FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 oktober 2014

Leerzame dag voor Max Verstappen in Austin

Max Verstappen kan met een tevreden gevoel terug kijken op zijn tweede Formule 1-sessie. De Nederlander liet op het circuit of the Americas een keurige tiende tijd noteren op 1,7 seconden van de snelste man Lewis Hamilton. Verstappen liet daarbij  Felipe Massa en Kimi Raikkonen achter zich en spreekt op zijn eigen website als een leerzame dag.

"Dat ik weer probleemloos veel ronden heb kunnen rijden, is het belangrijkste. Tijdens de vrije training had ik het moeilijk met mijn banden, die erg snel minder werden. Juist op het moment dat ze op hun best waren, had ik last van overstuur, waardoor mijn achterbanden te hard sleten. Maar ondanks dat mijn rondetijden beter hadden kunnen zijn, ben ik tevreden met de opgedane ervaring.”

“Circuit of the Americas is geen gemakkelijk circuit. Vooral in de eerste sector, met veel snelle bochten direct achter elkaar, moet je in het juiste ritme komen. Dat kostte me een paar ronden. Ik vind Austin echt een mooi circuit om op te rijden.”

Verstappen: “Omdat ik na het weekend in Japan niet meer in deze auto had gereden, was het even wennen. Maar terwijl ik alleen maar sneller ging, sleten mijn achterbanden hard, dus dat was lastig. Ik moet de banden beter leren kennen en ervaren hoe ik ze optimaal kan gebruiken. Daar gaan we dus aan werken.”

“Ook de auto leer ik alsmaar beter kennen. Hoe meer ik er in rijd, hoe beter die mij ligt. Aan de afstelling hebben we niet echt gewerkt, omdat ook het team de prioriteit legt bij het maken van kilometers. Ik ben qua rondetijd redelijk tevreden, want het kan altijd beter. Maar pas in Melbourne hoeft het super te gaan, dus ik heb nog de tijd”, besluit de Nederlander.

Verstappen kreeg na afloop van de training nog wel een boete van duizend dollar omdat 99,3 km/u reed in de pitstraat waar je 80 km/u mag rijden dit weekend.


Eindhoven verslaat Jong Ajax, Emmen haalt uit

FC Eindhoven blijft goed presteren in de Jupiler League. De Eindhovenaren boekten tegen Jong Ajax hun negende seizoenszege. Het werd 2-1. Voor Eindhoven scoorden Anthony van den Hurk en Joey Sleegers. Tussendoor tekende Richairo Zivkovic voor het Amsterdamse doelpunt. FC Emmen haalde gigantisch uit en boekte de grootste zege uit de clubhistorie.

Eindhoven stijgt door de zege naar de derde plaats, op drie punten van koploper NEC, al heeft die ploeg nog wel een duel tegoed. Jong Ajax blijft elfde.

Hekkensluiter Fortuna Sittard kreeg een geweldig pak slaag van FC Emmen. Na een kwartier was het al 0-3 en uiteindelijk stokte de teller bij 1-8. Alexander Bannink tekende voor drie goals voor Emmen, dat naar de vijfde plaats stijgt.

Telstar heeft de wedstrijd tegen MVV met 2-0 gewonnen. De Witte Leeuwen hadden in eigen huis geen kind aan de Maastrichtenaren. Het duel kwam langzaam op gang. Het eerste half uur gebeurde er weinig. Er kwam actie toen een voorzet van Tarik Tissoudali op de hand van MVV-verdediger Dalian Maatsen kwam. Omdat Maatsen zich in het strafschopgebied bevond, mocht Ralf Seuntjes vanaf 11 meter aanleggen. Hij maakte geen fout en zo kwam Telstar in de 33e minuut op 1-0. 

In het tweede deel van de wedstrijd was MVV de bovenliggende partij, maar het kwam niet tot scoren. In de 72e minuut was het Anmar Almubaraki die op aangeven van Tissoudali de voorsprong van Telstar verdubbelde. Hij schoot raak vanaf 18 meter. 

Curatoren geven Caterham twee weken voor koper

Het Formule 1-team Caterham zal ophouden te bestaan als niet binnen twee weken een koper wordt gevonden. Dit heeft de curator van de noodlijdende renstal laten weten aan Sky Sports.

Henry Shinners sprak bij de poorten van de fabriek in Leafield. "We proberen nog steeds een koper voor het team te vinden, waarbij we weten dat de werknemers het kapitaal van het team zijn. Als we niet binnen twee weken een koper weten te vinden, dan zullen we het team moeten ontbinden."

Het doel van de curatoren is om Caterham aan de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi mee te laten doen. Dit liet de werkgever van Shinners, curator Smith & Williamson, in een aparte verklaring weten. "We praten nu met enkele partijen die de financiële middelen hebben en interesse getoond hebben."

Naast Caterham mist ook Marussia de races in de Verenigde Staten. Ook de curatoren van die renstal doen hun best omhet team van de ondergang te redden. Hierdoor staan er de komende Formule 1-wedstrijden slechts achttien auto's aan de start.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Amerika

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd op de klokken gezet. Het verschil met de nummer twee, opnieuwe Nico Rosberg, was dit maal echter een stuk kleiner: slechts drie duizendsten. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Daniel Ricciardo en Felipe Massa.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:39.085   18
2 N. Rosberg Mercedes 1:39.088 +0:00.003 34
3 F. Alonso Ferrari 1:40.189 +0:01.104 29
4 D. Ricciardo Red Bull 1:40.390 +0:01.305 30
5 F. Massa Williams 1:40.457 +0:01.372 36
6 K. Räikkönen Ferrari 1:40.543 +0:01.458 32
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:40.631 +0:01.546 34
8 K. Magnussen McLaren 1:40.641 +0:01.556 38
9 J. Button McLaren 1:40.698 +0:01.613 36
10 N. Hülkenberg Force India 1:40.800 +0:01.715 25
11 V. Bottas Williams 1:40.828 +0:01.743 37
12 R. Grosjean Lotus 1:41.054 +0:01.969 31
13 J. Vergne Toro Rosso 1:41.110 +0:02.025 36
14 S. Perez Force India 1:41.123 +0:02.038 35
15 P. Maldonado Lotus 1:41.158 +0:02.073 37
16 A. Sutil Sauber 1:41.332 +0:02.247 33
17 E. Gutierrez Sauber 1:41.420 +0:02.335 34
18 S. Vettel Red Bull 1:43.980 +0:04.895 19

Ruimtevliegtuig Virgin neergestort

Een ruimtevliegtuig van Virgin Galactic is vrijdag tijdens een proefvlucht neergestort. Een van de piloten is omgekomen, de ander raakte zwaargewond. Dat maakte het bedrijf vrijdagavond bekend. Het ruimteschip zou in de lucht zijn ontploft, onmiddellijk nadat het sleepvliegtuig het had losgelaten en de raketaandrijving was ontstoken.

"Tijdens de test trad er een ernstige afwijking op aan het voertuig, dat tot gevolg had dat SpaceShip 2 verloren ging", liet Virgin Galactic weten. Meer dan dat het bedrijf samen met de autoriteiten zoekt naar de oorzaak van het 'ongeval' liet het niet los.

De brandweer van Kern liet weten dat zij op weg is naar een locatie in de Mojavewoestijn. De verkeerspolitie zegt dat er alarm is geslagen over een crash in de omgeving van Cantil.

Virgin Galactic, dat is opgericht door de schatrijke Britse ondernemer Richard Branson, is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme. Aan het ruimtevliegtuig SpaceShip 2, doorgaans bemand door twee piloten, wordt gewerkt in de woestijn ten noordoosten van Los Angeles.

Een sleepvliegtuig, de White Knight 2, tilt het SpaceShip 2 meestal naar grote hoogte, waarna het op eigen kracht de ruimte in schiet. De White Knight 2 zou vrijdag veilig zijn geland.

Branson twitterde vrijdagavond dat hij in gedachten bij het personeel van Virgin Galactic en vliegtuigbouwer Scaled is. Hij liet weten dat hij onverwijld naar de Mojavewoestijn vliegt.

De leukste sporttweets van week 44

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Op vrijdag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Kimi Räikkönen is aan het bijbeunen:

Erben Wennemars had Edwin Evers uitgenodigd voor de KNVB Beker-wedstrijd tussen PEC Zwolle en HHC Hardenberg. Hardenberger Evers kon het wedstrijdverloop alleen wat minder waarderen:

Jens Voigt is dan wel zijn werelduurrecord kwijt geraakt maar gelukkig niet zijn gevoel voor humor:

Eerder dook hij al op in het Sportblog en nu hier omdat hij Europees kampioen is geworden. Muhammed Ali! Nee, niet die hele beroemde van vroeger:

Ons Japans is niet zo goed, maar krijgt Kosuke Kitajima nou te eten bij de kapper?

Nederland blijkt er plotsklaps een Formule 1-coureur bij te hebben:

Hoera:

Bram Tankink heeft een andere sport uitgeprobeerd....... maar wielrennen is toch een beter idee:

Meligheid troef bij FC Dordrecht:

Maar ook nog een stukje historie, met een knipoog:

Dit zijn de betere fooien:

Ted-Jan Bloemen kreeg een warm welkom in Canada:

Steven Kruijswijk ziet heel wat van de wereld:

Een zeer toepasselijke taart:

Paralympisch atleet Josh Sundquist bedacht dit originele haloweenkostuum:

Vorige week kwam Lieuwe Westra in deze rubriek voorbij omdat hij door de politie met 189 kilometer per uur geflitst was. Dat zal deze week niet gebeuren:

En zo is het maar net:

De uitsmijter van de week:

Korfballers via gastland naar finale EK

Nederland heeft volgens verwachting de finale op het Europees kampioenschap in Portugal bereikt. In de halve finale trad Oranje aan tegen het gastland. Portugal kon geen tegenstand binnen. Bij rust stond het 22-7 voor Oranje, uiteindelijk werd het 41-11.

Fysiek was Nederland oppermachtig en bijna elke rebound ging naar Oranje. Het was prijsschieten. Jos Roseboom schoot met acht keer het vaakst raak namens Nederland. Marjolijn Kroon was goed voor zeven treffers en Mick Snel vond zes keer de korf. 

Dit is de vijfde editie van het EK. Nederland haalde elke keer de finale en won tot nu toe iedere editie. Zondag is de finale tegen België. Onze zuiderburen waren in de halve finale met 26-11 te sterk voor Engeland.

Verpleegster VS hoeft niet langer in quarantaine

De Amerikaanse verpleegkundige Kaci Hickox hoeft niet in quarantaine en mag zich vrij bewegen in de staat Maine. Dat heeft de rechter bepaald. Maine wilde dat Hickox, die vorige week terugkeerde uit ebolagebied, zich onderwierp aan de vrijwillige quarantaineregels die de staat had afgekondigd.

Hickox moet zich wel dagelijks laten controleren op het ebolavirus. Om dat mogelijk te maken moet ze ook met de autoriteiten overleggen over haar reisgedrag. Maar verdere beperkingen zijn overbodig omdat de verpleegkundige het uiterst besmettelijke en dodelijke virus niet kan overdragen zo lang het in haar lichaam niet de kop opsteekt, aldus de rechter. Hij hekelde de 'onredelijke' angst voor ebola die in de Verenigde Staten om zich heen grijpt.

Gouverneur Paul LePage noemde de uitspraak 'ongelukkig', maar zei dat zijn staat daaraan wel gehoor geeft. Maine wilde Hickox' bewegingsvrijheid beperken voor de duur van de incubatietijd van ebola. Die is 21 dagen.

Onderzoek naar aanbestedingen ict Defensie

Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) laat onderzoek doen naar mogelijke fraude of malversaties rond het aanbesteden van ict-projecten voor haar departement of de inhuur van derden. Dat schrijft de bewindsvrouw vrijdag aan de Tweede Kamer.

De minister had eerder al een commissie gevraagd meldingen uit de organisatie te verzamelen en te analyseren. "Uit deze analyse komt naar voren dat nader onderzoek gewenst is", zegt Hennis nu. Ze heeft Koos van der Steenhoven van ABD Topconsult gevraagd het vervolgonderzoek te leiden.

In juli schreef de minister nog aan de Kamer dat de ict-problemen van de krijgsmacht zo groot zijn dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is. Vanwege de problemen zette Hennis vier mensen opzij. De bewindsvrouw heeft ruim vijftien miljoen euro uitgetrokken om de ict-problemen het hoofd te bieden.

De minister kon vrijdag nog niet aangeven wanneer de resultaten van het onderzoek worden verwacht.

Bergen op Zoom wint erfgoedprijs

De gemeente Bergen op Zoom voert het beste erfgoedbeleid van Nederland. De BNG Bank Erfgoedprijs 2014 werd vrijdag uitgereikt. De gemeente is 'met haar straatbeeld, pleinenplan, stadstuinen en herbestemmingen een stad die haar verouderend uiterlijk tot in de puntjes blijft verzorgen', vindt de juryvoorzitter.

Bergen op Zoom krijgt een oorkonde en een cheque ter waarde van 25 duizend euro. De uitreiking vond plaats in Kampen. Die gemeente ging vorig jaar aan de haal met de prijs.

Evolve Alpha op PS4 uitgesteld

Vanwege problemen met het Playstation Network zal de Evolve alphatest op Playstation 4 worden uitgesteld. Door de 2.00 firmwareupdate zijn er problemen met de open alpha van het spel op de console. PlayStation en 2K werken nu aan een oplossing, zodat PlayStation 4-eigenaren binnenkort alsnog de alpha kunnen spelen. De alpha-versie is wel op pc en Xbox One te spelen.

In deze multiplayergame is het de bedoeling dat vier spelers een monster doden, terwijl dat monster bestuurd wordt door een vijfde speler, die natuurlijk niet graag overwonnen wordt. Door het monster te evolueren door bijvoorbeeld de plaatselijke fauna te eten, wordt het sterker en lastiger te verslaan. Dit weekend is er een grote test, zodat gamers het spel uit kunnen proberen. Op PlayStation 4-gamers na...

Wie naast een PlayStation 4 een Xbox One of pc bezit, kunnen zich alsnog registreren voor de alphatest door onderstaande instructies uit te voeren met de volgende codes:

  • Registratiecode: 05379-29749-32069
  • Referral code: EvolveBigAlpha4v1

Registratie-instructies:

  • Ga naar http://www.evolvegame.com/bigalpha
  • Vul het formulier volledig in, inclusief bovenstaande codes en een geldig emailadres.
  • Wacht op de email met product voucher code
  • Vul de product voucher code op het platform naar keuze in, zodat je de boel kunt downloaden en spelen

City mist David Silva in Manchester derby

Manchester City moet het zondag in de Manchester derby tegen aartsrivaal United doen zonder David Silva. De Spanjaard heeft een blessure aan zijn kniebanden en staat ongeveer drie weken buitenspel, maakte zijn trainer Manuel Pellegrini vrijdag wereldkundig. Silva liep de blessure woensdag op toen City in de League Cup van Newcastle United verloor.

Door zijn blessure mist Silva ook twee Champions League-duels van zijn club. De voor Pellegrini 'heel belangrijke spoeler' is er niet bij als de Citizens het opnemen tegen Bayern München en CSKA Moskou.

Manchester City staat momenteel derde in de Premier league met zeventien punten. Manchester United heeft drie punten minder en kan zondag langszij komen.

500 stokslagen voor organisator concert

… en dan bedoelen we niet de manager van Justin Bieber. We hebben het over het gezellige Saoedi-Arabi. Daar gaat een man binnenkort 500 stokslagen ontvangen vanwege een (andere) verschrikkelijke misdaad. De rebel had namelijk een concert georganiseerd waar zowel mannelijke als vrouwelijke studentes bij aanwezig waren. Iets dat nu eenmaal hartstikke haram is in het islamgekke land.

Ter leering ende vermaeck ondergaat de veroordeelde misdadiger zijn lijfstraf op het plein voor het college waar de studentes les krijgen, zodat de dames kunnen zien hoe Allah over leuke dingen zoals muziek en dansen denkt.

De man mag daarna twee jaar lang zijn zondes overdenken in de gevangenis. Andere mannelijke deelnemers van het feestje werden veroordeeld tot het krijgen van 99 stokslagen. Uitwendig. Het is niet helemaal duidelijk of de aanwezige studentes ook een passende straf gekregen hebben.

