Nieuw te streamen in december

De feestmaand is begonnen! Dat betekent dat het tijd is om kerstfilms te streamen. Maar als je daar geen zin in hebt zijn er gelukkig ook voldoende alternatieven. We maken weer een selectie om je mee bezig houden tot het einde van het jaar.

Netflix

Netflix heeft het afgelopen jaar de filmfestivals aangedaan om hun films aan het festivalpubliek te tonen. In december komen maar liefst vijf van de Netflix-filmfestivalfilms online op het platform. Als je deze ergens in een bioscoop kunt zien is dat natuurlijk aan te raden, maar anders kun je ze vanaf deze maand gewoon lui op je eigen bank kijken.

In Glass Onion: A Knives Out Mystery (23 december) zien we de detective Benoit Blanc, bekend uit Knives Out en gespeeld door Daniel Craig, als hij deelneemt aan een murder mystery weekend op een afgelegen eiland. Maar is het meer dan alleen een spel?

Nadat Robert Zemeckis in september zijn overbodige versie van Pinocchio uitbracht (op Disney+), is het nu de beurt aan Guillermo del Toro’s Pinocchio (9 december), een passieproject voor de Mexicaanse regisseur en dat zie je direct aan deze prachtige stop-motionfilm.

Met BARDO, False Chronicle of a Handful of Truths (16 december) heeft Alejandro González Iñárritu (bekend van Birdman en The Revenant) zijn meest persoonlijke film gemaakt. Het is een epische, visueel verbluffende en meeslepende film over de intieme en ontroerende reis van Silverio; een bekende Mexicaanse journalist en documentairemaker die in Los Angeles woont. Nadat hij een prestigieuze internationale prijs in ontvangst heeft genomen, keert hij noodgedwongen terug naar zijn geboorteland, niet wetende dat deze simpele reis hem tot een existentiële grens zal drijven. De waanzin van zijn herinneringen en angsten dringen door in zijn dagelijks leven en vervullen hem met verbijstering en verwondering.

Roald Dahl's Matilda The Musical (25 december) is de filmversie van de populaire West End musical, die vanzelfsprekend gebaseerd is op Roald Dahls boek (een eerdere verfilming, Matilda, is ook op Netflix te zien) en dit jaar de openingsfilm was van het London Film Festival. Met Emma Thompson als Thrunchbull, Lashana Lynch als miss Honey en Alisha Weir als Matilda.

Noah Baumbach’s White Noise (30 december) ging eerder dit jaar in première als openingsfilm van het internationale filmfestival in Venetië (La Biennale Cinema 2022). Voor de release op Netflix kun je de film vanaf 8 december in bioscopen zien. White Noise vertelt het verhaal van een hedendaagse Amerikaanse familie die probeert te dealen met de mondaine conflicten van het dagelijks leven. Ondertussen worstelen ze met de universele mysteries in de liefde, de dood en de mogelijkheid op geluk in een onstabiele wereld. Gebaseerd op het boek van Don DeLillo. 

Naast deze filmtoppers heeft Netflix ook weer mooie series, zoals Emily in Paris (seizoen 3, 21 december), Firefly Lane (seizoen 2, deel 1, nu te zien), Alice in Borderland (seizoen 2, 22 december) en The Witcher: Blood Origin (25 december).

HBO Max

HBO sluit de serie His Dark Materials af op 6 december met het derde seizoen. In het laatste hoofdstuk van deze epische fantasyserie moeten Lyra (Dafne Keen), het uitverkorene kind, en Will (Amir Wilson), de drager van de Subtle Knife, reizen naar een duistere plek waarvan niemand ooit is teruggekeerd. Naarmate de oorlog van haar vader tegen de Authority dichterbij komt, zullen ze leren dat het redden van de werelden een vreselijke prijs heeft.

De serie is achtdelig en verschijnt met twee afleveringen per week.

Gossip Girl keert op 1 december terug voor een tweede seizoen. Het is het tweede semester van het derde schooljaar. Gossip Girl laat geen middel onbeproefd in haar poging om met haar leugens de schandalige levens van de elite van Manhattan te beheersen. Ze heeft het een en ander geleerd van haar eerste pogingen - namelijk wat haar publiek wil, zal het krijgen. Ze gaat een stapje verder (Julien, heb je Monet ontmoet?) en probeert catastrofaler te zijn dan voorheen.

