FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 mei 2024

Agenten gewond door voetbalsupporters, Burgemeester straft FC Utrecht

Door ongeregeldheden rondom de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles zijn meerdere agenten gewond geraakt. Na afloop van de wedstrijd zochten supporters van FC Utrecht buiten het stadion de confrontatie met de politie op. Eén agent is naar het ziekenhuis gebracht vanwege verwondingen, terwijl andere agenten lichte verwondingen opliepen en ter plaatse behandeld konden worden door ambulancepersoneel.

Update: 21.40 uur: De Utrechtse burgemeester heeft in overleg met politie en justitie besloten dat FC Utrecht de eerste thuiswedstrijd van volgend seizoen zonder publiek moet spelen. Dit naar aanleiding van de rellen in en bij stadion Galgenwaard gisteravond. Ook worden er netten rond het uitvak geplaatst, laat Dijksma weten.

Eerdere berichtgeving: Burgemeester Dijksma van Utrecht had een noodbevel uitgevaardigd, waarna de ME charges heeft uitgevoerd en twee personen heeft gearresteerd. Dijksma noemt het geweld een dieptepunt voor het voetbal en benadrukt dat het opzoeken van confrontaties met de politie onaanvaardbaar is. FC Utrecht verloor de wedstrijd met 2-1, waardoor Go Ahead Eagles zich heeft geplaatst voor Europees voetbal. De wedstrijd werd twee keer onderbroken vanwege ongeregeldheden, eerst vanwege vuurwerkincidenten tussen de supporters en later omdat bekers massaal op het veld werden gegooid, waarbij een speler van Go Ahead Eagles werd geraakt.

Netanyahu: 'bombardement vluchtelingenkamp Rafah is tragische vergissing'

Volgens Palestijnse berichten zijn zondag 45 mensen omgekomen omgekomen bij een Israëlische luchtaanval nabij de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Het Palestijnse presidentschap beschuldigde Israël ervan opzettelijk een kamp voor vluchtelingen in de buurt van Rafah aan te hebben gevallen en sprak van een 'gruwelijk bloedbad'.

Update 21.15 uur: De Israëlische premier Netanyahu heeft de luchtaanval op het tentenkamp in Rafah omschreven als een “tragische vergissing”. Hij kondigde een onderzoek aan in het Israëlische parlement.  

In reactie op de aanval zei de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas dat zij niet langer zou deelnemen aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Eerdere berichtgeving: Het Israëlische leger zei dat de aanval gericht was op een “Hamas-complex in Rafah, waar belangrijke Hamas-terroristen actief waren.” De aanval met precisiemunitie zou gericht zijn tegen legitieme doelen. “Precieze informatie van inlichtingendiensten” zouden hebben aangegeven dat Hamas het vluchtelingenkamp gebruikte. Volgens het Israëlische leger kwamen bij de aanval twee hoge Hamas-vertegenwoordigers om het leven.

Verschillende Arabische staten hebben de Israëlische luchtaanval op het tentenkamp veroordeeld. Egypte beschuldigde Israël ervan het tentenkamp opzettelijk aan te vallen en sprak van een nieuwe flagrante schending van het internationaal recht. 

Qatar maakt zich zorgen dat de aanval de inspanningen om een staakt-het-vuren te bereiken zou belemmeren. Ook Jordanië en Koeweit uitten kritiek. Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de "aanvallen op weerloze burgers in de Gazastrook in de meest krachtige bewoordingen". De Golfstaat verwierp categorisch de "voortdurende flagrante schendingen" van alle internationale resoluties door Israël. Soortgelijke harde woorden kwamen van buurland Koeweit.

EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Borrell, de Franse president Macron en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock riepen de Israëlische regering op om het offensief in Rafah te stoppen. De Italiaanse minister van Defensie Crosetto zei dat de Israëlische aanvallen niet langer te rechtvaardigen waren.

Volgens de laatste Palestijnse berichten zijn 45 mensen gedood bij de beschieting van het tentenkamp. Israëls hoogste militaire aanklager noemde de luchtaanval "zeer ernstig" en kondigde een onderzoek aan.

Rusland wil de Taliban van terreurlijst schrappen

Rusland wil de Taliban die Afghanistan regeren van zijn terreurlijst schrappen.

Volgens persbureau RIA Novosti zei minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat het gaat om het erkennen van de realiteit ter plaatse. De Taliban heeft de macht in Afghanistan.

De stap is nog geen officiële erkenning van de Taliban-regering in Kaboel. Volgens Russische staatsmedia zijn vertegenwoordigers van de Taliban begin juni uitgenodigd op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg.