Gemeenten hebben nog weken nodig voor jeugdzorg

De helft van gemeenten overschrijdt opnieuw de door het kabinet gestelde deadline voor het sluiten van contracten met aanbieders van jeugdzorg. De gemeenten verwachten pas in de loop van november hun zaken op orde te hebben, terwijl de deadline zaterdag verloopt. Dat blijkt vrijdag uit een verklaring van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Eerder was de deadline al verschoven van 1 augustus naar 1 november. De vertraging is volgens de VNG te wijten aan het rijk zelf. Gegevens over cliënten kwamen pas laat beschikbaar en zouden ook niet overeenkomen met de gegevens waarover de zorgaanbieders beschikten.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma betreurt dat de afgesproken datum niet overal wordt gehaald. "Maar het doel is niet het halen van een datum, maar het maken van goede afspraken over de zorg voor je inwoners. Iedereen die nu zorg ontvangt, krijgt die in 2015 ook." Op 1 januari is alles volgens Jorritsma echt geregeld.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) komt later vrijdag nog met een brief, zo bevestigt een woordvoerder. Daaruit moet onder meer blijken wat de gevolgen zijn voor de gemeenten die de deadline niet hebben gehaald.

De VNG blijft overigens benadrukken dat de gemeenten te weinig geld van het rijk hebben gekregen voor alle nieuwe zorgtaken die ze er op 1 januari bij krijgen. Omdat de vraag naar jeugdhulp komend jaar naar verwachting stijgt komen de gemeenten in de problemen. Veel gemeenten hebben al aangekondigd geld vrij te maken ten koste van andere voorzieningen.

Gedenkplek MH17 op Schiphol gesloten

De gedenkplek voor de slachtoffers van de ramp met de MH17 in Oekraïne was vrijdagmiddag voorlopig voor het laatst te bezoeken. De condoleances, knuffels en briefjes die de afgelopen drie maanden werden achtergelaten worden bewaard, maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Daarover wordt later overlegd met de nabestaanden.

Na de crash in juli werden bloemen neergelegd bij een van de vertrekhallen van het vliegveld. Begin augustus werd besloten om de gedenkplek te verplaatsen naar de voetgangersdoorgang onder het World Trade Center.

Dat de gedenkplek op een gegeven moment zou verdwijnen, stond volgens een zegsvrouw van de luchthaven altijd al in de planning. "De plek had voor ons een tijdelijk karakter", legt ze uit. "En na drie en een halve maand hebben wij het idee dat het grootste deel van de mensen die wilden langskomen, dat inmiddels hebben gedaan." Of er in de toekomst mogelijk een definitieve gedenklocatie op Schiphol komt voor de ramp met de MH17 is nog niet duidelijk.

Rond de nationale herdenking van de vliegramp op 10 november is de locatie nog een paar dagen te bezoeken. De gedenkplek is dan geopend van zaterdag 8 november tot dinsdag 11 november tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Daarna worden alle spullen definitief weggehaald.

Peshmerga klaar met verkennend werk in Kobani

De tien Iraakse peshmerga die donderdag het belegerde Kobani binnentrokken zijn vrijdag teruggekeerd naar Turkije. Ze hebben in de Noord-Syrische stad overlegd met zijn Koerdische verdedigers en bereiden nu in Turkije de overtocht voor van de gehele gereedstaande troepenmacht van de peshmerga. Die zou later vrijdag moeten plaatsvinden, zegt een medewerker van de Koerden in Kobani.

De tien verkenners bespraken de toestand van de verdedigende stellingen en de beste strategie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), aldus Anwar Muslim. De Koerden in Kobani hopen dat de intocht van alle honderdvijftig strijders uit Iraaks Koerdistan en hun zware wapens de strijd om de stad in hun voordeel kantelt.

Behalve de honderdvijftig peshmerga staan er ook vijftig manschappen van het Vrije Syrische Leger klaar om de verdedigers van Kobani te hulp te schieten. De versterkingen zijn een doorn in het oog van de Syrische regering, die ze een daad van Turkse agressie en 'een flagrante schending van de Syrische soevereiniteit' noemde.

"Het uur u is nog niet aangebroken, maar dat komt er vandaag wel van", zei Muslim vrijdag. In en rond Kobani, dat voor een flink deel in handen is van IS, werd volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag hevig gevochten. Eerder op de dag voerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opnieuw vier aanvallen uit op stellingen van IS rond Kobani.

Brandweer VS redt parachutist van tv-toren

De brandweer van de Amerikaanse stad Saint Louis heeft vrijdag een parachutist uit een benarde situatie gered. De man kwam volgens plaatselijke media donderdagavond naar beneden, maar zijn parachute bleef aan een televisietoren haken. Daarmee kwam hij ruim 40 meter boven de grond te hangen.

De brandweer beklom de tv-toren en maakte met een haak een einde aan deze parachutistennachtmerrie. De autoriteiten in Saint Louis hebben niet vermeld om wat voor parachutist het ging.

Brandweer VS redt parachutist van tv-toren
Brandweer VS redt parachutist van tv-toren (Foto: ANP)

Advies: vang ebolapatiënten op in één ziekenhuis

Ebolapatiënten moeten gezamenlijk in één ziekenhuis worden opgevangen. Dat adviseert het door het RIVM bijeengeroepen Outbreak Management Team (OMT) aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Wel moet een ander ziekenhuis als back up kunnen fungeren, schrijft Schippers vrijdag aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra werkt volgens de bewindsvrouw aan een voorstel. Schippers verwacht het plan op korte termijn in ontvangst te nemen en zal daarna een besluit nemen.

Op dit moment is het virus nog niet vastgesteld in Nederland, maar de toename van het aantal gevallen in West-Afrika en de inzet van Nederlandse hulpverleners maken de kans volgens de minister wel groter. "De situatie kan zich voordoen dat een Nederlandse hulpverlener met ebola gerepatrieerd wordt naar Nederland", schrijft Schippers.

Het OMT heeft bij de minister aangegeven dat goede zorg voor een ebolapatiënt 'die wellicht steeds zieker en daarmee besmettelijker wordt, belastender, intensiever en complexer is dan zorg bij de eerste opvang van een patiënt met verdenking van ebola'. Ook kan de reguliere gang van zaken in een UMC worden verstoord door alle beschermingsmaatregelen die moeten worden genomen als een patiënt met ebola wordt opgenomen. Daarom zou het verstandig zijn de zorg te centraliseren.

In het OMT zijn deskundigen van verschillende beroepsgroepen die betrokken zijn bij infectieziektebestrijding vertegenwoordigd, zoals huisartsen, infectieziektespecialisten van GGD'en, arts-microbiologen in ziekenhuizen en ambulanceverpleegkundigen.

'Onder de douche toen Muur begon te vallen'

De laatste Nederlandse ambassadeur in Oost-Duitsland, Egbert Jacobs, haalde vrijdag herinneringen op over de val van de Berlijnse Muur, volgende week zondag 25 jaar geleden. Voor de diplomaat kwam vooral de snelheid van de omwenteling als een grote verrassing. Hij maakte hem mee onder de douche, vertelde hij vrijdag grappend op een discussiebijeenkomst op de Duitse ambassade in Den Haag.

Toen op 9 november een DDR-topfunctionaris op tv bekendmaakte dat alle DDR-burgers een uitreisvisum konden aanvragen, dacht Jacobs naar eigen zeggen dat het zo'n vaart niet zou lopen. Die Duitsers zouden er even over doen om dat allemaal bureaucratisch in goede banen te leiden. Hij ging dan ook rustig onder de douche staan in zijn residentie in Oost-Berlijn. "Maar toen ik onder de douche vandaan kwam, hoorde ik vuurwerk."

Aangelokt door het rumoer, ging hij een kijkje nemen in de stad waar hij "mensenmassa's" naar de Berlijnse Muur zag trekken. De grenswachten durfden die menigtes niet tegen te houden. Menig DDR-burger nam voor het eerst een kijkje in het 'consumptieparadijs' van het Westen.

"De snelheid waarmee het hele proces zich voltrok, is door niemand voorspeld", aldus de diplomaat. En weinigen dachten toen nog dat Oost-Duitsland het jaar erop al zou opgaan in de Bondsrepubliek. "In de burgerrechtenbeweging praatte iedereen over de verbetering van het socialisme en over mensenrechten", aldus Jacobs. "Een week voor de val van de Muur was er op een grote demonstratie nog nietéén spandoek voor de Duitse eenheid."

Dat de leiding in Oost-Berlijn niet het leger kon inzetten tegen de volksopstand, is volgens Jacobs een verdienste van Sovjet-president Michail Gorbatsjov. Russen zaten op sleutelposities in het DDR-leger om dat te voorkomen.

Vooral ingegeven door economische nood hief de DDR zichzelf op 3 oktober 1990 op. In de aanloop naar de hereniging werd Jacobs als Nederlander wel eens gevraagd of hij niet bang was voor een verenigd Duitsland. "Ik heb nooit angst voor Duitsland gehad. Maar veel Duitsers hebben de pest aan andere Duitsers."

Met de Wiedervereinigung (hereniging) kwam de functie van Jacobs te vervallen. Hij pakte zijn koffers en was op 4 oktober 1990 weer in Den Haag: "Ik had geen land meer."

'Onder de douche toen Muur begon te vallen'
'Onder de douche toen Muur begon te vallen' (Foto: ANP)

Zwarte Piet in meeste gemeenten zwart

Zwarte Piet blijft in de meeste gemeenten zwart. Die conclusie trekken NOS en regionale omroepen op basis van een rondgang langs ruim tweehonderd gemeenten. De sinterklaascomités geven aan hun intocht dit jaar niet aan te passen vanwege de opgelaaide discussie over het racistische karakter van de figuur Zwarte Piet.

Voor zover bekend wordt het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas in slechts vijf van de 211 ondervraagde dorpen en steden aangepast. In verreweg de meeste gemeenten wordt de donkere kleur gehandhaafd. De geschminkte rode lippen en gouden oorringen zijn overigens in de meeste gemeenten de afgelopen jaren al gaandeweg verdwenen.

Verder blijkt een klein aantal sinterklaascomités nog geen beslissing te hebben hebben genomen. Zij wachten of de lijn van het Sinterklaasjournaal af of zeggen een uitspraak van de Raad van State af te wachten. Drie dagen voor de landelijke intocht geven zij uitsluitsel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan het uiterlijk van de figuur Zwarte Piet.

Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht wordt gehouden, maakte eerder al bekend wel enkele aanpassingen door te voeren. Naast veel Zwarte Pieten lopen daar ook gestreepte en gele stroopwafel- en kaaspieten mee. Aanpassingen worden ook gedaan in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Aalten.

Een woordvoerder van het sinterklaascomité in Aalten zegt echter dat de gemeente in het oosten van het land het bijzondere karakter van Piet wil benadrukken. Het dorp heeft een klein stuntje in petto. "Sinterklaas heeft ons bericht dat hij voor het eerst een Lespiet meeneemt naar Aalten. Dat is een Piet die nog geen officiële Zwarte Piet is", zegt een woordvoerder van het Sinterklaascomité. "Lespiet gaat de schoorsteen verkennen. Kom vooral kijken."

Erik de Zwart zwaait scepter bij Radio Veronica

Erik de Zwart is de nieuwe baas van Radio Veronica. De 57-jarige dj en ondernemer volgt Niels Hoogland op als station director, die per 1 november de zender verlaat. Dat heeft moederbedrijf Sky Radio Group, vrijdag bekendgemaakt.

De Zwart is al sinds 2007 verbonden aan Radio Veronica, als stem van de zender en presentator. Bovendien begon hij zijn carrière in 1980 bij de zender. De Zwart is onder meer ook voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

'Nederlanders vast bij oprollen heroïnebende'

De Spaanse politie heeft de afgelopen weken bij het oprollen van de 'belangrijkste' heroïnebende in Catalonië ook twee Nederlanders ik de kraag gevat. Dat melden lokale media vrijdag. In totaal werden 36 verdachten aangehouden.

Onder de arrestanten waren twintig Marokkanen, dertien Spanjaarden en een Portugees. De twee Nederlanders fungeerden als chauffeur en vervoerden de heroïne vanuit Nederland naar Spanje. Een lading van 35 kilo heroïne, ter waarde van twee miljoen euro, werd in beslag genomen.

De bende die werd geleid door een Marokkaan, opereerde vanuit kleine plaatsen in de autonome regio vanwaar de heroïne naar Barcelona en Tarragona werd vervoerd. Onder de arrestanten waren twintig Marokkanen, dertien Spanjaarden en een Portugees.

Uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag blijkt dat in Spanje 124 Nederlanders vastzitten voor een drugsdelict.

Gelderse agent krijgt werkstraf voor fataal ongeluk

Een agent die vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Apeldoorn is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De rechtbank in Zutphen legde hem ook een rijontzegging van zes maanden op, waarvan drie voorwaardelijk. Bij het ongeluk kwam een 47-jarige automobiliste om het leven.

De man reed vorig jaar oktober met hoge snelheid in een politiebus naar een spoedmelding. Hij reed zonder sirene en zwaailicht op een voorrangsweg. Het slachtoffer kwam op een kruispunt van rechts. De politieman was in de veronderstelling dat de automobiliste zou stoppen vanwege de voorrangssituatie, maar dit gebeurde niet.

Toen de agent op de rem trapte, reed het politievoertuig 130 kilometer per uur. Hij klapte uiteindelijk met 110 kilometer per uur op de auto. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

De rechtbank vindt dat de man een straf verdient omdat hij veel te hard reed en zich niet aan de regels hield die gelden voor een spoedmelding. "De man heeft zich onvoldoende gerealiseerd wat de risico's waren van zijn verkeersgedrag. Dat mocht wel van hem verwacht worden", vindt de rechtbank.

De straf is nagenoeg gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het enige verschil is de rijontzegging: het OM wilde een geheel onvoorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar.

Wüst pakt titel op schaatsmijl

Ireen Wüst is het schaatsseizoen begonnen met de nationale titel op de 1500 meter. Wüst reed een tijd van 1:55,43 en had daarmee een flinke voorsprong op de rest van het veld.

Marrit Leenstra reed in Thialf naar 1:57,27, Antoinette de Jong werd derde in 1:57,54. Het deelnemersveld was enigszins onthoofd door de afwezigheid van olympisch kampioene Jorien ter Mors en Laurine van Riessen.

Morgen gaan de afstandskampioenschappen verder. De vrouwen rijden dan de 500 en 3000 meter, de mannen sluiten de dag af met de 1500 meter.

Uitslag 1500 meter 

# Naam Tijd Verschil
1 Ireen Wüst 1:55.43  
2 Marrit Leenstra  1:57,27  1.84
3 Antoinette de Jong  1:57,54  2.11 
4 Marije Joling  1:57,62  2.19 
5 Linda de Vries  1:58,32  2.89 
6 Melissa Wijfje  1:58,70  3.27 
7 Sanneke de Neeling  1:59,17  3.74 
8 Jorien Voorhuis  1:59,36  3.93 
9 Roxanne van Hemert  1:59,62  4.19 
10 Irene Schouten  1:59,65  4.22 

Brand in gebouw Franse radio-omroep

In het hoofdkantoor van de Franse radio-omroep, het Maison de la Radio, is vrijdag op de bovenste etages brand uitgebroken. Enkele ramen zijn door de hitte uit hun sponningen gesprongen. Het pand is ontruimd, meldt de brandweer.

De programmering van de omroep is opgeschort. Er was nog net tijd om via de ether mee te delen wat er gaande was voor het personeel werd geëvacueerd.

De brand brak uit in een deel van het gebouw dat verbouwd wordt. De verbouwing is al jaren bezig en heeft opmerkelijk genoeg onder meer het oogmerk de brandveiligheid te vergroten.

Inmiddels is het vuur onder controle, liet de brandweer weten. Het gevaar dat de vlammen overslaan naar andere verdiepingen zou zijn geweken.

President François Hollande onderbrak een persconferentie die hij gaf met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij noemde de brand 'een grote schok'.

Generaal aan het roer in Burkina Faso

Generaal en legerleider Honoré Traoré heeft Blaise Compaoré vrijdag vervangen als leider van Burkina Faso. Dat heeft de staatsradio gemeld.

