Meerderheid Nederlanders wil Máxima als koningin

Meer dan de helft van de Nederlanders wil dat prinses Máxima koningin wordt. Zo'n 57 procent vindt dat ze die titel moet krijgen wanneer kroonprins Willem-Alexander de troon bestijgt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Vooral CDA-stemmers willen graag dat Máxima de titel koningin krijgt. Ruim 72 procent is voor, gevolgd door VVD'ers (66 procent) en SP-sympathisanten (57 procent). PVV-aanhangers zien liever dat ze prinses blijft. De helft van de ondervraagden is tegen, tegen 42 procent voor.

Het kabinet besloot vrijdag dat Máxima gewoon koningin gaat heten als Willem-Alexander koning wordt. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is er geen reden om van het vaste gebruik, dat de echtgenote van de koning wordt aangesproken als koningin, af te wijken. PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren vonden dat niet meer van deze tijd. Toch vindt een merendeel van de PvdA- (55 procent) en GroenLinks-aanhang (43 procent) dat Máxima toch koningin moet worden.

Opvallend is dat als Willem-Alexander door bijvoorbeeld ziekte niet in staat is om koning te worden, de Nederlanders Máxima liever niet op de troon zien. Ruim 29 procent vindt dat zijn broer prins Constantijn dan zijn taken moet overnemen. Zo'n 26 procent wil dat prinses Amalia dan koningin wordt en haar oom Constantijn tijdelijk regent.


Meerderheid Nederlanders wil Máxima als koningin (Foto: Novum)