Pro-Palestina demonstranten gearresteerd, agenten geschopt en gekrabd

Een groep van tientallen pro-Palestina demonstranten is aan het eind van de middag ingesloten en gearresteerd door de ME bij de Dam op de hoek van de Kalverstraat. Volgens een woordvoerder van de politie hebben enkele personen zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Tijdens het vervoer naar het cellencomplex, in een bus, werd er ook geweld gebruikt tegen de politie. 

De demonstratie begon bij het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein. Uiteindelijk verplaatste de groep zich in de richting van de Dam, waar ook een pro-Israëlactie door de SGP werd georganiseerd. Onderweg zou er met graffiti gespoten zijn, is er vuurwerk afgestoken en zouden er bedreigingen zijn geuit. 

De woordvoerder laat weten dat een deel van de groep werd ingesloten en zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De groep is met een bus afgevoerd. Aan de andere kant, op de Dam, stonden ook enkele tientallen pro-Palestina demonstranten.

Volgens de politie probeerden die groep te verhinderen dat de bus kon vertrekken. "Er werden fietsen uit rekken getrokken en deze werden voor de bus gegooid." De ME heeft daarom klappen uitgedeeld. Onderweg naar het cellencomplex werd er ook geweld gebruikt tegen de politie. "Agenten zijn geschopt, gekrabd en beledigd", schrijft de politie in een bericht. 

Pro-Israëlactie
Op de Dam werd een pro-Israëlactie georganiseerd door de SGP. Ongeveer honderd mensen waren bij de manifestatie aanwezig, waaronder SGP-leider Chris Stoffer en SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

Politiechef Frank Paauw benoemd tot nieuwe voorzitter van KNVB

Frank Paauw is de nieuwe voorzitter van de KNVB. De politiechef kreeg de meeste stemmen van de afgevaardigden uit het amateur- en betaald voetbal, 31 van de 60, en had daarmee de absolute meerderheid. Zo meldt AT5

De politiechef werd door de KNVB zelf naar voren geschoven als beoogde nieuwe voorzitter. Zijn benoeming leek in eerste instantie dan ook een formaliteit te worden, want hij was de enige kandidaat. Maar twee andere kandidaten hadden zich later ook gemeld. Dat waren oud-voetbalster en Kamerlid voor D66 Jeanet van der Laan en oud-directeur van FC Groningen Hans Nijland.

Portefeuillehouder betaald voetbal
Van der Laan kreeg tijdens de stemming zeven stemmen, Nijland ontving er twintig. Twee stemmen waren ongeldig. De 31 stemmen voor Paauw zijn genoeg voor de absolute meerderheid en daardoor mag hij zich de nieuwe bondsvoorzitter noemen. De huidige voorzitter Just Spee stopt na 4,5 jaar vanwege gezondheidsredenen.

De politiechef is jarenlang het gezicht geweest van de Amsterdamse, en daarvoor de Rotterdamse, politie. Hij was vijftien jaar lang de portefeuillehouder betaald voetbal voor de politie. Zelf liet hij eerder weten ook andere ervaringen op het gebied van voetbal heeft. "In mijn tijd bij de politie in Den Haag ben ik nauw betrokken geweest bij de overgang van ADO Den Haag van het Zuiderpark naar het huidige stadion. Ook was ik tijdens het EK van 2000 stadioncommandant in Rotterdam. Daarnaast werk ik sinds 2004 als veiligheidsadviseur voor de UEFA."

Niet geliefd door harde kern
Bij een deel van de voetbalsupporters staat Paauw er niet goed op. De politiechef is namelijk fel tegen supporters die zich misdragen en liet eerder al een keer weten dat hij geen uitpubliek meer wilde bij Europese risicowedstrijden en dat uitsupporters die zich misdragen de volgende uitwedstrijd niet meer welkom zijn. Nadat het bekend werd dat Paauw naar de KNVB leek te komen verscheen er in de F-side een spandoek tegen de politiechef. 

"Er zijn bijna geen groepen te verzinnen die in Nederland stelselmatig over één kam geschoren worden, die constant op negatieve wijze worden weggezet en die collectief gestraft worden zonder enige vorm van proces", zo schreef de harde kern op de eigen website destijds. "Gelukkig maar, het zou een schande zijn. Maar helaas zijn voetbalsupporters wél zo'n groep. En Frank Paauw is één van de personen die daar het meest aan bijdraagt."

In AT5-programma Het Verhoor reageerde Paauw ook op de weerstand onder supporters. "Het is niet leuk, maar aan de andere kant is de vindingrijkheid en creativiteit wel leuk", aldus Paauw op de teksten die op de spandoeken stonden. 

