Weer minder jongeren naar Halt

Voor het derde jaar op rij zijn vorig jaar minder jongeren naar Halt doorgestuurd. Iets meer dan 18.000 jongeren kregen via Halt een alternatieve straf voor een licht vergrijp, tegenover ruim 21.000 een jaar eerder. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van Halt Nederland.

Halt Nederland weet niet precies waar de daling door komt, maar doet er onderzoek naar. Het aantal delicten waarbij jongeren in aanmerking komen voor een Halt-afdoening is in ieder geval niet gedaald.

Mogelijk heeft de afname te maken met het feit dat verdachten sinds een paar jaar altijd het recht hebben om een advocaat aanwezig te laten zijn bij een eerste verhoor. Jongeren krijgen mogelijk vaker het advies te ontkennen en alleen bekennende verdachten komen in aanmerking voor een Halt-straf.

Volgens Halt kan het ook zijn dat agenten sneller kiezen voor het uitschrijven van een bon, bijvoorbeeld omdat dat minder tijd kost. Als iemand al een bekeuring heeft gekregen kan diegene niet meer naar Halt worden gestuurd.

De Halt-afdoening is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar die zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld vernieling of winkeldiefstal. Als ze kiezen voor Halt, stelt het Openbaar Ministerie geen vervolging in. Bij Halt moeten jongeren een taak- of werkstraf vervullen en spijt betuigen aan hun slachtoffer.