Pelosi in the House (14 december) is een documentaire over Nancy Pelosi door de lens van haar dochter, filmmaker Alexandra Pelosi. Ze presenteert een openhartig portret van haar moeder en (voormalig) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. Haar carrièremijlpalen worden aangehaald in de aanloop naar de inauguratie van president Joseph Biden in januari 2021. Pelosi in the House is gefilmd in een cinéma vérité-stijl gedurende drie decennia en biedt een unieke kijk op het leven van een legendarische Democratische politicus en de geschiedenis in wording.

Prime Video

In het derde seizoen van de actie-thrillerserie Tom Clancy's Jack Ryan (21 december) werkt Ryan als CIA-agent in Rome, wanneer hij wordt getipt dat het Sokol-project, een geheim plan om het Sovjet-rijk te herstellen, weer tot leven wordt gewekt, meer dan 50 jaar nadat men dacht dat het was stopgezet. Jack begint aan een missie om de informatie te bevestigen, maar het loopt al snel mis en hij wordt ten onrechte betrokken bij een groter complot. Jack wordt beschuldigd van verraad en er is een aanhoudingsbevel voor hem uitgevaardigd. Hij wordt gedwongen zijn eigen regering te ontvluchten wanneer hij de schurkenstaten wil ontmaskeren voordat het te laat is. Hij doorkruist Europa en wordt opgejaagd door zowel voormalige bondgenoten als nieuwe vijanden. Jack racet tegen de klok om de aaneenschakeling van destabiliserende conflicten te stoppen die tot een wereldwijde catastrofe leiden.

In de kerstfilm Your Christmas Or Mine? (nu te zien) zijn de studenten Hayley en James jong en verliefd. Na hun afscheid voor Kerstmis op een Londens treinstation nemen ze allebei dezelfde dwaze beslissing om van trein te wisselen en elkaar te verrassen. Terwijl ze elkaar op het station passeren, zijn ze zich er totaal niet van bewust dat ze zojuist van kerstmis hebben geruild. Hayley komt aan in een groot herenhuis in een klein dorpje op het platteland van Gloucester en treft daar een plek aan waar Kerstmis niet bestaat, terwijl James naar het noorden gaat naar een kleine twee-onder-een-kapwoning in Macclesfield en daar het warme en chaotische feestgedruis aantreft dat alleen een grote familie Kerstmis kan brengen. Wanneer het hele land bedekt is met de grootste sneeuwval ooit, komen onze geliefden in de meest manische tijd van het jaar vast te zitten. Kersttradities worden op hun kop gezet, geheimen worden onthuld en familiewaarheden worden verteld met hilarische gevolgen. Het stel realiseert zich dat er veel is dat ze niet van elkaar weten. Zullen ze in staat zijn om op tijd terug te wisselen voor eerste kerstdag? En zal de prille relatie van Hayley en James het redden tot het nieuwe jaar?

Niets is te vergelijken met de magie en de opwinding van de feestdagen in New York City, waar de straten schitteren van de feestverlichting, de etalages verblinden en een bijzonder doosje van Tiffany iemands leven kan veranderen. Of meerdere levens. Rachel en Gary (Zoey Deutch, Ray Nicholson) zijn gelukkig met elkaar, maar nog niet klaar voor die echte verbintenis. Ethan en Vanessa (Kendrick Smith Sampson, Shay Mitchell), het perfecte koppel, staan op het punt hun relatie officieel te maken. Wanneer een simpele verwisseling van cadeaus ervoor zorgt dat hun paden elkaar kruisen, begint een reeks onverwachte gebeurtenissen en ontdekkingen die hen leiden naar waar ze werkelijk voor bestemd zijn. De liefde zit - net als het leven - vol verrassingen, in de feestdagenromance Something from Tiffany's (9 december).

Disney+

David O. Russells Amsterdam (28 december) is een origineel misdaadepos gebaseerd op feiten en fictie. De film vertelt het verhaal van drie goede vrienden die zich in het middelpunt bevinden van een van de meest schokkende en geheime complotten in de Amerikaanse geschiedenis.