Bankdirecteur in Tetouan steelt en vergokt 90 miljoen euro

Een bankdirecteur in de Marokkaanse stad Tetouan is recentelijk onder arrest geplaatst op verdenking van het stelen van miljoenen euro's van klanten.

De bank is een onderdeel van de Unie van Marokkaanse Banken en wordt nu doorgelicht door de Centrale Marokkaanse Bank (BAM) en de politie.

De directeur, Daniel Ziouzio (55), is een prominent figuur in Tetouan. Hij zit in de gemeenteraad en in het bestuur van de lokale voetbalclub. Hij was ook regionaal directeur van de bank. Volgens nieuwssite Alyaoum24 haalde Ziouzio al geruime tijd geld van rekeningen die niet actief waren. Hij vervalste ook afschriften om klanten gerust te stellen.

Onder de gedupeerden zijn particulieren en ondernemingen, waaronder vrienden van Ziouzio en leden van een voetbalclub. Een tonijnconservenfabriek verloor 4 miljoen euro, een sociale onderneming 50.000 euro en vastgoedontwikkelaars een miljoen euro. De totale buit wordt geschat op € 90.000.000.

Ziouzio vergokte een deel van het geld in een casino in Tanger. Hij wist dat hij betrapt zou worden, maar kon niet meer vluchten. Hij vroeg zijn familie om een pand te verkopen om de studie van zijn zoon te betalen. De verdachte lijdt aan gokverslaving, aldus Alyaoum24. Hij was een jaar geleden al onderzocht door de politie, maar was nog niet ontslagen door de bank.

De bank is wettelijk verplicht om het geld terug te geven aan de slachtoffers.

Nederlandse roeiploeg pakt vijf World Cup-zeges in Luzern

In het Zwitserse Luzern is het tweede World Cup-weekeinde van het jaar voor de roeiers afgewerkt. Dat verliep weer meer dan degelijk voor de Nederlandse ploeg, die naar huis ging met vijf overwinningen, twee tweede plaatsen en een derde plaats.

Lichte skiff vrouwen
Tosca Kettler moest het doen met een plek in de B-finale, waarin ze als vierde eindigde. In de A-finale ging de winst met overmacht naar de Ierse Siobhan McCrohan, voor de Amerikaanse Sophia Luwis en de Britse Olivia Bates.

Dubbel-twee vrouwen
Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis moesten de B-finale roeien, maar wonnen die wel overtuigend. Het Amerikaanse duo Sophia Vitas/Kristina Wagner won de spannende A-finale, voor Amanda Bateman en Harriet Hudson uit Australië en het Noorse tweetal Thea Helseth/Inger Seim Kavlie.

Dubbel-twee mannen
Melvin Twellaar en Stefan Broenink domineerden de grote finale en wonnen met een mooie voorsprong op Luca Rambaldi en Matteo Sartori uit Italië, die op hun beurt dan weer ruim voor het Spaanse duo Aleix Garcia I Pujolar/Rodrigo Conde Romero finishten.

Twee-zonder vrouwen
Ymkje Clevering en Veronique Meester waren ijzersterk en domineerden de finale, resulterend in een ruime zege. Jessica Morrison en Annabelle McIntyre uit Australië en het Ierse duo Aifric Keogh/Fiona Murtagh completeerden het podium, Ilse Kolkman en Willemijn Mulder werden keurig vijfde.

Vier-zonder vrouwen
Marloes Oldenburg, Hermine Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra waren de 'best of the rest' in een finale waarin de Britse boot van Helen Glover, Esme Booth, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten simpelweg te sterk was. Plek drie was voor het Amerikaanse kwartet Emily Kallfelz, Kelsey Reelick, Mary Mazzio-Manson en Kaitlin Knifton.

Vier-zonder mannen
Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks kwamen er in de finale niet echt aan te pas en werden zesde. De winst was voor de Amerikaanse boot van Nicholas Mead, Justin Best, Michael Grady en Liam Corrigan, voor Ollie MacLean, Logan Ullrich, Tom Murray en Matt MacDonald namens Nieuw-Zeeland en de Britten Oliver Wilkes, David Ambler, Matthew Aldridge en Freddie Davidson.

Dubbel-vier vrouwen
Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis konden even goed mee met de Britse boot, maar moesten zich wel gewonnen geven in de slotfase: tweede, achter Lauren Henry, Hannah Scott, Lola Anderson en Georgina Brayshaw. De Chinese boot van Chen Yunxia, Zhang Ling, Lyu Yang en Cui Xiaotong finishte als derde.

