FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 mei 2011

Musharraf wil terug naar Pakistan

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf keert uiterlijk volgend jaar maart terug naar zijn geboorteland om zijn politieke ambities waar te maken. Dat zei hij vrijdag. Musharraf loopt echter wel het risico gearresteerd te worden vanwege betrokkenheid bij de moord op voormalig premier Benazir Bhutto.

De gepensioneerde generaal kwam in 1999 na een coup aan de macht en trad af in 2008. Hij woont sinds zijn aftreden in Dubai en Londen. Musharraf heeft nog steeds veel macht in Pakistan, maar heeft ook te maken met de vraag of zijn regering op de hoogte was van de verblijfplaats van Osama bin Laden. Die woonde vermoedelijk jaren in een villa in de Pakistaans garnizoensstad Abbottabad, voordat hij begin mei door Amerikaanse militairen werd gedood.

Musharraf ontkende dat hij of de Pakistaanse inlichtingendiensten op de hoogte waren van de verblijfplaats van Bin Laden, maar liet de mogelijkheid dat bepaalde 'misdadige elementen' binnen de dienst Bin Laden zouden hebben geholpen, open.

Musharraf overweegt een gooi te doen naar het presidentschap volgend jaar. Hij zal dan echter ook te maken krijgen met aantijgingen van Pakistaanse aanklagers dat hij betrokken was bij de moord op Bhutto eind 2007. Musharraf ontkent de beschuldigingen.

Demjanjuk verruilt gevangenis voor verpleeghuis

De wegens oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk heeft vrijdag de gevangenis in München verlaten en is naar een verpleeghuis in de omgeving van de Duitse stad gereisd. Dat heeft de directeur van gevangenis gezegd.

Demjanjuk werd donderdag schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op meer dan 28.000 mensen in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Zijn advocaat ging direct in beroep. Vanwege zijn hoge leeftijd besloot de rechter dat Demjanjuk in afwachting van zijn beroepszaak op vrije voeten moest worden gesteld.

De oorlogsmisdadiger zat sinds hij twee jaar geleden aan Duitsland werd uitgeleverd vast in de gevangenis in München.


Demjanjuk verruilt gevangenis voor verpleeghuis (Foto: Novum)

Meerderheid Nederlanders wil Máxima als koningin

Meer dan de helft van de Nederlanders wil dat prinses Máxima koningin wordt. Zo'n 57 procent vindt dat ze die titel moet krijgen wanneer kroonprins Willem-Alexander de troon bestijgt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Vooral CDA-stemmers willen graag dat Máxima de titel koningin krijgt. Ruim 72 procent is voor, gevolgd door VVD'ers (66 procent) en SP-sympathisanten (57 procent). PVV-aanhangers zien liever dat ze prinses blijft. De helft van de ondervraagden is tegen, tegen 42 procent voor.

Het kabinet besloot vrijdag dat Máxima gewoon koningin gaat heten als Willem-Alexander koning wordt. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is er geen reden om van het vaste gebruik, dat de echtgenote van de koning wordt aangesproken als koningin, af te wijken. PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren vonden dat niet meer van deze tijd. Toch vindt een merendeel van de PvdA- (55 procent) en GroenLinks-aanhang (43 procent) dat Máxima toch koningin moet worden.

Opvallend is dat als Willem-Alexander door bijvoorbeeld ziekte niet in staat is om koning te worden, de Nederlanders Máxima liever niet op de troon zien. Ruim 29 procent vindt dat zijn broer prins Constantijn dan zijn taken moet overnemen. Zo'n 26 procent wil dat prinses Amalia dan koningin wordt en haar oom Constantijn tijdelijk regent.


Meerderheid Nederlanders wil Máxima als koningin (Foto: Novum)

[Play-offs] FC Den Bosch klopt Eagles opnieuw

FC Den Bosch heeft zich vanavond overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs in de Jupiler League. De Brabantse club won in Deventer met 2-1 van Go Ahead Eagles. Paco van Moorsel en Istvan Bakx verzorgden de Bossche goals, Luis Pedro scoorde tegen. Den Bosch had dinsdag in eigen huis al met 1-0 gewonnen.

Na de nederlaag in Den Bosch wist Go Ahead Eagles dat het in de Adelaarshorst moest winnen en de Deventenaren speelden daar ook naar. De roodgelen zetten Den Bosch onder druk, maar kwamen niet tot grote kansen. Langzaam kropen de bezoekers daardoor uit hun schulp totdat Paco van Moorsel na ruim een half uur een corner inkopte.

Go Ahead moest daardoor plots drie keer scoren en zette nog meer druk. Dat leidde vlak voor rust tot een reeks kansen, maar Den Bosch bleef met het nodige geluk overeind. Direct na rust kwamen de Bosschenaren zelfs op 2-0 toen Bakx op aangeven van Niels Vorthoren mocht intikken.

De thuisploeg liet daarna het hoofd hangen, maar halverwege de tweede helft bracht Pedro de hoop weer terug. Hij schoot van afstand raak. Toch kwamen de Eagles niet verder. In de slotfase hoopten de Deventenaren op een strafschop nadat Koen van der Biezen werd neergelegd, maar scheidsrechter Serdan Gözübüyük zag er een schwalbe in.

Den Bosch treft in de volgende ronde van de play-offs de nummer zestien uit de Eredivisie. Die positie wordt momenteel ingenomen door Excelsior, maar ook De Graafschap en Vitesse zouden nog op die positie terecht kunnen komen. De volgende ronde wordt op donderdag 19 en zondag 22 mei afgewerkt.

[Play-offs] Platje laat FC Volendam juichen

Melvin Platje heeft FC Volendam vrijdag naar de tweede ronde van de play-offs geschoten. De aanvaller scoorde in de 68e en de 77e minuut voor de Wijdbroeken tegen MVV Maastricht. Volendam had het eerste duel in Maastricht al met 3-2 gewonnen en treft VVV-Venlo, dat zeventiende in de Eredivisie wordt, in de volgende ronde.

Volendam had zichzelf met de zege in Maastricht een goede uitgangspositie verworven en voelde in eigen huis weinig druk. Mede daardoor bleef de stand lang 0-0, maar na rust kreeg het Volendamse publiek toch waar het voor gekomen was. De naar NEC vertrekkende Platje schoot binnen tien minuten twee keer raak en stelde de plaats in de tweede play-offronde zo veilig.

Naast Volendam - VVV-Venlo en FC Den Bosch tegen de nummer zestien uit de Eredivisie staan er in de tweede ronde van de play-offs nog twee ontmoetingen op het programma. Cambuur Leeuwarden treft FC Zwolle en BV Veendam neemt het op tegen Helmond Sport. Alle vier de duels worden op donderdag 19 en zondag 22 mei gespeeld.

Di Montezemolo: "Massa blijft bij Ferrari"

Volgens Ferrari-president Luca di Montezemolo zal Felipe Massa zijn contract met het team gewoon uit gaan dienen. De Braziliaan is in de media al tijden lang onderwerp van speculatie, maar volgens Di Montezemolo is voor de Braziliaan tot zeker eind 2012 een Formule 1-stoeltje weggelegd.

"Ja, de toekomst van Massa bij Ferrari is veilig. Hij heeft een contract voor dit jaar en volgend jaar. En dat staat absoluut niet ter discussie," zei Di Montezemolo tegen CNN. Hij is daarnaast blij met Fernando Alonso. "Alonso is heel sterk. Hij is een van de beste coureurs die ik in mijn leven ben tegengekomen. Mentaal erg sterk en hij pusht het team op een constructieve manier. Ik wil wel een lange samenwerking met Fernando."

Homo's achter het stuur, bloed aan de muur!

Toen ik de krantenkop ‘Italiaanse homo krijgt geen rijbewijs wegens geaardheid' en het bijbehorende artikel las, moest ik meteen terugdenken aan de schoolreisjes van de middelbare school. Met de hele groep scandeerden we de leus "Vrouwen achter 't stuur, bloed aan de muur!", natuurlijk onder het genot van de zure blikken van de aanwezige meisjes. Of vrouwen daadwerkelijk slechter reden dan mannen, wist eigenlijk niemand op dat moment. Iedereen zei het, dus dan zou het wel zo zijn. De waarheid deed er niet toe.

Onderzoek naar moeder die dochter (8) botox gaf

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de Britse moeder die op televisie verkondigde dat ze haar 8-jarige dochter met botox injecteert. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Kerry Campbell vertelde donderdag in een televisieprogramma dat ze haar dochter Britney, die aan schoonheidswedstrijden meedoet, injecties met het antirimpelmiddel geeft. Ze kreeg het idee naar eigen zeggen van andere moeders met dochters die aan de wedstrijden meedoen.

De politie kreeg na afloop van de uitzending talloze telefoontjes van mensen die bezorgd waren over de gezondheid van Britney. Botoxinjecties kunnen pijnlijk zijn en worden afgeraden voor iedereen onder de 18.

Soul Calibur V bevat guest characters

Soul Calibur V speelt zeventien jaar na het vierde deel en nu spelen de kinderen van Sophitia, Patroklos en Pyrrha, de hoofdrol. Beide personages zijn gevallen voor het kwaad van het zwaard, Soul Edge, en moeten het naar verluidt uitvechten in een gevecht tussen goed en kwaad.

Daarnaast heeft Bandai Namco bevestigd dat er personages uit andere series meevechten, net zoals in deel twee het geval was. Ook zal deze Soul Calibur toegankelijk worden voor nieuwkomers en tegelijkertijd een uitdaging bieden voor veteranen.

Liefhebbers van de oude characters hoeven niet te treuren. Oude, maar vooral geliefde, rotten keren terug, zoals bijvoorbeeld Siegfried. Deze oude bekenden zijn uiteraard ook flink ouder geworden aangezien voor hen de tijd ook niet stilgestaan heeft. Als laatste is bekendgemaakt dat de character creation terugkeert. In 2012 komt het spel uit voor PS3 en 360.

 

 

Ms. 'Splosion Man krijgt 2G1C-mode

Twisted Pixels Ms. 'Splosion Man heeft een aparte multiplayer mode: 2G1C. De afkorting staat voor Two Girls, One Controller. Het is dus mogelijk om met twee mensen deze mode te spelen, op één controller. Beide personages worden bestuurd door de analoge sticks en de bumpers op de achterkant.

In Ms. 'Splosion Man speel je met een personage dat bestaat uit explosieve materialen. De bedoeling is om uit een faciliteit te ontsnappen, terwijl je puzzels oplost en vijanden verslaat (met je explosieve krachten). Daarnaast kun je ook muren en andere dingen kapot maken in de game. Eind dit jaar moet de opvolger van 'Splosion Man uitkomen op Xbox LIVE Arcade.

Libië: Elf imams gedood bij NAVO-aanval

Bij een NAVO-luchtaanval op de Libische oliestad Brega zijn vrijdag elf moslimgeestelijken omgekomen. Ze werden in hun slaap gedood. Dat zei Moussa Ibrahim, een woordvoerder van de Libische regering.

De geestelijken behoorden volgens Ibrahim tot een grote groep imams die in Brega bijeen waren gekomen om voor vrede te bidden in het door geweld geteisterde Libië. Elf imams kwamen om het leven en vijftig mensen raakten gewond, van wie vijf ernstig, aldus de woordvoerder.

De NAVO zei in reactie op de Libische uitlatingen dat ze een luchtaanval heeft uitgevoerd op een commandocentrum in Brega dat werd gebruikt door troepen van Moammar Gadhafi. "We zijn erg voorzichtig bij het uitkiezen van onze doelwitten en dit was zeer duidelijk een commandocentrum", zei een woordvoerder.

De NAVO heeft haar aanvallen de afgelopen dagen geïntensiveerd. Het Witte Huis en de NAVO hebben laten weten dat de militaire operatie zal voortduren zolang Gadhafi zijn eigen bevolking aanvalt. De Amerikaanse president Barack Obama en secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen stelden in een verklaring dat de NAVO-missie talloze levens heeft gered.

Miyamoto hield 3DS geheim voor Steel Diver-ontwikkelaar

Shigeru Miyamoto, geestelijk vader van Mario, Zelda en Donkey Kong, heeft in een interview met Kotaku gezegd dat hij zijn ontwikkelteam niet over Nintendo 3DS heeft verteld voordat Steel Diver in zijn geheel klaar was. De game zou oorspronkelijk voor Nintendo DS verschijnen en Miyamoto wilde niet dat de game afgeraffeld zou worden bij de overzetting naar 3DS.

Steel Diver is een duikboot-game, waarin spelers van zich van links naar rechts over het beeldscherm verplaatsen. Het schip bestuur je met het touch screen. Miyamoto heeft deze game in het verleden wel eens als volgt omschreven: "It's almost like you have your own submarine pet in an aquarium". Tot nu toe wordt de game matig tot slecht ontvangen.

[NBA] Doc Rivers blijft coach Boston Celtics

Doc Rivers blijft de komende vijf jaar de coach van basketbalploeg Boston Celtics. Dat heeft algemeen directeur Danny Ainge bekendgemaakt. De 49-jarige oud-basketballer is al zeven jaar in dienst bij de Celtics. Daarvoor werkte hij ruim vier seizoenen voor Orlando Magic.

Vorig jaar wachtte Rivers nog lang voor hij een contractverlenging van een seizoen tekende. De media hielden daarom rekening met een vertrek van de man die de Celtics in 2008 naar de titel en in 2010 naar de finale leidde. Direct na de uitschakeling in de play-offs door Miami Heat gaf hij woensdag echter al aan door te willen.

"Ik denk dat Doc de beste coach in de NBA is, dus dit is goed nieuws voor ons", verklaarde Ainge. "Hij hoort bij deze ploeg en wil alles doen wat nodig is om succesvol te zijn." Met zijn nieuwe langjarige contract wordt Rivers verantwoordelijk voor de opbouw van een nieuw succesteam.


Doc Rivers blijft coach Boston Celtics (Foto: Novum)

Sharapova door na opgave Azarenka

Maria Sharapova is de laatste halvefinalist in Rome. De als zevende geplaatste Russin zag Victoria Azarenka uit Wit-Rusland geblesseerd opgeven. Azarenka had de eerste set met 6-4 gewonnen, maar keek in het tweede bedrijf tegen een 3-0 achterstand aan. Sharapova neemt het bij de laatste vier op tegen Caroline Wozniacki.

Sharapova had in het begin van de partij weinig in te brengen toen Azarenka snel uitliep naar 5-2. De Wit-Russin kreeg echter last van haar arm en liet de voormalige nummer een van de wereld bijna terugkomen. Op 5-4 besliste ze de set alsnog. In de tweede set kon Azarenka niet meer mee met Sharapova en gaf ze op.

De andere halve finale in Rome gaat tussen Na Li en Samantha Stosur. Li won van Greta Arn, Stosur klopte publiekslieveling Francesca Schiavone.


Sharapova door na opgave Azarenka (Foto: Novum)

Populaire serie Two and a Half Men gaat door

Een van de populairste televisieseries van het moment, Two and a Half Men, gaat door. Acteur Ashton Kutcher krijgt een belangrijke rol in het nieuwe seizoen van de comedy. Dat heeft de Amerikaanse zender CBS vrijdag bekendgemaakt.

De toekomst van de serie was onzeker na het ontslag van hoofdrolspeler Charlie Sheen. Hij werd begin dit jaar aan de kant gezet wegens aanhoudend wangedrag en vermeend drugsmisbruik. CBS liet in het midden of Kutcher de hoofdrol overneemt van Sheen.

Two and a Half Men is met ongeveer 15 miljoen kijkers een van de best bekeken tv-programma's in de Verenigde Staten. Sheen verdiende naar verluidt 1 à 2 miljoen dollar per aflevering. De serie wordt ook uitgezonden in tientallen andere landen. In Nederland is de comedy te zien op Veronica.

Populaire serie Two and a Half Men gaat door
Populaire serie Two and a Half Men gaat door (Foto: ANP)

Studenten vrijen in collegezaal

Op internet zijn bewakingsbeelden uitgelekt van een studerend stelletje dat waarschijnlijk kickt op seks op vreemde locaties. Het tweetal, studerend aan een Chinese universiteit, bedrijft de liefde in een lege collegezaal.

De beelden, gemaakt op de Hebei Polytechnic University College of Light Industry, dateren al van afgelopen zomer. Ze zijn echter pas in omloop gebracht door een leerling in de regiekamer.

Naar verluidt zijn de bewakingsbeelden gemaakt tijdens de lunchpauze. De studenten wilden gretig gebruikmaken van deze tijd en besloten van bil te gaan in de collegezaal. Het is niet bekend of de betrokken studenten zijn gestraft voor dit stiekeme avontuurtje.

Stel heeft seks in collegezaal
Gebeurt er toch nog iets spannends in de collegezaal...
Klik op foto voor een vergroting

[Giro] De Clercq: "Kan het nog niet bevatten"

Bart De Clercq boekte vandaag zijn eerste professionele zege. De Belg won knap de zevende etappe in de Giro d'Italia en wist net aan de grote mannen van het klassement voor te blijven op de Montevergine di Mercogliano.

"Ik kan het altijd nog niet bevatten," zei de renner van Omega Pharma-Lotto tegen Sporza. "Het was een ongelofelijke dag. Ik had niet verwacht dat ik het tot aan de meet zou redden. Bij het overschrijden van de streep dacht ik direct aan Wouter Weylandt. Ik draag ook aan hem en zijn familie de zege op."

"Ik vond het tempo niet hoog liggen dus ik dacht; waarom zou ik het niet proberen. Ik dacht niet dat ik het kon rekken tot de streep, zeker niet als de grote mannen het tempo zouden opschroeven. In de laatste kilometer voelde en zag ik ze dichterbij komen en begonnen mijn benen ook vol te lopen. Ik dacht dat ze er nog overheen zouden gaan, maar hield nog net genoeg over."

Gasquet klopt ook Berdych in Rome

Richard Gasquet staat in de halve finale van het Masters-toernooi in Rome tegenover Nadal. De als zestiende geplaatste Fransman won in de kwartfinale van Tomas Berdych (7). De Tsjech won wel de eerste set, maar Gasquet knokte zich terug en was uiteindelijk met 4-6, 6-2, 6-4 de betere. In de vorige ronde versloeg Gasquet Roger Federer.

Gasquet kwam net als in zijn vorige partij tegen Federer een set achter te staan. Berdych wist met zijn harde, vlakke slagen de Fransman te ontregelen, maar lang duurde dat niet. In het tweede bedrijf produceerde Gasquet de ene na de andere passeerslag en liep eenvoudig uit naar een ruime setwinst.

In de derde set was het weer de 24-jarige uit Beziers die als eerste brak, maar Berdych sloeg direct terug. Gasquet pakte vervolgens de derde break op rij en behield vervolgens zijn opslag om zo de halve finale te bereiken.

Schietspel Starhawk bevat functies strategiegenre

Het vrijdag aangekondigde schietspel Starhawk bevat ook elementen uit strategiespellen. Zo worden grondstoffen verzameld door vijanden neer te schieten. De verzamelde grondstoffen kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld kanonnen op het slagveld te plaatsen. Dat heeft Sony Computer Entertainment vrijdag bekendgemaakt.

Starhawk wordt een schietspel dat gespeeld wordt vanuit een derde persoonsperspectief. Het spel verschijnt volgend jaar voor de PlayStation 3.

Spelers stappen in het schietspel in de schoenen van Emmett Graves, een mijnwerker die het aan de grenzen van het universum moet opnemen tegen gemuteerde mensen. Graves heeft de beschikking over diverse voertuigen om de vijand te stoppen.

Starhawk wordt gemaakt door gamestudio Lightbox Interactive. Het PlayStation 3-spel leunt sterk op online meerspelerfuncties. Zo kan het verhaal met vier spelers doorlopen worden, terwijl online wedstrijdjes met 32 spelers gespeeld kunnen worden.

Club zonder te scoren Europa in

De Russische voetbalclub Alania Vladikavkaz heeft voor een daverende sensatie gezorgd door in het bekertoernooi zonder ook maar een doelpunt te scoren Europees voetbal te bereiken. Het team uit de tweede divisie staat in de finale tegenover CSKA Moskou dat zich al voor de Champions League geplaatst heeft.

Alania Vladikavkaz wist in elke wedstrijd de nul te houden, maar trof zelf zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging ook geen doel, waardoor het iedere keer op strafschoppen aankwam. Daarin was Alania heer en meester.

FNV op één lijn over pensioenen

De FNV is het na een maand van intern beraad eens geworden over een nieuw pensioenstelsel. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vrijdagavond na overleg tussen het bestuur van de vakcentrale en de aangesloten bonden.

"We hebben een gezamenlijke inzet. Wat ons betreft gaan de onderhandelingen met de werkgevers weer van start", aldus Jongerius.

FNV opéén lijn over pensioenen
FNV op één lijn over pensioenen (Foto: ANP)

Slagter keert terug in Nederland

Rabobankrenner Tom-Jelte Slagter keert vanavond terug in Nederland. Dat meldt de Raboploeg op zijn website. Slagter kwam woensdag zwaar ten van in de Giro d'Italia. Hij brak daarbij een oogkas en liep een hersenschudding op. In Nederland wordt hij verder behandeld in een ziekenhuis in Amersfoort.