Compaoré stapte vrijdag op als president nadat betogers dagenlang hadden gedemonstreerd tegen de mogelijkheid van zijn herverkiezing volgend jaar. De demonstranten eisten niets minder dan het onmiddellijke vertrek van de machthebber die 27 jaar aan het roer stond en dreigden het land in chaos onder te dompelen.

Lading anabolen gevonden in sportschool Drunen

Bij een inval in een woning en een sportschool in Drunen is vrijdag een grote partij anabole steroïden gevonden. Ook werden diverse soorten drugs aangetroffen. Een woordvoerder kon vrijdag nog niet vertellen hoeveel er precies is gevonden, maar zei wel dat het om 'een indrukwekkende hoeveelheid gaat'.

De bewoner van de doorzochte woning is aangehouden. Het is onduidelijk of hij een medewerker van de sportschool is.

De politie was getipt dat er in illegale spierversterkende middelen werd gehandeld vanuit de sportschool. Na aanhouding van de verdachte werd een inval gedaan in de sportschool. De politie vond daarbij naast anabole steroïden ook harddrugs, waaronder cocaïne, ghb, speed en MDMA.

De partij anabole steroïden en harddrugs zijn in beslag genomen en de woning en de sportschool zijn per direct gesloten. De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek.

OM eist 500 euro boete tegen Mein Kampf-verkoper

De galeriehouder die wordt vervolgd voor het verkopen van Adolf Hilters Mein Kampf moet als het aan justitie ligt een boete van vijfhonderd euro betalen. Het OM eiste vrijdag ook een voorwaardelijke boete van hetzelfde bedrag, met een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam vindt dat Michiel van Eyck over de schreef is gegaan door het antiquarische boek te verkopen zonder wetenschappelijk of journalistiek doel. Hij had voorlichting moeten geven over discriminatie.

In het boek uit de jaren twintig van de vorige eeuw staan de ideeën van Adolf Hitler over ras, politiek en de toekomst van Duitsland. Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de Amsterdamse galerie. Bij een doorzoeking werd vervolgens een exemplaar in beslag genomen. Dat krijgt hij als het aan het OM ligt niet terug.

De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Flink spektakel op Damrak

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag in stijl afscheid genomen van de handelsweek. De AEX steeg 1,9 procent op 411,32 punten en werd op weekbasis bijna vier procent meer waard. De hele maand oktober werd evenwel afgesloten met een verlies van meer dan twee procent.

Ook elders in Europa deden de beurzen het goed. Zowel de Duitse als de Franse beurs wonnen 2,2 procent. Aanjager van de mondiale beurzen was de Bank of Japan die aankondigde nog meer te gaan stimuleren.

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Tot de grootste stijgers behoorden ASML en ING Groep met dagwinsten van iets meer dan drie procent.

OCI leverde 0,3 procent in en opnieuw was Fugro de gebeten hond. De bodemonderzoeker leverde 7,7 procent, nadat het fonds de afgelopen dagen al tientallen procenten aan beurswaarde zag verdampen. Grootaandeelhouder Gert-Jan Kramer meldde op te stappen na discussie over zijn recente verkopen van stukken Fugro.

In de AMX was een negatieve hoofdrol weggelegd voor USG People, dat 10,7 procent lager werd verhandeld. De uitzender boekte een teleurstellende omzetgroei van 5 procent in het derde kwartaal.

Verder leverde Imtech 5,4 procent in en werd Arseus 2,6 procent minder waard. Sinds Kempen & Co eerder deze week een verkoopadvies afgaf op Arseus, staat de koers van het fonds onder flinke druk. De grootste stijgers in de AMX waren Accell Group en Aalberts Industries met dagwinsten van respectievelijk 4,3 en 3,1 procent.

Bij de smallcaps was het opnieuw Besi dat het goed deed. Het fonds werd 8,6 procent meer waard. De grootste daler was Ordina met een verlies van 4,1 procent.

Rebellen Jemen stellen president ultimatum

De sjiitische Houthi-rebellen die de hoofdstad van Jemen in handen hebben, hebben de president vrijdag een ultimatum gesteld. President Abed Rabbo Mansour Hadi krijgt tien dagen de tijd om een hun welgevallige nieuwe regering te vormen. Slaagt hij daar niet in, dan kan er wel eens een machtsgreep door de Houthi volgen, suggereerden zij.

De opstandelingen mobiliseerden een groep van zo'n dertigduizend stamhoofden in de hoofdstad Sanaa. De vergadering stelde een verklaring op met de onverholen waarschuwing aan de president dat 'alle opties op tafel liggen' als de regeringsvorming mislukt. "Onze volgende bijeenkomst zal plaatsvinden in het centrum van de besluitvorming", zei een woordvoerder van het zogeheten Volksstammenverbond tijdens de vergadering. Een tweede spreker, Naguib al-Mansouri, riep op tot de vorming van een 'militaire reddingsraad'.

De regeringsvorming maakt deel uit van het vredesplan dat de Verenigde Naties voor Jemen hebben opgesteld.

Blusdekens ongeschikt voor brand in frituurpan

Blusdekens zijn niet geschikt voor het blussen van frituurbranden. Ze kunnen vlam vatten of het brandje kan na het blussen weer oplaaien, waarschuwt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag na nader onderzoek.

Blusdekens zijn prima bruikbaar voor kleine beginnende branden en ook geschikt als een persoon in brand staat, aldus de NVWA. Voor frituurbranden kan echter beter voor een vetblusser gekozen worden.

Uit een onderzoek dat de NVWA vorig jaar naar blusdekens deed bleek al dat een deel niet geschikt was voor het blussen van olie- en vetbranden. Consumenten werd toen aangeraden goed op te letten of de deken wel geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Nu wordt het gebruik van een blusdeken bij dit soort branden dus helemaal afgeraden.

Smeekens Nederlands kampioen 500 meter

Jan Smeekens is Nederlands kampioen op de 500 meter geworden. De schaatser van LottoNL-Jumbo won de tweede omloop op de sprintafstand, nadat hij eerder op de dag ook al de snelste was op de eerste.

Smeekens zette een tijd van 34,85 op de klok. Michel Mulder legde door zijn 35,23 beslag op de tweede plaats in het klassement over twee afstanden, terwijl Pim Schipper (35,18 in de tweede omloop) als derde eindigde.

De eerste dag van de NK afstanden wordt later vandaag afgesloten met de 1500 meter voor vrouwen.

Uitslag tweede 500 meter 

# Naam Tijd Verschil
1 Jan Smeekens  34.85  
2 Pim Schipper  35.18  0.33
3 Michel Mulder  35.23  0.38
4 Gerben Jorritsma   35.41  0.56
5 Kai Verbij  35.43  0.58
6 Daidai Ntab   35.43  0.58
7 Hein Otterspeer   35.55  0.70
8 Lennart Velema   35.62  0.77
9 Stefan Groothuis   35.63  0.78
10 Jesper Hospes   35.64  0.79

Klassement over tweemaal 500 meter 

# Naam Tijd
1 Jan Smeekens  69.87
2 Michel Mulder  70.38
3 Pim Schipper  70.59
4 Gerben Jorritsma   70.68
5 Hein Otterspeer   70.80
6 Daidai Ntab   70.99
7 Kai Verbij   70.99
8 Jesper Hospes   71.09
9 Lennart Velama   71.14
10 Stefan Groothuis   71.24

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Amerika

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Brit was op het circuit van Austin bijna drie tienden sneller dan teamgenoot Nico Rosberg, die gevolgd werd door Jenson Button. Max Verstappen reed de tiende tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:39.941   28
2 N. Rosberg Mercedes 1:40.233 +0:00.292 32
3 J. Button McLaren 1:40.319 +0:00.378 27
4 D. Kvyat Toro Rosso 1:40.887 +0:00.946 33
5 K. Magnussen McLaren 1:40.987 +0:01.046 29
6 F. Alonso Ferrari 1:41.065 +0:01.124 27
7 S. Vettel Red Bull 1:41.463 +0:01.522 20
8 F. Nasr Williams 1:41.545 +0:01.604 19
9 N. Hülkenberg Force India 1:41.722 +0:01.781 24
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:41.785 +0:01.844 32
11 F. Massa Williams 1:41.907 +0:01.966 21
12 K. Räikkönen Ferrari 1:41.965 +0:02.024 23
13 P. Maldonado Lotus 1:42.329 +0:02.388 28
14 A. Sutil Sauber 1:42.333 +0:02.392 23
15 S. Perez Force India 1:42.359 +0:02.418 23
16 E. Gutierrez Sauber 1:42.516 +0:02.575 24
17 D. Ricciardo Red Bull 1:42.598 +0:02.657 5
18 R. Grosjean Lotus 1:43.229 +0:03.288 26

Duric (44) sluit bijzondere en zeer doelpuntrijke loopbaan af

De Singaporese voetballer Aleksandar Duric heeft vrijdag de laatste wedstrijd uit zijn bijzondere loopbaan gespeeld. De 44-jarige geboren Joegoslaaf sloot de S-League in Singapore af door met zijn Tampine Rovers met 2-1 te winnen van DPMM FC.

Duric heeft een ongewone carrière achter de rug. Hij begon al vroeg met voetballen, maar ging op zijn twaalfde ook kayakken. Dit werd hem aangeraden door een arts, om zo een groeistoornis tegen te gaan. Dit ging prima, want al op zijn zeventiende stond hij achtste op de wereldranglijst. Duric moest echter het leger in, maar met de Bosnische Burgeroorlog in aankomst werd hij door zijn vader het land uitgestuurd om de familielijn te bewaren.

"Mijn vader en broer vochten jaren in de oorlog, mijn moeder werd door het moslimleger vermoord. Tijdens een bombardement kwam een hele grote bom op ons huis terecht, waardoor ze direct dood was", vertelt Duric. Hij vertrok met een klein beetje geld naar Servië, waar hij in de tweede divisie ging spelen. Een jaar later kwam hij terecht in Zweden, trainde hij mee met AIK Solna en werd hem een vluchtelingenstatus aangeboden, wat Duric weigerde. 

De jonge sporter kwam vervolgens in Hongarije, maar door het opslitsen van Joegoslavië had hij geen geldig paspoort meer. Hij sleet zijn tijd in de café's en restaurants van Szeged, tot een lokale familie hem onderdak bood en een kans om bij de lokale club te spelen - op het tweede niveau in Hongarije.

Een nieuwe kans kwam er in 1992, toen Duric door het nieuw opgerichte Bosnisch Olympisch Comité (BOC) werd uitgenodigd om als een van de tien sporters het nieuwe land te vertegenwoordigen op de Spelen van Barcelona. Hij gaf natuurlijk gehoor, maar er kwam nog wel even wat bij kijken - naast het feit dat hij als etnisch Serviër misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor Bosnië was.

Zijn reis kon niet betaald worden, dus moest Duric 1500 kilometer door Europa liften om in Barcelona te komen. Een paspoort had hij niet, alleen een brief van het Olympisch Comité. Hij mocht in eerste instantie de Oostenrijkse grens niet over, maar nadat de immigratiedienst zijn identiteit bij het BOC bevestigd kreeg kon hij toch door. De dienst hielp Duric zelfs om iemand zover te krijgen hem halverwege Slovenië te brengen, waar hij - na nog een lift - op het vliegtuig naar Barcelona stapte. 

Het mag geen verrassing heten dat Duric ook geen geld had voor fatsoenlijk kayakmateriaal, hij had zelfs al twee jaar niet getraind. De Italiaanse en Spaanse teams staken hem de helpende hand toe, waardoor hij mee kon doen. In de klasse C-1 werd hij op de 500 meter kansloos laatste in zijn heat, maar hij had wel geschiedenis geschreven.

Interview met de, voor voetballers, bejaarde Duric (Bron: YouTube)

Na Barcelona ging Duric weer terug naar Szeged, waarna hij vervolgens jaren in Australië voetbalde. Echt doorbreken lukte nooit, maar zijn belangrijkste move kwam in 2000: Hij verkaste naar Home United in Singapore. Een jaar later ging hij naar Geylang United en vanaf dat moment nam zijn loopbaan een enorme vlucht omhoog.

In vier seizoenen bij Geylang kwam hij tot 97 goals in 126 wedstrijden in de S-League, vaak door samen een gouden duo te vormen met spits Mohd Noor Ali. In 2005 vertrokken ze gebroederlijk naar Singapore Armed Forces, waar Duric in 150 wedstrijden liefst 129 treffers liet noteren. In 2010 stapte Duric over naar zijn huidige club, Tampine Rovers, waar hij 78 keer tot scoren kwam.

Totaal wist Duric 330 keer te scoren in de S-League, een wereldrecord. Geen enkele andere speler heeft zo veel goals gemaakt in dezelfde professionele competitie. De Singaporese competitie werd maar liefst acht keer gewonnen door de club waar Duric op dat moment speelde, waaronder elk jaar vanaf 2006 behalve 2010 en dit jaar.

Duric slaagde er in 2007 na drie pogingen eindelijk in om Singaporees burger te worden en het duurde dan ook niet lang voordat hij opgeroepen werd om voor zijn nieuwe land uit te komen. Op 37-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tajikistan, waarin hij met twee treffers eigenhandig de eindstand op 2-0 bepaalde. Duric zou ondanks zijn hoge debuutleeftijd uiteindelijk tot 53 interlands komen en scoorde daarin 24 keer.

Ook Beatrix bij nationale herdenking MH17

Ook prinses Beatrix en prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven zijn op maandag 10 november bij de nationale herdenking van de ramp met vlucht MH17 in de Amsterdamse RAI. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Eerder werd al bekend dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima de bijeenkomst bijwonen. Ook de meest betrokken leden van het kabinet, Kamerleden, buitenlandse ambassadeurs, burgemeesters van gemeenten die slachtoffers te betreuren hebben en andere genodigden zijn aanwezig.

De 'muzikale omlijsting' wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoop en het Nationaal Kinderkoor. Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace zorgen ook voor muzikale bijdragen. De herdenkingsbijeenkomst wordt geleid door Maartje van Weegen.

De herdenking is alleen toegankelijk voor genodigden: de nabestaanden van slachtoffers en andere betrokkenen. Het programma is tot stand gekomen in nauw overleg met de nabestaanden. Tijdens een ceremonie noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden zullen persoonlijk het woord voeren of dragen een gedicht voor. Namens het kabinet spreekt premier Mark Rutte (VVD). Ook wordt een minuut stilte in acht genomen.

'Opbouw zorgpremie voortaan duidelijker'

Zorgverzekeraars moeten hun klanten voortaan vertellen hoe de zorgpremie is opgebouwd. Verzekerden krijgen al volgend jaar te zien welke elementen een rol spelen bij het vaststellen van de nominale premie. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag gemeld aan de Tweede Kamer.

Zo wordt voortaan duidelijk hoe opbrengsten uit beleggingen zijn gebruikt om de premie te verlagen. Ook moeten verzekeraars inzichtelijk maken hoe de bedrijfskosten worden doorgerekend in de premie. Uiterlijk half november maken de zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend.

De nieuwe regels zijn bedoeld om klanten meer inzicht te geven in het bedrag dat zij maandelijks aan de zorgverzekeraar betalen. Schippers benadrukt 'dat deze nieuwe vorm van transparantie geen vervanging is van de verantwoording van verzekeraars richting toezichthouders'.

Amanda Bynes los op Twitter na verlaten kliniek

Amanda Bynes is op oorlogspad na haar vertrek uit de kliniek waar ze de afgelopen tijd zat. De 28-jarige actrice zat op initiatief van haar ouders ruim drie weken in de instelling wegens psychische problemen. Ze was het daar duidelijk niet mee eens, blijkt uit tweets die ze vrijdag na vertrek verstuurde.

"Ik ga vandaag naar de rechtbank met mijn advocaat om te bewijzen dat ik uitstekend in staat ben mijn persoonlijke leven en financiën in de hand te houden. Ik ben woedend", laat Bynes weten. De actrice herhaalt bovendien de beschuldiging dat haar vader haar vroeger heeft misbruikt. "Hij hoort in de gevangenis te zitten."

Bynes haalde de laatste tijd weer een hoop rare fratsen uit. Daarop lokten haar vader en moeder de actrice naar een kliniek, waar ze werd opgewacht en opgenomen. Deze week werd ze onder curatele gesteld van haar ouders, die volgens Bynes slechts uit zijn op haar geld. Of en wanneer de actrice weer bij zinnen komt, is niet bekend.

