Agent vrijuit na beet politiehond

Een 34-jarige politieman uit Tilburg die zijn hond niet onder controle had, krijgt daarvoor geen straf. De rechtbank heeft de man vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Bij een incident in de nieuwjaarsnacht van 2010 werd een man door de politiehond langdurig in zijn onderarm gebeten. De hond had daarvoor geen commando gekregen.

De rechtbank vindt weliswaar dat de agent sneller 'los' had moeten roepen en minder strak had moeten vasthouden aan de procedures, maar vindt het begrijpelijk dat de man in de hectische omstandigheden zo handelde. Het slachtoffer wist bovendien dat hij fout zat door de aanwijzingen dat hij snel moest vertrekken niet op te volgen.

De hondengeleider werd ingezet om ervoor te zorgen dat een groep mensen zou vertrekken. Het slachtoffer talmde, waarop hij enkele klappen met een wapenstok kreeg. Plotseling beet de hond. Het duurde even voordat de agent hulp kreeg om de persoon in de boeien te slaan. Omdat de hond niet losliet, liep de man uitgebreide bijtwonden op.