Dubbel-vier mannen
Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren een maat te groot voor de rest en verwezen de Poolse boot van Dominik Czaja, Mateusz Biskup, Miroslaw Zietarski en Fabian Baranski naar plek twee, voor de Italianen Nicolo' Carucci, Andrea Panizza, Luca Chiumento en Giacomo Gentili.

Skiff mannen
Oliver Zeidler begon ijzersterk, maar de Duitser werd op de hielen gezeten door Simon van Dorp. In de laatste 500 meter wist de Nederlander Zeidler kapot te roeien en zo pakte Van Dorp een fraaie zege op de drievoudig en regerend wereldkampioen, met de Wit-Rus Yauheni Zalaty op gepaste afstand op plek drie.

Skiff vrouwen
Karolien Florijn was iets minder dominant dan normaal gesproken, maar met een extra keer aanzetten in de slotmeters pakte ze wel 'gewoon' de winst. De Australische Tara Rigney werd tweede, voor Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland.

Acht mannen
De Nederlandse acht roeide een mooie wedstrijd, waarbij een vierde plek in de tweede kilometer werd ingeruild voor plek drie aan de finish. De strijd om de winst was uiterst spannend en werd gewonnen door het Britse team, voor de Verenigde Staten.

Provincie Gelderland mag wolf voorlopig niet 'opvoeden' met paintballgeweer

Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft de vergunning op grond van de Omgevingswet voor het opzettelijk verstoren van de wolf op de Noord-Veluwe met een paintballgeweer niet goed onderbouwd. Dat is het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter.

Volgens de Faunabescherming - die de zaak aanspande om zo te voorkomen dat de wolf opzettelijk wordt verstoord door het gebruik van een paintballgeweer - is er geen sprake van afwijkend gedrag bij de wolf of moet daar eerst meer onderzoek naar worden gedaan. Er is volgens de Faunabescherming geen noodzaak om in het belang van de openbare veiligheid de wolf te verstoren. Ook zijn er andere mogelijkheden om de wolf te beschermen en om voedselconditionering te voorkomen. De voorzieningenrechter vindt dat de provincie haar standpunt niet goed heeft onderbouwd en wijst het verzoek om een voorlopige voorziening toe. Dit betekent dat de vergunninghouder, de Faunabeheereenheid Gelderland, voorlopig geen paintballgeweer mag gebruiken om de wolf af te schrikken. 

Sinds eind januari 2024 kwamen bij het Wolvenmeldpunt en de provincie regelmatig meldingen binnen over minstens 1 jonge wolf met geringe schuwheid ten opzichte van mensen en voertuigen in de omgeving 'Het Leuvenumse Bos' en Speuld in Ermelo. Volgens de provincie is de wolf waarschijnlijk gevoerd. De provincie vond het in het belang van de openbare veiligheid noodzakelijk om in te grijpen en wilde met de inzet van een paintballgeweer bereiken dat de wolf weer schuw wordt. De provincie verleende daarom een vergunning voor het verstoren van wolven met afwijkend gedrag in de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe, Apeldoorn en Barneveld. Deze vergunning gold voor de duur van 18 maanden.

Besluit onvoldoende gemotiveerd
De provincie kan een vergunning voor het verstoren van de wolf verlenen als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Het verstoren van de wolf moet bijvoorbeeld noodzakelijk zijn en er moeten geen bevredigende alternatieven zijn. De provincie vond dat de wolf afwijkend gedrag vertoonde en baseerde zich daarbij op een advies van een wolvendeskundige. De Faunabescherming was het daar niet mee eens en overlegde ook deskundigenverklaringen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de provincie onvoldoende heeft onderbouwd dat er sprake is van afwijkend gedrag bij de wolf en dat ingrijpen in het belang van de openbare veiligheid noodzakelijk is. Ook onderbouwt ze onvoldoende waarom een vergunning voor de hele Noord-Veluwe nodig is en voor de duur van 18 maanden. Daarnaast wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat er geen bevredigende alternatieven zijn. Het is voor de voorzieningenrechter niet duidelijk wat de provincie concreet heeft gedaan om de wolf te beschermen en om het voeren te voorkomen. Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter maakt het bezwaar van de Faunabescherming een redelijke kans van slagen. Dat is reden om de vergunning voor het verstoren van de wolf te schorsen.

De voorzieningenrechter wijst daarom het verzoek om een voorlopige voorziening toe en schorst het besluit van de provincie tot 6 weken na bekendmaking van de beslissing op bezwaar*.

