DNB weigert rekenkamer inzicht dossiers

De Algemene Rekenkamer heeft geen inzage gekregen in dossiers van De Nederlandsche Bank (DNB). De rekenkamer wilde de dossiers bekijken voor een onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht op banken. Het in theorie verbeterde toezicht is hierdoor in de praktijk niet te controleren, zegt de rekenkamer woensdag.

De rekenkamer constateert dat DNB sinds de kredietcrisis de opzet voor het toezicht wel heeft verbeterd. Zo is een extra toezichtdivisie ingesteld en heeft de centrale bank een nieuwe aanpak voor risicoanalyse opgesteld. DNB wil hiermee tegemoet komen aan de wereldwijde kritiek op toezichthouders na de kredietcrisis. Die zagen de problemen van banken die ten grondslag lagen aan de crisis nauwelijks aankomen.

Om de verbeterde opzet te toetsen aan de praktijk, wilde de rekenkamer dossiers van individuele banken inzien. DNB heeft dit met ruggensteun van het ministerie van Financiën geweigerd, wijzende op Europese regels. De rekenkamer stelt dat deze regelgeving niet is bedoeld om het werk van rekenkamers onmogelijk te maken.

Ondanks de beperkte toegang constateerden de onderzoekers van de rekenkamer wel dat DNB zelf weinig inzicht heeft in het eigen functioneren als toezichthouder. Zij raden daarom aan beter externe verantwoording af te leggen.

Ook het toezicht van het ministerie van Financiën op DNB moet verduidelijkt worden, onder andere over op welke aspecten de centrale bank wordt beoordeeld, schrijft de rekenkamer. "Jaarlijkse verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer past daarbij."

De rekenkamer uit nog meer kritiek op het ministerie van Financiën. Het ministerie heeft DNB te weinig gereedschap gegeven om maatregelen op te leggen aan individuele banken vanwege macro-economische risico's. "Tijdens de kredietcrisis zijn in de kern financieel gezonde banken in de problemen gekomen door ontwikkelingen op de financiële markten en in de macro-economie", legt DNB uit.

De rekenkamer pleit daarom voor een verduidelijking van de Bankwet en de Wet financieel toezicht (Wft). "De minister neemt hier geen voortvarende houding in", constateert de rekenkamer.

De rekenkamer verwacht na 2013 wel inzicht te kunnen krijgen in de dossiers van DNB. Dan treedt een verruimde Europese richtlijn in werking.