Nieuwe zaak tegen Mubarak

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is donderdag formeel opnieuw vijftien dagen in hechtenis genomen in het kader van een onderzoek naar illegale zelfverrijking. Dit heeft het officiële persbureau MENA vrijdag gemeld.

Het hoofd van de instelling die illegale baten onderzoekt, Essam al-Gohari, heeft tot de aanhouding van Mubarak besloten nadat de ex-president en zijn vrouw Suzanne drie uur lang in Sharm al-Sheikh werden ondervraagd. Het verhoor van Suzanne wordt vrijdag voortgezet.

Mubarak moest na weken van onlusten en protesten 11 februari aftreden na bijna dertig jaar jaar aan de macht te zijn geweest. Het leger regeert sindsdien. Mubarak en zijn familie gingen naar de badplaats Sharm al-Sheikh. Daar is hij 12 april met hartklachten in een ziekenhuis opgenomen. Hij is formeel al in hechtenis in het kader van onderzoeken naar machtsmisbruik.

Mubaraks zoons, Alaa en Gamal zijn in de Tora-gevangenis even ten zuiden van Caïro opgesloten. Zij werden 13 april in hechtenis genomen in het kader van het onderzoek naar machtsmisbruik, corruptie en de gewelddadige dood van demonstranten. Hun echtgenotes, respectievelijk Heidi Rasekh en Khadiga al-Gammal, zijn ook ondervraagd over de vermeende zelfverrijking van de Mubaraks. Justitie verbood eind februari de familie het land te verlaten.

Alaa en Gamal zijn onder meer ondervraagd over hun banden met een onderneming op Cyprus en een investeringsmaatschappij gevestigd op Britse eilanden, aldus een woordvoerder van justitie in Caïro. De twee worden ervan verdacht zakenlieden die met buitenlandse ondernemingen in Egypte een partnerschap opzetten, gedwongen te hebben een deel daarvan af te staan.

De Europese Unie heeft 21 maart toegezegd tegoeden van Mubarak en achttien vermoedelijke compagnons te bevriezen. Zwitserland heeft laten weten 324 miljoen euro te hebben bevroren die in verband worden gebracht met de Mubaraks en hun vermeende zakenpartners. Over de rijkdom van de clan van Mubarak doen de wildste geruchten de ronde en die zou 50 miljard euro kunnen vertegenwoordigen.

Nieuwe zaak tegen Mubarak
Nieuwe zaak tegen Mubarak (Foto: ANP)