*Er loopt een procedure voor de behandeling van het bezwaar van de Faunabescherming tegen het besluit van de provincie voor het mogen verstoren van de wolf met een paintballgeweer. De provincie behandelt dat bezwaar. Tegen de beslissing op bezwaar kan weer binnen 6 weken beroep worden aangetekend bij de rechtbank. Tijdens het bezwaar heeft de Faunabescherming de rechter gevraagd om het besluit te schorsen.

Jachtcursus wolf
Er komt een jagerscursus waarin ze leren hoe ze een wolf kunnen afschieten, georganiseerd door Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN). Het trainingsprogramma zal naar verwachting rond de zomer beschikbaar zijn. Jagers moeten weten hoe te handelen in specifieke situaties, zoals bij een probleemwolf. De cursus zal jagers meer inzicht geven in het gedrag van wolven en hoe ze deze kunnen doden op een veilige en diervriendelijke manier. Jagers worden aangemoedigd om alleen te schieten als ze 100% zeker zijn van hun doelwit en de omstandigheden.

OM eiste taakstraf voor haat en discriminatie Joden op Instagram, vrijspraak volgt

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eiste een taakstraf van 60 uur tegen een 32-jarige verdachte uit Tiel. Hij liet zich op social media opzettelijk beledigend uit over Joden. De officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeis voor de Politierechter in Arnhem: “Uit de geplaatste berichten blijkt van vijandigheid en diepe afkeer tegen Joden.”

Volgens het OM was het verdachte die eind vorig jaar onder een post van een openbaar account op Instragram schreef: “hamas hamas alle joden aan het gas, elke kankerjood ook uit Nederland moet aangepakt worden”. Ook plaatste hij een filmpje waarin hij een vuurwapen richt op een Israëlische vlag, waarbij zijn profielfoto een afbeelding was van Adolf Hitler.

Het OM vindt het van groot maatschappelijk belang om zaken als deze voor de rechter te brengen: “De geschiedenis heeft geleerd waar haatzaaien toe kan leiden: dehumanisering, agressie en geweld. En ook vandaag de dag worden Joden nog steeds in een kwaad daglicht gesteld. Verdachte levert een kwalijke bijdrage aan de kwestie die momenteel een open zenuw vormt in de maatschappij.”

De rechter sprak verdachte vrij. De rechtbank had niet de overtuiging dat het verdachte was die deze uitlatingen heeft gedaan. Het OM beraadt zich over hoger beroep.

Meeste verdiensten cocaïnehandel stromen naar het buitenland

In 2021 werd binnen de Nederlandse grenzen 17 miljard euro verdiend met illegale activiteiten. De meeste verdiensten stroomden naar het buitenland. Illegale activiteiten droegen in 2021 4,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Het grootste deel van de illegale activiteiten binnen de landsgrenzen was de handel in cocaïne, waarmee 10,7 miljard euro werd verdiend. Bijna 90 procent van de opbrengst van de cocaïnehandel stroomde naar buitenlandse opdrachtgevers van de drugshandel. Dit blijkt uit een schatting van het CBS in het artikel ‘de raming van illegale activiteiten in de nationale rekeningen’.

Veel activiteiten rondom de internationale drugshandel in Nederland staan onder leiding van opdrachtgevers die geen Nederlands ingezetenen zijn. De handel in en productie van drugs kan hierdoor deels buiten de Nederlandse economie vallen, waarbij Nederlands ingezetenen enkel diensten verlenen aan het buitenland. Alleen de opbrengsten van die verleende diensten vallen binnen de Nederlandse economie, oftewel het bruto binnenlands product (bbp).

Illegale economie vormt 0,5 procent van Nederlandse economie
Naast de cocaïnehandel doet het CBS ook een schatting voor productie en handel in synthetische drugs, productie en handel in cannabis, prostitutie en illegale productie en handel in tabak. In het geval van cannabis en prostitutie meet het CBS niet alleen het deel dat tot de illegale economie behoort, maar ook het legale en gedoogde gedeelte. De totale toegevoegde waarde van illegale activiteiten was 4,5 miljard euro in 2021. Dit komt neer op 0,5 procent van het bruto binnenlands product.

Binnen de Nederlandse grenzen werd in 2021 ruim 3 miljard euro verdiend met de handel en productie van synthetische drugs. Net als bij de cocaïnehandel stroomt een groot deel weg naar het buitenland. Bijna een derde van deze verdiensten draagt bij aan het bruto binnenlands product.