Slagter kreeg vanmorgen van zijn Italiaanse artsen het groene licht om naar Nederland te worden vervoerd. Daarvoor was wel een speciaal laagvliegend vliegtuig nodig omdat de vlucht anders te gevaarlijk zou zijn vanwege het letsel aan het hoofd van de 21-jarige Groninger.

'Gadhafi waarschijnlijk gewond'

De Libische leider Moammar Gadhafi is hoogstwaarschijnlijk gewond geraakt door een bombardement. Vermoedelijk heeft hij de hoofdstad Tripoli verlaten. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini vrijdag gezegd. Hij baseerde zich op informatie van de bisschop van Tripoli, de Italiaan Giovanni Innocenzo Martinelli. De geestelijke onderhoudt goede banden met de Libische machthebbers.

Gadhafi ontkwam ongeveer twee weken geleden aan de dood bij een luchtaanval van de NAVO. Zeker drie raketten troffen de woning van zijn jongste zoon Saif al-Arab (29). Die kwam om het leven. Martinelli woonde de dag erna zijn begrafenis bij. Volgens een regeringswoordvoerder waren Gadhafi en zijn vrouw zelf ook in het huis, maar zij bleven ongedeerd.

Libië heeft de uitlating van Frattini onmiddellijk tegengesproken. "Het is nonsens. De leider is goedgeluimd. Hij leidt het land elke dag. Hij is absoluut niet verwond", verklaarde zegsman Mussa Ibrahim.

'Kaddafi waarschijnlijk gewond'
'Gadhafi waarschijnlijk gewond' (Foto: ANP)

Konami kondigt Pro Evolution Soccer 2012 aan

Het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2012 verschijnt deze herfst voor verschillende spelcomputers. In het aankomende deel uit de voetbalserie krijgen onder andere fysieke eigenschappen van de virtuele voetballers meer invloed op het voetbalspel. Daarnaast draait het spel meer om teamwork. Dat heeft game-uitgever Konami vrijdag bekendgemaakt.

De ontwikkelaars zouden de kunstmatige intelligente aanzienlijk verbeterd hebben. Zo lopen medespelers vrij en ondersteunen ze elkaar in de verdediging.

Fysieke eigenschappen spelen dit jaar een belangrijkere rol. Iemand fysiek van de bal zetten, is gebaseerd op timing. Daarnaast spelen de balans en de kracht een belangrijke rol. Toch kan een handige speler al struikelend gewoon in balbezit blijven.

Daarnaast kunnen gamers voor het eerst van voetballer wisselen door deze met de rechter stick van de controller te selecteren. Konami denkt op die manier de speler meer controle te geven over vooral zijn verdediging. Met de rechter analoge stick bepaalt de speler welk karakter hij wil besturen. Op die manier moet het voor spelers gemakkelijker zijn in de verdediging snel van verdediger te wisselen.

Schumacher vindt plezier in racen terug

Michael Schumacher was na de slecht verlopen Grand Prix van Turkije het plezier in het racen even kwijt, maar heeft dit vijf dagen na de race weer teruggevonden. De Duitser werd in Istanbul slechts twaalfde, maar beseft dat de snelheid van de auto goed genoeg was om ruim in de punten te kunnen eindigen.

"Ik was niet gelukkig met mijn weekend in Istanboel. Maar er waren duidelijke signalen dat het team de goede kant op gaat. Dat heeft uiteraard een positieve invloed op mijn motivatie. Het is bemoedigend om te zien dat onze inspanningen worden beloond," zei Schumacher die voor Mercedes Grand Prix uitkomt.

De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 wil in Barcelona daarom zich goed gaan tonen. "Ik heb goede herinneringen aan Spanje en voor mijn gevoel gaat nu het Europese seizoen echt van start. We kennen het Circuit de Catalunya goed van het testen, maar het is interessant om te zien wat het effect zal zijn van KERS, de verstelbare achtervleugel en de Pirelli-banden op een baan waar inhalen altijd lastig is."

Mercedes zal in ieder geval weer wat nieuwe delen mee gaan nemen. "Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Tijdens de wintertests waren we hier al snel en hopelijk kunnen we dat komend weekend vertalen in een goed resultaat. Onze stijgende lijn is duidelijk zichtbaar en er zit nog meer in het vat," meldt teamgenoot Nico Rosberg.

Van Weert: "nu vechten voor promotie"

FC Den Bosch zorgde vanmiddag voor een verrassing door in de play-offs om promotie/degradatie De Graafschap uit te schakelen. De Bosschenaren hopen nu op meer.

"We spelen in de finale en dan kan alles gebeuren”, zo zei doelpuntenmaker Tom van Weert volgens De Telegraaf. "Dit is voor ons een mooi resultaat. Nu gaan we vechten voor meer.”

"We begonnen heel goed. De voorsprong in de openingsfase was verdiend. Daarna kwam De Graafschap. Na de 1-1 vlak voor rust dacht iedereen dat De Graafschap het zou afmaken. Wij zijn echter niet echt in de problemen geweest,” zo besloot Van Weert.

Hitman krijgt Hollywood-aanpak

De actiegame Hitman: Absolution wordt flink ondersteund door bedrijven en acteurs uit Hollywood. Twaalf acteurs werken mee aan de game over huur- en sluipmoordenaar Agent 47 en de beeldregistratie is gedaan door Giant Studios. Dit bedrijf deed hetzelfde werk voor bioscoopkaskraker Avatar. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentmagazine The Hollywood Reporter.

Niet de gehele cast is bekend, maar het magazine schrijft dat Keith Carradine, bekend van onder andere Cowboys & Aliens, zijn stem en uiterlijk verleent aan slechterik Blake Daxter. Marsha Thomason, die onder meer te zien was in de tv-serie Lost, vertolkt de rol van Diana Burnwood, het enige sociale contact van Agent 47.

Hitman: Absolution moet volgens de Deense gamestudio IO Interactive duisterder worden dan zijn voorgangers. Agent 47 heeft een nieuw contract aangenomen. Hij wordt echter verraden door mensen die hij vertrouwt.

Naast de productie van de actiegame Hitman: Absolution is er ook een tweede film rond Hitman in productie. Adrian Askarieh produceert de film. Hij was ook verantwoordelijk voor de eerste Hitman waarin Timothy Olyphant de rol van Agent 47 speelde. De nieuwe film en game binnen de serie Hitman hebben qua verhaal niks met elkaar te maken, maar moeten wel beiden in 2012 verschijnen.


Agent 47

Politie waarschuwt voor huldigingen op platte kar

De politie is bezorgd over de veiligheid van feestende kampioenen die de komende weken op een platte kar door de dorpen worden gereden. Vaak zijn er geen vergunningen voor dergelijke rondritten en lopen de mensen op de wagens gevaar.

"Mensen zitten vaak opeengepakt op de platte wagen of in de laadruimte en er zijn niet of nauwelijks mogelijkheden om je ergens aan vast te pakken", melden diverse politiekorpsen vrijdag. Bestuurders van tractors of vrachtwagens moeten er een speciale vergunning voor hebben. Als er ongelukken gebeuren zijn zij verantwoordelijk.

Vorig jaar raakten in het Brabantse Boekel meer dan twintig mensen gewond toen bij een huldiging van twee handbalteams de platte kar omviel. Diverse mensen raakten bekneld onder de wagen toen die kantelde op een rotonde.

Preud'homme vertrouwt op koelbloedigheid Twente

FC Twente moet zondag in de kampioenskraker tegen Ajax koelbloedig blijven en zijn eigen spel spelen. Dat zei Twente-trainer Michel Preud'homme tijdens een persconferentie. De Belg, die zijn selectie pas morgen prijsgeeft, heeft vertrouwen in zijn ploeg. "We hebben in het verleden al getoond dat we dat kunnen."

Preud'homme verwacht wel dat Ajax het thuisvoordeel uit zal buiten. "Daar ben ik zeker van, al weten we niet precies wat Ajax gaat doen. We moeten klaar zijn voor alle scenario's."

Vorig weekeinde stonden de ploegen in de finale van het bekertoernooi al tegenover elkaar. Toen gaf Ajax een 2-0 voorsprong weg en won Twente de beker in de verlenging. Ajax-trainer Frank de Boer ziet dat als een voordeel. "We hebben daar vooral van kunnen leren. Onze jonge spelers hadden die ervaring van zo'n belangrijke wedstrijd nog niet. Twente is al kampioen geweest en heeft die ervaring wel."

'Twee derde personeel Defensie wil van Hillen af'

Twee op de drie personeelsleden van Defensie hebben de buik vol van Defensieminister Hans Hillen (CDA). Oorzaak voor de vertrouwenscrisis zijn de recente bezuinigingsplannen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van een onderzoek onder 614 leden van de grootste militaire vakbond AFMP/FNV.

Naast de 67 procent van de ondervraagden die geen vertrouwen meer heeft in minister Hillen, ziet nog eens 52 procent het niet meer zitten met de militaire top van Defensie. "Als zulke loyale werknemers geen vertrouwen meer hebben in de minister of in de militaire leiding, dan is er echt een vertrouwenscrisis", zegt AFMP-voorzitter Wim van den Burg.

Hillen erkent in een reactie tegenover RTL Nieuws dat er een vertrouwenscrisis is, maar hij benadrukt dat bezuinigingen nodig zijn. "Natuurlijk is het een probleem, maar een nog groter probleem is de budgettaire noodzaak waar we voor staan, dit is noodzakelijk voor Nederland."

Door de voorgenomen bezuinigingen verdwijnen ruim twaalfduizend banen bij Defensie, waarvan ongeveer de helft gedwongen. Ook wordt veel materieel afgestoten, zoals alle Leopard-tanks en Cougars-helikopters.

Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de ondervraagden vreest dat door de bezuinigingen de nationale veiligheid gevaar loopt. Bijna de helft (46 procent) vreest voor zijn baan. De actiebereidheid is groot: 64 procent wil actie voeren tegen de bezuinigingen, 70 procent steunt acties tegen de gedwongen ontslagen.

Op 26 mei staat de eerste landelijke actiedag van Defensie gepland.

Zeldzame boerderij uit Gouden Eeuw opgegraven

In het Noord-Hollandse Schellinkhout is vrijdag een grote boerderij opgegraven uit de Gouden Eeuw. De funderingen zijn nog in opvallend goede staat, meldt hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Rondom de boerderij zijn diverse versierde borden en fraai glaswerk gevonden.

De vondst is volgens het hoogheemraadschap bijzonder omdat de boerderij buiten de West-Friese Omringdijk stond. In de zestiende en zeventiende eeuw bestonden er maar weinig buitendijkse huizen. Uiteindelijk zijn ze allemaal verdwenen door overstromingen rond de Zuiderzee, zoals het IJsselmeer toen nog heette.

De ontdekking werd gedaan bij werkzaamheden aan de Zuiderdijk, tussen Hoorn en Schellinkhout. Naar verwachting ronden archeologen hun werk dit weekeinde af en gaan de werkzaamheden daarna verder. De vondsten worden in het najaar tentoongesteld tijdens een open dag van het hoogheemraadschap.


Zeldzame boerderij uit Gouden Eeuw opgegraven (Foto: Novum)

Ghost Recon naar 2012

Het schietspel Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier is door game-uitgever Ubisoft uitgesteld tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Dat heeft bestuursvoorzitter Yves Guillemot donderdagavond bekendgemaakt. Hiermee wil de uitgever de concurrentie van andere schietspellen, waaronder gewilde spellen als Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3, uit de weg gaan.

De verwachting is dat de nieuwe Call of Duty en Battlefield 3 luttele dagen na elkaar uitgebracht worden. Uitgever Activision, verantwoordelijk voor Call of Duty, en Electronic Arts hebben aangegeven de spellen groots in de markt te willen zetten. Officieel moet Modern Warfare 3 nog aangekondigd worden.

Doordat Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier is doorgeschoven naar begin volgend jaar krijgt Ubisoft meer tijd om aan het spel te werken. Het spel draait om soldaten die voorzien zijn van hightech communicatieapparatuur en wapens.


Ghost Recon

Nederland en België organiseren EK zwemmen 2012

Nederland en België organiseren in mei 2012 samen het Europees kampioenschap zwemmen. Dat maakte de Nederlandse zwembond KNZB bekend. Het schoonspringen wordt gehouden in Eindhoven en het zwemmen en synchroonzwemmen vinden in Antwerpen plaats.

De Europese zwembond had lange tijd moeite om een gastheer te vinden voor het toernooi nadat Wenen was afgehaakt. Nederland zag aanvankelijk ook niets in een kandidatuur, omdat volgend jaar ook het EK waterpolo in Eindhoven wordt gehouden.

Het Pieter van den Hoogenbandstadion organiseerde in 2008 al het EK en twee jaar later was Eindhoven ook het decor van het EK kortebaan.

De Europese titelstrijd van 2012 moet in het voorjaar worden gehouden, omdat in augustus de Olympische Spelen in Londen van start gaan.

Nederlandse winkelier merkt weinig van PSN-problemen

In Nederland is er geen significant aantal geretourneerde PlayStation 3-consoles naar aanleiding van het gedoe rondom PSN. Dit heeft Gamer onderzocht bij een aantal gameshops waaronder Gamemania, Dimension Plus en Nedgame. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten uit Engeland waar dit wel het geval zou zijn.

Ykema weg bij APPM

Jan Ykema vertrekt als assistent-trainer bij de schaatsploeg van APPM. De 48-jarige Fries maakte dit vandaag vekend.

Onlangs raakte Ykema in conflict met het management. "In tegenstelling tot vorig seizoen, mag ik de naam van mijn privésponsor Zeromix niet meer op mijn pak dragen. Dat accepteer ik niet”, aldus Ykema.

Vorige maand werd trainer Johan de Wit ontslagen omdat hij volgens de leiding niet zou passenin het traject naar de Winterspelen van 2014 in Sochi.

Gameverkoop Sega in verval

Ondanks 2,1 miljoen verkochte exemplaren van het avonturenspel Sonic Colors ziet game-uitgever SEGA de omzet uit de verkoop van games dalen. Het bedrijf heeft meer dan een kwart minder verdiend ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het Japanse gamebedrijf donderdagnacht bekendgemaakt in rapportage aan investeerders.

Wereldwijd heeft het bedrijf van april vorig jaar tot maart 780 miljoen euro omgezet met de verkoop van 18,7 miljoen spellen. Dat is een daling van 26,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf heeft een winst van 364 miljoen euro geboekt.

Naast Sonic Colors deed de filmgame Iron Man 2 het ook goed in de winkel. Van dit spel zijn anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Van het schietspel Vanquish, een nieuw merk in het portfolio van de uitgever, zijn 830.000 spellen verkocht, terwijl de PC-game Shogun 2: Total War meer dan zeshonderdduizend keer over de toonbank is gegaan.

De game-uitgever denkt van april tot en met maart volgend jaar meer spellen te verkopen. SEGA rekent op 23,2 miljoen verkochte spellen, waarbij het bedrijf rekent op een goede verkoop van het sportspel Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games voor Wii en Nintendo 3DS.

[Upd] Problemen met Whatsapp

Momenteel hebben smartphone-gebruikers wereldwijd problemen met Whatsapp, een applicatie/programma dat het best omschreven kan worden als een kruising tussen sms en een chatprogramma. Je gebruikt dus alleen een beetje bandbreedte om te chatten.

Op Twitter is het probleem inmiddels trending. Veel gebruikers denken dat de mobiele telefoonproviders Whatsapp hebben geblokkeerd. KPN gaf vorige week al aan geld te gaan vragen voor het gebruik van de programma's Skype en Whatsapp, omdat de provider daar niks aan verdient. Of het om een storing gaat is niet bekend.

Update 18.40 uur
Whatsapp schijnt het langzaam weer te doen, zo melden gebruikers.

Lesauto rijdt door na aanrijden kind

Een bestuurder van een lesauto is vrijdagochtend in Zierikzee doorgereden nadat hij een kind van 9 jaar had aangereden. Dat heeft de politie laten weten.

Het jochie reed met zijn fiets over een rotonde toen de lesauto hem aanreed. Het kind viel daardoor, waarna de bestuurder van de lesauto - geen leerling - uitstapte, het jongetje uitschold en weer verder reed.

De jongen heeft een zere heup overgehouden aan het ongeluk. De politie heeft nog geen verdachte opgepakt.

Tientallen auto's bekrast in Rheden

Onbekende vandalen blijken afgelopen weekend in Rheden tientallen auto's te hebben bekrast. De politie ontving tot nu toe 29 aangiften van gedupeerde autobezitters. In de nacht dat de reeks vernielingen werd aangericht, zijn geen meldingen binnengekomen.

De auto's die krassen opliepen stonden geparkeerd in meerdere straten in een woonwijk in de Gelderse plaats. Een buurtonderzoek heeft tot dusver nog geen resultaat opgeleverd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Horrorfilm Sint doet goede zaken in Cannes

De komische horrorfilm Sint van regisseur Dick Maas doet goede zaken in het buitenland. De rechten van de film zijn inmiddels verkocht aan meer dan twintig landen, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, China, Mexico, Japan, Australië en een groot aantal landen in Zuid-Amerika.

Dat heeft producent Tom de Mol vrijdag gemeld op het Filmfestival van Cannes. Eerder werd Sint al verkocht aan een Amerikaanse distributeur, die de film dit najaar in de Amerikaanse bioscopen uitbrengt. Het is nog niet duidelijk in welke landen de film daadwerkelijk in de bioscoop te zien zal zijn. "Het blijft een horrorfilm", legt De Mol uit. "Het is een genre dat een beperkt publiek aanspreekt. Maar we zijn wel heel trots dat Sint is aangekocht voor bijna alle belangrijke territoria."

Horrorfilm Sint doet goede zaken in Cannes
Horrorfilm Sint doet goede zaken in Cannes (Foto: ANP)

Lesauto vliegt over de kop

Een lesauto is vrijdagochtend op het Noordeinde in Hendrik-Ido-Ambacht over de kop geslagen. De 36-jarige leerlinge gaf vol gas, terwijl het haar bedoeling was om te remmen. De auto raakte hierbij een stoeprand en vloog over de kop. Dat meldt de politie.

De 50-jarige rijinstructeur liep lichte verwondingen op aan zijn hand. De leerlinge is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagde over pijn aan haar nek. Het bleek spierpijn te zijn. Na controle mocht de vrouw naar huis.

Brink op nummer twee achter Wii Party

Het schietspel Brink voor de Xbox 360 heeft in zijn eerste week op de markt de tweede plaats van de Nederlandse verkooptoptien veroverd. De game van Bethesda Softworks staat net achter Wii Party. De PlayStation 3-versie van Brink is te vinden op de zesde plaats. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Een andere nieuwkomer in de top tien is het schietspel Sniper: Ghost Warrior voor de PlayStation 3. Deze game komt binnen op de achtste plaats.

Het vechtspel Mortal Kombat is na drie weken op de eerste plaats flink weggezakt. De versie voor de PlayStation 3 staat nu op de vijfde plaats, terwijl die voor de Xbox 360 geheel uit de top tien verdwenen is.

Nog altijd is er geen spel voor de Nintendo 3DS in de algemene top tien te vinden. Het deze week verschenen Steel Diver komt wel binnen op de eerste plaats van de aparte top tien voor de Nintendo 3DS, maar doet qua verkoop nog altijd onder voor de nummer tien van de verkooplijst, het puzzelavontuur Professor Layton en de Verloren Toekomst voor de Nintendo DS.

01. Wii Party (Nintendo Wii)
02. Brink (Xbox 360)
03. Pokemon White (Nintendo DS)
04. Pokemon Black (Nintendo DS)
05. Mortal Kombat (Playstation 3)
06. Brink (Playstation 3)
07. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
08. Sniper: Ghost Warrior (Playstation 3)
09. Call of Duty: Black Ops (Xbox 360)
10. Professor Layton en de Verloren Toekomst (Nintendo DS)

Reünie Fleetwood Mac in 2012

De Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac gaat weer op tournee. Zangeres Stevie Nicks zegt tegen celebrityblogger Perez Hilton dat de band volgend jaar weer samenkomt. "We gaan een nieuw album maken, of gewoon op tournee."

Nicks en Fleetwood Mac-bandlid Lindsey Buckingham zijn nu nog druk met de promotie van hun solo-albums. Wat precies de plannen zijn van de band is nog onbekend.

Begin dit jaar heeft Nicks een nieuw soloalbum uitgebracht. In Your Dreams is haar eerste album in tien jaar. Fleetwood Mac was in 2009 voor het laatst op tournee. Daarbij deed de band ook Nederland aan.


Reünie Fleetwood Mac in 2012 (Foto: Novum)

Vader en zoon Haar op de bank bij AZ

Zowel Martin als Dennis Haar zullen volgend jaar als assistent van hoofdtrainer Gertjan Verbeek fungeren bij AZ.

Dennis Haar volgt deze zomer Michel Vonk, die naar Sparta vertrek, op als trainer van Jong AZ. Dat meldt AZ via de officiële kanalen. De 34-jarige Haarlemmer is vijf jaar in dienst van AZ en had in die periode de D2, D1 en AZ Onder 19 onder zijn hoede.

Haar, die voor drie jaar gaat tekenen, krijgt bij de A-selectie te maken met zijn vader Martin, die op een korte onderbreking na al sinds 2000 als assistent-trainer werkzaam is bij AZ.

