Toeslag kinderopvang afhankelijk van gewerkte uren

De fiscale toeslag voor kinderopvang wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan het aantal uren dat de ouders van het kind werken. Het gaat daarbij om de partner die het minst werkt. Dat hebben minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag aangekondigd.

Voor kinderen tot 4 jaar, die naar de dagopvang gaan, krijgen ouders de toeslag voor maximaal 140 procent van het aantal gewerkte uren. Zo wordt ook de reistijd van ouders tussen huis, werk en crèche of gastouder gecompenseerd. Voor buitenschoolse opvang, waar kinderen vanaf hun vierde naartoe gaan, geldt een maximum van 70 procent. Dat is omdat kinderen dan naar school gaan en dus minder uren opvang nodig hebben.

Kamp zegt dat de staat meebetaalt aan kinderopvang om mogelijk te maken dat beide ouders werken. Nu kan er nog een toeslag worden aangevraagd voor bijvoorbeeld vijf dagen opvang, terwijl een van beide ouders maar twee dagen werkt. Zulke situaties vindt Kamp onwenselijk.

Kamp en Weekers gaan verder de controles op fraude aanscherpen. De boetes voor fraude gaan omhoog tot maximaal 100 procent van het bedrag waarvoor is gefraudeerd. Ook wordt het onmogelijk voor werklozen om elkaars kinderen op te vangen als gastouder en daarvoor kinderopvangtoeslag te krijgen.