ongelukken zich nooit zomaar voor kunnen doen.

Wat ik dan niet begrijp, is hoe het mogelijk is dat al in april, ruim een jaar voor de volgende inspectie, bekend was dat de ophanging van de boxen aan vervanging toe was. Dan is er kennelijk dus een tussentijdse inspectie geweest. En als dat niet het geval is, dan is er kennelijk iets gevonden bij de vorige inspectie, twee jaar terug, maar nu pas opgemerkt. In plaats van uitvluchten te zoeken, zou hij beter zijn tijd kunnen steken in het op orde brengen van de communicatie binnen het ambtelijk apparaat waarvoor hij verantwoordelijk is en ervoor zorgen dat de ambtenaren hun taken uitvoeren en dat de verantwoordelijken voor het ongeluk gestraft worden voor nalatigheid.

De communicatie binnen de gemeente Tilburg kan sowieso een opfrisbeurt gebruiken, want op maandag beweerde de burgervader tijdens een gemeenteraadsvergadering dat alle Tilburgse zwembaden veilig zijn. Gaat u allen rustig zwemmen; de overheid waakt over u. Dat dit een boude uitspraak was, bleek later op dezelfde dag toen bekend werd dat in zwembad Stappegoor (wie verzint die namen?) corrosie werd ontdekt, waardoor het zwembad in elk geval dinsdag zijn deuren gesloten hield. De woordvoerder van de gemeente die dit nieuws naar buiten bracht, wist overigens niet te melden waar die corrosie zich dan bevond. Het tekent de interesse en efficiëntie binnen de gemeente Tilburg. "Ja, er is iets niet goed; ik heb geen idee waar, maar voor de zekerheid gaan we een dagje dicht."

Dergelijke incompetentie daar word ik ziek van, maar dat is volgend jaar ook niet verstandig, want de premie van de zorgverzekering gaat weer fors omhoog. De basispremie gaat bij de vier grootste verzekeraars omhoog naar 108,25 euro. Bij alle vier hetzelfde bedrag. Wat een toeval. Of niet? Ik hoor toenmalig minister Hans Hoogervorst destijds nog zeggen dat bij het nieuwe zorgstelsel de marktwerking ervoor zal zorgen dat de prijzen niet te veel zullen stijgen. Inmiddels kost de verplichte basisverzekering zo'n 1200 euro per jaar, wordt er voor dat bedrag steeds minder vergoed, hebben we een verplicht eigen risico van 220 euro en de vier grootste verzekeraars die overduidelijk prijsafspraken hebben gemaakt. Daarnaast stijgen de premies van de aanvullende verzekering met zo'n tien procent. Nogmaals bedankt Hans, dit was vast niet te voorzien hè?

De SP heeft een voorstel gedaan waardoor de basispremie kan zakken naar 400 of zelfs 150 euro per jaar. Daar komt dan nog wel een inkomensafhankelijk deel bij. Dat zal waarschijnlijk de reden zijn dat dit voorstel het niet gaat halen, omdat de mensen met hogere inkomens daar tegen zijn. Inmiddels hoort Hans Hoogervorst ook bij de hogere inkomens en strijkt hij per jaar zo'n vier ton op. Ook een tiental nieuwe bestuurders in de zorg blijken een hogere beloning te krijgen dan de 147 duizend euro die ze maximaal mogen ontvangen. Negen van de tien zijn bestuurders van ziekenhuizen. Dat maakt wel duidelijk waar de stijging van de kosten in de zorg vandaan komt. Bestuurders met topsalarissen en veel, heel veel managers die niets toevoegen aan het verlenen van zorg, maar wel de kosten omhoog jagen. Bestuurders op wat voor niveau ook: ik kan er steeds minder respect voor opbrengen.