Linkse partijen: Maak Máxima geen koningin

Prinses Máxima mag zich na de troonbestijging van prins Willem-Alexander geen koningin noemen. Dat vinden de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Volgens de drie linkse partijen is het niet meer van deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt. Ze vinden bovendien dat mannen en vrouwen gelijke behandeling verdienen en dat het daarom raar is dat prins Claus destijds geen koning mocht worden en Máxima straks wel koningin.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent spreekt van een 'seksistisch, achterhaald systeem'. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen weerspreekt dat zijn partij de prinses de titel van koningin misgunt. "Máxima is ook bij de PvdA bijzonder populair, maar we willen wel consequent zijn: Claus was ons even lief als Máxima ons dat nu is."

CDA, ChristenUnie en SGP willen vasthouden aan de 'traditie' dat Nederlandse koningen een koningin aan hun zijde hebben. VVD en D66 zijn minder principieel, maar willen niet moeilijk doen. "Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

De SP laat vrijdagochtend weten dat Máxima in tegenstelling tot andere linkse partijen wat hen betreft gewoon koningin kan worden. "Het is voor ons geen principiële zaak, maar het is wel een traditie dat bij een koning een koningin hoort. Wij zien nu geen reden om die traditie te veranderen", liet SP-Kamerlid Ronald van Raak weten.

De partij van Geert Wilders was volgens de krant niet bereikbaar.


Linkse partijen: Maak Máxima geen koningin (Foto: Novum)