Van de verdiensten van cannabis blijft het grootste deel van de in Nederland gegenereerde inkomsten ook in de Nederlandse economie. De verdiensten van prostitutie en illegale handel in tabak blijven volledig onderdeel van de Nederlandse economie. In 2021 droegen de cannabis, prostitutie en illegale tabakshandel activiteiten 2,4 miljard euro bij aan de Nederlandse economie.

Wespenstichting waarschuwt voor Aziatische hoornaar

Het wespenseizoen is in volle gang en we zien de Aziatische hoornaar steeds vaker in ons land. Dit insect vormt zo'n grote dreiging dat de Wespenstichting alarm slaat.

De Aziatische hoornaar staat bekend als de "terrorwesp". Deze agressieve nieuwkomer is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Dit kan leiden tot het uitsterven van hele kolonies, variërend van zweefvliegen en honingbijen tot vlinders.

Niet alleen vanwege de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar in Nederland slaat de Wespenstichting alarm. "Het probleem is dat Nederlanders vaak het verschil tussen de Aziatische en Europese hoornaar niet goed kunnen zien", aldus Nathan Veenstra in Goedemorgen Nederland. Mensen verwarren bij het zien van een grote wesp al snel de Aziatische hoornaar met onze eigen Europese soort. Veenstra benadrukt: "Onze inheemse Europese hoornaar is aanzienlijk groter dan de Aziatische variant, zelfs groter dan onze lokale wespen."

Wanneer mensen een grote wesp zien, slaan ze het diertje vaak gelijk dood. Hierdoor kan het voorkomen dat ze per ongeluk een Europese hoornaar doden in plaats van een Aziatische hoornaar, wat kan leiden tot het verdwijnen van de Europese hoornaar of een andere wespensoort uit de Nederlandse natuur. Daardoor zouden Aziatische hoornaars meer ruimte krijgen in het ecosysteem.

Hoe kun je dan een Aziatische hoornaar onderscheiden van andere wespen? "De Aziatische hoornaar is voornamelijk zwart, met slechts een kleine hoeveelheid geel", legt de expert op het gebied van wespen uit. "Daarnaast is hij aanzienlijk kleiner dan de Europese hoornaar."

Alleen als men allergisch is kan een steek van de hoornaar gevaarlijk zijn. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.

Mocht je denken een echte Aziatische hoornaar te zien, is het advies van Veenstra om dit eerst te melden op waarneming.nl. Pas nadat je bevestiging hebt gekregen dat het daadwerkelijk om een Aziatische hoornaar gaat, kun je actie ondernemen.

Aziatische hoornaar en nest melden (NVWA)
Maak een foto van de hoornaar en onthoud de locatie. Controleer of uw waarneming inderdaad een Aziatische hoornaar is. Weet u zeker dat u een Aziatische hoornaar heeft gezien? (Check dit onderaan deze pagina) Meld dit dan als volgt:

Geef uw melding door via waarneming.nl.
Krijgt u bevestiging dat het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat? Wat u dan kunt doen, hangt af van wanneer u de hoornaar heeft gezien.

Let op: zonder duidelijke en scherpe foto's van de Aziatische hoornaar heeft het geen zin een melding te doen!

  • Hoornaar gezien van april tot en met juni Het gaat waarschijnlijk om een koningin. Kijk of u die kunt vangen. U kunt de koningin doodmaken in de vriezer. Kijk of u het voorjaarsnest van de Aziatische hoornaars kunt vinden, en laat dat verwijderen door een (professionele) bestrijder. Of verwijder het zelf.
  • Hoornaar gezien van juli tot en met september Het gaat waarschijnlijk om een werkster. Kijk u in welke richting de werkster wegvliegt en markeer de richting op een plattegrond van de locatie. Ziet u meer werksters? Markeer hun wegvliegrichting dan ook op de plattegrond en geef dat ook door. Dit helpt om het nest om te sporen.

 

 

Bijzondere vaartocht onder Den Bosch

Nederland waterland: haast ons hele land is een rivieren delta. Bijna overal waar je komt is dan ook wel water waarop je een boottochtje kunt maken. Een bijzonder vaartochtje kun je maken in Den Bosch, waar je onder de stad door vaart.

De Binnendieze in de Brabantse hoofdstad dreigde in de vorige eeuw nog te worden gedempt, maar vormt nu een toeristische attractie die druk bezocht wordt door toeristen in de stad. YouTube kanaal Weet Je Dat Ook Weer vaart de route en vertelt over de historie van dit unieke vaarwater.