Hieronder een kleine greep uit de twitterrant van Amanda: 

Zeurpieten in kaart gebracht

Er wordt binnen en buiten Nederland heel wat afgezeurd over het uiterlijk van Zwarte Piet. Een goede visualisatie over de plaatsen waar de discussie het meest leeft, ontbrak echter tot op heden. Twee studenten van de opleiding Communicatie en Multimediadesign aan Avans Hogeschool Den Bosch hebben daarom een website gemaakt waarop ze de locaties in kaart brengen waar Twitteraars over Zwarte Piet zich bevinden.

Mitch Lamers en Kevin van den Heuvel maken in hun visualisatie gebruik van tweets met de hashtag '#zwartepiet'. Al deze tweets worden verzameld, en opgeslagen in een database. Van elke tweet wordt de woonplaats uit het openbare profiel van de twitteraar bijgehouden. Als er geen locatiegegevens beschikbaar zijn, wordt de tweet genegeerd.

Elke tien minuten wordt op Twitter een inventarisatie gemaakt van Zwarte Piet-tweets. De locaties van de vierhonderd meest recente tweets worden op zeurpietjes.com op een kaart getoond. Zeuren over het zeuren kan hier op FOK! en op Facebook.

Screenshot www.zeurpietjes.com (afbeelding: Zeurpietjes) (Foto: zeurpietjes.com)
Screenshot www.zeurpietjes.com (Foto: zeurpietjes.com)

Kramer prolongeert titel op 5000 meter

Sven Kramer heeft op overtuigende wijze zijn Nederlandse titel op de 5000 meter weten te prolongeren. De olympisch kampioen startte in de laatste rit en reed solide naar een tijd van 6:16.60. Het is voor Kramer zijn derde titel op een rij en zijn zevende titel in totaal op deze afstand. Jorrit Bergsma had tot dan de snelste tijd, hij reed in een rit eerder naar 6:18.49. 

Bergsma reed in zijn rit tegen Jan Blokhuijsen, maar laatstgenoemde kwam ten val. Het brons is voor Wouter olde Heuvel, de allrouder noteerde 6:21.47. Douwe de Vries en Bob de Jong eindigden op de plaatsen vier en vijf. Koen Verwij moest genoegen nemen met een zesde plaats. De wereldkampioen allround wist slechts een tijd van 6:26.06 op de bord te zetten.

De mannelijke sprinters rijden later vanmiddag nog hun tweede 500 meter. De dames komen nog in actie op de 1500 meter.

Uitslag 5000 meter 

# Naam Tijd Verschil
1 Sven Kramer 6:16.60  
2 Jorrit Bergsma 6:18.49 +1.89
3 Wouter olde Heuvel 6:21.47 +4.87
4 Douwe de Vries 6:22.42 +5.82
5 Bob de Jong 6:23.84 +7.24
6 Koen Verweij 6:26.06 +9.46
7 Frank Vreugdenhil 6:29.00 +12.40
8 Arjan Stroetinga 6:29.11 +12.51
9 Erik-Jan Kooiman 6:29.58 +12.98
10 Bob de Vries 6:29.86 +13.26

Shovel Knight krijgt meer personages en content

Yacht Club is nog niet klaar met Shovel Knight. Sean Velasco, regisseur van de game, zegt tegenover Nintendo of Europe dat er meer content aan zit te komen. De retro-game komt eindelijk volgende maand uit in Europa.

"Every three to four months, we want to drop a new update after the initial [European] release of the game. We’re going to have playable campaigns featuring Plague Knight, King Knight and Spectre Knight, in their own campaign with their own story. The gameplay will be 95% the same, but it’s going to be a big thing.”

Er komt verder een gender-swap optie en een 4-speler battle modus.

ExxonMobil presteert boven verwachting

ExxonMobil heeft vorig kwartaal veel beter gepresteerd dan verwacht, omdat de verdiensten uit het raffineren de schade door lagere olieprijzen wisten op te vangen. De concurrent van Shell presenteerde vrijdag een nettowinst van bijna 8,1 miljard dollar (6,5 miljard euro). Dat is ruim tweeënhalf procent meer dan vorig jaar.

Per aandeel hield Exxon na afdracht van belasting 1,89 dollar winst over. Het oliebedrijf deed het daarmee veel beter dan de aandelenmarkten hadden verwacht. Analisten gepeild door marktonderzoeker Factset hielden het voorafgaand aan de presentatie van de derdekwartaalcijfers namelijk op een nettowinst van 1,71 dollar per aandeel.

Dat de winst stijgt, heeft het Amerikaanse bedrijf vooral te danken aan het verwerken van olie. Bij die bedrijfstak werd bijna veertig procent meer winst geboekt, wat compenseerde voor de lagere olieprijzen en -productie. De omzet van Exxon daalde vorig kwartaal met 4,4 procent naar ruim 112 miljard dollar.

Franse premier laakt kritiek Dijsselbloem op Frans beleid

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verkeert niet in de positie om het begrotingsbeleid van Frankrijk te bekritiseren. "Het Franse parlement is soeverein, het zijn de Fransen die beslissen", zegt de Franse premier Manuel Valls vrijdag in een interview met NRC Handelsblad.

Frankrijk meldde vorige maand dat het begrotingstekort ook na het verleende uitstel door Brussel niet onder de drie procent uitkomt. De Franse regering heeft volgens Valls fouten gemaakt, maar toch laakt hij de kritiek die politici uit met name Nederland en Duitsland daarna over de Fransen spuiden.

Zo zei Dijsselbloem vorige maand dat hij zich afvraagt of Frankrijk het verleende uitstel wel gebruikt heeft. "Het is niet aan hem om zoiets te zeggen", aldus Valls in het interview. "Hij is voorzitter van de Eurogroep en niet verantwoordelijk voor de Franse begroting."

De Fransen hebben hun leven inmiddels gebeterd, vindt Valls. "Frankrijk voert een gedegen begrotingsbeleid, aangepast aan de economische situatie", antwoordt hij op de vraag of de zorgen over de economische situatie in Frankrijk gerechtvaardigd zijn. "De neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar."

Valls is in Nederland voor een ontmoeting met diezelfde minister Dijsselbloem (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD). Ook minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en partijleider van de PvdA Diederik Samsom (PvdA) schuiven aan.

Dijsselbloem trekt zich weinig aan van de Franse kritiek. Valls heeft 'volstrekt gelijk' dat het Franse parlement soeverein is en uiteindelijk over de eigen begroting stemt, zei Dijsselbloem na afloop van de ministerraad. "Maar mijn taak als Eurogroepvoorzitter is ervoor te zorgen dat alle landen hun afspraken onderling nakomen en hen daarin aan te moedigen." En waar een aanmoediging nodig is, zal hij die naar eigen zeggen blijven geven.

Weer vijf slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Het aantal geïdentificeerde slachtoffers van de rampvlucht MH17 in Oekraïne is deze week opgelopen naar 289. Er zijn deze week vijf slachtoffers geïdentificeerd, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag weten. Vier hebben de Nederlandse nationaliteit.

Van negen inzittenden is nog geen dna gevonden op de lichaamsdelen die zijn geborgen. Het zou kunnen dat dat later alsnog gebeurt, want er zijn nog lichaamsdelen in Hilversum die nog niet aan iemand gekoppeld zijn. Daar is alleen nog geen bruikbaar dna-profiel van.

Het zou ook kunnen dat de lichamen of lichaamsdelen van deze negen passagiers nog niet of pas net geborgen zijn. Op de rampplek in Oekraïne zijn vrijdag namelijk nog resten gevonden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

Film Bend It Like Beckham wordt musical

De film Bend It Like Beckham krijgt een musicalversie. De Britse tragikomedie uit 2002 krijgt in juni een plekje op West End in Londen. Dat meldt de BBC vrijdag.

De musical gaat net als de film over een sikh-tienermeisje dat van voetbal houdt maar het spelletje niet mag spelen van haar ouders. In het geheim sluit ze zich toch aan bij een damesvoetbalteam.

De première van de musical is op 24 juni in het Phoenix Theater. Het script is geschreven door Paul Mayeda Berges, die ook aan de film heeft gewerkt.

De film betekende de doorbraak van actrice Keira Knightley die een van de hoofdrollen vertolkte. Wereldwijd bracht Bend It Like Beckham meer dan 61 miljoen euro in het laatje.

Commissaris Kramer weg bij Fugro na kritiek

Gert-Jan Kramer is vrijdag per direct opgestapt als commissaris bij bodemonderzoeker Fugro. Hij nam dat besluit omdat hij onder vuur kwam te liggen, omdat hij zowel toezichthouder als aandeelhouder van het bedrijf is. "Dat is niet in mijn belang, en ook niet in dat van Fugro", laat Kramer vrijdag weten over de kritiek.

De vroegere topman van Fugro kwam deze zomer onder vuur te liggen omdat hij een groot aantal aandelen in de bodemonderzoeker verkocht. De afgelopen maanden ging de koers van het bedrijf hard onderuit, met onder meer een verlies van 27 procent op woensdag. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zette daar toen haar vraagtekens bij.

"Als grootaandeelhouder mag je je aandelen verkopen", zo zei adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB donderdag tegen Het Financieele Dagblad. "Nu de ene na de andere tegenvaller wordt gemeld, denk ik als normale aandeelhouder: wat weet hij dat wij niet weten? Dat is een ongezonde situatie die je wilt vermijden."

Consumentenbestedingen VS gedaald in september

Amerikaanse consumenten hebben in september minder geld uitgegeven dan in augustus. Een daling op maandbasis was sinds januari niet meer voorgekomen. Ook de inkomens groeiden dit jaar nog niet zo langzaam als in september, meldt het Amerikaanse ministerie van handel vrijdag. De daling kwam deels doordat brandstof goedkoper was.

De consumentenuitgaven daalden met 0,2 procent. In augustus hadden consumenten juist een half procent meer uitgegeven dan een maand eerder. De lonen stegen met 0,2 procent, de laagste stijging sinds december vorig jaar.

Voor zowel duurzame als niet-duurzame goederen werd minder diep in de buidel getast. Voor de komende maanden wordt verwacht dat de bestedingen weer aantrekken.

Taylor Swift bereikt voor het eerst top albumlijst

Taylor Swift heeft haar eerste nummer 1-album in Nederland te pakken. Haar album 1989 komt deze week nieuw binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. De zangeres stoot daarmee Guus Meeuwis van de troon, die slechts een week mocht genieten als lijstaanvoerder.

Swift, die voor het eerst een echte popplaat aflevert, wist met haar vorige albums niet echt potten te breken. Haar beste notering was tot dusver voor Red, dat in november 2012 een weekje in de top tien stond.

Niet alleen in Nederland doet de Amerikaanse het goed. In haar thuisland ligt Swift op koers om daar binnen een week een miljoen exemplaren van 1989 te verkopen.

In de singleslijst is Mr. Probz nog altijd de baas. Hij staat voor de derde week op rij op nummer 1 met ruime voorsprong op zijn naaste belagers Aronchupa's I'm an Albatroz en All about That Bass van Meghan Trainor. De Nederlandse zanger verkoopt ruim twee keer zo veel van zijn nummer Nothing Really Matters.

Ook Probz' vorige single Waves doet het nog altijd goed. Het nummer, dat inmiddels al 79 weken in de lijst bivakkeert, stijgt deze week na meer dan een halfjaar afwezigheid terug de top tien in. Aanleiding is hoogstwaarschijnlijk zijn optreden in RTL Late Night afgelopen week.

Niet alleen Mr. Probz maar ook Stromae spint garen bij een tv-optreden. Na zijn opwachting in College Tour vorige week komen 'oudjes' Formidable en Papaoutai opnieuw binnen en het album van de Belg, Racine Carrée, stijgt in 63e week terug de top tien in.

IS-verdachten gearresteerd in Zwitserland

Eerder dit jaar zijn in Zwitserland drie personen opgepakt die verdacht worden van steun aan terreurgroep Islamitische Staat en van plan zouden zijn geweest een aanslag te plegen in Europa. Dat heeft de Zwitserse justitie vrijdag gezegd.

De arrestanten zijn van Iraakse afkomst en zitten in voorarrest. Ze werden eind maart aangehouden. Dat justitie nu pas met het nieuws naar buiten treedt, komt, omdat zij de 'uitkomst van het onderzoek niet in het geding wilde brengen'.

De drie worden onder meer verdacht van misbruik van explosieven en gifgassen en het aansporen tot illegaal verblijf in Zwitserland.

Zware avondspits verwacht door storing spitsstrook

Verkeer in het midden van Nederland moet vrijdag rekening houden met een zware avondspits doordat een spitsstrook op de A1 niet open kan. Als de storing in de signaleringsborden boven de strook tussen Hoevelaken en Barneveld niet op tijd voorbij is, kan dit voor grote drukte zorgen, ook op andere wegen.

Door de storing kunnen in geval van nood geen rode kruizen boven de spitsstrook worden gezet. Daardoor mag de rijstrook niet open. Voor een zware spits wordt gevreesd omdat de situatie op de weg verwarrend kan zijn voor automobilisten: er zijn namelijk groene pijlen te zien, terwijl de strook wel fysiek is afgesloten door pijlwagens en kegels.

Verkeer tussen Utrecht en Apeldoorn wordt geadviseerd om te rijden via Barneveld. Weggebruikers vanuit Amsterdam richting Zwolle, kunnen volgens de VID het best via Flevoland rijden.

Rond 15.30 uur stond op de A1 van Amsterdam naar Apeldoorn twee kilometer file.

OM in beroep tegen vrijspraak 'borstendokter'

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de beslissing van de Haagse rechtbank om 'borstendokter' Rock G. vrij te spreken. Het OM meldt vrijdag voldoende argumenten te hebben om in beroep te gaan tegen die beslissing. Justitie had tegen G. twee jaar cel geëist.

G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, werd donderdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De fouten die G. tijdens zijn operaties maakte vallen binnen de grenzen die voor artsen gelden, aldus de rechtbank donderdag. Het Openbaar Ministerie komt tegen die beslissing in het geweer.

De 55-jarige G deed zich tussen 2008 en 2009 voor als plastisch chirurg. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht tegen hem in, onder meer omdat nieuwe borsten gingen lekken. Bij sommige vrouwen werden protheses zonder verdoving verwijderd.

Zwaargewonde door mogelijke autobom

Een man is vrijdagochtend in Veghel zwaargewond geraakt toen zijn auto tijdens het rijden ontplofte. De politie sluit een aanslag niet uit, zegt een woordvoerder. Auto's van familieleden van het slachtoffer worden voor de zekerheid ook gecontroleerd.

Over de identiteit van het slachtoffer is niets bekendgemaakt. De man liep zware brandwonden op toen zijn auto kort voor het middaguur op de Plevierdonk opeens explodeerde. Een buurtbewoner verleende eerste hulp, waarna het slachtoffer naar een ziekenhuis werd vervoerd.

Door de ontploffing sneuvelden enkele ruiten in de straat en lagen onderdelen van de auto op de weg. Een groot deel van de straat is vanwege het onderzoek naar het voorval afgezet.

In ieder geval een auto, die ook in Veghel staat, wordt nu ook onderzocht, laar de politiewoordvoerder weten. "We houden alle opties open. Het kan een technisch mankement zijn, maar het kan ook opzet zijn. Met auto's van familieleden kan dus mogelijk ook iets aan de hand zijn."

Resten geborgen op rampplek MH17

Op de rampplek van de crash met MH17 zijn vrijdag menselijke resten geborgen. Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) vrijdag bekend tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De omstandigheden waren zodanig dat een 'kleine Nederlandse missie' naar de rampplek kon gaan, zei Rutte. "Die kans hebben we met beide handen aangegrepen." Samen met Oekraïense reddingswerkers en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hebben de Nederlanders stoffelijke resten geborgen op de 'burn site'.

De resten zijn vervolgens overgebracht naar Charkov voor een eerste forensische check. De stoffelijke resten worden op een later moment overgebracht naar Nederland. Dat zal gepaard gaan met hetzelfde ceremonieel waarmee de overige stoffelijke resten zijn gerepatrieerd, aldus de premier.

