Openbaar vervoer in juni etmaal plat

In juni gaan de vervoersbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag opnieuw staken. Dit keer wordt het openbaar vervoer 24 uur lang platgelegd. Het personeel van GVB, RET en HTM heeft dat vrijdagmiddag in overleg met de vakbonden besloten, meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV.

De drie vervoersbedrijven staken waarschijnlijk net als deze week weer apart. Op welke data de stakingen plaatsvinden is nog niet bekend. De bedrijven en bonden beslissen daar later over. Komende week wordt met juristen overlegd welke data het best uitkomen, aldus de woordvoerder.

Het openbaar vervoer in de grote steden lag deze week voor het eerst in de ochtendspits plat. In februari en april waren er ook al acties buiten de spits om.

De vervoersbedrijven proberen met de acties het kabinet op andere plannen te brengen. De regering wil het openbaar vervoer verplicht aanbesteden en daarmee 120 miljoen euro bezuinigen. Die maatregelen leiden volgens de bedrijven tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden gedwongen ontslagen verwacht.