Wereldkampioenen mountainbiken winnen met overmacht in Nove Mesto

De World Cup mountainbiken streek afgelopen weekeinde neer in Tsjechië en wel in Nove Mesto, rondom het biatlonstadion aldaar. Een van de klassiekers op de kalender, hoeewl het dit keer niet echt twee spannende cross-countrywedstrijden opleverde.

Vrouwen
Pauline Ferrand Prevot was ijzersterk en al in de eerste volle ronde trok de Française de gashendel vol open. Puck Pieterse kon als enige nog even aanhaken, maar beetje bij beetje moest ook de Nederlandse de wereldkampioene laten gaan. Ferrand Prevot breidde het gat ronde na ronde uit en haar dominante overwinning kwam niet meer in gevaar.

Pieterse moest de prijs betalen voor haar pogingen om te volgen en zag de Zwitserse Alessandra Keller, Laura Stigger uit Oostenrijk en de Amerikaanse Haley Batten aansluiten. Een ronde later moest Pieterse dat drietal laten gaan, waarna Batten weg reed van de andere twee. Zij werd op een minuut van Ferrand Prevot tweede, een halve minuut voor Keller. Pieterse pakte Stigger nog terug en werd vierde - Anne Terpstra finishte als 23e, Anne Tauber werd 26e en Lotte Koopmans eindigde als 37e, terwijl Femke Mossinkoff en Romana Carfora op twee ronden buiten de top-50 eindigden.

Mannen
Bij de mannen duurde het wat langer tot iemand echt de touwtjes in handen nam, maar halverwege de wedstrijd sloeg Thomas Pidcock toe. De Britse wereldkampioen nam een forse voorsprong op Nino Schurter, die als laatste nog aan had kunnen haken, en reed de Zwitserse grootheid in rap tempo weg. In de slotfase verloor hij nog wat tijd, maar zijn voorsprong was voldoende en dus pakte Pidcock zijn vierde opeenvolgende zege in Nove Mesto.

Schurter zag niemand meer in staat zijn een echte aanval te plaatsen op zijn tweede plek, terwijl landgenoot Marcel Guerrini een verrassende derde plek pakte. Net als de Brit Charlie Aldridge ging hij in de slotronde nog voorbij de Fransman Mathis Azzaro en Mathias Flückiger uit Zwitserland.

FOK! Wat een weer: wisselvallig weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend schijnt de zon af en toe en is er in het zuidoosten kans op een lichte bui. De wind uit het zuidwesten is zwak tot matig.

Vanmiddag schijnt de zon af en toe, maar ontstaan er ook enkele buien, later vooral meer landinwaarts. In het zuidoosten is onweer niet uitgesloten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het westen tot rond 20°C in het oosten. De wind is zwak tot matig en komt uit een meest westelijke richting.

Vanavond komen er vooral in de oostelijke helft nog buien voor. Er is weinig wind, maar aan de kust staat een matige zuidwestenwind.

Komende nacht komen er in het oosten nog enkele buien voor. Later trekken de meeste buien naar Duitsland. In de rest van het land is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

 Het onweer trekt weg bij de Oostvaardersplassen (Foto: Ouwesok)
Het onweer trekt weg bij de Oostvaardersplassen (Foto: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Indy 500 vol spektakel in allerlaatste ronde beslist, Van Kalmthout strijdt goed mee

Op de Indianapolis Motor Speedway is de 108e editie van de Indianapolis 500 verreden, tevens de vijfde race van het seizoen in de IndyCar Series. Dat werd een race met flink wat spanning, cautions en verschuivingen, nadat de start een uur of vier later was dan gepland wegens een hevige regenbui.

Scott McLaughlin had vorige week de poleposition gepakt en vertrok samen met Will Power en Josef Newgarden vanaf de eerste rij. Alexander Rossi, Kyle Larson en Santino Ferrucci vertrokken vanaf rij twee, Rinus van Kalmthout voerde op plek zeven de derde startrij aan, voor Pato O'Ward en Felix Rosenqvist.

De start ging goed, bocht één van de race niet echt: in het achterveld ging Tom Blomqvist de rondte in. Marcus Ericsson kon hem niet ontwijken en klapte er bovenop, Pietro Fittipaldi werd in dezelfde situatie aangetikt door Callum Ilott. Laatstgenoemde kon wel door, de rest kon met flinke schade gelijk uitstappen en richting de douches.

De herstart mislukte voor Larson, die tot ver buiten de top-10 zakte, terwijl McLaughlin, Power en Newgarden voorop bleven - Van Kalmthout had wat moeite om zich te handhaven en reed na de eerste twintig ronden op plek acht. De volgende caution kwam alweer snel: Katherine Legge's motor gaf de geest en de Britse kon de auto in de pitstraat parkeren.