Nick van Aart volgt Jan Nederburgh op als keeperstrainer. De 34-jarige Alkmaarder begon tien jaar geleden als keeperstrainer bij AZ en trainde daarnaast de C2, C1, D1 en AZ Onder 17. Ook Robbert De Groot gaat naar het eerste. Hij vervangt Jan Kluitenberg als inspanningsfysioloog bij de A-selectie.

Vervoerders zijn klaar met bedrijf achter chipkaart

Connexxion, Arriva, Veolia en Synthus willen van het bedrijf achter de OV-chipkaart af. De vervoersbedrijven vinden dat de resultaten van chipkaartleverancier Trans Link Systems (TLS) tegenvallen. Zo neemt TLS volgens de vervoerders geen verantwoordelijkheid bij het verbeteren van de veiligheid van de chipkaart.

De vier vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, willen dat een externe marktpartij de taken van TLS overneemt. TLS is opgericht door een aantal deelnemers in de OV-chipkaart. Naast NS, GVB, RET en HTM was dat ook Connexxion, maar dat bedrijf stapte al in 2008 uit TLS.

"Als TLS geen verantwoordelijkheid neemt, kan een andere marktpartij de taken eventueel overnemen", verduidelijkt een FMN-woordvoerder. Volgens de federatie is het in deze tijden van bezuinigingen extra belangrijk dat problemen in de bedrijfsvoering kordaat worden aangepakt.

Sinds de geleidelijke invoering van de OV-chipkaart heeft het systeem voortdurend te maken met beveiligingsproblemen. De kaart werd al in 2007 voor het eerst gehackt. Daarna kwamen er steeds meer beveiligingslekken aan het licht. Inmiddels is er op internet software te vinden waarmee iedereen de kaart simpel kan manipuleren om er gratis mee te reizen.

TLS was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor een reactie.


Vervoerders zijn klaar met bedrijf achter chipkaart (Foto: Novum)

Afghaanse politieman schiet NAVO-militairen dood

Twee NAVO-militairen zijn in de provincie Helmand door een Afghaanse politieman doodgeschoten. Dat heeft de door de Amerikanen geleide coalitie in Afghanistan vrijdag verklaard.

De twee, die een training van een brigade van de Afghaanse Nationale Burgerwacht leidden, werden neergeschoten tijdens hun lunch. Andere militairen schoten terug en verwondden de schutter. Hij is opgenomen in een ziekenhuis.

"Hoe ernstig dit voorval ook is, het zegt niets over de houding van onze Afghaanse partners", zei de plaatsvervangend stafchef van de coalitiestrijdkrachten. "We blijven onze missie en onze bondgenoten trouw."

Het is niet de eerste keer dat een lid van de Afghaanse veiligheidsdiensten NAVO-slachtoffers maakt. Op 27 april schoot een Afghaanse gevechtspiloot negen Amerikanen dood na een ruzie.

De NAVO meldde vrijdag bovendien de dood van een van haar militairen in het zuiden van Afghanistan, door een bermbom. De NAVO verloor dit jaar in Afghanistan 120 militairen, van wie 10 deze maand.

Openbaar vervoer in juni etmaal plat

In juni gaan de vervoersbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag opnieuw staken. Dit keer wordt het openbaar vervoer 24 uur lang platgelegd. Het personeel van GVB, RET en HTM heeft dat vrijdagmiddag in overleg met de vakbonden besloten, meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV.

De drie vervoersbedrijven staken waarschijnlijk net als deze week weer apart. Op welke data de stakingen plaatsvinden is nog niet bekend. De bedrijven en bonden beslissen daar later over. Komende week wordt met juristen overlegd welke data het best uitkomen, aldus de woordvoerder.

Het openbaar vervoer in de grote steden lag deze week voor het eerst in de ochtendspits plat. In februari en april waren er ook al acties buiten de spits om.

De vervoersbedrijven proberen met de acties het kabinet op andere plannen te brengen. De regering wil het openbaar vervoer verplicht aanbesteden en daarmee 120 miljoen euro bezuinigen. Die maatregelen leiden volgens de bedrijven tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden gedwongen ontslagen verwacht.

Toeslag kinderopvang afhankelijk van gewerkte uren

De fiscale toeslag voor kinderopvang wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan het aantal uren dat de ouders van het kind werken. Het gaat daarbij om de partner die het minst werkt. Dat hebben minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag aangekondigd.

Voor kinderen tot 4 jaar, die naar de dagopvang gaan, krijgen ouders de toeslag voor maximaal 140 procent van het aantal gewerkte uren. Zo wordt ook de reistijd van ouders tussen huis, werk en crèche of gastouder gecompenseerd. Voor buitenschoolse opvang, waar kinderen vanaf hun vierde naartoe gaan, geldt een maximum van 70 procent. Dat is omdat kinderen dan naar school gaan en dus minder uren opvang nodig hebben.

Kamp zegt dat de staat meebetaalt aan kinderopvang om mogelijk te maken dat beide ouders werken. Nu kan er nog een toeslag worden aangevraagd voor bijvoorbeeld vijf dagen opvang, terwijl een van beide ouders maar twee dagen werkt. Zulke situaties vindt Kamp onwenselijk.

Kamp en Weekers gaan verder de controles op fraude aanscherpen. De boetes voor fraude gaan omhoog tot maximaal 100 procent van het bedrag waarvoor is gefraudeerd. Ook wordt het onmogelijk voor werklozen om elkaars kinderen op te vangen als gastouder en daarvoor kinderopvangtoeslag te krijgen.

Vrouw onthoofd in supermarkt op Tenerife

Een dakloze Bulgaar heeft vrijdagochtend een waar bloedbad aangericht in een supermarkt op Tenerife. De man liep rond 10.00 uur een supermarkt in Arona binnen, onthoofdde een vrouw en liep vervolgens met het hoofd naar buiten.

Een getuige heeft verklaard dat hij zag hoe de man het hoofd op de stoep buiten de winkel smeet. "Ik parkeerde mijn auto en zag een man de supermarkt uitlopen met iets bloederigs in zijn handen", zo laat de man aan de media weten. "De man werd achtervolgd door een bewaker. De man smeet het voorwerp weg, het raakte me op een haar na. Toen zag ik pas dat het een afgehakt vrouwenhoofd was."

Naar verluidt liep de zwerver de supermarkt binnen, stal er een mes en gebruikte hij dit om de vrouw te doden. Vervolgens sneed hij het hoofd van de vrouw af. De anoniem gebleven vrouw was een volkomen toevallig slachtoffer. De politie heeft de moordenaar inmiddels gearresteerd.


Een filmpje over de halsmisdaad

Donner wil bestuursakkoord niet openbreken

Het kabinet is niet van plan om opnieuw te gaan onderhandelen over het bestuursakkoord. Donderdag bleek dat gemeenten meer zekerheden willen over de gevolgen van de bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) voelt er echter niets voor het in april gesloten conceptakkoord open te breken.

In het bestuursakkoord dat het rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen vorige maand overeenkwamen is afgesproken dat lagere overheden extra uitvoeringstaken krijgen. Zo worden de sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling een uitvoeringstaak van gemeenten.

Tijdens informatiebijeenkomsten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bleek dat veel gemeenten vrezen dat ze er financieel bij inschieten. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma wil daarom extra zekerheden van het kabinet dat dit niet gebeurt.

Volgens Donner is het opnieuw om de onderhandelingstafel zitten voorlopig niet nodig. "Opnieuw praten is prematuur", zei hij na afloop van de ministerraad. Speculaties over het sneuvelen van het akkoord zijn wat hem betreft ook niet aan de orde.

Direct al nadat het akkoord getekend was gaven de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland aan niet in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. De provincies kunnen zich onder meer niet vinden in de afspraken over natuurgebieden en jeugdzorg.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), die vanwege het ontbreken van premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) de honneurs waarnam op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad, zei dat het kabinet de besluitvorming binnen de VNG en het Interprovinciaal Overleg (IPO) afwacht. "Als Jorritsma nee zegt, dan is er geen akkoord."

[Giro] De Clercq blijft Scarponi centimeters voor

Bart de Clercq heeft de zevende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van Omega Pharma Lotto bleef na 110 kilometer op de zeventien kilometer lange klim van de Montevergine di Mercogliano het uitgedunde peloton centimeters voor. Michele Scarponi van Lampre eindigde als tweede, voor Roman Kreuziger.

Pieter Weening maakte ook deel uit van de voorste groep en behoudt de roze leiderstrui. Hij heeft twee seconden voorsprong op de Wit-Rus Sivtsov en de Italiaan Pinotti.

Uitslag zevende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Bart de Clercq Bel OPh 2:54.47
2 Michele Scarponi Ita Lam z.t.
3 Roman Kreuziger Tsj Ast z.t.
4 Stefano Garzelli Ita A&S z.t.
5 Vincenzo Nibali Ita Liq z.t.
6 Joaquim Rodriguez Spa Kat z.t.
7 José Rujano Ven Adn z.t.
8 Dario Cataldo Ita Qst z.t.
9 Alberto Contador Spa Sax z.t.
10 Christophe le Mevel Fra Gar z.t.


Klassement na zevende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Pieter Weening Ned Rab 20:15.12
2 Kanstant. Sivtsov WRu HTC + 0.02
3 Marco Pinotti Ita HTC z.t.
4 Cristophe le Mével Fra Gar + 0.05
5 Michele Scarponi Ita Lam + 0.14
6 Pablo Lastras Spa Mov + 0.22
7 Vincenzo Nibali Ita Liq + 0.24
8 Steven Kruijswijk Ned Rab + 0.28
9 Alberto Contador Spa Sax + 0.30
10 José Serpa Col Adn + 0.33

150 mensen bij herdenking vuurwerkramp Enschede

Zo'n 150 belangstellenden hebben vrijdag in Enschede de jaarlijkse herdenking van de vuurwerkramp bijgewoond. Bij de ontploffing van een vuurwerkdepot elf jaar geleden werd de wijk Roombeek grotendeels verwoest. Er kwamen 23 mensen om het leven. Zo'n 950 anderen raakten gewond.

De herdenking was dit jaar anders dan in voorgaande jaren. Na de tiende herdenking vorig jaar besloten nabestaanden dat er minder behoefte was aan een ceremoniële herdenking en dat de nadruk meer op een ontmoeting tussen de nabestaanden moest komen te liggen.

De rol van de burgemeester bleef wel belangrijk. Burgemeester Peter den Oudsten legde een krans bij het monument 'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde' en hield een toespraak.


150 mensen bij herdenking vuurwerkramp Enschede (Foto: Novum)

Mancini verwacht zware cupfinale tegen Stoke

Roberto Mancini verwacht geen eenvoudige overwinning te boeken in de FA Cup-finale. De Italiaanse trainer van Manchester City denkt dat tegenstander Stoke City genoeg kwaliteit heeft om het de Citizens lastig te maken. City kan voor het eerst sinds 1976 weer een prijs pakken.

"We wilden de Europa League-finale of de FA Cup-finale bereiken. Het is de FA Cup geworden", vertelt Mancini, die mogelijk niet kan beschikken over Carlos Tevez. De Argentijn zat dinsdag tegen Tottenham Hotspur voor het eerst weer op de bank na een hamstringblessure, maar is mogelijk nog niet fit genoeg om in de bekerfinale te beginnen. Morgenochtend wordt besloten of de aanvaller kan spelen.

Middenvelder Patrick Vieira heeft veel ervaring met het spelen van de finale. De Fransman won de FA Cup vier keer met Arsenal. "Ik denk dat we het verdienen om in de finale te staan. Met deze selectie moeten we de FA Cup ook kunnen winnen."


Mancini verwacht zware cupfinale tegen Stoke (Foto: Novum)

Klacht tegen Kamp door arbeidsinspectie

De ondernemingsraad van de Arbeidsinspectie dient een klacht tegen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) in bij de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties. Nederland zou zich niet aan internationale verdragen houden die voorschrijven over hoeveel arbeidsinspecteurs een land moet beschikken. Dat meldt Zembla.

De ondernemingsraad is bezorgd over de beperkte capaciteit bij de Arbeidsinspectie. Hierdoor zou er te weinig slagkracht zijn om gevaarlijk werk aan te pakken en worden sommige ongevallen op de werkvloer niet meer onderzocht.

Volgens OR-voorzitter Carin Benders voldoet Nederland niet aan de normen die de International Labour Organisation van de VN heeft opgesteld. Nederland heeft momenteel 1 inspecteur op 20.000 werknemers, terwijl dit 1 op 10.000 hoort te zijn. Gemiddeld wordt een bedrijf nog maar één keer in de 35 tot 40 jaar door de Arbeidsinspectie bezocht.

Benders ziet geen andere mogelijkheid meer dan een klacht in te dienen tegen Kamp. "Wij hebben alles gedaan wat in ons vermogen lag om meer capaciteit te krijgen. Het is nu aan anderen om dat wel of niet voor elkaar te krijgen."

Pechtold boos over mistigheid kabinet

Het kabinet maakt volstrekt niet duidelijk in hoeverre het zijn beloftes waarmaakt. Premier Mark Rutte (VVD) trekt 'een nog groter rookgordijn' op dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende (CDA). Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Handelsblad.

Donderdag publiceerde het kabinet de jaarverslagen over het afgelopen jaar, waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert. Pechtold spreekt van 'een rapportage van helemaal niets' en 'broddelwerk'. Volgens Pechtold is het kabinet zo schimmig omdat veel beloftes toch niet waargemaakt kunnen worden. "Dit is populisme in zijn zuiverste vorm."

De D66-leider dringt al sinds het aantreden van het kabinet aan op harde cijfers, waarmee kan worden beoordeeld of het kabinet op schema ligt bij het halen van de belangrijkste doelstellingen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld het terugdringen van de immigratie en de duizenden extra medewerkers in de zorg.

Wozniacki boekt zwaarbevochten zege

Caroline Wozniacki heeft op het Masters-toernooi in Rome een moeizame overwinning geboekt. In de kwartfinale was de 20-jarige Deense met 6-3, 1-6, 6-3 te sterk voor de als vijfde geplaatste Jelena Jankovic. In de halve eindstrijd neemt de nummer één van de wereld het op tegen Victoria Azarenka of Maria Sharapova.

Wozniacki en Jankovic grossierden in het inleveren van servicebeurten. In het eerste bedrijf had de Deense genoeg aan twee breaks om de eerste set te pakken. De als eerste geplaatste Wozniacki kon haar niveau daarna niet vasthouden en Jankovic liep snel uit naar een 6-1 setwinst.

In het derde bedrijf kon geen van beide speelsters de service behouden. Alleen in de achtste game wist Wozniacki haar servicegame tot een goed einde te brengen. Jankovic werd daarna opnieuw gebroken en verloor de partij.


Wozniacki boekt zwaarbevochten zege (Foto: Novum)

Anderhalf jaar cel voor onbeperkt pinfestijn

Een straatarme Tilburger die in vier dagen tijd in totaal 473.780 euro opnam met een pinpas van de gemeente, moet daarvoor anderhalf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald. De 25-jarige man had de pas gekregen toen hij net uit de gevangenis kwam en een uitkering kreeg. Door een fout van de bank kon met de pinpas onbeperkt geld worden opgenomen.

De pinpas die de man kreeg was gekoppeld aan een speciale bankrekening. Hij kreeg de rekening met pas omdat zijn uitkering anders meteen zou worden ingehouden door zijn vele schuldeisers. Met de pas kon hij per dag maximaal 150 euro opnemen, mits er genoeg geld op de rekening stond. Toen de voormalige bajesklant erachter kwam dat de pas geen limiet kende, begon hij als een bezetene te pinnen.

Met het geld schafte hij onder meer auto's en dure kleding aan. Toen de woning van de man begin dit jaar werd doorzocht, vond de politie kledingprijskaartjes, kassabonnen en 2400 euro aan contant geld in een bloempot. De pinpas lag op het nachtkastje.

Volgens de officier van justitie was er een 'overvloed aan bewijs'. De advocaat van de veroordeelde voerde als verdediging aan dat de man er ook niets aan kon doen dat de bank een fout had gemaakt. Ook zijn moeder schoot hem te hulp. Ze verklaarde dat ze tijdenlang geld opzij had gelegd om een Mercedes te kunnen kopen.

De rechtbank ging niet mee met de redenering van de verdediging en heeft de man veroordeeld. "Verdachte had kennelijk slechts één doel, te weten zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld uit de automaat opnemen", zo luidt het vonnis.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het strafblad van de Brabander. Dat blijkt vrijwel geheel gevuld met vermogensdelicten. Het gepinde bedrag moet hij terugbetalen.


Anderhalf jaar cel voor onbeperkt pinfestijn (Foto: Novum)

FC Köln wil Solbakken als nieuwe trainer

FC Köln voert gesprekken met de Noorse trainer Stale Solbakken over een dienstverband bij de Duitse club. Technisch directeur Volker Finke zei vandaag dat hij een interessante ontmoeting had met Solbakken, die dit seizoen FC Kopenhagen voor de derde keer op rij naar de landstitel in Denemarken leidde.

Solbakken maakte al bekend te vertrekken bij Kopenhagen, maar toch zou een overstap naar Köln verrassend zijn. De 43-jarige oefenmeester bereikte eerder een akkoord met de Noorse voetbalbond om in 2012 als bondscoach aan de slag te gaan. Köln zou Noorwegen ter compensatie 520 duizend euro betalen.

Köln nam vorige maand per direct afscheid van trainer Frank Schaefer, waarna directeur Finke besloot het seizoen zelf af te maken.

Ajax legt jeugdspeler Kishna vast

Ajax heeft jeugdspeler Ricardo Kishna gecontracteerd. De linksbenige aanvaller tekent met ingang van 1 juli een contract tot de zomer van 2014. De 16-jarige jeugdinternational speelt sinds vorig jaar in de jeugdopleiding van Ajax, dat hem overnam van ADO Den Haag.

Kishna werd onlangs nog in verband gebracht met Liverpool, maar de jongeling uit de B1 van de Amsterdammers besloot Ajax trouw te blijven.

Schut niet in actie tegen AZ

Alje Schut zal zondag niet in actie komen voor FC Utrecht. De centrale verdediger is hevig aangeslagen door alle gebeurtenissen rond Mihai Nesu. Tijdens de training van dinsdag kwam Schut in botsing met de Roemeen, die daarbij een gebroken nekwervel opliep.

Schut trainde de afgelopen dagen ook al niet meer mee. Vandaag was hij wel aanwezig om het trainingsveld, maar werkte hij individueel wat oefeningen af.

Naast Schut, en uiteraard Nesu, mist FC Utrecht nog een heleboel spelers tegen AZ. Edouard Duplan, Jacob Lensky, Jacob Mulenga, Ismo Vorstermans en Leon de Kogel zijn geblesseerd, Jan Wuytens is geschorst. Jeugdspelers Mike van der Hoorn, Dave Bulthuis en Enzio Boldewijn behoren hierdoor tot de wedstrijdselectie.

[Update] Hackers stelen gegevens bij Eidos

Niet alleen Sony heeft last van hackers. Een splintergroep van Anonymous heeft de website van Deus Ex en Eidos gehackt. Square-Enix heeft dit zojuist bevestigd en laat weten dat alle getroffen sites direct offline gehaald zijn uit veiligheidsoverwegingen. Wanneer de sites weer online gaan is nog onbekend.

Update 16.00
Square-Enix heeft in een officiële verklaring laten weten wat er nu precies gebeurd is. Allereerst willen ze duidelijk maken dat de gehackte site, Eidosmontreal.com, geen creditcarddata en/of game-code bevat. Wel zijn er een aantal curricula vitae ontvreemd van personen die gesolliciteerd hebben bij de developer. Het gaat om een totaal dat kan oplopen tot 350.

Daar bovenop zijn zo'n 25.000 e-mailadressen ontvreemd welke gebruikt zijn voor updates en nieuwsbrieven. Deze e-mailadressen zijn verder niet gekoppeld aan persoonlijke data.

Origineel bericht
In de logfiles van chatruimtes is te lezen dat de groep de 'src' wil vrijgeven, waarbij ze waarschijnlijk doelen op de sourcecode van Deus Ex. De aanval vond plaats op woensdag waarbij de hackers naast de gegevens van de gebruikers ook 9000 CV's hebben bemachtigd. De hackers hebben kennelijk goed gekeken naar de video die Eidos laatst vrijgaf over hacken binnen Deus Ex.

 

Nadal verslaat Cilic in Rome

Rafael Nadal heeft in de kwartfinale van de Masters in Rome gewonnen van Marin Cilic. De Spanjaard versloeg de nummer 28 van de wereld met 6-1, 6-3. Door de overwinning behoudt Nadal zijn leidende positie op de wereldranglijst. In de halve finale stuit hij op de Fransman Richard Gasquet of Tomas Berdych uit Tsjechi?

Nadal imponeerde nog niet in Rome, maar had in de eerste set geen kind aan Cilic. Met twee breaks haalde hij de set eenvoudig binnen. De Kroaat gaf in het tweede bedrijf meer tegenstand, maar kon niet voorkomen dat de nummer ? van de wereld vrij eenvoudig de partij won.