F. de Boer: "Kolbeinn is fitter dan ooit"

Frank de Boer houdt vertrouwen in Kolbeinn Sigthórsson. Ook tegen FC Dordrecht begint de IJslandse spits in de basis bij Ajax ondanks de goede vorm van Arek Milik.

De Boer vindt dat Sigthórsson en Milik niet veel voor elkaar onder doen. "Ik denk dat er niet zo veel verschillen zijn tussen Sigthórsson en Milik. Het zijn dezelfde types", zei de coach van Ajax op een persconferentie. "De ene is rechtsbenig en de ander is linksbenig, verder zijn het qua type twee gelijkwaardige spelers."

"Ik kijk hoe Kolbeinn speelt en Arek zich manifesteert. Arek komt er aan. Maar Kolbeinn is fitter dan ooit en strijdbaar. Het is denk ik een kwestie van tijd voordat hij zichzelf gaat belonen", aldus De Boer, die zaterdagavond met Ajax in de Amsterdam ArenA aantreedt tegen FC Dordrecht.

In de defensie keert aanvoerder Niklas Moisander terug. De Fins international werd tegen Go Ahead Eagles vervangen door Stefano Denswil. "Op dit moment vind ik Niklas nog gewoon de beste op zijn positie. Als Niklas blijft, dan zal hij waarschijnlijk spelen ook."

Lerin Duarte ontbreekt in de selectie voor het duel met FC Dordrecht. "De concurrentie voor Duarte is moordend. Lerin zal zich er in moeten vechten. Op dit moment is het niet goed genoeg. Als je bij Ajax speelt, dan weet je dat de concurrentie groot is", vertelt De Boer.

"Lucas Andersen en Thulani Serero zitten vanaf het begin goed in hun vel en krijgen op dit moment de voorkeur. Ik denk wel dat Lerin goed bezig is. Hij is nu pas in vorm aan het komen", besluit de oud-international. Ajax staat na tien speelronden tweede in de Eredivisie. Het gat met koloper PSV is vier punten.

Simple Minds volgend jaar terug in HMH

De Simple Minds keren volgend jaar terug in Nederland. De Schotse band geeft op 23 november een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall, meldt organisator Mojo Concerts vrijdag.

De Simple Minds stonden afgelopen juli nog op Bospop en gaven in november vorig jaar al twee shows in de HMH. In 2015 doet de band, bekend van hits als Promised You a Miracle en Don't You (Forget about Me) Nederland opnieuw aan met hun Big Music Tour. De kaartverkoop begint maandag.

Oprichter The Pirate Bay veroordeeld in Denemarken

De Zweedse oprichter van website The Pirate Bay is in Denemarken veroordeeld tot drie jaar cel wegens het hacken van de servers van een bedrijf dat samenwerkt met de Deense overheid. Een 21-jarige Deense medeverdachte kreeg zes maanden cel wegens medeplichtigheid.

Gottfrid Svartholm Warg en de andere veroordeelde werden donderdag al schuldig bevonden. De rechter achtte bewezen dat de twee in 2012 inbraken in de servers van de Deense tak van bedrijf CSC en meer dan 91.000 sofinummers, rijbewijsnummers en politiedossiers buitmaakten.

Svartholm Warg ontkende niet dat de servers met zijn computer waren gehackt, maar zei dat hij er zelfs niks mee te maken had. De rechter veegde dit betoog van tafel. De Pirate Bay-oprichter gaf direct na de uitspraak aan in beroep te gaan.

In 2009 werd Svartholm Warg een celstraf van een jaar opgelegd in verband met copyrightschendingen via zijn website The Pirate Bay. Hij ontvluchtte Zweden, maar werd drie jaar later in de kraag gevat in Cambodja. Hij werd uitgezet naar Zweden, waar hij zijn straf moest uitzitten. Zweden droeg hem vervolgens over aan Denemarken om daar te worden vervolgd.

The Pirate Bay is een van de grootste torrentwebsites voor het delen van films, series en software. Miljoenen gebruikers downloaden gratis allerlei digitaal materiaal via de website.

Smeekens neemt leiding op 500 meter

Jan Smeekens heeft de eerste 500 meter op zijn naam geschreven tijdens de Nederlandse kampioenschappen schaatsen per afstand. De winnaar van olympisch zilver noteerde een tijd van 35,02. Hij reed in de slotrit tegen Gerben Jorritsma die met 35,27 vierde werd. 

Olympisch kampioen Michel Mulder staat met 35,15 tweede op 0,13 van Smeekens. Hein Otterspeer is momenteel derde op 0,23 achter de leider. Later vanmiddag komen de heren nogmaals in actie. Ronald Mulder is niet van de partij, hij kampt met een liesblessure. 

De schaatser die over 2x500 meter het snelst is, mag zich Nederlands kampioen noemen. Eerst staat nog de 5000 meter voor heren op het programma. De dames rijden vandaag de 1500 meter.

Uitslag eerste 500 meter

# Naam Tijd Verschil
1 Jan Smeekens 35,02  
2 Michel Mulder 35,15 0,13
3 Hein Otterspeer 35,25 0,23
4 Gerben Jorritsma 35,27 0,25
5 Pim Schipper 35,41 0,39
6 Kjeld Nuis 35,42 0,40
7 Jesper Hospes 35,45 0,43
8 Lennart Velema 35,52 0,50
9 Kai VerbijPR 35,56 0,54
10 Daidai NtabPR 35,56 0,54

Boek kroongetuige Ros blijft verboden

Het boek met de verklaringen van de nieuwe kroongetuige in het Passage-proces, Fred Ros, mag definitief de komende zes maanden niet op de markt worden gebracht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag besloten, zo liet Hendrik-Jan Korterink, de schrijver van het boek, vrijdag via Twitter weten.

Korterink ging vorige week in beroep tegen de uitspraak van de kortgedingrechter in Zutphen, die de publicatie van het boek De Ros-Tapes voorlopig verbood. Het kort geding was aangespannen door het Openbaar Ministerie, omdat het 'zeer kwalijk' zou zijn als de verklaringen op straat kwamen te liggen. Ook twee verdachten in de Passage-zaak, Dino S. en Ali A., eisten een publicatieverbod.

Het OM en de twee verdachten krijgen nu van het hof ook in tweede instantie gelijk. Om zijn werk alsnog te kunnen uitgeven gaat Korterink daarom op zoek naar 'een andere vorm' om de verklaringen uit te kunnen brengen. Hij denkt daarbij aan een 'meer journalistiek' verhaal 'met minder woordelijke details', aldus de journalist.

Katie Holmes is belabberde pannenkoekenbakker

Katie Holmes is niet echt een goede pannenkoekenbakker. De eerste baksels van de actrice mislukken altijd en soms wordt het nog erger dan dat. "Het kan mijn complete dag verpesten", zegt ze in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People.

"Mijn eerste twee pannenkoeken verbranden altijd", vertelt de 35-jarige Katie over haar bakkunsten. Soms blijft het daar niet bij. Ze faalt ook vaak als ze met het laatste deel van het beslag aan de gang gaat. "De druk is zo hoog als ik de pannenkoek dan moet draaien en het dreigt te breken. Dat kan de toon van de rest van mijn dag bepalen."

Volgens Katie is ze gewoon niet echt op haar best in de ochtenduren. Zo heeft ze ook vreselijk veel moeite om op te staan. De actrice zet drie wekkers om zich niet te verslapen. "Ik ben een olympisch slaper. Kunnen we daar geen sport van maken? Ik zou zeker het goud winnen", aldus Katie.

Benno L. in hoger beroep om enkelband

De veroordeelde pedoseksueel Benno L. wil nog steeds van zijn enkelband af. De voormalige zwemleraar gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat L. zijn band moet blijven dragen. Dat heeft de advocaat van L., Pieter van der Kruijs, vrijdag gezegd.

Met de enkelband wordt gecontroleerd of de 64-jarige L. zich houdt aan het door de rechter opgelegde gebiedsgebod voor elf gemeenten rondom Den Bosch. In deze gemeenten wonen zijn slachtoffers.

L. had begin oktober een kort geding aangespannen omdat hij af wilde van zijn vrijheidsbeperkingen. Hij zou niet in de gebieden komen die voor hem verboden gebied zijn. "De band hindert hem", zegt Van der Kruijs. De rechtbank ging niet in die redenering mee, omdat de rechtbank twijfels heeft bij de belofte van L. dat hij niet meer in verboden gebied komt.

Benno L. werd drie jaar geleden veroordeeld tot zes jaar cel vanwege 39 gevallen van ontucht met minderjarigen. Ook maakte en bezat hij kinderporno. Het locatieverbod werdbij zijn vrijlating als voorwaarde opgelegd. L. woont in Leiden.

Doden bij aanslagen op markten Irak

Een reeks bomaanslagen op markten in Irak heeft vrijdag aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Alle aanslagen werden gepleegd in de buurt van Bagdad, zeiden bronnen bij de autoriteiten. De aanslagen vonden plaats in Suweib, een voorstad van Bagdad, en de plaatsen Youssifiyan en Madain. Tientallen mensen raakten gewond.

Elders in Irak slaagden Iraakse troepen erin terreurbeweging Islamitische Staat te verdrijven uit het oliestadje Beiji, dat ten noorden van Bagdad ligt. Het stadje viel in juni in handen van IS, maar de autoriteiten wisten de controle over de lokale olieraffinaderij te behouden. De autoriteiten werden vrijdag ondersteund door sjiitische vrijwilligers. In delen van Beiji wordt nog gevochten.

Geen Queen en Fleetwood Mac op Glastonbury

Queen en Fleetwood Mac maken volgend jaar niet hun debuut op Glastonbury. "Queen niet. Fleetwood Mac lijkt op dit moment dan niet beschikbaar te zijn", zegt festivalbaas Michael Eavis, volgens Britse media, in het tijdschrift Music Week. De twee bands werden meermaals genoemd als mogelijke headliners.

Dat het Amerikaanse Fleetwood Mac niet naar het Britse festival afreist, komt voor fans mogelijk als een verrassing. Zangeres Stevie Nicks sloot eerder een optreden op Glastonbury niet uit. "We hebben het erover", zei ze vorige maand in Uncut Magazine.

Eavis liet wel weten met drie andere grote namen in gesprek te zijn voor het festival, dat volgend jaar plaatsvindt van 24 tot en met 28 juni. Een van deze acts gaat volgens de festivalbaas 'al heel lang mee'. Deze namen worden op 1 april bekendgemaakt.

AB Inbev verkoopt minder bier, maar winst stijgt

De Belgische bierbrouwer AB Inbev heeft een hogere omzet en meer winst geboekt, ondanks dalende biervolumes. De grootste bierproducent ter wereld eindigde het derde kwartaal met een winst van 2,3 miljoen dollar (1,8 miljoen euro), tegen 2,2 miljoen vorig jaar, meldde de brouwer van onder meer Jupiler, Hertog Jan en Budweiser vrijdag.

De winst steeg doordat AB Inbev vijf procent meer verdiende per hectoliter bier. De omzet steeg met 2,3 procent naar 12,2 miljard dollar. De mondiale volumes daalden echter met 2,6 procent. Vooral in de Europese markt zat er weinig in het vat voor de brouwer, waar 9,5 procent minder bier werd verkocht. De lagere volumes in Europa waren voor een belangrijk deel het gevolg van een daling van twintig procent in Rusland.

Bovendien kon AB Inbev veel minder bier kwijt bij Amerikaanse groothandels. Daar daalde het volume met 3,7 procent. In China ging de bierverkoop met 4,9 procent omlaag door het koude weer. In Mexico deed het concern het met een volumestijging van 2,9 procent beduidend beter. Daar verkoopt de brouwer met name Corona en Bud Light.

Nederlanders prefereren water boven frisdrank

Nederlanders laten frisdrank steeds vaker staan. Consumenten hebben vorig jaar 58 miljoen liter frisdrank en vruchtensappen minder gedronken dan een jaar eerder. Dit maken ze goed door het drinken van kraanwater, meldt het AD vrijdag op basis van cijfers van branchevereniging Frisdranken, Water en Sappen (FWS).

Vorig jaar werd veertig miljoen liter minder frisdrank en vijftien miljoen liter minder vruchtensappen gedronken. De verkoop van bronwater nam toe met negen miljoen liter. Gegevens over kraanwater zijn er niet, maar gezien de terugloop van andere dranken wordt de toename van het kraanwatergebruik geschat op vijftig miljoen liter meer dan twee jaar geleden, aldus de krant.

Er zijn drie redenen waarom mensen meer kraanwater zijn gaan drinken. Water past in een gezonde levensstijl, het is minder duur dan bronwater en het is minder belastend voor het milieu om thuis te 'tappen', aldus FWS.

Huisbezoek politie om gedumpte baby Amsterdam

Honderden ouders van pasgeboren meisjes in Amsterdam kunnen een bezoekje van de Amsterdamse politie verwachten. Met de huisbezoeken wil de politie achterhalen waar de baby die zondag in een vuilcontainer werd gevonden vandaan komt. Een woordvoerder van de politie bevestigt vrijdag een bericht hierover van RTV Noord-Holland.

De baby werd zondagochtend gevonden in Amsterdam Nieuw-West toen een buurtbewoonster gehuil hoorde uit een ondergrondse vuilcontainer. Hulpdiensten troffen de baby aan in een plastic zak. De baby was op dat moment tussen de tien en twintig dagen oud.

Het meisje had volgens de politie vermoedelijk een hielprik gehad, aangezien ze een krasje en een pleister op haar voet heeft. In de hoop de ouders op te sporen gaf de de politie eerder deze week al foto's vrij van het lichtgetinte kindje. Zo zit op de onderrug en billen van het meisje een blauwgekleurde pigmentvlek.

Miljoenen in beslag genomen bij corrupte Chinees

Rechercheurs in China hebben in de woning van een hoge figuur binnen de nationale energieraad meer dan tweehonderd miljoen yuan (zo'n 26 miljoen euro) gevonden. Dat heeft justitie vrijdag gezegd. De energiebons, Wei Pengyuan, wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Als al het geld in biljetten van honderd yuan, China's grootste coupure, zou worden opgestapeld, reikt de geldtoren tot 230 meter hoog, ruim twee keer zo hoog als de Domtoren in Utrecht. Niet eerder is er in China zoveel geld in beslag genomen, aldus justitie.

Corrupte ambtenaren in China verstoppen hun illegaal verkregen contanten dikwijls in kluizen, achter het toilet, onder rijstkokers, in vazen en in huurappartementen om het geld aan het oog te onttrekken.

Aardappel- en uienoogst veel groter

Liefhebbers van hutspot kunnen deze winter betrekkelijk gemakkelijk aan de ingrediënten voor hun favoriete maaltijd komen. De productie van aardappelen ligt dit jaar namelijk maar liefst tien procent hoger dan in 2013. Ook uien werden veel vaker geproduceerd dan vorig jaar, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

Volgens een raming van het statistiekbureau worden dit jaar zo'n 1,3 miljoen ton aardappelen op Nederlandse bodem geteeld. Ook de productie van uien komt dit jaar uit op ongeveer 1,3 miljoen ton, zo verwachten de statistici. Dat is pakweg negen procent meer dan een jaar geleden.

De toename in de productie is volgens het CBS vooral het gevolg van een grotere oogst per hectare. Ook werden op iets meer akkers aardappelen en uien verbouwd dan een jaar geleden, aldus het statistiekbureau. Hoeveel van de verbouwde aardappelen en uien in Nederland blijven en of dat gevolgen heeft voor de prijs, meldde het CBS overigens niet.

Eerste claims aardbevingwoningen toegekend

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft 24 mensen uit het Groningse aardbevingsgebied compensatie aangeboden. Ze krijgen een bedrag omdat hun huis bij verkoop door aardbevingsrisico's minder opleverde. Verkopers van 21 andere woningen krijgen niks. In hun geval is geen waardedaling geconstateerd, zegt een woordvoerder van de NAM.

In de meeste van de 24 gevallen is een tot vijf procent van de verkoopwaarde toegekend. Tot nu toe zijn 237 aanvragen binnengekomen voor woningen in Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum. Naar de meeste claims wordt nog gekeken.

Wanneer de behandeling van de claims is afgerond, is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. Vanaf het moment waarop de regeling van kracht is gegaan, zijn 850 woningen verkocht waarvoor claims kunnen worden ingediend, geeft de zegsman aan.