Het leven van Jess Valenzuela wordt op zijn kop gezet in National Treasure: Edge of History (14 december, première met dubbele aflevering) wanneer een raadselachtige onbekende haar een aanwijzing geeft naar een eeuwenoude schat die mogelijk verband houdt met haar lang overleden vader. Jess heeft een gave voor het oplossen van puzzels, en haar vaardigheden worden op de proef gesteld wanneer zij en haar vrienden een reeks aanwijzingen volgen die verborgen zijn in Amerikaanse artefacten en monumenten. Maar kan Jess een antiekhandelaar te slim af zijn in deze race om de grootste verloren schat uit de geschiedenis te vinden en de waarheid over het verleden van haar familie te ontdekken?

In december verschijnen van de lopende series Willow, The Santa Clauses en American Horror Story: NYC nieuwe afleveringen.

Apple TV+

Antoine Fuqua's Emancipation (9 december) vertelt het triomfantelijke verhaal van Peter (Will Smith), een man die aan slavernij ontsnapt, vertrouwend op zijn verstand, onwrikbare geloof en diepe liefde voor zijn familie terwijl hij koelbloedige jagers ontwijkt in de meedogenloze moerassen van Louisiana. De film is geïnspireerd op de foto's, uit 1863, van 'Whipped Peter', die zijn genomen tijdens een medisch onderzoek van het Noordelijke leger in de burgeroorlog. Eén van de foto's, getiteld 'The Scourged Back', toont de met zweepslagen verminkte rug van Peter. Deze foto droeg bij aan het publieke verzet tegen de slavernij.

Seizoen 2 van Slow Horses (nu te zien, wekelijks tot en met 30 december) is gebaseerd op Dead Lions,het tweede boek in de Slough House-serie. In dit seizoen komen oude geheimen uit de Koude Oorlog boven, die de straten van Londen tot een bloedbad dreigen te brengen. Wanneer een contact met Russische schurken verkeerd afloopt, moeten de helden van Slough House hun best doen om een catastrofaal incident te voorkomen.

Op TV+ verschijnen in december ook nog nieuwe afleveringen van Mythic Quest, Acapulco, Shantaram en The Mosquito Coast

SkyShowtime

Na het record-brekende succes van Yellowstone-serie 1883, is Academy Award-genomineerde Taylor Sheridan’s 1923 (19 december) het vervolg op het originele Yellowstone-verhaal. Met Academy Award-genomineerde Harrison Ford en Academy Award- winnaar Helen Mirren in de hoofdrol, introduceert 1923een nieuwe generatie van de Dutton-familie. De spin-off verkent de vroege twintigste eeuw waarin het Amerikaanse westen geteisterd werd door pandemieën, historische droogteperioden, het einde van de Drooglegging en de Amerikaanse Grote Depressie en volgt het verhaal van de Duttons.

Tulsa King (nu te zien) volgt het verhaal van de New Yorkse maffiabaas Dwight “The General” Manfredi (Sylvester Stallone). Na een gevangenisstraf van 25 jaar, wordt hij zonder pardon door zijn baas naar Tulsa, Oklahoma gestuurd waar hij besluit voor zichzelf te beginnen. Zich realiserend dat zijn maffiafamilie misschien niet het beste met hem voor heeft, bouwt Dwight langzaam aan een team van opmerkelijke figuren. Samen richten ze een crimineel imperium op, op een plek die voor hem evengoed een andere planeet had kunnen zijn.

The Calling (nu te zien) vertelt het verhaal van NYPD-rechercheur Avraham Avraham (Jeff Wilbusch), wiens geloof in de mensheid zijn superkracht is als het gaat om het achterhalen van de waarheid. Avraham, die zich door diepgaande spiritualiteit en religieuze principes laat leiden, wordt gedwongen zijn eigen menselijkheid in twijfel te trekken wanneer een schijnbaar routineonderzoek op zijn kop komt te staan. De serie is gebaseerd op de bestseller The Missing File van Dror Mashani, het eerste deel van een boekenreeks over Avraham Avraham.

In december voegt SkyShowtime ook de films The Northman (14 december), Top Gun: Maverick (22 december), en alle films uit de oorspronkelijke Star Trek-reeks (31 december) toe.