Op vier van de coureurs uit het achterveld na kwam iedereen een pitstop maken, waarbij Van Kalmthout alweer een paar plekken verloor. Al vrij snel na de herstart was het wederom raak: rookie Linus Lundqvist raakte de controle kwijt en ging de muur in. McLaughlin en Santino Ferrucci gingen na de herstart lekker verder voorin, tot Felix Rosenqvist na 56 ronden stil viel: wéér een kapotte Honda.

Nagenoeg het hele veld kwam weer binnen voor nieuwe banden en brandstof en daarbij ging het wéér niet goed voor Van Kalmthout, die bij het wegrijden tegen Agustin Canapino aan reed. Conor Daly en Sting Ray Robb waren wederom niet naar binnen geweest en reden bij de herstart voorop, gevolgd door Rossi, McLaughlin en Colton Herta - Van Kalmthout werd ondertussen bestraft en moest achteraan aansluiten.

McLaughlin bleef goed voorin rijden, net als Herta, maar voor laatstgenoemde was het klaar: hij raakte de controle kwijt en spinde de muur in. Van Kalmthout kwam dit keer niet naar binnen en pakte zo de leiding in de race, hoewel hij een tijdje later uiteraard alsnog zijn stop maakte. Newgarden en McLaughlin reden vervolgens weer voorop, terwijl de eerste helft van de race inmiddels voorbij was.

Ook de volgende caution was al snel een feit, dit keer dankzij Ryan Hunter-Reay: hij probeerde binnendoor langs Scott Dixon te gaan, maar kwam op het gras, tikte Dixon aan en ging vervolgens in de rondte, waarbij hij op wonderbaarlijke wijze een harde klap in de muur wist te voorkomen.

Waar een caution is, volgt een herstart, zo ook na 113 ronden: McLaughlin pakte daarbij de leiding, maar het ging al gelijk weer fout, want Marco Andretti spinde. De volgende herstart ging beter: McLaughlin behield weer de leiding, Van Kalmthout had even een goed tempo te pakken en schoof vanaf de vijftiende plek twee posities naar voren.

Na 130 ronden opende Newgarden een nieuwe ronde pitstops, dit keer onder groen. Een rondje later kwamen onder meer McLaughlin en Larson binnen, waarbij het voor Larson fout ging: hij remde te laat af en kreeg een drivethroughpenalty, waarmee zijn knappe debuutrace na de matige start nagenoeg teniet werd gedaan.

Van Kalmthout kwam een handvol ronden later naar binnen en kwam in prima positie de baan op, voor onder meer Palou en McLaughlin en achter O'Ward, Rossi en Dixon - virtueel reed de Nederlander zo op plek vier. Niet veel later knalde veteraan Will Power de muur in, waarmee Van Kalmthout inmiddels definitief weer helemaal terug was in de strijd om de winst.

Bij de volgende herstart reden Dixon, O'Ward en Rossi voorop, gevolgd door Daly, die nog moest stoppen, en Van Kalmthout. Het groen werd gezwaaid met 45 ronden te gaan en het was Newgarden die naar voren schoot en plek vier pakte. Met dertig ronden te gaan was het Rossi die het - in principe - laatste pitstopbal opende, gevolgd door Newgarden, McLaughlin en Daly.

Met 25 ronden te gaan kwam ook Van Kalmthout binnen, hij sloot aan op de virtueel zesde plek - Newgarden reed virtueel op kop, voor Dixon, Rossi, O'Ward, Palou en Van Kalmthout. Kyle Kirkwood nestelde zich daar nog wel tussen na zijn stop en reed verder naar voren dan hij in de hele race had gedaan.

De spanning steeg en met vijftien ronden te gaan was iedereen gestopt, waarmee de situatie op de baan weer de echte situatie was: Newgarden, Rossi en Dixon knokten om de winst, O'Ward hield de aansluiting met Kirkwood in zijn kielzog - Palou, McLaughlin en Van Kalmthout leken langzamerhand af te moeten haken.

In de laatste tien ronden was het stuivertje wisselen tussen Newgarden en O'Ward, die McLaren-teamgenoot Rossi verschalkt had. O'Ward leek het goed te timen, maar nam bij het ingaan van de laatste ronde de leiding en dat was nét te vroeg: Newgarden knalde er in de voorlaatste bocht op magistrale wijze buitenom voorbij en pakte voor het tweede jaar op rij de winst, voor O'Ward - Van Kalmthout sloot zijn hectische race netjes af als negende.

Random Pics van de Dag #1287

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.