Vijf Filmtips voor de maand Mei

Prometheus

Releasedatum: 31 mei 2012
Genre: Horror/Sciencefiction
Regisseur: Ridley Scott
Acteurs: Noomi Rapace, Michael Fassbender en Charlize Theron

Plot
Een groep onderzoekers reist met een gigantisch ruimteschip genaamd Prometheus naar de planeet Erix. Hier onderzoeken zij de mogelijkheden om deze planeet bewoonbaar te maken. Al snel komen zij in de problemen wanneer zij stuiten op buitenaards leven dat niet alleen een bedreiging vormt voor deze ruimtereizigers, maar tevens een gevaar kan zijn voor de gehele mensheid.

Verwachtingspatroon
Waar Prometheus in eerste instantie een zogenaamde prequel van Alien werd genoemd, bleek al vrij snel dat de film van regisseur Ridley Scott meer gezien zou kunnen worden als een losstaand sciencefictionverhaal. Niettemin zijn er zeker overeenkomsten aan te wijzen met de klassieker uit 1979. Zo lijkt Prometheus zich af te spelen in hetzelfde universum als de klassieker van Scott en ook lijkt het hier te gaan om een pure sciencefictionfilm. Oftewel een film zonder soapachtige elementen zoals die veelvuldig voorkomen in films als Avatar, Star Trek en Star Wars.

Voor regisseur Ridley Scott lijkt deze film ideaal om weer eens een klassieker af te leveren, zoals hij eerder deed met zijn andere films binnen het sciencefictiongenre (Alien en Blade Runner). Want hoewel de films van zijn hand visueel prima zijn (Black Hawk Down, American Gangster), is hij veelal niet in staat om de films inhoudelijk gezien de gehele speelduur interessant te houden. Niettemin verdient Scott zeker het voordeel van de twijfel, al is het alleen maar vanwege de sterke cast van de film met Noomi Rapace, Michael Fassbender en Guy Pearce. De trailer is in ieder geval episch, mysterieus en veelbelovend.