Door zijn overwinning kan Nadal op de wereldranglijst niet gepasseerd worden door Novak Djokovic. Djokovic had bij toernooiwinst in Rome en een nederlaag van Nadal in de kwartfinale de nummer 1-positie overgenomen van de Spanjaard. Djokovic moet het in zijn kwartfinale opnemen tegen Robin Söderling.

PVV Limburg onder vuur wegens 'haatpaleis'

De PVV in Limburg ligt onder vuur vanwege uitlatingen van fractievoorzitter Laurence Stassen over een nieuwe moskee in Roermond. Stassen omschreef de moskee, die nog gebouwd moet worden, als een 'haatpaleis'.

Stassen zei in een interview met de Limburgse dagbladen dat ze gaat kijken of ze de komst van de moskee kan voorkomen. De gemeente heeft volgens haar 'geen enkel oog voor de zorgen die onder burgers leven'.

De Limburgse PvdA-leider Bert Kersten betichtte Stassen vrijdag van haatzaaien, meldt dagblad De Limburger. Kersten deed dat tijdens een vergadering van de Provinciale Staten over het nieuwe provinciebestuur, dat wordt gevormd door PVV, CDA en VVD.

De coalitiegenoten van de PVV in Limburg namen volgens de krant ook afstand van de uitlatingen van Stassen. CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert sprak van 'belachelijke onzin'. Ook de VVD is het oneens met het PVV-standpunt. Beide partijen willen de coalitie met de PVV wel doorzetten.

De PVV heeft tijdens de verkiezingscampagne gepleit voor een verbod op de bouw van nieuwe moskeeën. De partij moest dat punt inleveren tijdens de onderhandelingen met VVD en CDA.

De nieuwe Marokkaanse moskee in Roermond moet twee bestaande moskeeën vervangen.

Rutten positief over onzekere toekomst PSV

PSV heeft te maken met schulden en moet flink bezuinigen. Het gevolg is dat het momenteel in een onzekere situatie verkeerd over de komende seizoenen. Ondanks de onzekerheid is trainer Fred Rutten optimistisch gestemd over de toekomst van de club. Dat liet hij vrijdagmiddag op de persconferentie van PSV weten.

"We hebben plannen klaarliggen en daarop is mijn optimisme gebaseerd", verklaarde de trainer. "Ik denk dat het allebei kan: bezuinigen én sportief op niveau blijven." Rutten wilde verder niet ingaan op de plannen. Het is ook nog onbekend of Rutten wel aanblijft als trainer van de Eindhovenaren. Hij wilde hier niets over kwijt.

PSV strijdt in Groningen om de tweede plaats, die komend seizoen recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren moeten zonder de geschorste Balázs Dzsudzsák winnen om de tweede plaats binnen te halen.

Vandenbussche maakt na vijftien maanden rentree

Brian Vandenbussche staat zondag voor het eerst in vijftien maanden weer onder de lat bij sc Heerenveen. De Belgische doelman speelde op 13 februari 2010 zijn laatste competitieduel, maar maakt in de uitwedstrijd bij Roda JC zijn rentree. Vandenbussche vervangt Kevin Stuhr-Ellegaard die kampt met een knieblessure.

Trainer Ron Jans kan ook niet beschikken over Kenny Steppe en daardoor is Vandenbussche eerste doelman. "Zenuwachtig ben ik niet, hoewel het zondag best wel even spannend zal worden. Dat ik nu echt weer bij de groep hoor zal wel even voor kriebels zorgen", meldt de Belg, die lang aan de kant stond met een zware knieblessure.

Jans mist naast Stuhr-Ellegaard ook Calvin Jong-A-Pin (schouder), Michel Breuer (voet), Michal Svec (privéstandigheden) en de geschorste Mika Väyrynen. Arnold Kruiswijk kan mogelijk ook niet meedoen aan de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. De verdediger heeft last van zijn kuit.

FC Twente zonder Onyewu

FC Twente-trainer Michel Preud'homme kan zondagmiddag niet beschikken over Oguchi Onyewu. De Amerikaan heeft nog te veel last van zijn buikspier om te spelen. De Tukkers nemen het zondag in de Arena in een rechtstreeks duel om het kampioenschap op tegen Ajax.

Theo Janssen, Roberto Rosales en Luuk de Jong hebben de training hervat en zullen waarschijnlijk in de basis starten. Janssen en De Jong speelden afgelopen zondag de hele wedstrijd in de Kuip voor de KNVB Beker.

Essent voor drie jaar hoofdsponsor FC Groningen

FC Groningen heeft in Essent een nieuwe hoofdsponsor gevonden voor de komende drie seizoenen. Het energieconcern zal behalve op de Groningse shirts ook veelvuldig te zien zijn in stadion Euroborg. Essent volgt Noordlease, een autoleasebedrijf, op als hoofdsponsor van de nummer vijf in de Eredivisie.

Algemeen directeur Hans Nijland is tevreden met de nieuwe sponsor. "Deze sponsorovereenkomst helpt ons in het realiseren van onze ambities om structureel te behoren tot de subtopclubs van de Eredivisie." Met het binnenhalen van Essent hoopt Groningen ook een groener en duurzamer beleid te voeren als club.

Essent is ook te spreken over de deal. "FC Groningen is een prachtige club met een rijke historie en een vaste waarde in de top van de Nederlandse competitie", aldus directeur corporate affairs Dig Istha. Hoeveel geld is gemoeid met de overeenkomst, is niet bekendgemaakt.

Vodafone neust ook in data klanten, T-Mobile niet

Ook Vodafone hanteert de omstreden techniek Deep Packet Inspection (DPI) om het datagebruik van klanten in de gaten te houden. Dat laat Vodafone vrijdag in een verklaring weten. Volgens de telecomaanbieder gebruiken meerdere providers al jaren DPI en is er niets mis mee. T-Mobile zegt er geen gebruik van te maken.

De techniek kwam donderdag in het nieuws toen bleek dat KPN er gebruik van maakt, naar eigen zeggen om te zien hoe vaak klanten programma's als Skype en Whatsapp gebruiken. Met DPI is het echter ook mogelijk om de inhoud van data, zoals e-mails en chatberichten te zien. Zowel KPN als Vodafone benadrukt dat niet te doen.

Volgens Vodafone is sprake van een misverstand over DPI, omdat ten onrechte zou worden gesuggereerd dat wordt gespiekt in de inhoud van data-uitwisseling van klanten. "Privacy van onze klanten staat hoog in het vaandel. Bovendien zijn hiervoor wetten en regels opgesteld en daar houdt Vodafone zich aan."

Vodafone ziet DPI als een goed middel om het datagebruik te 'stroomlijnen'. Zo zou zijn gebleken dat veel mensen video's niet helemaal afkijken. Om die reden worden filmpjes in delen geladen, waardoor het netwerk minder wordt belast en de klant minder snel door zijn databundel heen is.

Een woordvoerder van T-Mobile zegt expliciet dat het van oorsprong Duitse bedrijf DPI niet gebruikt. "Wij doen dat niet. Iedere provider houdt het gebruik van zijn netwerk in de gaten. Wij kijken onder meer hoe zwaar specifieke delen van het netwerk worden belast. Een onderzoeksbureau analyseert die data, maar wij kijken niet naar de inhoud."

De drie providers zijn verantwoordelijk voor de doorgifte van al het mobiele dataverkeer in Nederland. Andere telecomaanbieders huren netwerkruimte van deze 'grote drie'.

Anti-homowet Uganda op lange baan

Het Ugandese parlement komt voorlopig niet toe aan de stemming over een omstreden anti-homowet. Dat heeft voorzitter Edward Ssekandi Kiwanuk gezegd. Het wetsvoorstel, dat het rechters mogelijk maakt in bepaalde gevallen de doodstraf op te leggen, kwam vrijdag op de laatste parlementsvergadering van deze zittingsperiode niet meer aan de orde.

Wereldwijd heeft het wetsvoorstel verontwaardigde reacties en scherpe kritiek losgemaakt van onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en tal van mensenrechtenactivisten.

Kabinet: Máxima wordt koningin

Prinses Máxima  gaat koningin heten als prins Willem-Alexander de troon bestijgt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Volgens Rosenthal is het een 'vast gebruik' dat de echtgenote van de koning wordt aangesproken als koningin. "Het kabinet ziet geen reden om van dit vaste gebruik af te wijken", zei Rosenthal.

Rosenthal reageerde op een pleidooi van PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Die vinden het niet van deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt, terwijl de echtgenoten van Wilhelmina, Juliana en Beatrix als prins door het leven moesten. De drie partijen willen dat Máxima prinses blijft heten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het evenmin eens met de drie partijen. "Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Rosenthal zat vrijdag de wekelijkse vergadering van de ministerraad voor. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) waren afwezig.


Kabinet: Máxima wordt koningin (Foto: Novum)

Fiscus kan eenvoudiger geld innen in buitenland

Het wordt voor lidstaten van de Europese Unie makkelijker om mensen met belastingschulden in het buitenland aan te pakken. Het kabinet stemde vrijdag in met een wetsvoorstel dat landen binnen de EU de mogelijkheid geeft om elkaar te ondersteunen bij het innen van openstaande belastingschulden.

Lidstaten zijn bij het invorderen van belastinggeld in principe gebonden aan hun landsgrenzen. Veel schuldenaars proberen aan de fiscus te ontsnappen door naar het buitenland te vertrekken of hun vermogen daar onder te brengen. Zo blijven ze uit handen van de fiscus.

De wet die staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft ingediend geeft meer mogelijkheden om dit geld toch te verkrijgen. Onder meer door aanpassing van technische communicatiemiddelen en procedures moet voorkomen worden dat de schuldenaren de dans ontspringen.

Ajax mist El Hamdaoui tegen FC Twente

Ajax kan definitief niet over Mounir el Hamdaoui beschikken in de competitiekraker tegen FC Twente. De 26-jarige aanvaller moest vandaag opnieuw de groepstraining aan zich voorbij laten gaan vanwege een hamstringblessure. Trainer Frank de Boer kon op 24 april tegen Excelsior voor het laatst over de Marokkaan beschikken.

Naast El Hamdaoui mist Ajax tegen de Tukkers de langer geblesseerden Maarten Stekelenburg, Rasmus Lindgren en Bruno Silva. Toby Alderweireld en Gregory van der Wiel zijn wel weer fit.

Ajax verovert zondag alleen zijn dertigste landstitel bij een overwinning op Twente.

Consumentenbond wil onderzoek naar datataps KPN

De Consumentenbond wil dat er zo snel mogelijk een onderzoek wordt gedaan naar het screenen van gegevens van mobiele klanten door KPN en andere providers. KPN kwam donderdag in opspraak wegens het gebruik van een omstreden methode om het dataverkeer te analyseren.

Telecomwaakhond OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moeten volgens de Consumentenbond kijken op welke schaal telecomaanbieders het zogeheten Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken. Ook moeten de onafhankelijke toezichthouders kijken of het screenen niet in strijd is met de wet.

KPN liet donderdag in reactie op de commotie over DPI al weten dat de techniek alleen wordt gebruikt om te kijken hoeveel klanten gebruikmaken van diensten als Whatsapp en Skype. De inhoud van onder meer mails en chatberichten wordt niet bekeken, verzekerde het bedrijf. KPN onderzoekt ook zelf of het eigen DPI-gebruik in de haak is.

Consumentenorganisatie Bits of Freedom zei donderdag dat KPN de wet overtreedt met het toepassen van DPI. De organisatie riep KPN-klanten op om aangifte te doen.

De OPTA zegt in een reactie dat KPN te ver gaat door het gebruik van DPI, maar een onderzoek zit niet in de planning. "Er zijn ook minder ingrijpende technieken die KPN had kunnen kiezen voor de analyse van datastromen", zegt een woordvoerder. "Het is primair een privacykwestie. Die wetten zijn het veld van het CBP."


Consumentenbond wil onderzoek naar datataps KPN (Foto: Novum)

Agent vrijuit na beet politiehond

Een 34-jarige politieman uit Tilburg die zijn hond niet onder controle had, krijgt daarvoor geen straf. De rechtbank heeft de man vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Bij een incident in de nieuwjaarsnacht van 2010 werd een man door de politiehond langdurig in zijn onderarm gebeten. De hond had daarvoor geen commando gekregen.

De rechtbank vindt weliswaar dat de agent sneller 'los' had moeten roepen en minder strak had moeten vasthouden aan de procedures, maar vindt het begrijpelijk dat de man in de hectische omstandigheden zo handelde. Het slachtoffer wist bovendien dat hij fout zat door de aanwijzingen dat hij snel moest vertrekken niet op te volgen.

De hondengeleider werd ingezet om ervoor te zorgen dat een groep mensen zou vertrekken. Het slachtoffer talmde, waarop hij enkele klappen met een wapenstok kreeg. Plotseling beet de hond. Het duurde even voordat de agent hulp kreeg om de persoon in de boeien te slaan. Omdat de hond niet losliet, liep de man uitgebreide bijtwonden op.

Ferrari sluit nieuw kampioenschap niet uit

Net als enkele jaren geleden sluit Ferrari-president Luca di Montezemolo niet uit dat de Formule 1-teams een eigen kampioenschap op gaan zetten. Het huidige huidige Concorde Agreement loopt af en tegen CNN verklaart de Italiaan dat het tijd is om de opties opnieuw te gaan verkennen.

"Eind 2012 lopen de contracten af die de teams hebben met de huidige eigenaar CVC. We hebben dan drie mogelijkheden. We kunnen een nieuw contract tekenen. Of we zetten zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse basketbalteams een eigen onderneming op, zoals de NBA. De laatste optie is een andere partner vinden," zei Di Montezemolo.

Eén van de partijen die interesse in de Formule 1 heeft is News Corporation dat dit samen met de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor zou willen doen. Laatstgenoemd bedrijf heeft ook een flink aandelenpakket van Ferrari-eigenaar FIAT in handen. De Formule 1 is volgens Bernie Ecclestone niet te koop, tenzij er een zeer goed bod komt.

"Bernie heeft goed werk verricht, maar hij heeft de sport al verkocht. Het is niet meer zijn zaak. Het is aan CVC om te verkopen. In theorie hebben zij echter niets in handen, omdat de contracten aflopen. De teams hebben het dus voor het zeggen," zei Di Montezemolo. Hij weet ook dat Ecclestone de sport mondiaal heeft gemaakt. "Maar nu moeten we de beste oplossing zoeken. Het is belangrijk om te blijven investeren met het oog op de toekomst. We staan aan de vooravond van een belangrijk moment, maar we hebben de tijd om een goede afweging te maken."

Di Montezemolo vindt de huidige Formule 1 te gemaakt qua regels en trucs. "Het is te kunstmatig. Ik wil strijd op de baan zien, niet in de pits. Tachtig stops in een race is veel te verwarrend. We zijn te ver gegaan met de mechanische trucjes."

"Poorten van PS3 naar Xbox 360 makkelijker"

Team Bondi is de afgelopen jaren druk bezig geweest met L.A. Noire. De game zal volgende week in de winkels liggen en nu heeft de baas bij Bondi, Brendan McNamara, wat meer losgelaten over de development van de game.

Zo was de game eerst bedoeld als een exclusieve game voor de PlayStation 3 maar later is besloten om de game ook uit te brengen op de Xbox 360. Volgens McNamara was het een logische stap aangezien ze meer games voor verschillende platformen hebben ontwikkeld.

"I think it was an obvious decision. We'd always been -- apart from Psygnosis which was for Sony -- we always made multiplatform stuff. But essentially, for some 10 years at Sony, we were an internal shop. We knew the PlayStation 2 and PlayStation 3 stuff pretty well, and for us it was a change. But for Rockstar they'd done a lot of that."

Toch is het een voordeel geweest om als eerst voor de PlayStation 3 te ontwikkelen want het poorten van een game van de PlayStation 3 naar de Xbox 360 is veel makkelijker dan omgekeerd. Dat is de reden dat de meeste ontwikkelaars dit tegenwoordig doen.

"For this project, we led on PlayStation 3, and in a way I think that's what most people are doing. We found out that people were doing 360 and then trying to get stuff across to PS3 and were struggling with it. You hear things that you have to put a lot of effort into on PS3 and get it up and running pretty quickly on the 360. Then, like everyone else you have to scramble to get your framerate up."

Vanaf komende week kunnen we aan de slag met L.A. Noire op de PlayStation 3 en Xbox 360.

L.A. Noire

 

FC Groningen oefent dankzij Berg tegen HSV

FC Groningen oefent op 24 juli in de Euroborg tegen HSV. De vriendschappelijke wedstrijd is nog onderdeel van de transfer van Marcus Berg in de zomer van 2009. Momenteel is de 24-jarige Zweedse spits verhuurd aan PSV, maar aan het einde van het seizoen keert hij terug naar Hamburg.

Berg kon in zijn eerste seizoen bij HSV geen indruk maken, waarna de Duitse club hem dit seizoen verhuurde aan PSV. Voor de Eindhovenaren vond hij tot nu toe acht keer het net in 24 wedstrijden.


FC Groningen oefent dankzij Berg tegen HSV (Foto: Novum)

Ontwerp 2012-bolide Ferrari al gestart

Het Formule 1-team van Ferrari is volgens de krant Marca al begonnen met het ontwerpen van de bolide die in 2012 in het F1-kampioenschap ingezet zal gaan worden. De ontwikkeling van de huidige 150° Italia zal parallel aan dit proces gaan verlopen.

Voor de nieuwe auto is het Italiaanse team al bezig met het ontwerp van het chassis, de versnellingsbak, de wielophanging en de koelingsystemen. De renstal kiest hierbij voor een agressievere aanpak. "Je moet wel in mei beginnen met de auto voor het volgende seizoen, anders ben je te laat. Voor de ontwikkeling hebben we gesproken over de problemen die we dit jaar ervoeren, om meer agressiviteit in het nieuwe project te steken," zei hoofdontwerper Nikolas Tombazis.

[Upd] Ajax in 2011/2012 wél met derde ster

Ajax kan aanstaande zondag de 30e landstitel in de historie van de club binnenhalen. Dat betekent dat de Amsterdammers met de felbegeerde derde ster op het shirt mogen spelen. Toch zal dat in het komende voetbaljaar nog niet gebeuren.

De shirts voor het nieuwe seizoen zijn namelijk al gedrukt en daar ontbreekt de derde ster nog. Volgens Frank Basters, hoofd marketing van Adidas, is daar niets aan te doen. "Dat is een proces waar zes tot negen maanden overheen gaan. Dan weet je dus nog niet of Ajax kampioen wordt."

De verwachting is dat de derde ster voor de start van het seizoen 2012/2013 op het shirt wordt geborduurd, mits Ajax komende zondag het kampioenschap binnenhaalt. Van het op de shirts plakken of drukken van de sterren zal geen sprake zijn.

Update 14.48 uur
Mocht Ajax komende zondag winnen van FC Twente dan zijn de shirts met drie sterren erop wel degelijk snel verkrijgbaar, zo laat shirtsponsor Adidas weten. Het Duitse bedrijf heeft shirts ontworpen met twee sterren erop, maar ook met drie sterren. De verwarring hierover is ontstaan omdat shirts waar twee sterren op staan niet simpel naar shirts met drie sterren om te toveren zouden zijn.

'Al Qaida plande aanslagen nucleaire doelen'

Terreurnetwerk Al Qaida plande aanslagen op kerncentrales, luchthavens en de Brooklyn Bridge in New York.

Dat zou de Pakistaanse terrorist Khalid Sheikh Mohammed tegen ondervragers hebben gezegd, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN vrijdag op basis van documenten van WikiLeaks.

Ook de hoofdkwartieren van de inlichtingendiensten CIA en FBI stonden op het lijstje van Mohammed. Kort na de aanslagen in New York zou hij zijn begonnen met het plannen van een aanslag op Heathrow Airport bij Londen en aanslagen met vliegtuigen op hoge gebouwen in Californië. Ook vliegvelden verspreid over de VS zouden doelwit zijn geweest van geplande simultane aanslagen.

Eerder werd al bekend dat Mohammed zou hebben gezegd dat er ergens in Europa een nucleaire bom is verstopt, die zou ontploffen als Osama bin Laden zou worden gedood of gevangen. Voor zover bekend, is een dergelijke bom nog niet ontploft.

Robert De Niro en Diane Keaton in komedie

Robert De Niro en Diane Keaton zijn samen te zien in de komedie Gently Down the Stream. Ook Katherine Heigl en Amanda Seyfried gaan in de film spelen, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De Niro en Keaton spelen een echtpaar dat onlangs is gescheiden maar dit nog aan niemand heeft verteld, zelfs niet aan hun geadopteerde zoon die binnenkort gaat trouwen. Ze besluiten tijdens de trouwerij de schijn op te houden. Dat blijkt echter een stuk moeilijker dan gedacht, zeker aangezien hun 'huwelijk' voor het oog van alle vrienden en kennissen steeds verder uit elkaar valt.

De regie is in handen van Justin Zackham, bekend van de komedie The Bucket List, die tevens het scenario schreef. "Ik verheug me op het voortzetten van waar we in The Bucket List mee begonnen zijn. Het plaatsen van 'grote' acteurs in een grappige, volwassen komedie met sterke personages, maar met een beetje meer seks en kwajongensstreken dan normaal", zegt Zackham.