Het bedrag dat wordt uitbetaald wordt vastgesteld door een taxateur. Hun adviezen zijn vooralsnog geheel overgenomen. Mensen die vinden dat ze te weinig geld krijgen kunnen naar een klachtencommissie stappen en desnoods naar de rechter.

De NAM-woordvoerder benadrukt dat de rekenmethode nog wordt getoetst. Als die nog wordt aangepast kunnen mensen die nu al een aanbod van NAM hebben gehad alsnog een hoger bedrag krijgen. "Als blijkt dat mensen recht hebben op minder geld, dan hebben ze geluk."

Final Fantasy 15 techdemo

Op de Paris Games Week is er een technische demo van Final Fansty 15 getoond. De beelden zijn opgenomen met een mobiel, dus verwacht geen HD kwaliteit.

Hajime Tabata liet de beelden zien die gemaakt worden door de Luminous Studio engine. Zo wordt er de dag-/nachtcyclus, weer, gezichtsemotie, AI en particle visual effects getoond. Final Fantasy 15 komt uit op de PlayStation 4 en Xbox One.

 

Rentetarief kwakkelend Rusland opnieuw omhoog

De Russische centrale bank heeft vrijdag het belangrijkste rentetarief verhoogd van 8 naar 9,5 procent. De centrale bank zag zich daartoe genoodzaakt omdat de inflatie in Rusland veel te hoog ligt en de vooruitzichten niet veel goeds voorspellen.

De waarde van de roebel is vorige maand verder gedaald door de lage olieprijzen en de handelssancties die onder meer tegen de financiële sector in het land van kracht zijn. Ook de importsancties die Rusland zelf instelde spelen het land parten, doordat de voedselprijzen voor Russische consumenten hard stijgen.

Volgens de laatste schattingen stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 8,4 procent in september, terwijl de inflatie op 8,2 procent staat. Voedsel werd, vooral vanwege de sancties, 11,4 procent duurder.

De centrale bank verwacht dat de inflatie tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar boven de acht procent blijft. De economische groei komt in het lopende kwartaal en begin volgend jaar naar verwachting rond het nulpunt uit.

Op middellange termijn hoopt de centrale bank de inflatie op vier procent te krijgen. Als de 'externe condities' verbeteren en de inflatie en de inflatievooruitzichten dalen, wil de centrale bank de monetaire teugels weer wat laten vieren. De centrale bank verhoogde zijn rentetarieven vrijdag voor de vierde keer dit jaar.

Werkloosheid eurozone blijft gelijk

De werkloosheid in de eurozone is vorige maand gelijk gebleven ten opzichte van augustus. Het werkloosheidspercentage kwam in september uit op 11,5 procent, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag. Op jaarbasis waren wel minder Europeanen werkloos. In september vorig jaar bedroeg het werkloosheidspercentage in de muntunie twaalf procent.

De landen buiten de muntunie halen het gemiddelde voor de gehele Europese Unie net als voorgaande maanden omlaag, maar ook daar zat er geen beweging in het werkloosheidscijfer. Net als in augustus kwam het percentage werklozen uit op 10,1 procent. In september 2013 was dat 10,8 procent.

In de eurozone waren naar schatting 18,4 miljoen mensen werkloos, in de hele EU waren dat er 24,5 miljoen. In absolute aantallen gemeten bleek dat het aantal werklozen in alle eurolanden samen met negentienduizend is afgenomen en in de EU met 108 duizend mensen.

Duitsland heeft met vijf procent het laagste werkloosheidspercentage van de EU, op de voet gevolgd door Oostenrijk met 5,1 procent. In Griekenland en Spanje zijn de problemen op de arbeidsmarkt met respectievelijk 26,4 en 24 procent werkloosheid het grootst.

Frankrijk was een van de grootste stijgers in de EU, met een percentage van 10,5 procent in september na 10,3 procent in augustus. Ook in Italië groeide het aantal werklozen.

In Nederland was 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos in september, na 6,6 procent de maand ervoor. Nederland heeft na Duitsland en Oostenrijk met 9,8 procent het laagste werkloosheidspercentage onder jongeren jonger dan 25 jaar.

Britt Dekker heeft spijt van talkshow

Britt Dekker betreurt dat ze samen met Ymke Wieringa een eigen talkshow heeft gepresenteerd. "Ik heb die talkshow nooit willen doen. We wisten dat we het niet goed zouden kunnen doen", zegt de realityster en presentatrice over de show Britt en Ymke Stellen Vragen die ze in 2012 presenteerde.

De 22-jarige Dekker, die eerder al zei dat ze het geen leuke klus vond, wist dat de twee te weinig ervaring hadden om anderhalf uur te praten met gasten. "We waren niet goed. We waren geen Humberto Tan of Matthijs van Nieuwkerk." De show werd matig bekeken. De eerste aflevering wist destijds nog 465 duizend kijkers te trekken, maar dat aantal halveerde al snel.

Dekker kon naar eigen zeggen geen nee zeggen tegen het praatprogramma. "Het moest onder contract. We konden moeilijk zeggen: ja, doei", vervolgt de blondine vrijdag in Koffietijd. Toch is ze wel blij dat het RTL-programma op haar cv staat. "Ik kan later wel zeggen dat ik een talkshow heb gedaan."

Dekker en Wieringa, die elkaar leerden kennen in het programma Take Me Out, presenteren inmiddels niet meer samen. Doordat de twee allebei andere presentatieklussen hebben, Dekker bij SBS en Wieringa bij National Geographic, is het contact ook verwaterd. "We hebben geen ruzie of zo. Eerst belden we elkaar elke dag en nu spreken we elkaar nooit."

Britt presenteert momenteel samen met Jochem van Gelder de SBS6-show Het Beste Idee van Nederland. "Jochem is een soort coach, hij zit al zolang in het vak en ik leer zo veel van hem." Zo leerde Van Gelder haar met presentatieteksten om te gaan. "Hij is een boom waar je tegen aan kunt lenen. Ik ben het kleine olifantje en hij de grote. Hij neemt je mee op sleeptouw."

Kliniek Castricum heeft zorg weer op orde

De opnamekliniek van ggz-instelling Dijk en Duin in Castricum staat niet langer onder verscherpt toezicht. De psychiatrische kliniek heeft voldoende maatregelen getroffen om het apart zetten van lastige patiënten veilig te laten gebeuren. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag.

De instelling verscherpte in oktober vorig jaar zelf de controle op het afzonderen van patiënten, nadat twee patiënten op wie niet voldoende werd gelet waren overleden. De inspectie eiste daarna extra verbeteringen voor dit zogeheten separeren. Toen dat niet gebeurde, werd de instelling in april onder verscherpt toezicht gesteld.

Een persoon die wordt gesepareerd moet elk halfuur contact hebben met personeel of naasten. Dat stond oorspronkelijk niet in de begeleidingsplannen van de kliniek, maar volgens de inspectie zijn nu 'aantoonbaar afspraken vastgelegd over contact en toezicht'. Eveneens zijn plannen gemaakt om het separeren tot een minimum te beperken.

Dijk en Duin is onderdeel van de Parnassia Groep en heeft vestigingen in Noord-Holland. De instelling is in april, juni en oktober onverwacht bezocht.

Kind dood na aanval met mes bij school China

Een man heeft in het zuidoosten van China een kleuter doodgestoken en twee andere kinderen ernstig verwond. De man is nog voortvluchtig, de politie is naar hem op zoek, zeiden de autoriteiten vrijdag.

De aanval vond plaats in de provincie Jiangxi. De kinderen waren na hun pauze van huis op weg naar school toen ze werden aangevallen. Wat de man bezielde, is nog onduidelijk. De afgelopen jaren zijn vaker kinderen aangevallen in China. De daders worden door de autoriteiten vaak omschreven als mensen met psychische problemen.

Luiten blijft in middenmoot na tweede ronde in Shanghai

De tweede ronde van golfer Joost Luiten op de BMW Masters in Shanghai was beter dan de eerste. De Bleiswijker ging de baan rond in 69 slagen en klom naar de gedeelde 36e plaats in het klassement. Donderdag had hij nog 72 slagen nodig. 

De Belg Nicolas Colsaerts voert het klassement na twee ronden aan met 130 slagen. De Fransman Alexander Levy volgt op één slag van Colaerts. Het toernooi in Shanghai is het eerste toernooi uit de Final Series van de Europese Tour. In de serie van vier evenementen wordt 23 miljoen euro aan prijzengeld verdeeld. Voor Luiten gaat het vooral om de punten, zodat hij verder kan stijgen op de wereldranglijst. Hij is momenteel de nummer 32 van de wereld.

LL Cool J in startblokken voor Marvel-film

LL Cool J ziet een rol in een van de aangekondigde stripverfilmingen van Marvel helemaal zitten. "Ik ben zo klaar voor deze rol", schreef de rapper en acteur op Twitter. Of hij daadwerkelijk is gevraagd voor een van de films, is nog niet bekend. Zijn volgers vuurden de ene na de andere vraag op hem af, maar de reactie was kort. "Het is een film."

Mogelijk volgt de 42-jarige LL Cool J het voorbeeld van zijn collega-acteurs Vin Diesel en Channing Tatum. Zij hebben hun rollen gekregen door in een vroeg stadium te twitteren over rollen in Marvel-films. Producent Kevin Feige heeft eerder dit jaar toegegeven dat Diesel gebeiteld zat door de internetkoorts rond zijn rol in Guardians of the Galaxy. Hij was in de actieheldenfilm te zien als de levende boom Groot.

Marvel heeft woensdag tal van nieuwe filmprojecten aangekondigd. Zo verschijnt Captain America: Civil War in het voorjaar van 2016, komt Doctor Strange uit in het najaar van 2016 en staat het vervolg op Guardians of the Galaxy voor het voorjaar van 2017 op de agenda.


LL Cool J in startblokken voor Marvel-film (Foto: Novum)

Prey 2 geannuleerd

Prey 2 blijkt toch geannuleerd te zijn. Geruchten deden al langer de ronde, maar Bethesda vice president Pete Hines heeft dit feit nu pas bevestigd. De grootste reden lijkt een gebrek aan kwalitatieve progressie te zijn.

Hines geeft aan dat zijn team altijd heeft geloofd in het vervolg op Prey uit 2006, maar de game kwam maar niet op het niveau waar de game volgens Bethesda moet zijn. Omdat de ontwikkelaar geen pad naar succes zag, besloten ze de game te annuleren.

Voor fans van de games is er nog wel een klein beetje hoop: Hines meldt dat de serie hiermee niet doodverklaard is. Ze moeten enkel weer terug naar de tekentafel.

Haase in halve finale op Réunion

Robin Haase heeft zijn opmars in het challengertoernooi van Réunion vrijdag voortgezet. De Haagse tennisser rekende in de kwartfinale op het Franse eiland in de Indische Oceaan af met Julien Cagnina uit België: 6-4, 6-2. In de halve eindstrijd neemt hij het op tegen de Brit James Ward.

Later vrijdag komt Haase ook nog in actie in het dubbelspel. Daarin staat hij met partner Mate Pavic ook in de kwartfinale. Zowel in het enkelspel als in het dubbelspel is Haase als eerste geplaatst.

Haase is de laatste weken bezig met punten sprokkelen in challengertoernooien. Omdat hij een aantal goede resultaten van vorig jaar dit seizoen niet kon evenaren is zijn puntenaantal afgekalfd en zakte hij fors op de wereldranglijst. Hij staat nu 91e.

'Keniaanse topmarathonloopster betrapt op doping'

Marathonloopster Rita Jeptoo zou betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen, zo meldt RunBlogrun. De 33-jarige Keniaanse zou eind september buiten competitie in Kenia een positief plasje ingeleverd hebben, ongeveer twee weken voor ze de prestigieuze marathon van Chicago op haar naam schreef. De B-staal is nog niet getest.

Jeptoo is een van de meest succesvolle marathonloopsters van de laatste jaren. In 2004 won ze in Stockholm en Milaan de eerste twee marathons die ze liep, waarna ze in 2006 haar eerste major pakte in Boston. Vervolgens liep ze vaak mee om de ereplaatsen, maar winst in een grote marathon liet tot vorig jaar op zich wachten. Zowel in 2013 als in 2014 won ze de marathons van Boston en Chicago, twee van de zes World Marathon Majors (WMM)

De Keniaanse zou komende zondag aanwezig zijn in New York, waar de prijsuitreiking plaats gaat vinden van het eindklassement van de door haar gewonnen WMM. Of dat doorgaat is niet bekend, maar wel liet de Keniaanse atletiekbond al weten officieel nog niks gehoord te hebben: "Totdat IAAF (wereldatletiekbond) of WADA (wereldantidopingautoriteit) ons officieel informeert kunnen we er nog niks over zeggen", aldus Isaiah Kiplagat, voorzitter van de Keniaanse bond, tegenover Capital FM.

Jeptoo na haar zege in Chicago eerder deze maand (Foto: Getty)

Top of flop: The Madden Brothers - We Are Done

Heel veel mensen zijn bekend met de vrij stevige muziek van Good Charlotte. De tweelingbroers Joel and Benji Madden die de band hadden opgericht hadden echter ook de behoefte om andere muziek te maken. Hier zijn ze dan ook al vanaf 2011 mee bezig. Eén van die nieuwe nummers van hun eerste album is het nummer We Are Done. Hier hebben ze ook een toffe clip bij gemaakt. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wiebes: naheffing fiscus gemiddeld 150 euro

De naheffing van de Belastingdienst voor 5 tot 6 miljoen mensen zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De naheffing, vaak in de vorm van een lagere teruggave, komt uit op enkele tientjes tot zo'n 300 euro. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de heffing oplopen tot 700 euro. De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering.

Ze is het gevolg van afspraken die het kabinet in oktober vorig jaar bij het herfstakkoord maakte met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Wiebes: naheffing fiscus gemiddeld 150 euro
Wiebes: naheffing fiscus gemiddeld 150 euro (Foto: ANP)

Negentien Belgische sporters verdacht in dopingzaak

Negentien Belgische topsporters worden verdacht van doping. Dat schrijven Belgische media vrijdag. De sporters, vooral veldrijders en wielrenners, ondergingen bij een arts bloedtransfusies met ozon. Die arts moet, na een onderzoek van tweeënhalf jaar, voor de rechter komen.

De arts wordt verdacht van het uitvoeren van dopinghandelingen en van het aanzetten tot dopinggebruik. De dossiers van de negentien sporters zijn door het Openbaar Ministerie in Leuven doorgegeven aan hun sportbond. Die bonden moeten nu actie ondernemen.

Bij ozontherapie wordt bloed van de sporter afgetapt, met ozon verrijkt en vervolgens via een transfusie weer in het lichaam gebracht. Dat zou de conditie verbeteren en moeheid tegengaan waardoor sportprestaties verbeteren. Volgens de internationale dopingrichtlijnen is iedere niet medisch noodzakelijke bloedtransfusie verboden.

James Franco schikt in plagiaatzaak Bukowski

James Franco heeft een schikking getroffen in de plagiaatzaak die eerder dit jaar tegen hem werd aangespannen rond zijn filmproject over schrijver Charles Bukowski. Beide partijen hebben besloten de zaak niet voor de rechter te brengen, meldt het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Over de precieze details van de schikking is niets bekendgemaakt.

De acteur werd voor de rechter gesleept omdat hij het idee voor de film zou hebben gestolen. Cyril Humphris, die een biografie schreef over schrijver Charles Bukowski, beweerde dat hij het scenario al in 2009 aan Franco voorlegde, die er toen niets mee deed.

Volgens Humphris is het script van Franco duidelijk gebaseerd op zijn boek. Franco's advocaten betwijfelden dat. Ze vroegen zich af hoe hij überhaupt de details over het script kon weten omdat dat nog helemaal niet openbaar is. De advocaten stelden verder dat er onvoldoende gelijkenis is. Franco zou het boek alleen hebben gebruikt ter inspiratie voor zijn film.

Amanda Bynes verlaat plots kliniek

Amanda Bynes heeft de kliniek waar ze werd behandeld aan psychische problemen verlaten. Ze werd donderdagavond gespot door fotografen in Los Angeles, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De vrijlating komt als een verrassing. Eerder deze week stelde de kliniek nog dat Bynes een maand langer moest blijven.

