Raadsleden ChristenUnie kritisch over Slob

Vier op de tien ChristenUnie-raadsleden zien bij de volgende verkiezingen liever een andere lijsttrekker dan de huidige fractievoorzitter Arie Slob. De meerderheid vindt het wel een goed plan dat Slob, die onlangs in de Kamer het stokje overnam van André Rouvoet, de kar trekt. Dat blijkt uit een enquête van het radioprogramma Dit is de Dag.

Slob is populairder bij oudere raadsleden dan bij jongeren. Van de leden boven de 50 ziet 72 procent in hem de nieuwe partijleider, onder de 50 geldt dit voor 54 procent. Mannen zijn positiever dan vrouwen: twee derde van de mannen vindt Slob een goede leider van de ChristenUnie tegenover de helft van de vrouwen.

Bijna de helft van de 371 respondenten vindt dat de ChristenUnie kritischer moet zijn op de islam. Slechts 15 procent vindt dat de partij te veel is afgeweken van haar oorspronkelijke bijbelse principes. Iets meer dan een op de drie raadsleden vindt dat de ChristenUnie zich de afgelopen jaren te links heeft geprofileerd.

Zaterdag wordt tijdens een partijcongres gesproken over het rapport dat het recente zetelverlies evalueert. André Rouvoet neemt dan afscheid. De ChristenUnie verloor bij de laatste Kamerverkiezingen 1 zetel en heeft er nu 5.