Comic-Con International: kamperen op straat en keuzestress

Comic-Con International: San Diego mag dan een vierdaags evenement zijn, voor de echte fans is het een bezigheid die het hele jaar doorgaat. Er wordt gepland en gevoorpret tot de lol er bijna niet meer op zit.

SDCC: San Diego Convention Center

De editie van 2014 belooft, zoals elk jaar, weer een enorm festijn te worden. Het in de rij moeten staan voor alles is nog steeds gemeengoed, en fans van het evenement spreken op online fora al af samen in de rij te gaan kamperen voor het Hunger Games-panel of het uurtje Game of Thrones. Elders zijn er blogs en twitterfeeds van Con-liefhebbers die ieder klein nieuwtje melden en analyseren. Zo zijn er op de beurs standhouders die al weken of zelfs maanden voor het evenement aankondigen welke 'exclusives' ze zullen verkopen, en beginnen rond deze tijd de bevestigingen of afmeldingen van panels in de openbaarheid te komen. En waar panels nog niet officieel zijn aangekondigd, is er altijd nog speculatie: krijgt DC Comics een eigen filmpanel van Warner Bros.? Wel als we de berichten moeten geloven. Komt Doctor Who dit jaar eigenlijk wel naar Comic-Con, want de 'world tour' voor de promotie van het nieuwe seizoen begint pas in augustus. Acteur Grant Bowler heeft aangegeven op Comic-Con te zijn, dus betekent dat dat er een Defiance-panel komt? Zullen de pilots voor Gotham of The Flash te zien zijn, maanden voordat ze op tv worden uitgezonden?

Er is veel speculatie; zo'n maand voordat de conventie begint is eigenlijk nog helemaal niets echt bevestigd, al kunnen we er wel al zeker van zijn dat het volgend jaar te verschijnen Avengers: Age of Ultron een plek in het programma krijgt. Ook The Expendables 3 is al zijdelings aangekondigd, net als de films Into the Storm en The Maze Runner, en de tv-series Banshee, Bates Motel, Sleepy Hollow en Gravity Falls. Maar verder? Informatie komt druppelsgewijs binnen.

Het programma zelf is zo enorm aan wijzigingen onderhevig in de aanloop naar het evenement, dat het officiële schema niet eerder dan twee weken van tevoren bekend wordt gemaakt. En dan begint het puzzelen: oh jee, het Marvel-panel overlapt met het Arrow-panel. En als je naar Joss Whedon gaat, kun je niet naar Orphan Black. Of als je de grote zaal in wil, moet je uren in de rij en mis je sowieso een halve of hele dag aan bezigheden. Als je halverwege de nacht al ergens in de rij wil gaan liggen, kun je dat coole feestje die avond beter overslaan.

Je zou kunnen zeggen dat Comic-Con een grote verzameling First World Problems is. Het begint met de kaartverkoop, die gigantische run op de 130.000 plaatsen waar bijna een miljoen mensen een gooi naar doet. Het wordt gevolgd door de hotelkamers, die via de Comic-Con-organisatie met korting kunnen worden gereserveerd maar net zo onderhevig zijn aan een grotere vraag dan er aanbod is. En dat is voor hotels waarbij de nachtprijs begint bij 200 dollar. Wil je goedkoper, dan moet je slim zoeken of buiten het centrum slapen. Of je kampeert gewoon elke nacht in de rij voor hal H. En dat hele riedeltje wordt nog eens fijntjes overgedaan voor de reservering van, jawel, parkeerplaatsen. Echte exclusives-hunters komen immers met de auto en willen niet te ver moeten lopen met hun buit. Een bedrijf verhuurt daarom alle beschikbare parkeerplaatsen in de stad in een systeem dat lijkt op dat van de tickets en de hotels.

SDCC: mensen met borden

De luxeproblemen gaan verder met dat programmaschema, wat je al snel doet realiseren hoeveel er tegelijk plaatsvindt en wat je dus allemaal moet missen, gevolgd door alle evenementen in de stad, die óók nog eens gelijktijdig plaatsvinden. Het is een prestatie om tijdens Comic-Con in San Diego te zijn en je te vervelen.

FOK! zal dan ook de editie van 2014 in de vorm van ondergetekende van dichtbij gadeslaan. De comfortabele schoenen gaan aan en de camera gaat in de aanslag. Er is immers genoeg te beleven, te zien en te doen. En wie weet kan ik je wel iets leuks laten zien, of vertellen.