De twee acteurs speelden al eerder samen in Marvin's Room uit 1996 en waren allebei te zien in The Godfather: Part 2. Over de rollen van Heigl en Seyfried is nog niets bekend, wanneer Gently Down the Stream in première gaat evenmin.


Robert De Niro en Diane Keaton in komedie (Foto: Novum)

Scorsese en Von Trier maken documentaire

Martin Scorsese en Lars von Trier gaan samen de documentaire The Five Obstructions maken. De documentaire toont de moeilijkheden bij het maken van films en is een vervolg op de gelijknamige film van Von Trier uit 2003. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

In het origineel uit 2003 liet de Deen Von Trier zijn landgenoot Jørgen Leth diens korte film The Perfect Human (Det Perfekte Menneske) uit 1967 vijfmaal opnieuw maken, steeds met een andere beperking. Zo mocht bijvoorbeeld bij een versie geen enkel shot langer zijn dan twaalf seconden, moest een andere versie worden geschoten op de 'ergste plek ter wereld', en een derde moest een cartoonversie van het verhaal worden. Het eindproduct is niet alleen een documentaire over het maken van deze vijf korte films, maar bevat ook de vijf korte films zelf.

In de nieuwe versie van The Five Obstructions legt Von Trier zijn Amerikaanse collega Scorsese vijf nieuwe, nog onbekende, beperkingen op. Ook is nog niet bekend wat ditmaal het onderwerp wordt, naar alle waarschijnlijkheid zal het een scène zijn uit een film van Scorsese. De twee regisseurs houden vooralsnog de lippen stijf op elkaar. De opnames gaan volgend jaar van start.


Scorsese en Von Trier maken documentaire (Foto: Novum)

Luhukay seizoen langer bij Augsburg

Jos Luhukay blijft langer werkzaam bij FC Augsburg. De Nederlandse trainer, die een verbintenis had tot de zomer van 2012, verlengde zijn contract tot 2013. De 47-jarige Luhukay is met Augsburg officieus gepromoveerd naar de Bundesliga. Het is voor het eerst in de historie dat de club in de hoogste divisie komt te spelen.

Luhukay staat sinds 2009 aan het roer bij de nummer twee van de Tweede Bundesliga. "We zijn blij dat Luhukay een vroegtijdig signaal heeft afgegeven om de samenwerking voort te zetten", benadrukt bestuurslid Andreas Rettig van Augsburg. Ook de contracten van assistenten Markus Gellhaus en Rob Reekers zijn verlengd.

Met nog een speelronde te gaan kan Augsburg directe promotie naar de Bundesliga nauwelijks ontgaan. Het doelsaldo van de Zuid-Duitsers is veel beter dan VfL Bochem, dat drie punten minder heeft. Hertha BSC kroonde zich al tot kampioen en is zeker van een terugkeer in Bundesliga.

Zonder verwijzing naar diëtist en logopedist

Voor een bezoek aan de diëtist, ergotherapeut, logopedist, orthoptist en podotherapeut is binnenkort geen verwijsbriefje van de huisarts meer nodig. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

De maatregel is bedoeld om huisartsen te ontzien. Zij houden zo meer tijd over voor andere zaken, zegt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). Voor de fysiotherapeut, de oefentherapeut, de mondhygiënist en de huidtherapeut was al geen verwijzing van de huisarts meer nodig.

Rob Lowe regelt politiek crisismanagement

Rob Lowe gaat de hoofdrol spelen in het politieke drama Knife Fight. In deze film, over de duistere kanten van de politiek, speelt de Amerikaan een keihard campagnelid dat op nietsontziende wijze met verrassingen en tegenslagen omgaat. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De politieke arena is voor de 47-jarige Lowe geen onbekend terrein. Hij speelde van 1999 tot 2006 de politieke speechschrijver Sam Seaborn in de tv-serie The West Wing, over het reilen en zeilen in het Witte Huis. Daarnaast speelde hij van 2006 tot 2010 de gouverneur van Californië Robert McCallister in de tv-serie Brothers & Sisters.

De regie van de film Knife Fight is in handen van Bill Guttentag, die vooral bekend is als documentairemaker. Zo maakte hij The Cocaine Wars: Lost in Bolivia, The Last Days of Kennedy and King en Twin Towers. De filmopnames van Knife Fight moeten in juni van start gaan in San Francisco. Zo kan de film volgend jaar oktober in de bioscopen verschijnen, precies tijdens het hoogtepunt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.


Rob Lowe (Foto: Novum)

WikiLeaks eist geheimhouding van medewerkers

Oprichter Julian Assange van onthullingswebsite WikiLeaks laat zijn medewerkers een geheimhoudingsverklaring tekenen. Als de werknemers documenten of andere informatie doorspelen aan anderen, dreigt een boete tot 12 miljoen pond (circa 13 miljoen euro).

Het Britse tijdschrijft New Statesman heeft dat onthuld. Een voormalige woordvoerder van WikiLeaks, die een kritisch boek had geschreven over de organisatie, hekelt de contracten. Hij wijst erop dat de geheimhoudingsverklaring niet past bij de geest van de onthullingssite. "WikiLeaks is geworden wat het zo veracht: een repressieve organisatie met beperkende contracten om het personeel te muilkorven", zei Daniël Domscheit-Berg.

WikiLeaks zorgde voor wereldnieuws door duizenden geheime diplomatieke verslagen van de Verenigde Staten te publiceren.

Murray bereikt halve finale Rome

Andy Murray is doorgedrongen tot laatste vier van de Masters in Rome. De als vierde geplaatste Brit begon moeizaam aan zijn partij tegen Florian Mayer, maar was uiteindelijk met 1-6, 6-1, 6-1 te sterk voor de Duitser. In de halve finale moet Murray het opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Novak Djokovic en Robin S?ling.

In het eerste bedrijf ging Mayer, de nummer 28 van de wereld, effectief om met zijn breakkansen en trok hij de set eenvoudig naar zich toe. Murray richtte zich in het tweede en derde bedrijf echter op en liet de Duitser kansloos.

De Jager: Nog geen extra geld naar Griekenland

De eurolanden staan niet klaar om extra geld aan Griekenland te geven om te voorkomen dat de economie van dat land instort. "Zo ver zijn we nog lang niet", zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag.

Griekenland moet eerst laten zien dat het land bereid is drastisch te bezuinigen. Pas dan zal Nederland ook groen licht geven voor het vrijgeven van het volgende onderdeel uit het al eerder toegezegde Europese steunpakket voor Griekenland, zei De Jager.

De Jager benadrukte dat het voor Nederland van het grootste belang is dat Griekenland niet instort. De vorige crisis begon met de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. "Dat kost Nederland nog altijd tientallen miljarden per jaar", zei De Jager. Als Griekenland failliet gaat, zijn de gevolgen nog veel groter, stelde hij.

De Jager heeft woensdag telefonisch overleg gevoerd met zijn collega-ministers van Financiën van de Europese Unie. Maandag en dinsdag spreekt hij ze opnieuw op een vergadering in Brussel.

Donderdag had hij een vertrouwelijk gesprek met de financieel specialisten van alle Kamerfracties, samen met president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). Het gesprek was volgens De Jager louter informatief en niet bedoeld om alvast steun te vragen voor een nieuw steunpakket.

Vlaar mist ook laatste duel van Feyenoord

Feyenoord moet het zondag in de afsluitende competitiewedstrijd tegen NEC stellen zonder Ron Vlaar. De verdediger is nog niet volledig hersteld van een kuitblessure, die hij 24 april opliep in het duel tegen PSV. Trainer Mario Been mist ook Luigi Bruins, Jon Dahl Tomasson, Bart Schenkeveld, Gill Swerts en Ruben Schaken.

Dani Fernandez en Sekou Cissé zijn allebei op de weg terug na langdurige blessures, maar zitten eveneens nog niet bij de wedstrijdselectie. Beide spelers hebben wel de volledige groepstraining hervat.

Feyenoord staat momenteel tiende in de Eredivisie en heeft nog een kleine kans op de achtste plaats. Die positie geeft recht op deelname aan de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League.

Moslims spuiten op bikinimeisje

Een abri met daarop een mooie vrouw in bikini is de moslimbevolking van Birmingham een doorn in het oog. Zij hebben er echter iets op gevonden. De moslims hebben de brunette namelijk een boerka aangemeten.

Op de poster staat een vrouw in een knalgele bikini van H&M. Het bikinimeisje gaat nu echter schuil achter zwarte verf, die vakkundig op de afbeelding is gespoten.

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, kan het bijna niet anders of de dader is een volgeling van de islam. De abri staat namelijk in een achterstandsbuurt van Birmingham, waar de damesdresscode een hijab is. Aangezien hetgeen het 'aanstootgevende materieel' bedekt als twee druppels water lijkt op deze moslimaklederdracht, wordt de vandaal in de moslimhoek gezocht.

Sterke groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal gegroeid met 0,9 procent. De groei is vooral te danken aan de toegenomen investeringen, met name in de bouw. Dat komt door de milde winter. Ook de export groeide, zij het minder hard dan voorheen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De groei van 0,9 procent is hoger dan het gemiddelde van de anderhalf jaar daarvoor. Als de cijfers van het eerste kwartaal vergeleken worden met die van een jaar eerder, bedroeg de groei van de economie zelfs 3,2 procent. Dat is het hoogste cijfer in drie jaar.

De investeringen groeiden in de eerste drie maanden van het jaar met 11,9 procent. Het goede bouwweer leidde tot fors meer investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur. Dat cijfer was de afgelopen twee jaar juist sterk gedaald. Daarnaast werd er ook meer geld uitgegeven aan machines, vrachtauto's en computers.

In het eerste kwartaal werden 5,7 procent meer goederen en diensten geïmporteerd. Dat cijfer lag in voorgaande kwartalen bijna twee keer zo hoog. De tragere groei moet vooral worden toegeschreven aan de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten steeg harder, met 7 procent.

De productie in de bouw en industrie nam sterk toe, wat op zijn beurt weer tot meer handel en transport leidde. Bij de zakelijke dienstverleners noteerde vooral de uitzendbranche een stevige groei.

Na drie kwartalen groei is het aantal banen in de eerste drie maanden van het jaar gelijk gebleven. Als rekening wordt gehouden met seizoensinvloeden is er zelfs sprake van een daling van 0,2 procent. Toch waren er in het eerste kwartaal 41.000 banen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2010.

Ferguson beschuldigd na compliment aan arbiter

Sir Alex Ferguson wordt door de Engelse voetbalbond FA mogelijk bestraft voor het complimenteren van arbiter Howard Webb. De coach van Manchester United liet zich voor het duel tegen Chelsea positief uit over de leidsman, maar regels van de FA verbieden trainers om voor een wedstrijd opmerkingen te maken over de arbitrage.

"We krijgen de beste scheidsrechter, daar is geen twijfel over. Maar een slechte beslissing tegen krijgen is toch onze grote angst", zei Ferguson in aanloop naar de 2-1 gewonnen confrontatie met Chelsea. De Schot heeft tot maandag 17.00 uur om te reageren op de aantijgingen.

Eerder dit seizoen werd Ferguson voor vijf wedstrijden geschorst nadat hij zijn vraagtekens plaatste bij arbiter Martin Atkinson na een nederlaag tegen Chelsea in maart.


Ferguson beschuldigd na compliment aan arbiter (Foto: Novum)

[Indy 500] Tung slaagt voor rookietests

Ho-Pin Tung is voor zijn eerste dag in de voorbereiding op de Indy 500 geslaagd. De Chinese Nederlander moest met zes anderen verplicht meedoen aan het Rookie Orientation Program. Hij was een van de eersten die het afrondde en eindigde de dag uiteindelijk achter JR Hildebrand als tweede.

"Het was een erg spannende dag. Iedereen weet dat de Indianapolis Motor Speedway één van de snelste banen ter wereld is en om hier echt als rijder te rijden is een erg speciale ervaring. Ik moet Sam Schmidt en Jay Penske voor deze mogelijkheid bedanken," zei Tung die uitkomt voor Dragon Racing. Hij had voor deze training op Indianapolis alleen maar een testdag op Chicagoland en een Formule 3-race als ovalervaring in zijn bagage zitten.

"Toen ik de dag begon heb ik veel verschillende dingen met mijn rijderscoach, Jeff Andretti, en Al Unser Jr. doorgenomen. Ze hebben me erg goed door de eerste ronden heen geholpen. Vanaf dat moment verliep alles erg vlotjes. We moesten het programma snel doorlopen, aangezien we nog maar één wagen in ons team hadden en mijn teamgenoot Scott Speed ook het programma af moest ronden. Het kwam er dus op neer dat toen ik klaar was, ik mijn wagen af moest staan aan Scott," zei Tung.

Hildebrand sloot de dag als snelste af met een ronde van 221,533 mijl per uur. Tung werd tweede, gevolgd door James Hinchcliffe, Charlie Kimball, Scott Speed, Pippa Mann en James Jakes. Laatstgenoemde heeft gisteren drie van de vier vereiste fases doorlopen. De achtste rookie dit jaar is Jay Howard. Hij hoefde het programma niet te doorlopen omdat hij dat vorig jaar al gehaald had, maar hij kwalificeerde zich toen niet voor de race.

Solar Impulse start vlucht naar België

Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse is vrijdagochtend in Zwitserland aan zijn eerste internationale vlucht begonnen. Het toestel steeg om 08.40 uur op van het vliegveld Payerne. Via Frankrijk en Luxemburg wordt het tegen het vallen van de avond bij Brussel verwacht.

De Solar Impulse maakte in 2009 zijn eerste vlucht. Alle proefvluchten tot nog toe vonden plaats in Zwitserland. De reis naar België vormt een nieuwe uitdaging omdat hiervoor internationale luchtverkeersnetwerken moeten worden doorkruist.


Solar Impulse start vlucht naar België (Foto: Novum)

Sluizen Cajun Country mogelijk open

Amerikaanse ingenieurs staan op het punt de sluizen van een overloopgebied in Louisiana te openen, om de druk op de dijken van de Mississippi te verlichten en de dichtbevolkte steden Baton Rouge en New Orleans voor overstromingen te behoeden. 25.000 inwoners van een uitgestrekt gebied in het zuiden van de Verenigde Staten zijn haastig bezig hun spullen bijeen te pakken.

De sluizen van de Morganza Floodway ten noorden van Baton Rouge zouden dit weekeinde al open kunnen gaan. Een deel van de Mississippi zal dan door de rivier de Atchafalaya, moerassen en bayou's zijn weg naar de Golf van Mexico zoeken. Enkele duizenden woningen zouden onder water kunnen komen te staan.

De Morganza en de nabijgeleven Old River Control Structure werden in de jaren vijftig aangelegd om de Mississippi op haar huidige koers door New Orleans, een van de drukste havens ter wereld, te leiden. Als het waterpeil in New Orleans nog veel verder stijgt, ziet de Kustwacht zich mogelijk gedwongen de scheepvaart aan banden te leggen.


Sluizen Cajun Country mogelijk open (Foto: Novum)

Weer minder jongeren naar Halt

Voor het derde jaar op rij zijn vorig jaar minder jongeren naar Halt doorgestuurd. Iets meer dan 18.000 jongeren kregen via Halt een alternatieve straf voor een licht vergrijp, tegenover ruim 21.000 een jaar eerder. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van Halt Nederland.

Halt Nederland weet niet precies waar de daling door komt, maar doet er onderzoek naar. Het aantal delicten waarbij jongeren in aanmerking komen voor een Halt-afdoening is in ieder geval niet gedaald.

Mogelijk heeft de afname te maken met het feit dat verdachten sinds een paar jaar altijd het recht hebben om een advocaat aanwezig te laten zijn bij een eerste verhoor. Jongeren krijgen mogelijk vaker het advies te ontkennen en alleen bekennende verdachten komen in aanmerking voor een Halt-straf.

Volgens Halt kan het ook zijn dat agenten sneller kiezen voor het uitschrijven van een bon, bijvoorbeeld omdat dat minder tijd kost. Als iemand al een bekeuring heeft gekregen kan diegene niet meer naar Halt worden gestuurd.

De Halt-afdoening is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar die zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld vernieling of winkeldiefstal. Als ze kiezen voor Halt, stelt het Openbaar Ministerie geen vervolging in. Bij Halt moeten jongeren een taak- of werkstraf vervullen en spijt betuigen aan hun slachtoffer.

Politie pakt drietal met zestig kabouters

De politie heeft vrijdagochtend in Werkendam drie mensen aangehouden die tuinkabouters hadden gestolen of geheeld. Volgens het trio ging het om een geintje.

Agenten troffen rond 03.00 uur op de rotonde van de Dijkgraaf ongeveer zestig tuinkabouters aan. De beeldjes waren daar neergezet door het drietal, een 25-jarige vrouw, een 21-jarige man en een 15-jarige jongen uit de Brabantse plaats, die vlakbij op de Grotewaardweg werden aangetroffen. Onderzoek wees uit dat een aantal kabouters vermoedelijk was gestolen.

Op het bureau verklaarden de drie dat ze op een ludieke manier de krant wilden halen. Ze hebben verklaard de beeldjes te retourneren aan de rechtmatige eigenaren.

'Filmindustrie stort in door bezuinigingen'

De door de Raad van Cultuur voorstelde bezuinigingen zijn de doodssteek voor de Nederlandse filmindustrie. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) in een brandbrief aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD). De producenten vragen Zijlstra het advies naast zich neer te leggen.

"De sterke afname van de productie van speelfilms, documentaires, animatiefilms en experimentele films zal leiden tot een sterke afname van werkgelegenheid, onherstelbaar verlies van kennis en vakmanschap en een groeiend aantal faillissementen in de audiovisuele industrie", aldus de NVS.

De Nederlandse filmindustrie is de laatste jaren sterk gegroeid, met een marktaandeel van 0,8 procent in 1996 tot 16 procent in 2010. Tussen 2006 en 2009 was zelfs 41 procent van de toename van de bioscoopomzet een gevolg van bezoek aan Nederlandse films.

De producenten stellen dat deze toename voor een groot deel te danken was aan de 'stimulerende en doelgerichte ondersteuning van de overheid'. Grote bezuinigingen in deze sector zouden op de korte termijn geld opleveren, maar op de lange termijn juist geld kosten.

De NVS was nog niet bereikbaar voor commentaar. Zijlstra heeft al eerder aangegeven nog enkele weken nodig te hebben om een reactie op de nota van de Raad van Cultuur te formuleren.

Cillessen en Krul in voorselectie Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft de keepers Jasper Cillessen (N.E.C.) en Tim Krul (Newcastle United) opgenomen in zijn voorselectie voor de oefeninterlands van Oranje tegen Brazilië en Uruguay. Zowel Cillessen als Krul speelde nog nooit in het Nederlands elftal. De vicewereldkampioen vertrekt op 30 mei naar Zuid-Amerika, waar op 4 en 8 juni wordt gespeeld.

Van Marwijk kan tijdens de oefentrip niet beschikken over zijn eerste doelman Maarten Stekelenburg, die vanwege een gebroken duim aan de kant staat. De bondscoach heeft naast Cillessen en Krul ook de keepers Michel Vorm en Jelle ten Rouwelaar opgenomen in zijn voorselectie van 29 man.

Andere opvallende namen in de voorlopige selectie zijn die van Edson Braafheid en Jeffrey Bruma. Van Marwijk maakt zijn definitieve selectie op 23 mei bekend.

Cillessen en Krul in voorselectie Oranje
Cillessen en Krul in voorselectie Oranje (Foto: ANP)

Friese politie pakt 26 inbrekers op

De Friese politie heeft het afgelopen jaar 26 verdachten aangehouden voor tientallen inbraken in woningen, bedrijven, sportkantines en kelderboxen. De politie had een speciaal team ingesteld naar aanleiding van een forse stijging van het aantal woninginbraken.

In Friesland werd in de eerste maanden van dit jaar bijna vijfhonderd keer aangifte gedaan van inbraak. In dezelfde periode een jaar eerder was dat de helft minder.

De verdachten zijn volgens de politie samen verantwoordelijk voor ruim 170 inbraken in onder meer Leeuwarden en Sneek. Van de aangehouden personen zitten er drie inmiddels hun straf uit. Zes anderen zitten nog in voorarrest.

Het woninginbrakenteam blijft in elk geval dit jaar nog actief.

Officiersdiploma wordt universitair

Diploma's van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) worden gelijkgesteld aan diploma's van een universiteit. Dat liet minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag weten aan de Tweede Kamer. Eind vorig jaar verzocht het parlement de minister om dit te doen.

Hillen wil ook dat spoedig een onafhankelijke rechtsorgaan wordt opgericht binnen de krijgsmacht, dat verantwoordelijk wordt voor de uitgave van universitaire diploma's aan officieren. Dit is een voorwaarde om academische diploma's te verstrekken.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft vastgesteld dat het niveau van de opleidingen aan de NLDA, waarin de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) zijn ondergebracht, ruim voldoende is om als universitair aan te merken.


Officiersdiploma wordt universitair (Foto: Novum)

Hülkenberg breekt met manager Weber

Formule 1-coureur Nico Hülkenberg heeft gebroken met zijn manager Willi Weber. De 23-jarige Duitser reed vorig seizoen als rookie voor Williams, maar moest daar ondanks een sterke tweede seizoenshelft plaatsmaken voor Pastor Maldonado. Momenteel is Hülkenberg derde rijder bij Force India.

