Comic-Con International: kamperen op straat en keuzestress

Comic-Con staat bekend om de panels, maar door alle hype rondom een uurtje praten met celebrities zou je bijna vergeten dat er in de grote hallen van het San Diego Convention Center ook nog een beursvloer is, met honderden standhouders in alle soorten en maten. En dat zijn niet alleen verkopers; ook de media nemen plaats en promoten hun koopwaar, zoals de films en series die het komende jaar zullen verschijnen.

Filmproducenten en de grote namen in comics (zoals Marvel en DC) pakken flink uit om zichzelf leuk te presenteren. Hoewel er alleen af en toe een signeersessie plaatsvond, was vorig jaar de stand van Warner Bros. bijvoorbeeld constant drukbezocht. De stand had memorabilia uit hun producties, zoals Revolution, Supernatural en The Big Bang Theory, en je kon demo's spelen van games uit hun stal.

SDCC: Big Bang Theory kunst
Big Bang Theory kunst

SDCC: Superman-outfit van Henry Cavill
Superman-outfit van Henry Cavill

Bij de collega's van DC Comics stonden alle Superman-outfits van 1978 tot vandaag opgesteld: fans konden van dichtbij zien waar Christopher Reeve, Dean Cain, Tom Welling, Brandon Routh en Henry Cavill hun rol in speelden. Op een klein podium op de DC-stand gaf een van de sterren van de uitgever, tekenaar Jim Lee, tijdens preview night een demonstratie: live voor het publiek tekende hij Batman en verklaarde tegelijk waarom hij bepaalde keuzes maakte. Leuk voor fans, interessant voor aspirerende striptekenaars.

SDCC: Jim Lee
Jim Lee geeft een demonstratie

De stand van AMC's The Walking Dead was een replica van de gevangenis uit het derde seizoen en gaf bezoekers de mogelijkheid interactie te hebben met 'echte' zombies. Kabelzender Starz had de boeg van een piratenschip met figuranten opgesteld om hun nieuwe serie Black Sails te promoten. Je kon spelen met de nieuwe PlayStation 4 (die nog niet in de winkel verkrijgbaar was), Star Trek-outfits kopen en van alles zien rondlopen.

SDCC: Black Sails
Black Sails

SDCC: DC Comics cosplayers
Cosplayers verkleed als figuren uit DC comics

Eén van de andere meeste bekende aspecten, naast de nieuwswaardige panels, is immers de cosplay: een term afkomstig van 'costume play' en door veel mensen gezien als een simpele verkleedpartij. En hoewel sommige bezoekers ook weinig meer doen dan iets aantrekken dat past bij hun favoriete comic, film of tv-serie, is goede cosplay een kunstvorm op zich. En dat is ook waarom veel cosplayers niet alleen de aandacht trekken op de beursvloer, maar ook tijdens de Masquerade, een programmaonderdeel op de zaterdagavond waarbij cosplayers, soms in groepen, een act opvoeren om hun maandenlange arbeid aan het publiek te tonen. De door HBO gesponsorde wedstrijd geeft ze de gelegenheid om niet alleen 'verkleed' te zijn, maar daadwerkelijk een personage te vertolken. Dit evenement vond plaats in een van de grotere zalen van de conventie.

Diversiteit is het grote sleutelwoord van Comic-Con. Niet alleen binnen de cosplay, waar Spider-Man naast figuren uit videogames en anime rondloopt, maar ook in het programma. De panels dekken onderwerpen van comics en boeken tot films en tv-series, en hebben niet allemaal het hierboven beschreven formaat. Tijdens een 10th Anniversay panel van The Walking Dead heeft schrijver Robert Kirkman bijvoorbeeld gewoon een uur lang vragen beantwoord en gekletst met de aanwezige fans. Schrijver Max Brooks, bekend van World War Z en andere zombieboeken, deed hetzelfde (en gaf uitgebreid zijn mening over de verfilming van zijn boek: "I wanted to hate it."). Het panel van de nieuwe serie The Blacklist begon met een vertoning van de volledige pilot, en er waren in andere panels pilots te zien van nog een handvol andere nieuwe series, waaronder Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Er was het Marvel Studios panel, waar Tom Hiddleston in Loki-outfit de zaal tot gehoorzamen dwong, en er was het Warner Bros. panel, waar Zack Snyder bekendmaakte dat Batman zou verschijnen in de volgende Superman-film. (Deze twee panels vonden plaats in de zaal met 6.500 stoelen.) Er waren panels waar de webmusical Dr. Horrible's Sing-Along Blog of de Buffy-aflevering Once More, With Feeling werden vertoond, waar comic-makers aan geïnteresseerden uitleggen hoe je aan de slag kunt in het wereldje, panels waar een stelling de basis vormde voor een discussie van een uur, een 20th Anniversary panel van The X-Files en nog veel meer. Er is meer te doen op Comic-Con dan je aankunt, al is het maar omdat het allemaal tegelijk plaatsvindt. En het houdt niet eens op bij het programma van Comic-Con zelf.

SDCC: Defiance Cafe
Defiance Café

Het is namelijk feest in San Diego als Comic-Con plaatsvindt. De lokale horeca heeft naar superhelden vernoemde menu-items, kledingzaken verplaatsen hun T-shirts met S-shield naar de etalage en Hollywood huurt locaties af om extra promotie te doen voor films en tv-series. Zo was in het Gaslamp Quarter, het historische hart van de stad, een cafe door SyFy afgehuurd en hernoemd naar het Defiance Café. NBC had een andere bar aangekleed met promotie voor Revolution, Hannibal en de nieuwe series The Blacklist en Dracula. Legendary Pictures huurde een heel gebouw af om het om te bouwen tot een Godzilla-promotie. Voor de promotie van de nieuwe Assassin's Creed lag in de marina naast het Convention Center een driemaster waar bezoekers delen van het spel konden spelen. En zo waren er nog talloze kleinere en grotere setups in de stad om de Comic-Con bezoekers kennis te laten maken met diverse producties.

SDCC: Godzilla Encounter
Een heel gebouw was afgehuurd voor Godzilla-promotie

Daarnaast waren er ook veel 'offsite events'. Website The Nerd Machine, van Chuck-acteur Zachary Levi, organiseerde bijvoorbeeld voor de derde keer een eigen conventie: Nerd HQ. Een ruimte in honkbalstadion Petco Park werd ingericht als een hangout voor, inderdaad, nerds en er vonden eigen 'panels' plaats, waar per stuk een toegangskaart voor gekocht kon worden en waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. En op de zaterdagavond organiseerde Nerd HQ een screening van de film Serenity, die vanaf het honkbalveld bekeken kon worden en werd geïntroduceerd door hoofdrolspelers Nathan Fillion en Alan Tudyk.

Nerd HQ was overigens niet de enige gebruiker van Petco Park. De andere kant van het stadion was ingericht als zombie-hindernisbaan voor The Walking Dead Escape, waar deelnemers als zombies of survivors een parcours konden afleggen. En in weer een andere hoek van het terrein gaf MTV een groot feest voor iedereen met een Comic-Con-badge.

Het is te veel om alles op te noemen wat er rondom het Convention Center gebeurt; Comic-Con is een evenement dat San Diego jaarlijks op z'n kop zet. Als je inderdaad maar een kaart voor één dag hebt, dan kun je op de andere dagen de off-site events gaan checken. Of gewoon veel rondhangen in het Gaslamp Quarter, want celebrities houden ook van lekker eten en drinken, en die kun je daar dus gewoon tegenkomen.

Op pagina 3: speculeren en zoeken naar informatie over de editie van 2014.