BBB: 'Wanhoop bij Nederlandse boeren nog heel groot'

Afgelopen week was Van der Plas aanwezig op de toonaangevende internationale landbouwbeurs, de Grüne Woche, in Berlijn. Elk jaar komen honderden boeren, verwerkers, politici en beleidsmakers samen op deze levensmiddelenbeurs. Wat Van der Plas bijzonder vindt aan de Grüne Woche is dat zoveel landen met trots hun producten presenteren, zowel dierlijke als plantaardige producten.

"Ze zijn trots op het produceren van voedsel, terwijl je in Nederland vaak een soort terughoudendheid ziet", zegt Van der Plas. Volgens de BBB-leider moet daar verandering in komen. "Wij zeggen al snel: niet te veel vlees, meer plantaardig. Dat is prima, plantaardige producten worden ook door boeren geproduceerd, maar ik mis het gevoel van trots. Het gevoel van: dit maken wij gezamenlijk. Tijdens de Grüne Woche dacht ik bijvoorbeeld: waar is de haring?"

Volgens Van der Plas zou het ontbreken van haring te maken kunnen hebben met de staat van de Nederlandse visserij. "Die is de afgelopen jaren bijna volledig verwoest. Daar maak ik me grote zorgen over. Het gaat niet alleen om de vissers, het gaat om hele culturen. Een vissersdorp is vaak volledig afhankelijk van de visserijsector. We zien dat langzaam verdwijnen."

Behalve de vissers, hebben de boeren ook nog steeds grote problemen, aldus de voorvrouw van BBB, die deelneemt aan de formatie. Ze waardeert het dat demissionair minister van Landbouw Piet Adema zijn steun aan de boeren heeft uitgesproken op de Grüne Woche, maar benadrukt dat daden nu nodig zijn.

"Dit was ook de reactie van de mensen die ik daar sprak. Het is mooi om trots te zijn en te proosten, maar het is belangrijk dat deze sector kan blijven bestaan," zegt Van der Plas. Op de beurs vroegen boeren haar om hulp. "De nood is nog steeds erg hoog en de wanhoop is groot. Ze smeken: 'Help ons!'"