Hülkenberg en Weber werken momenteel de laatste details uit om de scheiding van de wegen definitief te maken, zo weet Motorsport-Total te melden. Beide partijen hebben vijf jaar samengewerkt. Hülkenberg zal nu zijn zaken zelf gaan behartigen, al krijgt hij voorlopig nog wel steun van zijn oud-pr-adviseur Timo Gans.

Van Nistelrooy fit voor laatste duel bij HSV

Ruud van Nistelrooy kan zaterdag in actie komen voor HSV tegen Borussia Mönchengladbach. De 34-jarige aanvaller heeft deze week de training hervat nu hij hersteld is van een scheurtje in zijn kuitspier. Volgens trainer Michael Oenning krijgt de Brabander zeker speeltijd.

Van Nistelrooy speelt tegen Mönchengladbach zijn laatste wedstrijd voor HSV. De spits wil zijn aflopende verbintenis niet verlengen, nadat hij in de winterstop geen toestemming kreeg om terug te keren naar Real Madrid. Van Nistelrooy kwam begin 2010 naar Hamburg. In 35 Bundesligaduels vond hij twaalf keer het net.

Voor HSV staat er in de slotwedstrijd niets meer op het spel, Mönchengladbach probeert degradatie af te wenden.


Van Nistelrooy fit voor laatste duel bij HSV (Foto: Novum)

Prins Laurent niet meer welkom op paleis

De Belgische prins Laurent is niet meer welkom bij activiteiten van de koninklijke familie. Koning Albert II straft hem zo voor de omstreden reis naar Congo, die hij in maart zonder toestemming ondernam. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De naam van Laurent is geschrapt bij alle officiële activiteiten op de agenda van het koninklijk huis. Zijn vrouw Claire en hun drie kinderen zijn nog wel welkom. Volgens een anonieme bron van de krant staat Claire in een goed blaadje bij koningin Paola. "Die wil niet dat ze mee boet voor de fouten van haar man."

Laurent haalde zich de woede van zijn vader op de hals toen hij in maart naar Congo reisde, een voormalige kolonie van België. Laurent deed dat tegen het advies van de regering en het paleis in. Ook zou hij eind maart contact hebben gehad met een Libische diplomaat.

Het was niet voor het eerst dat de prins in opspraak raakte. Ook is Laurent al eerder tijdelijk verbannen uit het paleis. Dat gebeurde nadat enkele jaren geleden was gebleken dat hij geld van de marine had gebruikt om zijn villa in te richten.

Dierenbescherming stelt code op voor programma's

De Dierenbescherming heeft een code opgesteld over het omgaan met dieren in radio- en televisieprogramma's. In een brief roept de organisatie alle omroepen op om de code te tekenen en zo het dierenleed door het inzetten van dieren in programma's te voorkomen. Dat meldt de Dierenbescherming op haar website.

De aanleiding van de code is het slachten van een kip in het programma Echte meisjes in de jungle. De Dierenbescherming kreeg daar tientallen boze reacties over. Ook kwamen er klachten binnen over Mijn vader is de beste, Total Blackout, de MaDiWoDoVrijdagshow, Secrect Story en How to Stay Alive.

"Blijkbaar is het heel normaal om dieren te misbruiken voor kijkcijfers. Wij hopen dat de code ervoor zorgt dat programmamakers in de toekomst zorgvuldiger met dieren omgaan", aldus directeur van de Dierenbescherming Frank Dales.

In de code staat dat opnames met dieren alleen in hun natuurlijke omgeving mogen worden gemaakt. Dieren mogen niet worden mishandeld of gedood, ze mogen geen stress oplopen en ze moeten met respect worden behandeld.

Amnesty ziet ongekende kansen voor mensenrechten

De groeiende roep om vrijheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de opkomst van de sociale media bieden een ongekende kans voor de mensenrechten. Maar om aan de macht te blijven mishandelen en doden de wankelende regimes vreedzame demonstranten en proberen zij de controle over informatie en communicatie te herwinnen. Dat zegt Amnesty International in haar jaarlijkse rapport.

De mensenrechtenorganisatie, die in 2011 vijftig jaar bestaat, maakt zich ook zorgen om landen 'die zichzelf beschouwen als een baken van vrijheid'. Amnesty waarschuwt voor plannen boerka's te verbieden in onder meer Nederland en de groeiende Europese bereidheid vluchtelingen terug te sturen naar landen waar ze worden vervolgd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de organisatie teleurgesteld omdat hij 'het gros van de maatregelen van zijn voorganger Bush heeft omarmd'. Amnesty wijst erop dat Guantanamo Bay nog altijd in bedrijf is. Dat de VS Libische activisten steunt in hun strijd voor meer vrijheid, maar tegelijkertijd regimes als dat van Bahrein helpen demonstraties te onderdrukken, doet de Amerikaanse geloofwaardigheid op het vlak van de mensenrechten geen goed.

Het goede nieuws dat 2010 bracht was volgens Amnesty de vrijlating van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Dat geldt ook voor de Nobelprijs voor de Vrede die de Chinese dissident Liu Xiabo ontving, ondanks pogingen van de Chinese regering de uitreiking te saboteren en te verzwijgen. Verder is de mensenrechtenorganisatie blij met de wereldwijde terugtocht van de doodstraf en de berechting van mensenrechtenschenders in onder meer Argentinië. Het omstreden WikiLeaks krijgt complimenten vanwege het aanbieden van een online vrijplaats voor klokkenluiders.

Amnesty wijst in haar jaarboek ten minste 89 landen aan waar burgers niet vrij zijn om hun mening te uiten. In ten minste 98 landen werd gemarteld of mishandeld, en 48 landen hielden gewetensgevangen vast.

Verbouw je fiets tot seksspeeltje

Heb je nog een oude fiets staan, of er net eentje gekocht bij een junk? Maak er dan een seksspeeltje van. Linkse, Oostenrijkse studenten zijn namelijk begonnen met het aanbieden van workshops waarin vrouwen en transseksuelen kunnen leren hoe je seksspeeltjes met behulp van fietsonderdelen kunt maken.

Een Weense studentenvereniging heeft donderdag meegedeeld dat geïnteresseerden kunnen leren hoe ze handboeien, zwepen en intieme sieraden kunnen maken met niets anders dan fietsonderdelen. Deze 'Bikesexual'-workshops, die zowel in het Engels als het Duits worden gegeven, zijn een geweldige manier om 'je te laten inspireren door elkaars ideeën (...) zonder onderscheid tussen goede en slechte seksualiteit'.

Aantal vacatures blijft gestaag groeien

Het aantal vacatures neemt opnieuw toe. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er 135.000 vacatures open. Dat zijn er 7000 meer dan een kwartaal eerder, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrijwel alle sectoren hebben aan de toename bijgedragen. In de commerciële dienstverlening waren aan het einde van het eerste kwartaal 79.000 vacatures, 4000 meer dan een kwartaal eerder. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening. Ook in de industrie hield de groei aan.

De niet-commerciële dienstverlening steeg het aantal vacatures voor het eerst in tweeënhalf jaar. Het aantal vacatures kwam eind maart uit op 33.000. De toename komt vooral door meer openstaande banen in de zorgsector.

Het aantal vacatures neemt sinds het eerste kwartaal van vorig jaar al gestaag toe. Volgens het CBS is bovendien de dynamiek op de arbeidsmarkt toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar ontstonden 197.000 vacatures. Dat zijn er 23.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook vinden meer mensen een nieuwe baan. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 186.000 vacatures vervuld, 10.000 meer dan in dezelfde periode in 2010.


Aantal vacatures blijft gestaag groeien (Foto: Novum)

Todt: "Geen sportcommissaris voor Formule 1"

FIA-president Jean Todt vindt het niet nodig om voor de Formule 1 een aparte sportcommissaris aan te stellen. De Fransman was dit aanvankelijk wel van plan, maar volgens hem vervult Bernie Ecclestone deze rol al en is er daarom niemand nodig.

Todt deed voor zijn verkiezing tot FIA-president de belofte dat ieder kampioenschap een commissaris zou krijgen om de dagelijkse leiding over het kampioenschap op zich te nemen. Hierdoor zou de FIA-president meer tijd krijgen om de zaken te gaan regelen. Voor onder meer het World Rally Championship en het World Touring Car Championship is een commissaris inmiddels geregeld.

De Formule 1 zal niet volgen. "We hebben al een Formule 1-commissie, met aan het hoofd Bernie Ecclestone, die het erg goed doet. Het lijkt me wat dubbel om daarnaast nog een commissaris van de FIA te zetten," zei Todt tegen Auto Hebdo.

FIFA-lid niet langer preses Thaise bond

Worawi Makudi, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, is niet langer voorzitter van de Thaise voetbalbond FAT. De Sport Autoriteit (SAT) van het land stelt dat nieuwe verkiezingen vorige week illegaal zijn uitgesteld, waardoor de positie van Worawi nietig is.

De bond stelde de verkiezingen uit, omdat sommige clubs meer dan een stem zouden hebben. "Dat was duidelijk een onjuiste actie", laat Somkid Pinthong van het SAT weten. "Nu er niet op tijd verkiezingen zijn gehouden hebben Worawi en zijn raad van bestuur hun posities verloren."

Nieuwe verkiezingen moeten volgens Somkid binnen negentig dagen na het aflopen van een termijn worden gehouden. Makudi, wiens termijn eind vorig jaar afliep, had voor 31 maart nieuwe verkiezingen moeten houden. De Thaise bond heeft tot dinsdag om uitleg over de gang van zaken te geven, anders onderneemt de SAT mogelijk actie.

Worawi werd onlangs ook beschuldigd van corruptie bij de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2018. David Triesman, hoofd van het Engelse WK-bid, gaf eerder aan dat Worawi een van de vier leden is van het uitvoerend comité van de FIFA die steekpenningen verzochten in ruil voor hun stem.

Twee aanhoudingen bij controle in grensstreek

Bij een grote politiecontrole in het grensgebied in het oosten van het land zijn twee mensen aangehouden. De marechaussee en de politie controleerden samen met de Duitse politie donderdagavond en -nacht ruim vierduizend voertuigen.

Op de A1 werd een 27-jarige man uit Albanië aangehouden, omdat hij in het bezit was van een gestolen verblijfsvergunning en een vals rijbewijs. Op de A12 bij Arnhem is een 56-jarige man aangehouden. Hij bleek nog voor ruim 5000 euro aan boetes open te hebben staan.

In totaal kregen 151 bestuurders een boete voor uiteenlopende overtredingen. 15 bestuurders hebben een proces-verbaal gekregen.

Een Duitse automobiliste bleek nog een boete van ruim 600 euro niet betaald te hebben. Haar auto is in beslag genomen, omdat zij dit niet direct kon betalen. In de buurt van Venlo kreeg een man een boete van 500 euro, omdat hij een ploertendoder bij zich had.

ING betaalt 3 miljard euro aan de Staat

ING Groep heeft 3 miljard euro terugbetaald aan de Nederlandse staat, waarvan 1 miljard euro aan premie. Dit meldt het concern vrijdag.

Met de afbetaling, zoals al in maart aangekondigd, voltooit het concern zijn voorgenomen terugkoop van zogenaamde Core Tier 1 securities, die in november 2008 werden uitgegeven, met 50 procent premie.  ING geeft aan de transactie gefinancierd te hebben uit ingehouden winsten.

In november 2008 ontving de bank 10 miljard euro financiële steun van de Nederlandse Staat door de uitgifte van waardepapier ter waarde van 1 miljard euro. In december 2009 betaalde de bank-verzekeraar reeds 5 miljard euro terug. Samen met de vandaag aangekondigde afbetaling heeft ING 7 miljard euro terugbetaald.

Tevens geeft het concern aan in mei 2012 het resterende deel van de schuld af te willen betalen.

Ierse Bin Laden-adept opgepakt na bedreiging Obama

De bekendste radicale moslimbekeerling van Ierland is donderdag door de politie opgepakt. De 44-jarige Khalid Kelly had tegenover de Britse krant Sunday Mirror bedreigingen geuit aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama, die over anderhalve week in Ierland op bezoek komt.

Tegen de Sunday Mirror zei Kelly te verwachten dat Al Qaida in Ierland tegen Obama zal toeslaan, omdat de Ierse politie slecht is toegerust. Volgens het artikel zou hij graag zelf Obama ombrengen, maar is zijn gezicht te bekend bij de politie. "Persoonlijk zou ik erg blij zijn als Obama werd vermoord. Hoe zou ik niet blij kunnen zijn als een grote vijand van de islam verdwijnt?", zo haalde de krant Kelly aan.

'Taliban Terry', zoals Kelly door zijn buren en vroegere vrienden in Dublin wordt genoemd, bekeerde zich tot de islam toen hij in 2000 in Saudi-Arabië in de gevangenis zat omdat hij illegaal alcohol had verkocht. Sindsdien heeft hij op de Ierse televisie Al Qaida en Osama bin Laden geprezen, in Noordwest-Pakistan bij de Taliban getraind en is hij getrouwd met een Pakistaanse vrouw. Een van hun twee zonen hebben zij Osama genoemd, 'een naam om trots op te zijn', aldus Kelly in een Ierse tv-documentaire die in maart werd uitgezonden.

Thailand onderschept luipaardwelpen in koffers

De Thaise luchthavenautoriteiten hebben vrijdag een passagier aangehouden met zeven verdoofde wilde dieren in zijn koffers. De man uit de Verenigde Arabische Emiraten stond op het punt met de twee luipaardwelpen, twee panters, twee makaken en een Aziatische zwarte beer naar Dubai te vliegen.

Volgens de Thaise natuurbeschermingsorganisatie Freeland Foundation volgde de politie de gangen van de 36-jarige smokkelaar op de voet sinds hij de bedreigde dieren op de zwarte markt aankocht. De dieren werden vervoerd in krappe kooien en blikken met luchtgaten. De politie denkt dat de man deel uitmaakt van een smokkelnetwerk en zoekt nog naar medeplichtigen.

Thailand is een knooppunt voor de smokkel in wilde dieren, maar de politie stuit doorgaans op reptielen. The Freeland Foundation spreekt van een uitzonderlijk smokkeloperatie. "De man had een complete dierentuin in zijn koffers."

Het is onzeker of het de smokkelaars om huisdieren of huiden te doen was. Exotische huisdieren zijn erg populair in het Midden-Oosten.

Linkse partijen: Maak Máxima geen koningin

Prinses Máxima mag zich na de troonbestijging van prins Willem-Alexander geen koningin noemen. Dat vinden de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Volgens de drie linkse partijen is het niet meer van deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt. Ze vinden bovendien dat mannen en vrouwen gelijke behandeling verdienen en dat het daarom raar is dat prins Claus destijds geen koning mocht worden en Máxima straks wel koningin.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent spreekt van een 'seksistisch, achterhaald systeem'. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen weerspreekt dat zijn partij de prinses de titel van koningin misgunt. "Máxima is ook bij de PvdA bijzonder populair, maar we willen wel consequent zijn: Claus was ons even lief als Máxima ons dat nu is."

CDA, ChristenUnie en SGP willen vasthouden aan de 'traditie' dat Nederlandse koningen een koningin aan hun zijde hebben. VVD en D66 zijn minder principieel, maar willen niet moeilijk doen. "Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

De SP laat vrijdagochtend weten dat Máxima in tegenstelling tot andere linkse partijen wat hen betreft gewoon koningin kan worden. "Het is voor ons geen principiële zaak, maar het is wel een traditie dat bij een koning een koningin hoort. Wij zien nu geen reden om die traditie te veranderen", liet SP-Kamerlid Ronald van Raak weten.

De partij van Geert Wilders was volgens de krant niet bereikbaar.


Linkse partijen: Maak Máxima geen koningin (Foto: Novum)

De Followers van Diablo 3

Kwijlend en gorgelend komen de hordes zombies op je afgestevend. Ondanks dat je kruisboog alle kanten op schiet, kun je ze niet allemaal tegenhouden. Wat heb je dan nodig, tijdens je avontuur in Diablo 3's Sanctuary? Volgers. Ja, hulpjes om al die zombies eerst wat sappiger te maken.

In het filmpje hieronder kun je drie soorten 'Followers' op sleeptouw nemen: De Templar, Scoundrel en Enchantress. Alle followers kun je enigszins uitrusten om te voldoen aan je eigen speelstijl. Hoe? Kijk gauw hieronder. Wist je trouwens al dat de Diablo 3-bèta tussen juli en oktober van start zal gaan?

Qatar staakt bemiddeling in Jemen

Qatar staakt zijn pogingen om te bemiddelen in de politieke crisis in Jemen, omdat president Ali Abdullah Saleh met zijn weigering om op te stappen de impasse laat voortduren.

Qatar is een van de zes Golfstaten die proberen Saleh te bewegen om de macht na 32 jaar af te staan. Hij zou in ruil daarvoor de garantie krijgen dat hij niet gerechtelijk vervolgd zou worden.

De Golfstaten zijn bang dat de onrust in Jemen, waar in de afgelopen drie maanden ongeveer 150 mensen zijn omgekomen, andere delen van de Arabische wereld kan destabiliseren.

Het Jemenitische staatspersbureau berichtte vrijdag dat de partij van Saleh blij is dat Qatar zijn bemiddelingsrol opgeeft, omdat het land de kant van de betogers zou hebben gekozen.

Japan schrapt tennistoernooi om energie

Het ITF-tennistoernooi voor vrouwen in de Japanse hoofdstad Tokyo gaat dit jaar niet door. Het toernooi zou in september tegelijk met het WTA-toernooi worden gehouden, maar door het ITF-toernooi te schrappen hoeven er 60 wedstrijden minder gespeeld te worden en kan er energie bespaard worden.

Vanwege de aardbeving, tsunami en de nucleaire ramp die het land eerder dit jaar trof kampt Japan met tekorten in de energievoorziening. Na het honkbal en voetbal wordt hierdoor nu ook het tennis getroffen. Naast het WTA-toernooi in Tokyo gaan ook de tennistoernooien die in oktober in Osaka gehouden worden gewoon door.

Blatter gaat uit van verkiezingszege

Zittend FIFA-president Sepp Blatter rekent er op dat hij volgende maand herkozen zal gaan worden. De Zwitser denkt dat hij zijn tegenstrever Mohamed bin Hammam uit Qatar met tweederde van de stemmen zal gaan verslaan.

"Zuid-Amerika, Centraal- en Noord-Amerika, Europa, Oceanië, een belangrijk deel van Afrika en Azië steunen mijn ideeën. Ik ga ervan uit dat ik de verkiezing overtuigend met twee derde van de stemmen ga winnen," zei de inmiddels 75 jaar oude Blatter in de Zwitserse krant Blick.

Op 1 juni zullen de 208 bij de FIFA aangesloten bonden hun keuze op een congres bekend gaan maken. Bin Hammam trok gisteren in ieder geval nog van leer tegen Blatter. De Zwitser doneerde deze week op eigen houtje 20 miljoen euro aan Interpol, een actie die volgens Bin Hammam slecht voor het imago van de FIFA is.

'UCI hield Menchov voor Tour 2010 in de gaten'

Wielerunie UCI heeft voor de Tour de Frande van 2010 alle deelnemende renners in een categorie ingedeeld. De schaal die van 0 tot 10 liep gaf aan in hoeverre de renners wat betreft dopinggebruik in de gaten werden gehouden. Het Franse L'Equipe publiceerde de lijst waarop staat dat de kopman van de Rabobankploeg van vorig jaar Denis Menchov een score van negen toegekend kreeg.

Toch is de Rus niet de renner die het meest in de gaten werd gehouden. Yaroslav Popovych van Team RadioShack en Carlos Baredo (destijds Quick Step) kregen de hoogste score van tien toebedeeld. Opvallend, want beide renners eindigden niet in de top tien van het klassement. Dat deed Menchov met plaats drie wel. Ook de Belg Jurgen Van den Broeck die vijfde werd, werd met een score van acht in de gaten gehouden.

Andere toppers zoals Alberto Contador, Lance Armstrong, Alessandro Petacchi, Alexander Vinokourov, Bradley Wiggins en Cadel Evans kregen een score van vier tot zes toebedeeld en werden minder in de gaten gehouden. De Nederlander met de hoogste score op de lijst was Karsten Kroon die met een vijf ook redelijk in de gaten werd gehouden. Van dit rijtje testte Tourwinnaar Contador uiteindelijk positief op het gebruik van clenbuterol.

Dit gold niet voor bijvoorbeeld Robert Gesink (één) of Koos Moerenhout (nul). Tegen erkend tijdrijder Fabian Cancellara bestond net als meer dan veertig anderen geen enkele verdenking.

De volledige lijst is hier te vinden.

Heerenveen wil Roorda niet kwijt

Geert Arend Roorda kan zijn contract bij sc Heerenveen verlengen. De middenvelder wordt de tweede seizoenshelft verhuurd aan Excelsior en ligt nog tot 2012 vast.

"We gaan met hem praten over de toekomst", zegt technisch directeur Johan Hansma in het Algemeen Dagblad. "En dan heb je het uiteraard over een langere periode. Wij willen verder met Geert Arend. Dat is altijd onze intentie geweest."