De actrice had zelf gevraagd of ze mocht gaan. Volgens de doktoren is haar situatie stabiel genoeg, waardoor Bynes niet tegen haar wil kan worden vastgehouden, zeggen bronnen tegen TMZ. Ze slikt medicijnen en klinkt helder. De artsen benadrukken wel dat ze geestelijk nog steeds ziek is.

De kliniek vond eerder deze week nog dat Bynes nog niet op eigen benen kon staan. Ze zou te ziek zijn en niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. De actrice heeft ruim drie weken in de kliniek gezeten. Vorig jaar werd Bynes ook al enkele maanden opgenomen.

[pic] Vrouw (31) pijpt slapende kerel

De politie van het Texaanse Williamson County heeft ene Megan Davis Hoelting in de boeien geslagen. De 31-jarige vrouw heeft namelijk ingebroken om de slapende kameraad van haar echtgenoot te pijpen.

Het 'slachtoffer' wist niet wat hij maandag meemaakte. Hij werd ineens wakker omdat hij zijn spermaspeer in een mond voelde. Toen hij het lampje van zijn smartphone aanzette, zag hij de vrouw van zijn mattie op hem zitten met blote tieten.

De man vroeg Hoelting naar huis te gaan, maar zij weigerde. Hierop besloot de man de politie te bellen. Bromsnor was snel ter plaatse om het geile vrouwtje in te rekenen.

Toen de duimschroeven werden aangedraaid, sloeg de vrouw door. Ze bekende te hebben ingebroken in het huis van haar mans vriend. Eenmaal in huis deed ze haar nachtjapon uit en ging met alleen een slipje aan bij hem in bed liggen. Ook gaf ze toe de beste man te hebben gezoend en haar benen om de slapende kerel te hebben gevouwen.

Hoeltind, die deze maand al meerdere keren is opgepakt wegens openbare dronkenschap, diefstal en mishandeling, is opnieuw gearresteerd. Ditmaal moet ze voorkomen wegens inbraak met als doel aanranding. Ze blijft nog wel even vastzitten.

HoeltingDe vrouw in kwestie (foto: Williamson County Sheriff’s Office)

'Seth Rogen speelt Jobs-kompaan Steve Wozniak'

Seth Rogen is de beoogde vertolker van Steve Wozniak in de biografische film over Steve Jobs. De 32-jarige Knocked Up-acteur is momenteel in gesprek met de makers, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website The Wrap. Wozniak richtte samen met Jobs het bedrijf Apple op.

Het was al bekend dat Christian Bale de rol van Jobs speelt in de film van Danny Boyle. Het scenario is van de hand van Aaron Sorkin, die eerder het scenario van onder meer The West Wing en The Social Network voor zijn rekening nam.

Ook actrice Jessica Chastain zou zijn benaderd voor een rol in de film. Wie zij moet gaan vertolken is echter onduidelijk.

Djokovic en Federer door naar kwartfinale in Parijs

Novak Djokovic en Roger Federer hebben vrij eenvoudig de kwartfinale bereikt van het masterstoernooi in Parijs. De Servische nummer een van de wereld versloeg Gaël Monfils donderdag met 6-3, 7-6 (2). Federer, als tweede geplaatst, was de Franse qualifier Lucas Pouille met tweemaal 6-4 de baas.

Djokovic treft Andy Murray (8) in de kwartfinale. De Schot schakelde eerder op de dag Grigor Dimitrov uit. Federer neemt het op tegen Milos Raonic (7). De Canadees won met 7-5, 7-6 (7) van Roberto Bautista Agut (11).

Kei Nishikori, de nummer zes van de plaatsingslijst, had drie sets nodig tegen Jo-Wilfried Tsonga (10): 6-1, 4-6, 6-4. De Japanner strijd samen met David Ferrer, Tomas Berdych en Raonic om de laatste twee tickets voor de World Tour Finals in Londen.

De Vrij verspeelt punten met Lazio

Lazio Roma heeft Hellas Verona donderdag niet weten te verschalken in de Serie A. De ploeg van Stefan de Vrij kwam in Verona niet verder dan 1-1. Senad Lulic had de Romeinen vlak voor rust op voorsprong gezet, waarna veteraan Luca Toni in de 69e minuut vanaf de strafschopstip de gelijkmaker tegen het net schoot.

De Vrij speelde de hele wedstrijd voor Lazio, dat derde staat. Juventus en AS Roma hebben zes punten voorsprong. Hellas Verona bezet de elfde plek.

Arts haalt stinkende tong uit vagijn patiënte

Dokter Lee uit Little Rock, in de Amerikaanse staat Arkansas, heeft weer een leuk verhaal voor in de kroeg. De gynaecoloog heeft namelijk onlangs een rottende hertentong uit de punani van een patiënte gehaald.

De vrouw in kwestie meldde zich bij haar kutdokter omdat haar vochtige kier nogal stonk. Nu ruikt het meestal al niet al te fris daar beneden, maar bij deze patiënte was de geur niet te harden. Hierop besloot de beste man enkele testjes af te nemen bij de wijdbeense dame.

Alle tests bleken negatief. Uiteindelijk leverde een uitstrijkje wel resultaat op. De vrouw bleek namelijk niet-menselijke, vleselijke resten in zich te hebben.

Het vrouwtje moest dus opnieuw naar de dokter. Ditmaal zette de vrouwenarts een eendenbek in de dame. Al snel toverde de beste man een lang stuk, rottend vlees uit de tochtende gang.

"Ik was totaal geschokt", zo vertelt Lee aan de American Journal of Forensic Medicine and Pathology. "Nooit in de 33 jaar dat ik dit werk doe heb ik zoiets meegemaakt. Wat ik uit de vagina haalde, was ranzig. Het zag eruit als een tong, maar geen menselijke."

Er zat dus niets anders op voor de vrouw dan met de billen bloot te gaan. Ze bekende dat haar man onlangs bij het jagen een hert had doodgeschoten, dat haar echtgenoot in de garage uit elkaar haalde. Toen ze de lange, glanzende tong zag, besloot zij zichzelf hiermee te bevredigen. Ze was echter vergeten de tong na de seks uit haar lichaam te verwijderen.

Boko Haram verovert grote Nigeriaanse stad

Boko Haram, die ándere radicaal Islamitische groepering, heeft in het noordoosten van Nigeria de grote stad Mubi onder controle gebracht. Donderdag trokken ze de 250.000 inwoners tellende stad binnen, qua inwonertal de tweede stad van de deelstaat Adamawa.

Bij hun opmars staken milities het hoofdkwartier van politie in brand. Tal van gevangen zijn vrijgelaten. Hoeveel slachtoffers bij de gevechten zijn gevallen, is onbekend. De bevolking is gevlucht, de stad zou zijn geplunderd.

Nederlander gepakt met 2000 xtc-pillen in riem

Een 31-jarige Nederlander is in Duitsland opgepakt omdat hij tweeduizend xtc-pillen bij zich had. De drugs zaten verstopt in zijn jaszakken en riem. Ook had hij 2,2 kilo amfetamine bij zich. Volgens de politie is de straatwaarde van de drugs een bedrag 'met vijf cijfers'.

De man werd aangehouden bij een bushalte in Herzogenrath, vlak over de grens bij Kerkrade. Hij gedroeg zich zo nerveus dat agenten dat verdacht vonden. De pillen, waar volgens de politie de letter S van 'Superman' op staat, zijn in beslag genomen. De man zit vast.

'Vluchtelingen frauderen niet bij gezinshereniging'

Door Nederland ingestelde maatregelen om misbruik van de gezinsherenigingsregeling te voorkomen zijn mogelijk onnodig. Vluchtelingen met een verblijfsstatus frauderen niet bij de aanvragen, concludeert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) vrijdag na eigen onderzoek. Het Nederlandse beleid is niet in strijd met het Europees recht.

Volgens ACVZ blijkt dat vluchtelingen geen misbruik maken van de regeling als ze familieleden naar Nederland willen halen. Er zijn daar 'geen aanwijzingen' voor. In 2009 scherpte het kabinet de regels voor het nareizen van familieleden van vluchtelingen flink aan, zo werden mensen op ambassades gehoord.

Een deel van de maatregelen is overigens al teruggedraaid. Ook werd de aanvraagprocedure versoepeld. Zo werd twee jaar geleden een dna-test opnieuw ingevoerd waarmee een familieband makkelijker kan worden aangetoond.

Volgens de ACVZ is de Nederlandse regeling wel in lijn met de Europese regelgeving. Het College voor de Rechten van de Mens concludeerde in september dat Nederland Europese gezinsherenigingsrichtlijn te strikt toepast. Op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) toetste de ACVZ daarom het Nederlandse beleid.

De commissie doet acht aanbevelingen om het gezinsherenigingsbeleid te verbeteren. Een daarvan is dat vluchtelingen met een verblijfsstatus in sommige gevallen meer tijd krijgen om een aanvraag in te dienen. Daar staat nu drie maanden voor, maar soms is de situatie van een vluchteling zo bijzonder dat meer tijd nodig is. Dit moet worden vastgelegd in de Vreemdelingenwet, aldus ACVZ.

De ACVZ onderzocht bijna vierhonderd aanvragen. Het rapport wordt als advies aan Teeven aangeboden. Nederland is altijd al voor strenge regels geweest. Twee jaar geleden drong Nederland als enige land in Europa aan op strengere regels.

Minder jongeren in de WW

Het aantal lopende WW-uitkeringen onder jongeren is opnieuw gedaald. Tussen mei en augustus daalde het aantal uitkeringen onder jongeren tot 27 jaar met ruim vierduizend tot 27 duizend. Dat blijkt uit cijfers die het UWV vrijdag heeft bekendgemaakt. In vrijwel heel Nederland daalde het aantal verstrekte uitkeringen.

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal uitkeringen ook al af. Toen daalde het aantal uitkeringen met zevenduizend tot 31 duizend.

Ook het aantal nieuw verstrekte uitkeringen onder jongeren daalde tussen mei en augustus. Het aantal nieuwe uitkeringen dat werd verstrekt bedroeg 33 duizend, bijna 2500 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In een aantal sectoren nam het aantal uitkeringen juist toe, met name in de horeca en de sector vervoer en opslag.

Uit cijfers die de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vrijdag publiceerde blijkt verder dat het aantal vacatures voor werknemers met een mbo-opleiding is gestegen met veertien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vrijwel heel Nederland steeg de vraag naar mbo-geschoold personeel.

De cijfers stemmen minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) tevreden. De bewindsvrouw noemt het positief dat meer jongeren studeren of werken en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Bussemaker benadrukt dat jongeren die nog gaan studeren ook rekening moeten houden met de kansen op werk in dat vakgebied. "Niets is zo frustrerend als geen baan kunnen vinden met een diploma waar je hard voor hebt gewerkt."

Verdachte moord agent VS opgepakt

De politie in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een man opgepakt die ervan wordt verdacht een agent te hebben doodgeschoten en een ander te hebben verwond. Na een zoektocht van bijna zeven weken werd survivalist Eric Frein gevonden bij een verlaten vliegtuighangar. De openbare aanklager wil de doodstraf eisen.

De 31-jarige Frein gaf zich donderdag over nadat hij was omsingeld door de politie. "Hij gaf niet op omdat hij moe was", zei politiechef Frank Noonan. "Hij gaf op omdat hij geen kant meer op kon." Of Frein gewapend was toen hij werd ingerekend zei de politie niet.

De twee agenten van de staatspolitiedienst werden op 12 september door Frein neergeschoten bij een kazerne van de politie. Bij de klopjacht werden de afgelopen weken, honden, helikopters en infraroodcamera's ingezet.

In het beboste gebied werden de afgelopen weken allerlei voorwerpen en wapens gevonden waarvan wordt aangenomen dat ze van Frein zijn. Agenten vonden onder meer gebruikte luiers, lege pakjes sigaretten, een AK-47, munitie en twee zelfgemaakte bommen. Ook troffen ze een dagboek aan waarin Frein beschreef hoe hij de twee agenten neerschoot.

Frein zou zich in het verleden op internet en tegen vrienden negatief hebben uitgelaten over de politie. De autoriteiten hebben hem onder meer moord met voorbedachten rade en het bezit van massavernietigingswapens - de twee bommen - ten laste gelegd.

'Frank Masmeijer is genaaid'

Frank Masmeijer is nooit in het bezit geweest van drugs. Dat beweert zijn vrouw Sandra vrijdagochtend in De Telegraaf. Volgens haar is de voormalig tv-ster die vastzit op verdenking van drugshandel er door iemand ingeluisd.

Een paar weken geleden stonden er plots rechercheurs voor de deur die Masmeijer meenamen. "Hij moest meekomen en is ook gelijk meegegaan", aldus Sandra. "Niet eerst een koffertje pakken want dat hoefde ook niet, dacht Frank. Hij zou 's avonds immers gewoon weer thuis komen."

"Hij dacht dat het allemaal een misverstand was en ik hoop dat ook. Ik ga er vanuit dat ze hem er hebben ingeluisd", gaat Sandra verder. "Echt, ik heb geen idee waarom hij is opgepakt en nu vastzit. We bezitten geen drugs, ik heb ze ook nooit gezien."

Sandra kan niet geloven dat haar man het verkeerde pad in is geslagen, al organiseerde hij wel af en toe feestjes. Ze weet echter zeker dat Frank onschuldig is ondanks dat ze niet alles van hem wist. "Hij is gewoon een doodgoeie vent. Daarom steun ik hem ook aan alle kanten. Ik vertrouw mijn man. En ik geloof wat hij tegen mij zegt."

De 53-jarige Masmeijer zou al vijf weken in de gevangenis van Antwerpen zitten. Hij presenteerde in de jaren negentig voor de NCRV programma's als Holidayshow en Dinges.

LeBron verliest met Cavs bij rentree

LeBron James heeft bij zijn rentree bij Cleveland Cavaliers verloren. Bij het eerste NBA-duel van de Cavaliers in dit seizoen, waarin James na enkele seizoenen bij Miami Heat terugkeerde op het oude nest, bleek het bezoekende New York Knicks met 95-90 te sterk.

James scoorde in de wedstrijd slechts zeventien punten en had het vizier niet op scherp staan. Slechts een op de drie schoten van zijn hand viel raak.

Los Angeles Clippers won thuis met 93-90 van Oklahoma City Thunder. Chris Paul en Blake Griffin scoorden voor de Clippers respectievelijk 22 en 23 punten. Aan de andere kant was Perry Jones met 32 punten het best op dreef.

Minnesota Timberwolves won met 97-91 van Detroit Pistons. Washington Wizards was op bezoek met Orlando Magic met 105-98 de baas. Dallas Mavericks klopte Utah Jazz overtuigend met 120-102.

Internetbelasting Hongarije van de baan

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft het plan om een belasting op datagebruik voor internetgebruikers in te voeren geschrapt. Dat meldt persbureau Bloomberg. Tienduizenden mensen protesteerden de afgelopen dagen tegen de omstreden heffing en smeten daarbij onder meer oude computers door de ramen van het parlementsgebouw.

De regering wilde internetters per gebruikte gigabyte vijftig cent belasting laten betalen. Voor personen zou er een maandelijks maximum van 2,26 euro gaan gelden, voor bedrijven ruim zestien euro. Orban zei echter vrijdag op de staatsradio dat de introductie van de belasting 'onmogelijk' is geworden door de demonstraties. De regering gaat nu volgend jaar kijken of internetgebruik moet worden belast, aldus Orban.

De plannen kwamen Hongarije op felle kritiek van de Europese Unie te staan. Ryan Heath, woordvoerder van eurocommissaris Neelie Kroes, zei dat de plannen de economische groei kunnen belemmeren. Verder is de Europese Commissie bang dat andere lidstaten het Hongaarse voorbeeld zullen volgen.

November begint heerlijk warm

De komende dagen wordt het heerlijk zacht lenteweer. Zaterdag wordt waarschijnlijk zelfs de warmste 1 november sinds metingen worden bijgehouden. De zon zal volop schijnen en het kwik kan stijgen naar een heerlijke 18 graden.

Het record staat op 17,3 graden in De Bilt, gevestigd in 1943 en 1984, meldde weeronline.nl vrijdag. Volgens het KNMI wordt het in het zuiden misschien zelfs wel 21 graden.

