Kamer akkoord met trainen politiekader Kunduz

Redactie

De Tweede Kamer gaat akkoord met de uitbreiding van de politietrainingsmissie in Kunduz die het kabinet heeft voorgesteld. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat. Nederland gaat ook onderofficieren en Afghaanse politietrainers opleiden.

"Deze missie kost ons klauwen met geld, dus we moeten zorgen voor zo veel mogelijk rendement. In dit geval betekent dat zo veel mogelijk opgeleide agenten", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Ook het CDA steunt de uitbreiding. "Er zijn mogelijkheden, laten we die dan ook benutten", zei Kamerlid Coskun Çörüz.

Ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks geven steun aan de uitbreiding. Ze willen wel vasthouden aan de eerder afgesproken uitgangspunten. Dat betekent onder meer dat de missie een civiel karakter moet hebben. Er mogen geen politieagenten worden opgeleid die gevechtstaken krijgen.

Het kabinet wil ook onderzoeken of er mogelijkheden zijn de missie nog verder uit te breiden, met het opleiden van agenten van de grenspolitie en van agenten uit andere provincies dan Kunduz. Daar plaatsen D66, ChristenUnie en GroenLinks grote vraagtekens bij.

De grenspolitie wordt ingezet voor gevechten met de Taliban, en dat valt niet binnen de civiele uitgangspunten van de missie. Bij agenten van buiten Kunduz is het probleem dat na afloop van de training niet te controleren is of ze niet toch voor gevechtstaken worden ingezet.

Het kabinet heeft de steun van een deel van de oppositie nodig, omdat de PVV tegen de missie is. Ook de PvdA en de SP zijn tegen.


Kamer akkoord met trainen politiekader Kunduz (Foto: Novum)