"Maar omdat hij bij ons op dood spoor zat, hebben we er bewust voor gekozen om hem ergens anders te laten spelen", vervolgt Hansma. "Ons doel was om een betere voetballer terug te krijgen. In die opzet zijn we geslaagd."

Als speler van Excelsior maakt Roorda een grote indruk. Het levert hem de interesse op van Feyenoord en N.E.C. Nijmegen. Voor Heerenveen is een vertrek van de 23-jarige middenvelder echter onbespreekbaar.

Vrijspraak voor dragen jack met ACAB

Een man uit Goes die in 2009 werd veroordeeld tot een boete voor het dragen van een bomberjack met de opdruk ACAB is door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Het was de tweede keer dat het hof uitspraak deed in de zaak.

De politierechter sprak de man in 2008 al vrij van het opzettelijk beledigen van een agent. Dat deed hij volgens justitie in 2007 door rond te lopen met een jas met de opdruk ACAB, wat staat voor All Cops Are Bastards. Het Openbaar Ministerie ging in beroep, waarna het hof de man in 2009 veroordeelde tot een boete van 200 euro.

De Hoge Raad in Den Haag vernietigde dat vonnis echter, omdat het de onderbouwing wankel vond. Als niemand weet wat ACAB betekent, kan de agent zich ook niet in het openbaar beledigd voelen, oordeelde de Hoge Raad.

Het hof oordeelde vrijdag dat de lettercombinatie ACAB geen beledigend karakter had, omdat geen sprake is van een bestaand woord. Volgens het hof is het niet aannemelijk geworden dat het in 2007 algemeen bekend was dat de lettercombinatie een afkorting vormt voor de woorden All Cops Are Bastards. Dat de man en de agent dat beiden wel wisten, maakt volgens het hof niet uit.

Nieuw onderzoek naar verdwijning Maddie

De Britse politie gaat proberen het onderzoek naar de verdwijning vier jaar geleden van Madeleine (Maddie) McCann in Portugal vlot te trekken. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt, meldden Britse media.

De toen bijna 4-jarige Maddie verdween begin mei 2007 spoorloos toen zij met haar ouders op vakantie was in Portugal. De autoriteiten daar staakten de zoektocht in juli 2008, maar de ouders van het meisje hebben de hoop nog niet opgegeven. Zij deden donderdag, op Maddie's achtste verjaardag, in boulevardblad The Sun een emotionele oproep om door te gaan met het onderzoek.

Premier David Cameron liet vrijdag in een open brief in diezelfde krant weten dat hij de Britse politie opdracht heeft gegeven alle aanwijzingen nog eens tegen het licht te houden. Hij noemde Maddie's verdwijning de ergst denkbare nachtmerrie voor elke ouder.

Nieuw onderzoek naar verdwijning Maddie
Nieuw onderzoek naar verdwijning Maddie (Foto: ANP)

Vrouw mag masturberen op het werk

Ana Catarina Bezerra heeft een bizarre afwijking. De 36-jarige Braziliaanse moet dagelijks vele malen klaarkomen. Niet echt handig als je gewoon een baan hebt. De rechter moest er uiteindelijk aan te pas komen om ervoor te zorgen dat Bezerra op het werk de hand aan zichzelf mag slaan.

De accounte lijdt aan hyperseksualiteit, dankzij een aandoening van de hersenschors. Hierdoor moet ze constant klaarkomen. "Het was zelfs zo erg, dat ik tot wel 47 keer per dag masturbeerde", vertelt de nymfomane. "Omdat ik vermoedde dat dat niet normaal is, besloot ik om hulp te vragen."

Bezerra's arts heeft haar een middel gegeven om haar libido af te remmen. De vrouw hoeft zich nu dagelijks nog maar achttien keer te bevredigen. Aangezien ze ook onder werktijd orgasmes moet krijgen, besloot ze naar de rechter te stappen. Deze heeft haar in het gelijk gesteld. Haar werkgever moet Bezerra tijdens kantooruren laten masturberen en porno laten bekijken op een werkcomputer.

Ajax wil langer door met Stekelenburg

Ajax wil Maarten Stekelenburg tot de zomer van 2015 aan zich binden. Dat heeft de Amsterdamse club meegedeeld aan zijn zaakwaarnemer Rob Jansen. De 28-jarige Stekelenburg heeft nog een contract tot volgend seizoen, maar liet eerder al weten dat hij het liefst wil vertrekken naar een buitenlandse topclub.

"We willen graag horen wat Ajax nog wil", meldt Jansen in het Algemeen Dagblad. "Met Ajax praten we uiteraard verder omdat de club een goede werkgever is gebleken." Een langer verblijf bij de Amsterdamse club lijkt echter de laatste optie voor Stekelenburg. "Het is duidelijk dat Maarten graag een overstap naar een grote competitie en aansprekende club maakt."

Het management van Stekelenburg doet geen mededelingen over het bod dat Ajax zou hebben gedaan. In de nieuwe aanbieding zouden voorwaarden zijn ingebouwd, die een tussentijdse transfer voor zowel Stekelenburg als Ajax interessant maken.

Bij Ajax heeft nog geen enkele club zich concreet gemeld voor de doelman van het Nederlands elftal. Schalke 04 zou een bod voorbreiden, omdat Manuel Neuer naar Bayern München vertrekt. Manager Sir Alex Ferguson van Manchester United liet eerder weten dat Stekelenburg een prima opvolger zou zijn van Edwin van der Sar. Ook Juventus, Internazionale, AS Roma en Atlético Madrid hebben interesse voor de doelman.

Openbaar vervoer Amsterdam weer op gang

Het openbaar vervoer in Amsterdam komt vrijdagochtend weer op gang. Werknemers van stadsvervoerbedrijf GVB hebben het werk rond 08.30 uur weer opgepakt. Rond 10.00 uur moeten alle bussen, trams en metro's weer volgens schema rijden.

Het GVB voerde actie tegen de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden en zo 120 miljoen euro te bezuinigen op het ov in de grote steden. Die maatregelen leiden volgens de openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.

Woensdag vond eenzelfde actie al plaats in Rotterdam, donderdag was het de beurt aan Den Haag. In februari en april waren er ook al acties in het openbaar vervoer in de drie grote steden.

Phelps uit op revanche in Charlotte

De onverwachte nederlaag van Michael Phelps vorige maand op de 200 meter vlinderslag bij wedstrijden in Michigan heeft nog lang doorgewerkt bij het Amerikaanse zwemwonder. De veelvoudig olympisch kampioen is dit weekeinde uit op revanche in Charlotte.

"Het was behoorlijk frustrerend, want het was mijn doel om op deze afstand ongeslagen te blijven. Maar ik heb de nederlaag vooral als motivatie gebruikt. Ik had dit ook wel even nodig. Ik speelde met vuur, ik heb mij behoorlijk verbrand, maar het was een goede wake-up call voor mij."

Phelps werd slechts vierde in de race die werd gewonnen door de Chinees Wu Peng. Het was zijn eerste nederlaag op deze afstand sinds 2002. "Het was niet leuk, maar het is beter dat dit bij deze wedstrijd is gebeurd dan bij de nationale kampioenschappen of bij de Olympische Spelen."

Phelps zwemt in Charlotte de 200 vrij, 200 rug en 200 vlinder.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 2 mei 2011 tot en met 8 mei 2011. Deze week is de laatste 'Golden Week' in Japan. We zien geen nieuwe games uitkomen in deze week maar een aantal oude games die terug omhoog komen.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 43.886
2 PSP
Patapon 3 21.546
3 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 20.090
4 PSP
Final Promise Story 18.185
5 PSP
Dai-2-Ji Super Robot Wars Z: Hakai-hen 13.670
6 PS3
Pro Baseball Spirits 2011 12.754
7 Wii
Wii Party 12.433
8 DS
Pokemon Black / White 9.868
9 3DS
Nintendogs + Cats: French Bulldog / Shiba / Toy Poodle & New Friends 9.643
10 Wii
Mario Kart Wii 9.298
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
54.882 -22.092
2 3DS
29.149 +736
3 PS3
20.883 -3.071
4 Wii
11.520 +631
5 DSi XL
10.519 +1.284
6 DSi
8.708 +1.124
7 Xbox 360
3.419 -663
8 PS2
1.696 +114
9 DSL
289 -30
9 PSPgo
258 +7
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 73.491 55.140
DS 53.754 19.516
3DS 9.643 29.149
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 86.245 77.719
Microsoft - 3.419
Nintendo 85.128 60.185
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 869.503 17.359.291
Wii 266.389 11.546.024
PS3 491.190 6.578.680
DSiXL 213.572 2.161.155
DSi 181.629 5.725.353
DS Lite
17.848 18.091.769
Xbox 360
45.011 1.465.508
PS2
30.839 21.726.931
PSPgo 14.836 175.260
3DS 977.695 977.695
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 884.339 17.534.551
DS 413.049 32.563.748
3DS 977.695 977.695
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Voetballiefhebbers hopen op winst FC Twente

De meeste voetballiefhebbers denken en hopen dat FC Twente zondag tegen Ajax de landstitel verovert. Van degenen die de Eredivisie volgen, denkt 63 procent dat de Tukkers landskampioen worden. 59 procent hoopt dat ook. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Ajax heeft veel meer supporters dan FC Twente, maar supporters van andere clubs gunnen de Enschedese ploeg het kampioenschap meer. Van de aanhangers van Feyenoord en PSV hoopt maar zes procent dat Ajax wint.

Van de voetballiefhebbers wil 43 procent absoluut niet dat Ajax kampioen wordt. Vijftien procent misgunt Twente de landstitel.

Aanstaande zondag spelen Ajax en Twente in Amsterdam tegen elkaar om de eerste plaats in de Eredivisie. Afgelopen zondag speelden de twee clubs ook al tegen elkaar. Toen streden Ajax en Twente om de KNVB-beker. Twente won die wedstrijd met 3-2.

Secret Story na finale van de buis

De door Sharon (20) gewonnen finale van Secret Story heeft donderdag 322.000 kijkers weten te boeien. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Hiermee verdwijnt de prestigieuze NET 5-realityshow, wat de duurste SBS-productie in jaren was, na drie maanden van de buis.

Secret Story begon in februari met ruim een half miljoen kijkers, maar daarna kwamen de kijkcijfers in een vrije val, met een dieptepunt rond de 125.000 kijkers. Gemiddeld wist de dagelijkse show de afgelopen weken nog geen 200.000 kijkers te boeken. Hiermee werden de hoge verwachtingen bij lange na niet waargemaakt.

'Drie miljoen kijkers'
Zo hoopte NET 5-baas Alphons Martens op gemiddeld 500.000 kijkers. Wilma Nanninga, hoofdredactrice van de Privé-pagina van De Telegraaf, maakte nog bontere voorspellingen over het programma: "Die Big Brother-show gaat drie miljoen kijkers trekken. Nederland wil dit weer." Na vele slechte kijkcijferrapporten beloofde de NET 5-baas na enkele weken tevergeefs beterschap. "Het wordt een succes, het moet groeien", zei Martens.

Toch zei NET 5 vorige week dat Secret Story een succes bleek, en noemde de realityshow dankzij Hyves en Twitter een 'onverwacht fenomeen'. "Vele duizenden mensen volgden en bespraken dagelijks de belevenissen in het huis. Het interactieve aspect sloeg aan. Dat maakt Secret Story tot de eerste social-media-tv-hit", aldus een zegsvrouw van NET 5.

'Tweede seizoen'
Donderdag maakte Endemol bekend misschien wel een tweede seizoen van Secret Story te willen. "Met een flink aangepast businessmodel willen wij dat wel weer doen. We hebben namelijk absoluut geen spijt dat we het gedaan hebben. Dat zou toch raar zijn?", zei Endemol-directeur Laurens Drillich in dagblad Spits.

Drillich weet wel wat er fout is gegaan. De fans kijken volgens hem liever naar de livestreams op internet: "We hebben ons niet gerealiseerd dat mensen via de streams op internet zelf hun programma samenstellen en daar dus de dagelijkse liveshow om 19.30 uur niet bij nodig hebben. Bovendien liep die de eerste weken ook nog 36 uur achter op het huis, dus iets nieuws zagen de vaste kijkers dan niet meer."

NET 5-baas Martens beaamt de inschattingsfout: "De ontwikkeling van online tv-kijken bleek al veel grotere vormen aangenomen te hebben dan wij dachten. Zo enorm dat het de kijkcijfers benadeelde. We dachten dat 10 procent van de tv-kijkers op internet zou kijken, dat bleek andersom te zijn." Waar Martens vandaan haalt dat er elke dag 2 miljoen internetters naar Secret Story keken weet echter niemand.


Secret Story na finale van de buis (Foto: FOK!)

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Sony stuurt brief naar developers

Er is nog meer nieuws rondom Sony te melden. Naast de communicatie richting de gamers, moet Sony ook de developers up-to-date houden over de situatie. Sony heeft daarom een brief gestuurd naar de directe partners van Sony en deze brief heeft zijn weg naar het internet gevonden. Er staat niet veel nieuws in, op de laatste alinea's na.

Het eerste deel van de brief is nogal standaard en lijkt veel op het nieuws dat wij gamers al gehoord hebben. De laatste twee alinea's gaan echter meer over de developers. Sony zegt hierin dat ze er alles aan doen om hen te helpen met de huidige situatie. Of zij hierbij ook praten over een financiële compensatie, wordt niet vermeld.

"As a valued partner we aim to keep the lines of communication open so that you are aware of our progress"

"Our focus has been to confirm the security of the networks, protect customer data and get the services back on line as quickly as possible. We will do our best to respond to all of your inquiries and we will do everything we possibly can to support you.

We are doing everything we can to bring these services back online as soon as possible. We will update you with more information as soon as we can, but please call your account executive if you have further questions.

We thank you for your patience and look forward to moving ahead together in the months and years to come."

Pas op, het is vrijdag de dertiende

Pas vandaag op voor zwarte katten, ladders en mannen met ijshockeymaskers. FOK!kende tieners doen er goed aan vandaag niet aan een verlaten meertje te gaan flikflooien. Het is namelijk vrijdag de dertiende. Een dag die alleen maar ongeluk kan brengen.

Maar waar komt dat broodje aap verhaal vandaan? Wikipedia biedt de volgende oplossing: Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongelukkig zijn.

Ook is vrijdag de dertiende de dag dat rapper Tupac werd doodgeschoten. Of zoals vele fans beweren: de dag dat hij zijn dood in scène zette. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste vandaag gewoon de dekens over zijn hoofd trekken. Voor die mensen de volgende reminder. Je bent gewaarschuwd!

Van der Sar mist titelduel Man United

Een flinke tegenvaller voor Edwin van der Sar. De doelverdediger van Manchester United moet de kampioenswedstrijd tegen Blackburn Rovers aan zich voorbij laten gaan.

Van der Sar kampt met een elleboogblessure. "Ik heb hem voor zaterdag rust gegeven", zegt coach Sir Alex Ferguson. "Edwin heeft een injectie in zijn elleboog gehad en nu moet hij zichzelf een paar dagen ontzien. Dat is nodig om zeker te zijn dat hij volgende week zijn laatste wedstrijd op Old Trafford en daarna de Champions-Leaguefinale kan spelen."

De afzwaaiende doelman is niet ondersteboven van zijn afwezigheid. "De laatste tijd speelt mijn elleboog op, dus is er besloten om geen risico te nemen. Op zich is het jammer dat ik er bij een beslissende wedstrijd niet bij ben, maar het is misschien wel beter zo", citeert De Telegraaf.

Manchester United heeft aan een punt tegen Blackburn Rovers genoeg om de titel veilig te stellen. Van der Sar neemt na dit seizoen afscheid van het profvoetbal.

2 miljoen mensen zien 3JS falen

Naar de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival hebben gemiddeld 2.012.000 Nederlanders gekeken. Drie op de tien Nederlandse tv-kijkers stemden donderdagavond af op het liedjesfestijn om te zien hoe de 3JS het ervan afbrachten.

Daarmee was de TROS-uitzending op Nederland 1 het best bekeken programma van de avond. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De 3JS haalden niet genoeg punten van het publiek en de vakjury's om een plek in de finale van zaterdag te bemachtigen.

Ruim 2 miljoen mensen zien 3JS stranden
Ruim 2 miljoen mensen zien 3JS falen (Foto: ANP)

Within Temptation weigert ESF, Ali B niet

Within Temptation peinst er niet over om in 2012 mee te doen aan het Eurovisie Songfestival (ESF). Dat zei zangeres Sharon den Adel vanochtend in de radioshow van Giel Beelen.

Beelen belde de zangeres nadat muziekkenner en presentator Jan Smit gisteren zei dat we volgend jaar de gothic-rockband Within Temptation maar moesten sturen. Den Adel zei echter resoluut nee.

Ali B zei desgevraagd dat hij het wel wil overwegen, aldus de rapper tegen Giel. Maar dan wel als hij iets heel anders mag doen, iets wat nog niemand heeft gedaan.

[NBA] Bulls naar volgende ronde play-offs

De basketballers van de Chicago Bulls hebben ten koste van de Atlanta Hawks de volgende ronde van de play-offs in de NBA bereikt. De ploeg won de zesde wedstrijd met 93-73 en besliste de best-of-seven series met 4-2.

Het is voor het eerst in dertien jaar dat de Bulls zich voor de finale van de Eastern Conference plaatsen. In dat jaar leidde Michael Jordan het team naar de zesde NBA-titel. In de strijd om een plek in de finale moeten de Bulls het nu opnemen tegen Miami Heat. De eerste wedstrijd is zondag in Chicago.

Carlos Boozer was topscorer bij de Bulls met 23 punten en 10 rebounds. MVP Derrick Rose, de meest waardevolle speler van dit seizoen in de NBA, voegde er 19 punten en 12 assists aan toe.

Bulls naar volgende ronde play-offs
Bulls naar volgende ronde play-offs (Foto: ANP)

'Assad heeft verboden op betogers te vuren'

De Syrische president Bashar al-Assad heeft volgens een naaste medewerker zijn troepen verboden op demonstranten te schieten.

Dat zei donderdag een Syrische mensenrechtenactivist, Louay Hussein, kort voor de wekelijkse gebedsdag, de vrijdag. De vrijdag is inmiddels ook telkens de dag geworden van de felste betogingen die sinds half maart tegen het regime van Assad worden gehouden.

Hussein zei dat hij donderdag telefonisch met een prominent van het regime in Damascus, presidentieel adviseur Bouthaina Shaaban, heeft gesproken. Die verzekerde hem dat er duidelijke presidentiële bevelen zijn uitgevaardigd niet op demonstranten te schieten.

Hussein sprak eerder deze maand met Shaaban. Hij maakte daarbij eisen van de oppositie tegen het regime Assad kenbaar, zoals een einde aan het bloedig neerslaan van protesten. Hussein hoopte dat vrijdag te kunnen waarnemen.

Nieuwe zaak tegen Mubarak

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is donderdag formeel opnieuw vijftien dagen in hechtenis genomen in het kader van een onderzoek naar illegale zelfverrijking. Dit heeft het officiële persbureau MENA vrijdag gemeld.

Het hoofd van de instelling die illegale baten onderzoekt, Essam al-Gohari, heeft tot de aanhouding van Mubarak besloten nadat de ex-president en zijn vrouw Suzanne drie uur lang in Sharm al-Sheikh werden ondervraagd. Het verhoor van Suzanne wordt vrijdag voortgezet.

Mubarak moest na weken van onlusten en protesten 11 februari aftreden na bijna dertig jaar jaar aan de macht te zijn geweest. Het leger regeert sindsdien. Mubarak en zijn familie gingen naar de badplaats Sharm al-Sheikh. Daar is hij 12 april met hartklachten in een ziekenhuis opgenomen. Hij is formeel al in hechtenis in het kader van onderzoeken naar machtsmisbruik.

Mubaraks zoons, Alaa en Gamal zijn in de Tora-gevangenis even ten zuiden van Caïro opgesloten. Zij werden 13 april in hechtenis genomen in het kader van het onderzoek naar machtsmisbruik, corruptie en de gewelddadige dood van demonstranten. Hun echtgenotes, respectievelijk Heidi Rasekh en Khadiga al-Gammal, zijn ook ondervraagd over de vermeende zelfverrijking van de Mubaraks. Justitie verbood eind februari de familie het land te verlaten.

Alaa en Gamal zijn onder meer ondervraagd over hun banden met een onderneming op Cyprus en een investeringsmaatschappij gevestigd op Britse eilanden, aldus een woordvoerder van justitie in Caïro. De twee worden ervan verdacht zakenlieden die met buitenlandse ondernemingen in Egypte een partnerschap opzetten, gedwongen te hebben een deel daarvan af te staan.

De Europese Unie heeft 21 maart toegezegd tegoeden van Mubarak en achttien vermoedelijke compagnons te bevriezen. Zwitserland heeft laten weten 324 miljoen euro te hebben bevroren die in verband worden gebracht met de Mubaraks en hun vermeende zakenpartners. Over de rijkdom van de clan van Mubarak doen de wildste geruchten de ronde en die zou 50 miljard euro kunnen vertegenwoordigen.

