Biden hekelt Trump tijdens jaarlijks White House Correspondents' Dinner

Joe Biden (81) heeft tijdens het jaarlijkse White House Correspondents’ Dinner scherp uitgehaald naar zijn rivaal Donald Trump (77). Tijdens de bijeenkomst van zo'n 3000 politici en journalisten sprak hij over een aantal belangrijke kwesties die de verkiezingen van november zouden kunnen bepalen.

Biden begon zijn toespraak met een directe focus op Trump en noemde hem 'sleepy Don' in een verwijzing naar een bijnaam die Trump eerder aan hem had gegeven. "Ik ben een volwassen man die het opneemt tegen een zesjarige", aldus Biden. Hij merkte verder op dat ondanks het feit dat ze qua leeftijd op elkaar lijken, de twee presidentskandidaten verder weinig gemeen hebben. "Mijn vicepresident staat achter mij", zei Biden. Voormalig vicepresident Mike Pence heeft geweigerd om de herverkiezing van Trump te steunen.

De president hield een grimmige toespraak over wat er volgens hem op het spel staat bij deze verkiezingen en zei dat een nieuwe regering-Trump nog schadelijker zou zijn voor Amerika dan de eerste termijn. "We moeten dit serieus nemen - acht jaar geleden konden we het afschrijven als 'Trump talk', maar dat kan niet meer niet na 6 januari", zei Biden tegen het publiek, verwijzend naar de Capitool bestorming door Trump-fans na de overwinning van Biden op Trump bij de verkiezingen van 2020.

Biden roemde de pers en maakte verder nog grappen over zijn eigen leeftijd, de juridische problemen van Donald Trump en over een aantal leden van het Congres. 

Hij benadrukte ook het werk dat zijn regering doet om de vrijlating te bewerkstelligen van Amerikaanse journalisten die overzee worden vastgehouden - maar er werd niet gesproken over de oorlog in Gaza.

Na Biden kwam entertainer Colin Jost van Saturday Night Live aan het woord. Een aantal van zijn opmerkingen zijn hier terug te lezen.

Honderden pro-Palestijnse demonstranten stonden de deelnemers aan het evenement bij aankomst buiten op te wachten. Ze scandeerden 'Shame on you' en riepen hen op om het diner te boycotten vanwege de Amerikaanse steun voor de oorlog in Gaza en de berichtgeving erover in de media.