Nikita (Seizoen 4)

Als er een ding is waar velen zich aan ergeren, dan is het wel het afkappen van een televisieserie. Hoe vaak is het wel niet gebeurd dat de stekker uit een prima serie werd getrokken omdat de kijkcijfers niet naar wens waren? Ook de reeks Nikita, losjes gebaseerd op de gelijknamige film van Luc Besson, ontkwam niet aan dit lot. Waar je echter bij de meeste afgebroken series met veel vragen blijft zitten, kregen de producenten van deze spetterende actieserie in elk geval wel de kans om de openstaande verhaallijnen af te ronden. Vanaf eind juli 2014 was er een zestal afleveringen op de Amerikaanse televisie te zien, waarmee na vier seizoenen een einde kwam aan Nikita. Dat vierde seizoen is nu op dvd verschenen.

Nikita 1

Voor de enkeling die nog niet bekend was met Nikita een korte terugblik. In de serie van Luc Besson draait het om Nikita (Maggie Q), een jonge meid die vanwege haar zelfvernietigende levensstijl in de gevangenis terecht is gekomen. Via een geheime organisatie genaamd Division krijgt Nikita een tweede kans om haar leven te beteren. Wat ze evenwel niet te horen krijgt, is dat ze als spion en huurmoordenares zal worden getraind. Het keerpunt komt nadat de verloofde van Nikita wordt vermoord en Nikita tot de ontdekking komt dat de mensen die zij vertrouwde hiervoor verantwoordelijk zijn. Nikita doet iets waar nog niet eerder een lid van Division in slaagde. Ze ontsnapt en verdwijnt in het niets. Drie jaar later duikt de jonge vrouw weer op met een missie. Nikita is namelijk vastbesloten om de daden van haar voormalige bazen aan de kaak te stellen en laat zich hierbij door niets of niemand tegenhouden.

In het vierde seizoen gaan we verder waar het voorgaande seizoen was gestopt met een enorme cliffhanger. Nikita mag wederom op de vlucht, nadat ze wordt verdacht van een moord. Terwijl ze haar onschuld probeert te bewijzen, loopt ze ook de leden van haar voormalige team tegen het lijf. Nog eenmaal moeten ze de strijd aangaan met hun gezamelijke vijand Amanda (Melinda Clarke). Deze heeft namelijk een aanval in de planning met verstrekkende gevolgen voor de gehele mensheid.

Nikita 2

In de afgelopen 15 jaar is er best veel veranderd op het gebied van tv-series. Vroeger had je series waarbij in elke episode een verhaallijn werd afgesloten. Bij dat soort series was het dan ook geen ramp als de reeks een vroege dood stierf. De laatste jaren zagen we echter steeds meer series met verhaallijnen die soms vele jaren konden voortduren. Als zo'n serie dan afgekapt werd, bleven de fans met vele vragen zitten. Denk maar eens aan best wel populaire series zoals Dead Like Me, Firefly, Deadwood, Terra Nova en Ghost Whisperer, om er maar een paar te noemen. Series die stuk voor stuk potentie hadden, maar die puur vanwege tegenvallende kijkcijfers werden geannuleerd. Het is dan ook vaak dat tv-zenders pas ontdekken hoe populair een reeks was nadat er een plotseling einde aan was gekomen.

Nikita 3

Wat dat betreft heeft Nikita met dit korte vierde seizoen een voldoening gevend einde gekregen. Naast de explosieve actie zien we hoe de personages tot aan de laatste minuut in het verhaal groeien. De scenarioschrijvers hebben nog een paar fijne wendingen in het verhaal weten te proppen en hebben zo een geslaagd einde aan dit verhaal gemaakt. Enige minpuntje aan deze dubbel-dvd is het ontbreken van bonusmateriaal. Fans van Nikita kunnen hier tevreden mee zijn.