Nieuwe zaak tegen Mubarak
Nieuwe zaak tegen Mubarak (Foto: ANP)

'Utrecht wil alleen dakloze uit eigen regio'

Daklozen in Utrecht lopen binnenkort het risico de stad te worden uitgezet als blijkt dat ze geen binding met de regio hebben. De gemeente wil mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats per 1 juli terugsturen naar hun eigen regio.

Volgens de gemeente komen er door de goede voorzieningen die Utrecht biedt veel dak- en thuislozen naar de stad. Hierdoor komt het beleid van minder opvang en meer aandacht voor preventie en herstel in gevaar.

De gemeente gaat nu onder meer aan de deur van nacht- en crisisopvang controleren of een dakloze al minimaal twee jaar in de regio verblijft en of hij bijvoorbeeld familie of vrienden in de regio heeft. "Ook wordt gekeken of hij een bekende van de politie is en waar hij is geboren", zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

Als blijkt dat de dakloze te weinig binding met Utrecht heeft, wordt hij overgedragen aan de gemeente waar hij 'thuishoort'.

Het Leger des Heils is kritisch over de aanpak. "In principe is het goed om daklozen steeds in dezelfde stad op te vangen. Het is dan veel eenvoudiger om ze te helpen, omdat de hulpverleners ze beter kennen", zegt een woordvoerder. "Maar als een prostituee in Eindhoven besluit te stoppen en die stad heeft geen opvangplek, maar Utrecht wel, dan moet Utrecht gewoon ruimte bieden. Het belangrijkste is dat mensen goed worden opgevangen, niet uit welke stad ze komen."


'Utrecht wil alleen dakloze uit eigen regio' (Foto: Novum)

'Bloedige aanslag was wraak voor dood Bin Laden'

De Pakistaanse Taliban heeft vrijdag gesteld dat een bloedige aanslag in het noordwesten van het land een eerste wraakactie is voor de dood van de terrorist Osma bin Laden.

Er komen meer en grotere aanslagen in Pakistan en Afghanistan voor het martelaarschap van Bin Laden, dreigde een woordvoerder van de extremistische groepering, Ehsanullah Ehsan, in een gesprek met het Franse persbureau AFP. Bin Laden werd 2 mei door Amerikaanse commando's in Pakistan om het leven gebracht.

Bij de aanslag op een trainingscentrum voor een speciale paramilitaire eenheid, de Frontier Constabulary, in het noordwestelijke Charsadda zijn vrijdag zeventig doden en talrijke gewonden gevallen. Dat heeft de plaatselijke politie laten weten. De dader reed op een met explosieven beladen motorfiets en blies die op toen tientallen mannen die een opleiding bij de eenheid volgden, stonden te wachten op vervoer om met verlof te gaan.

Charsadda ligt ongeveer 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Islamabad in het door extremistisch geweld en stammenstrijd geplaagde noordwesten van het land.

Enschede herdenkt vuurwerkramp

Enschede herdenkt vrijdag de vuurwerkramp die zich elf jaar geleden voordeed in de wijk Roombeek. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna 1000 personen gewond.

Op de dag van de herdenking kunnen bloemen worden gelegd bij het monument 'het verdwenen huis tussen hemel en aarde'. Het 'Huis van Verhalen', een locatie waar mensen kunnen praten over de ramp, is vrijdag ook open.

De herdenking is dit jaar minder formeel dan voorheen. Het gaat voortaan meer om ontmoeting en persoonlijke ervaringen dan om officiële ceremoniële activiteiten. De gemeente komt hiermee tegemoet aan wensen van getroffenen en nabestaanden van de ramp.

Enschede herdenkt vuurwerkramp
Enschede herdenkt vuurwerkramp (Foto: ANP)

Ov in Amsterdam plat tijdens ochtendspits

Medewerkers van gemeentelijk vervoersbedrijf (GVB) in Amsterdam voeren vrijdag een protestactie. Vrijdagochtend ligt het openbaar vervoer in de stad tot 8.30 uur stil. Daarna wordt de dienstregeling weer opgepakt en rond 10.00 uur zullen alle bussen, trams en metro's weer rijden.

Medewerkers van GVB reageren op de plannen van het kabinet om 120 miljoen euro op stadsvervoer te bezuinigen en de verplichte aanbesteding in te voeren. Beide maatregelen zouden tot langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer leiden, aldus de vakbonden.

Woensdag voerde het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf (RET) ook al een protestactie. In de ochtendspits lag het openbaar vervoer in Rotterdam plat.

Tientallen doden bij bomaanslagen in Pakistan

Bij een aanslag op een trainingscentrum voor milities in het noordwesten van Pakistan zijn vrijdag zeventig doden en talrijke gewonden gevallen. Dit heeft de plaatselijke politie in de getroffen plaats Charsadda laten weten.

Twee bommen ontploften vrijwel tegelijkertijd in het centrum. De politie vermoedt dat het om een zelfmoordaanslag gaat. De meeste slachtoffers zijn leden of leerlingen van het paramilitaire instituut dat de daders als doelwit kozen.

Charsadda ligt ongeveer 150 kilometer ten westen van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad in het door extremistisch geweld en stammenstrijd geplaagde noordwesten van het land.

Tientallen doden bij bomaanslagen in Pakistan
Tientallen doden bij bomaanslagen in Pakistan (Foto: ANP)

Japan begint sluiting oude kerncentrale

De Japanse autoriteiten zijn vrijdag begonnen met de sluiting van een oude kerncentrale circa 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio. De elektriciteitsmaatschappij Chubu heeft naar eigen zeggen vrijdagmorgen (lokale tijd) een functionerende reactor van de centrale Hamaoka stilgelegd en de productie van elektrische stroom gestopt. Zaterdag wordt begonnen met de sluiting van de tweede reactor die er functioneert.

De centrale Hamaoka ligt in de streek Tokai boven een breuklijn en is daarom volgens deskundigen kwetsbaar voor aardbevingen. De Japanse premier Naoto Kan drong afgelopen week aan op de sluiting van de centrale, acht weken na de aardbeving en tsunami die een nucleaire ramp veroorzaakten in de kerncentrale Fukushima Daiichi, ten noorden van Tokio.

De centrale Hamaoka dateert uit de jaren zeventig en heeft vijf reactoren. Twee werden in 2009 gesloten en een derde was al buiten bedrijf.

Japan begint sluiting oude kerncentrale
Japan begint sluiting oude kerncentrale (Foto: ANP)

De Jager gematigd positief over financiën

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is gematigd positief over het huishoudboekje van de overheid in 2010. Hoewel de overheidsfinanciën nog lang niet op orde zijn, pakken de cijfers gunstiger uit dan verwacht. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van het rijk, dat donderdag is verschenen.

Het begrotingstekort bedroeg 32 miljard euro, oftewel 5,4 procent van het nationaal inkomen. Dat was 4,5 miljard euro minder dan was ingeschat in de begroting voor het afgelopen jaar. De staatsschuld bedroeg 371 miljard euro, 10 miljard euro minder dan begroot.

Het tekort is kleiner uitgevallen doordat de staat meer belastinggeld binnenkreeg dan voorzien. Dat komt weer doordat de economie sneller is gaan groeien dan voorspeld. De economie groeide vorig jaar met 1,8 procent, terwijl het kabinet vooraf was uitgegaan van een groei van 0 procent.

Volgens De Jager lijkt het economisch herstel begonnen. "Hoewel we nog niet terug zijn op het niveau van voor de crisis, tonen de cijfers aan dat we de goede weg zijn ingeslagen. Economisch gaat het iets beter, maar de overheidsfinanciën zijn nog lang niet op orde", zegt De Jager.


De Jager gematigd positief over financiën (Foto: Novum)

Guus Meeuwis probeert chagrijn te doorbreken

Het nieuwe album van Guus Meeuwis is wederom positief van toon. De zanger heeft nou eenmaal weinig leed om uit te putten en ziet het bovendien als zijn taak om 'het chagrijn te doorbreken'.

"Ik heb ook natuurlijk wel mijn zorgen en mijn slechte momenten, maar ik blijf er nooit in hangen", zegt hij donderdag in dagblad Spits. "Daarbij vind ik het de taak van een artiest, zeker in een tijd dat het in het land wat minder goed gaat, om als een echte troubadour het chagrijn te doorbreken. Er wordt al negatief genoeg gedaan in Nederland. "

Meeuwis' nieuwe album heet Armen Open. Hij heeft naar eigen zeggen 'echt dat bandjesgevoel proberen vast te leggen' op de cd, die vrijdag verschijnt.


Guus Meeuwis probeert chagrijn te doorbreken (Foto: Novum)

Raadsleden ChristenUnie kritisch over Slob

Vier op de tien ChristenUnie-raadsleden zien bij de volgende verkiezingen liever een andere lijsttrekker dan de huidige fractievoorzitter Arie Slob. De meerderheid vindt het wel een goed plan dat Slob, die onlangs in de Kamer het stokje overnam van André Rouvoet, de kar trekt. Dat blijkt uit een enquête van het radioprogramma Dit is de Dag.

Slob is populairder bij oudere raadsleden dan bij jongeren. Van de leden boven de 50 ziet 72 procent in hem de nieuwe partijleider, onder de 50 geldt dit voor 54 procent. Mannen zijn positiever dan vrouwen: twee derde van de mannen vindt Slob een goede leider van de ChristenUnie tegenover de helft van de vrouwen.

Bijna de helft van de 371 respondenten vindt dat de ChristenUnie kritischer moet zijn op de islam. Slechts 15 procent vindt dat de partij te veel is afgeweken van haar oorspronkelijke bijbelse principes. Iets meer dan een op de drie raadsleden vindt dat de ChristenUnie zich de afgelopen jaren te links heeft geprofileerd.

Zaterdag wordt tijdens een partijcongres gesproken over het rapport dat het recente zetelverlies evalueert. André Rouvoet neemt dan afscheid. De ChristenUnie verloor bij de laatste Kamerverkiezingen 1 zetel en heeft er nu 5.

Zwarte dozen Air France-toestel in goede staat

De directeur van het Franse agentschap BEA, dat onderzoek doet naar vliegrampen, heeft goede hoop dat de gegevens op de twee zwarte dozen van een gecrasht Air France-toestel bruikbaar zijn. Dat zei hij donderdag. Het vliegtuig stortte op 1 juni 2009 voor de kust van Brazilië in zee. Alle 228 inzittenden verloren daarbij het leven.

Volgens Jean-Paul Troadec lijken de zwarte dozen in goede staat te verkeren. Hij zei erop te vertrouwen dat de gegevens van de datarecorders kunnen worden uitgelezen. De technische afdeling van BEA denkt dat het zeker drie dagen kost om te bepalen of de gegevens intact zijn.

Niet alleen de flightrecorders kunnen meer licht werpen op de oorzaak van de crash, ook andere delen van het vliegtuig kunnen daarbij van dienst zijn. Het kan echter nog weken of zelfs maanden duren om alle informatie te ontcijferen, aldus onderzoeksleider Alain Bouillard.

De Airbus A330-200 stortte neer tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 1500 kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Pas begin april werd het grootste deel van het wrak ontdekt, evenals de lichamen van zo'n vijftig slachtoffers.

Agressieve man voor tweede keer opgepakt

Een 41-jarige man uit het Noord-Brabantse Veen die in de nacht van zaterdag op zondag in Waalwijk een agent mishandelde en een automobilist gijzelde in een poging om aan de politie te ontkomen, is woensdag opnieuw aangehouden.

De man werd rond 17.30 uur aangehouden in een horecagelegenheid in zijn woonplaats omdat hij kort daarvoor in zijn woning met een kettingzaag zou hebben rondgelopen en verschillende vernielingen zou hebben aangericht.

Tijdens zijn aanhouding pleegde de man flink verzet. Zo stond hij te zwaaien met een barkruk en schopte hij een politiehond. Agenten konden hem aanhouden nadat ze pepperspray in zijn gezicht gespoten hadden.

In de nacht van zaterdag op zondag werd de man staande gehouden omdat hij de lampen van zijn auto niet aan had staan. Hij werd door de politie tot stoppen gedwongen omdat hij aanvankelijk weigerde zijn auto aan de kant van de weg te zetten. Uit een blaastest bleek dat hij dronken was.

Vervolgens werd de man agressief, waarop de agenten pepperspray ter hand namen. Dit bleek echter geen effect te sorteren. Er ontstond een worsteling waarna de man, die aan één hand was geboeid, zich uit de voeten wist te maken. In de Margrietstraat dwong hij een passerende automobilist om hem mee te nemen. Hij gaf de 19-jarige bestuurder een klap in het gezicht. De vluchtpoging werd echter verijdeld en de man werd in een cel gezet.

Volgens de politie is de man overspannen. Hij is op advies van een psychiater in een instelling opgenomen.

Panamees schip vernielt koraalrif

Een schip volgeladen met steenkool is ten zuiden van de Filipijnen aan de grond gelopen en heeft hierbij een aanzienlijk deel van een koraalrif vernield. Dat heeft het bestuur van de Filipijnse provincie Sarangani donderdag gezegd.

Het Panamese schip MV Double Prosperity zit al sinds zondag vast in het Bakud-rif in de Baai van Sarangani. Het vaartuig was onderweg van India naar Australië en vervoerde 65.000 ton steenkool.

Waarschijnlijk voer het schip te dicht langs de kust om een beter tv-signaal te ontvangen, zodat de bemanning een bokswedstrijd tussen de Filipijn Manny Pacquiao en de Amerikaan Sugar Shane Mosley in Las Vegas kon kijken. Pacquiao heeft het titelgevecht overigens gewonnen.

Bij het ongeluk is zo'n 3000 vierkante meter koraal vernield.

Fransman gedood in Benghazi

Bij een controlepost in het Libische opstandelingenbolwerk Benghazi is woensdag een Franse burger gedood. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Bij de controlepost werden vijf Fransen opgepakt. Een van hen werd neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Volgens het bestuur van de Libische opstandelingen was het slachtoffer een Franse huurling en werd hij woensdag onder onduidelijke omstandigheden in de rug geschoten.

Heracles verder met doelman Pasveer

Remko Pasveer blijft ook na dit seizoen doelman van Heracles Almelo. De 27-jarige Tukker heeft zijn aflopende contract verlengd tot de zomer van 2014. Pasveer is dit seizoen voor het eerst een vaste kracht bij Heracles, dat hem eerder twee jaar verhuurde aan Go Ahead Eagles. Pasveer maakte in 2004 bij FC Twente zijn debuut in het betaald voetbal.

Pasveer miste dit seizoen in competitieverband nog geen minuut voor Heracles. "Remko heeft zich, met name in de tweede seizoenshelft, goed ontwikkeld en is een uitstekende doelman voor ons", zegt directeur Nico-Jan Hoogma. "Met deze contractverlenging is het raamwerk van ons elftal al behoorlijk ingevuld."

[Primera División] Real Betis eerste promovendus

Na twee seizoenen afwezigheid keert Real Betis terug op het hoogste niveau in Spanje. De ploeg uit Sevilla wist in de midweekse speelronde met 3-1 te winnen van Tenerife en dit resultaat was genoeg om volgend seizoen weer in actie te komen in de Primera División.

Met nog vier duels te gaan kan Real Betis niet meer uit de top-twee wegvallen van de Segunda División. Real Betis is op dit moment koploper van de Spaanse tweede divisie. De voorsprong op nummer twee Rayo Vallecano bedraagt op dit moment vier punten.

In 2009 degradeerde de ploeg uit de Primera División. Vier jaar daarvoor speelde Real Betis zelfs nog Champions League. Mede door grote financiële problemen, als gevolg van wanbeleid, zakte de club ver terug.

[PL darts] Van Barneveld door naar play-offs

Phil Taylor, Gary Anderson, Raymond van Barneveld en Adrian Lewis zullen volgende week in de Wembley Arena in Londen bepalen wie zich winnaar mag noemen van de Premier League Darts 2011. Vanavond werden de laatste groepswedstrijden afgewerkt in Newcastle.

Raymond van Barneveld heeft het laatste groepsduel ook in winst weten om te zetten. Onze landgenoot, die zich vorige week wist te plaatsen voor de finaleronde, won met 8-4 van hekkensluiter Mark Webster. Door dit resultaat treft hij volgende week in de halve finale van de Premier League Darts de Schot Gary Anderson. Van Barneveld trof Anderson in de groepsfase tweemaal en onze landgenoot won twee keer van The Flying Scotsman; 8-5 en 8-4. Mocht Barney winnen, dan wacht in de finale een ontmoeting met titelhouder Phil Taylor of regerend PDC-wereldkampioen Adrian Lewis.

Voor James Wade viel vanavond definitief het doek. De Engelsman had nog een kleine kans om de play-offs te halen. Hij won zelf met 7-4, maar zag later op de avond Lewis een punt pakken tegen Gary Anderson. Wade, die lange tijd manisch depressief was, herpakte zich sterk tijdens deze Premier League Darts 2011. Zijn start was stroef, maar in de laatste zes wedstrijden scoorde de voormalig nummer twee van de wereld knap zes punten. Lewis profiteerde optimaal van het verlies van Wade en sleepte, dankzij een 7-7 gelijkspel tegen Anderson, de vierde plaats in de play-offs binnen. Taylor won zijn verplichte nummertje tegen Simon Whitlock simpel met 8-3. Daardoor sluit The Power de groepsfase als leider af.

Uitslagen 12 Mei - Metro Radio Arena, Newcastle

Naam Naam Uitslag
Phil Taylor Simon Whitlock 8-3
Raymond van Barneveld Mark Webster 8-4
Adrian Lewis Gary Anderson 7-7
Terry Jenkins James Wade 8-4

Eindstand groepsfase

# Naam Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Saldo Punten
1 Phil Taylor* 14 13 0 1 106-49 26
2 Raymond van Barneveld* 14 8 2 4 95 - 78 18
3 Gary Anderson* 14 8 1 5 92 - 76 17
4 Adrian Lewis* 14 6 2 6 86 - 78 14
5 James Wade 14 6 1 7 79 - 88 13
6 Simon Whitlock 14 5 1 8 81-87 11
7 Terry Jenkins 14 3 2 9 66 - 100 8
8 Mark Webster 14 2 1 11 51 - 100 5

* naar play-offs

Programma 19 mei - Wembly Arena, Londen

Naam Naam
Raymond van Barneveld Gary Anderson
Phil Taylor Adrian Lewis

Prijzengeld

Winnaar £ 125,000
Runner-Up £ 65,000
3e plaats £ 50,000
4e plaats £ 40,000
5e plaats £ 32,500
6e plaats £ 30,000
7e plaats £ 27,500
8e plaats £ 25,000

Betere bescherming elite-eenheid na dood Bin Laden

De Amerikaanse regering gaat de elite-eenheid die Osama bin Laden ombracht beter beveiligen. Ook de familieleden van de Amerikaanse commando's worden beter beschermd.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, donderdag gezegd. Gates zei dat hij vorige week heeft gesproken met de commando's die Bin Laden hebben gedood. Ze spraken toen hun zorg uit over hun eigen veiligheid en vooral die van hun familie, aldus Gates.

Gates zei dat de bedreigingen aan het adres van het Amerikaanse leger zijn toegenomen sinds de actie tegen de leider van het terreurnetwerk Al Qaida.

Osama bin Laden werd anderhalve week geleden gedood. Hij bleek jarenlang in een slaperig provinciestadje te hebben gewoond, niet ver van een militaire academie.

FC Twente met Chinook naar huis

FC Twente gaat zondagmiddag, na afloop van het duel tegen Ajax, met een Chinook naar Enschede. Eerder vandaag publiceerden we al het gerucht dat de Tukkers mogelijk met een vliegtuig terug naar huis zouden gaan.

Deze maatregel is genomen om problemen zoals vorig seizoen te voorkomen. Toen behaalde FC Twente namelijk de eerste landstitel in de historie van de club. Tijdens de terugreis liep de A1 vol met feestende supporters, wat vervolgens voor gevaarlijke taferelen zorgden.

Na de terugkeer in Enschede zal de selectie, ongeacht de uitslag, een kleine rijtoer door de stad maken. De verwachting is dat de ploeg omstreeks 20:00 uur op vliegveld Twente zal landen, waarna men in een open bus door de stad rijdt. Daarna volgt nog een besloten feest voor de spelers.

Op de heenweg gaat de selectie wel met de spelersbus, die zaterdag al naar Amsterdam zal vertrekken. De verwachting is dat duizenden fans de groep uit zal zwaaien. "De spelers vinden dat geweldig, maar we doen wel een beroep op iedereen om de doortocht niet te blokkeren," aldus Jan van Halst namens de Tukkers.

inFAMOUS 2

inFAMOUS is een game die eigenlijk te weinig aandacht heeft gekregen. Vraag naar goede games voor de PlayStation 3 en iedereen komt aanzetten met Uncharted, Killzone en God of War, terwijl inFAMOUS ook zeker een plaats in die lijst verdient. Ik heb genoten van het eerste deel, waar ik zelfs mijn enige platinum trophy ooit voor heb gehaald! De demo op de GamesCom heb ik helemaal doorgespeeld en toen de uitnodiging kwam om inFAMOUS 2 te gaan bekijken stond ik dus ook vooraan, zelfs al was het op vrijdagochtend vroeg.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.