Amnesty ziet ongekende kansen voor mensenrechten

De groeiende roep om vrijheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de opkomst van de sociale media bieden een ongekende kans voor de mensenrechten. Maar om aan de macht te blijven mishandelen en doden de wankelende regimes vreedzame demonstranten en proberen zij de controle over informatie en communicatie te herwinnen. Dat zegt Amnesty International in haar jaarlijkse rapport.

De mensenrechtenorganisatie, die in 2011 vijftig jaar bestaat, maakt zich ook zorgen om landen 'die zichzelf beschouwen als een baken van vrijheid'. Amnesty waarschuwt voor plannen boerka's te verbieden in onder meer Nederland en de groeiende Europese bereidheid vluchtelingen terug te sturen naar landen waar ze worden vervolgd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de organisatie teleurgesteld omdat hij 'het gros van de maatregelen van zijn voorganger Bush heeft omarmd'. Amnesty wijst erop dat Guantanamo Bay nog altijd in bedrijf is. Dat de VS Libische activisten steunt in hun strijd voor meer vrijheid, maar tegelijkertijd regimes als dat van Bahrein helpen demonstraties te onderdrukken, doet de Amerikaanse geloofwaardigheid op het vlak van de mensenrechten geen goed.

Het goede nieuws dat 2010 bracht was volgens Amnesty de vrijlating van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Dat geldt ook voor de Nobelprijs voor de Vrede die de Chinese dissident Liu Xiabo ontving, ondanks pogingen van de Chinese regering de uitreiking te saboteren en te verzwijgen. Verder is de mensenrechtenorganisatie blij met de wereldwijde terugtocht van de doodstraf en de berechting van mensenrechtenschenders in onder meer Argentinië. Het omstreden WikiLeaks krijgt complimenten vanwege het aanbieden van een online vrijplaats voor klokkenluiders.

Amnesty wijst in haar jaarboek ten minste 89 landen aan waar burgers niet vrij zijn om hun mening te uiten. In ten minste 98 landen werd gemarteld of mishandeld, en 48 landen hielden gewetensgevangen vast.