Op zondag wordt het waarschijnlijk iets bewolkter, maar blijft het warm met een graad of 17. Dat ligt rond het record voor 2 november. Na het weekend is het gedaan met de warmte en daalt de temperatuur naar 11 graden overdag. Dat is normaal voor de tijd van het jaar. Daarna kunnen we ons gaan opmaken voor de winter des doods.



Feelin' Hot Hot Hot!! (CC3.0 - Allvectors.com)

Controle rookverbod mogelijk met luchtmonster

De sociale werkplaatslieden die controleren of het rookverbod wordt nageleefd, gaan in de toekomst misschien op pad met een apparaat om luchtmonsters te nemen. Volgens het RIVM kan met zo'n apparaat achteraf worden gemeten of ergens is gerookt en kunnen de zware criminelen die roken in hun etablissement toestaan keihard out of business worden beboet. Tot nu toe moesten de ambtenaren vertrouwen op hun neus en ogen om dergelijke misdrijven op te sporen.

Er moet nog verder worden onderzocht hoe de apparatuur het beste kan worden ingezet, meldt het RIVM. Het onderzoek is uitgevoerd voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die de anti-rookbrigade op pad stuurt. Volgens het RIVM wordt nog nergens ter wereld gebruik gemaakt van luchtmonsters om erachter te komen of ergens is gerookt.

Hoeveel dit hulpmiddel de belastingbetaler gaat kosten is niet bekendgemaakt.

Controle rookverbod mogelijk met luchtmonster
Controle rookverbod mogelijk met luchtmonster (Foto: ANP)

'Autochtone Nederlanders willen strijden tegen IS'

Zeker twintig autochtone Nederlanders wilden zich de afgelopen maanden aansluiten bij strijdkrachten die vechten tegen extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Hiervoor benaderden ze de Federatie Koerden (Fedkom) in Nederland, schrijft de Volkskrant vrijdag. Het is niet duidelijk of de strijders naar Irak of Syrië zijn vertrokken.

Minstens vier van de mannen zijn militair, aldus de krant. Ze bieden aan hun kennis te delen en vragen per mail of ze in contact kunnen komen met lokale leiders. Een oud-legerkapitein (46), die zegt te spreken namens 'een aantal vrijwilligers' die het tegen IS willen opnemen, vraagt in zijn mail om 'wapens en munitie bij aankomst' en 'contact met het Koerdische leger voor samenwerking en ondersteuning', aldus de Volkskrant.

De Koerdische Democratische Partij Nederland (KDPNL) zegt dat zeker drie Nederlanders al in Irak tegen IS vechten. Mogelijk gaat het om drie leden van motorclub No Surrender, van wie bekend is dat ze tegen IS strijden. Zij zijn oud-militairen.

Defensie zegt in een reactie tegen de krant dat het oud-werknemers vrij staat zich in het conflict te mengen. "Defensie respecteert de vrijheid van oud-personeel om hun postactieve bestaan zelf in te vullen. Hoe men dat doet, valt niet onder de verantwoordelijkheid van Defensie."

De Fedkom raadt de mensen die zich aanmelden af zich te mengen in de strijd. "We vertellen ze dat de strijdende Koerden niet zozeer behoefte hebben aan mankracht, maar aan zware wapens", zegt een bestuurder. "Met de meesten verliezen we daarna het contact. Als ze er echt naartoe willen gaan, vinden ze wel een andere manier."

Japanse centrale bank verrast met stimuleringen

De centrale bank van Japan heeft onverwachts besloten om de stimulering van de economie flink op te schroeven. De Bank of Japan maakte vrijdag bekend om meer effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen, te gaan opkopen.

Door het opkoopprogramma moet de monetaire basis jaarlijks groeien met tachtig biljoen yen (575 miljard euro). Eerder mikte de centrale bank op een groei van 60 tot 70 biljoen yen. Het besluit kwam tot stand met een minimale meerderheid. Vijf centrale bankiers stemden voor, vier waren tegen.

De maatregelen moeten de economie stimuleren en de inflatie aanjagen. De Japanse yen daalde in een reactie op het nieuws scherp en daalde ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau in zes jaar.

De Japanse beursindex koerste vrijdagochtend circa vijf procent hoger en noteert daarmee het hoogste niveau in zeven jaar.

Rusland en Oekraïne sluiten gasdeal

Rusland en Oekraïne hebben donderdag overeenstemming bereikt over de aanvoer van Russisch aardgas naar Oekraïne en de rest van Europa. Het was lange tijd de vraag of Oekraïne genoeg geld had om het Russische gas te betalen. Met de deal is miljarden euro's gemoeid.

José Manuel Barroso, de scheidend voorzitter van de Europese Commissie, trad de afgelopen maanden op als bemiddelaar. Oekraïne krijgt financiële hulp van Brussel, onder meer in de vorm van kredietgaranties. "Er is niet langer een reden voor Europa om het komende winter koud te hebben", zei Barroso. Hij sprak de hoop uit dat de deal ook zal bijdragen aan betere betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne.

Oekraïne had nog een rekening openstaan bij Rusland. Zo'n 1,15 miljard euro wordt onmiddellijk voldaan. Voor het einde van het jaar maakt Kiev nog eens 1,3 miljard euro over. Voor het nieuwe gas betaalt Oekraïne voortaan vooraf. Oekraïne wil voor het einde van het jaar voor zo'n 1,19 miljard euro aan gas afnemen.

De gaslevering aan Europa voor komende winter is nu veiliggesteld, maar de spanningen tussen Moskou en Kiev zijn nog zeker niet uit de lucht. Over de gasprijzen voor volgende zomer zijn de partijen het nog niet eens.

Veel kijkers voor logeerpartijtje Chantal Janzen

Het nieuwe programma van Chantal Janzen waarin ze blijft logeren bij BN'ers heeft donderdagavond een goede start gemaakt. Ruim 1,5 miljoen mensen stemden af op het RTL 4-programma Chantal Blijft Slapen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Janzen, die in de eerste aflevering mocht logeren bij Humberto Tan en Hans Klok, troefde andere blikvangers als Maestro op NPO 1 en Expeditie Robinson op RTL 5 af. Het nieuwe seizoen van Maestro begon met ruim 1,2 miljoen kijkers en Robinson moest het doen een miljoen. De meeste mensen keken donderdag naar het achtuurjournaal. Daar stemden 2,1 miljoen kijkers op af.

KPN moet netwerk openstellen, Ziggo niet

KPN moet ook de komende drie jaar zijn netwerk voor concurrenten als Tele2 en Vodafone blijven openstellen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag in zijn voorlopige analyse over de telecommarkt. KPN vindt het niet eerlijk dat de andere grote marktpartij, Ziggo, die verplichting niet heeft.

De ACM wil met het besluit de concurrentie op de telecommarkt bevorderen, zodat de prijzen 'scherp blijven'. Die concurrentie is volgens de toezichthouder ongezond als er slechts twee aanbieders overblijven, Ziggo en KPN. "Als de ACM niet ingrijpt, is er te weinig keuze. KPN en UPC/Ziggo domineren dan de markt."

Ziggo hoeft geen andere aanbieders op zijn kabelnetwerk toe te staan omdat dat op het netwerk maar beperkt mogelijk is, in tegenstelling tot het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. Volgens de ACM is toegang tot het netwerk van KPN 'voldoende om concurrentie op de consumentenmarkt mogelijk te maken'. De ACM stelt dat KPN nog steeds goed kan concurreren met Ziggo, ook omdat de toegangsverplichtingen zo worden aangepast dat KPN het netwerk kan moderniseren.

KPN gaat het voorlopige besluit inhoudelijk bestuderen, maar is in eerste instantie niet blij met de analyse. Als KPN in de consumentenmarkt aan verplichtingen en regels moet voldoen die niet gelden voor Ziggo, vindt KPN dat onterecht", laat het bedrijf in een verklaring weten.

Als Ziggo en UPC binnenkort fuseren, blijven er twee nationale aanbieders van breedband over met een eigen netwerk. Volgens KPN heeft Ziggo in de breedbandmarkt een aandeel van ongeveer 44 procent, tegen veertig voor KPN. Op het aanbieden van televisie heeft KPN een marktaandeel van circa 26 procent, terwijl Ziggo na de fusie een marktaandeel van ongeveer 55 procent krijgt.

A28 naar Zwolle afgesloten na botsing

De A28 van Amersfoort naar Zwolle is vrijdagochtend bij Harderwijk volledig afgesloten na een botsing. Er is een gewonde gevallen. Rond 09.00 uur kan de weg weer worden vrijgegeven, verwacht Rijkswaterstaat.

Het ongeluk gebeurde tussen Ermelo en Harderwijk met een vrachtwagen en twee personenauto's. Er staat een korte file. Verkeer kan bij knooppunt Hoevelaken omrijden via de A1 en de A50.

Het is nog niet duidelijk wie de gewonde persoon is. De automobilist is door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De A28 was donderdagavond ook al dicht, toen bij Eelde acht auto's op elkaar reden.

Uitspraak verbod boek Fred Ros vrijdag

Het gerechtshof in Arnhem maakt vrijdag bekend of het publicatieverbod voor het boek De Ros Tapes van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink standhoudt. Dat heeft zijn advocaat Yehudi Moskowicz op Twitter gemeld.

De rechtbank in Zutphen oordeelde vorige week dat het boek, waarin de kluisverklaringen van kroongetuige Fred Ros in het Amsterdamse Passageproces staan, de komende zes maanden niet mag worden uitgegeven. Korterink was het hier niet mee eens en tekende beroep aan tegen het besluit. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag gevraagd het verbod juist te verlengen.

De 45-jarige Ros heeft bij het OM belastende verklaringen over onder andere Willem Holleeder en Dino Soerel afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf. Ros staat bekend als de 'moordmakelaar' en is vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.

Huwelijksreis Anita Witzier vol clichés

Anita Witzier heeft genoten van haar huwelijksreis. De presentatrice trouwde begin vorige maand met haar Michel Nillesen en onlangs vertrokken de tortelduifjes naar Venetië. Daar werden vervolgens 'alle clichés' uit de kast getrokken.

"Dus op een terrasje zitten met een aperitief, heerlijk uit eten, de gondel natuurlijk en het Guggenheim Museum", somde Witzier donderdagavond op in RTL Boulevard. "Op dat vreselijke grote plein waar heel veel mensen zijn, waar je even overheen loopt en dan weer weg, en natuurlijk intens van elkaar genoten."

De 52-jarige presentatrice beloofde Nillesen, die ze twaalf jaar geleden leerde kennen achter de schermen van het programma Memories, op 5 september eeuwige trouw. De bruiloft vond plaats op een boerderij in Blaricum.

Wall Street fors hoger gesloten

Wall Street is hoger gesloten na een verrassend sterke groei van de Amerikaanse economie en overwegend positief ontvangen bedrijfscijfers. De Dow Jones index sloot 1,3 procent in het groen op 17.195,61 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,6 procent en sloot op 1.994,64 punten. Techbeurs Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 4.566,14 punten.

Woensdag nabeurs meldde Visa dat de winst in het vierde kwartaal van het Amerikaanse boekjaar onder druk stond door eenmalige posten. Naast de resultaten kondigde de creditcardmaatschappij echter een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van vijf miljard dollar. De Dow Jones component koerste maar liefst tien procent hoger.

De cijfers van sectorgenoot Mastercard, die donderdag voorbeurs naar buiten kwamen, werden eveneens goed ontvangen in de markt. De creditcardmaatschappij boekte in het afgelopen kwartaal meer winst doordat klanten vaker betaalden met de creditcards van de onderneming. Het aandeel sloot ruim negen procent hoger.

Daarentegen reageerden beleggers gematigder op de cijfers van ConocoPhilips. De koers won krap een procent, ondanks een forse winststijging van de oliereus in het derde kwartaal.

'Strengere regels voor plastische chirurgie'

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) stuurt binnenkort een voorstel naar de Tweede Kamer voor strenger toezicht op de plastische chirurgie. Dat heeft PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester gezegd tegen RTL Nieuws. Schippers is al langer bezig met plannen voor regels voor de cosmetische sector.

Bouwmeester zegt dat met de minister is gesproken over de 'wantoestanden in de mooimaakindustrie'. Het Kamerlid zou de minister hebben opgeroepen met strengere regels te komen, zodat alleen goed opgeleide plastisch chirurgen aan de slag mogen.

Schippers zou hebben beloofd dat binnenkort wetgeving naar de Kamer komt. "Dat betekent dat patiënten erop kunnen vertrouwen dat alleen goede artsen aan de slag mogen en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier toezicht op houdt", aldus Bouwmeester.

Donderdag werd nog de zogenoemde borstendokter Rock G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, vrijgesproken. G. presenteerde zich tussen 2008 en 2009 als plastisch chirurg, terwijl hij was opgeleid als gynaecoloog. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in tegen G. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd. Tegen G. was twee weken geleden twee jaar cel geëist. De Haagse rechtbank oordeelde donderdag echter dat zijn fouten binnen de grenzen vallen die voor artsen gelden.

President Burkina Faso roept noodtoestand uit

De president van Burkina Faso, Blaiso Compaoré, heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege gewelddadige protesten in de hoofdstad Ouagadougou. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd. Daarnaast kondigde het leger aan dat de regering en het parlement zijn ontbonden en een avondklok van kracht wordt.

Demonstranten bestormden donderdag het parlement. Ze smeten meubels en computers op straat en staken de belangrijkste vergaderzaal in brand. Het is onbekend waar de 63-jarige Compaoré zich momenteel bevindt. Via zijn woordvoerder riep het staatshoofd op tot een einde van de protesten, waarbij zeker een persoon om het leven kwam en meerderen gewond raakten.

Burkina Faso was lang een oase van stabiliteit in een roerige regio. De laatste maanden zijn echter oplopende spanningen ontstaan, toen duidelijk werd dat de regering aan plannen werkte om Compaoré langer te laten aanblijven als president. Compaoré zei donderdag de betogers tegemoet te komen en bood hen aan deze plannen te schrappen.

Ook hadden legerleiders een onderhoud met het machtige traditionele hoofd van de grootste etnische groep van Burkina Faso, de Mossi. Dat liet een woordvoerder van de regerende partij weten.

De internationale gemeenschap heeft geschokt op de ontwikkelingen in het Afrikaanse land gereageerd. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon was 'bedroefd door de slachtoffers die de recente gebeurtenissen hebben geëist' en riep alle partijen op het geweld te staken. Speciaal VN-gezant Mohamed Ibn Chambas zei 'het verslechteren van de veiligheidssituatie te betreuren'.

Compaoré kwam in 1987 aan de macht na een staatsgreep en is nadien vier keer herkozen. De betogers vinden dat 27 jaar lang genoeg is geweest. Duizenden mensen gingen daarom donderdag in de hoofdstad Ouagadougou de straat op om een stemming die het langer aanblijven van Compaoré mogelijk moest maken te verhinderen. Dat lukte door het parlement binnen te dringen.

Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld.

Coldplay pent soundtrack voor film Angelina Jolie

Coldplay heeft een nummer geschreven voor de film Unbroken van Angelina Jolie. De single, die de naam Miracles draagt, is de officiële soundtrack van het drama. Dat heeft Universal Pictures donderdag bekendgemaakt.

De film, over de olympische atleet Louis Zamperini die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Japanners, verschijnt op 8 januari in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Laura Hillenbrand. De hoofdrol wordt gespeeld door Jack O'Connell.

Coldplay is niet helemaal onbekend met het verzorgen van filmmuziek. Vorig jaar schreef de Britse band het nummer Atlas voor The Hunger Games: Catching Fire.


Coldplay pent soundtrack voor film Angelina Jolie (Foto: Novum)

Amnesty: milities Libië plegen oorlogsmisdaden

De elkaar bevechtende milities en gewapende groepen in het westen van Libië begaan straffeloos steeds meer oorlogsmisdaden. Dat zegt Amnesty International donderdag in een rapport.

De strijders hebben geen enkel oog voor levens van burgers, zegt Amnesty. Woonwijken worden gewoon met raketten en artillerie bestookt. In het Amnesty-rapport zijn satellietopnamen van civiele gebouwen opgenomen die door rivaliserende milities verwoest zijn.

"In het Libië van vandaag heerst de wet van het geweer. Gewapende groepen en milities gaan als bezetenen tekeer, voeren zonder onderscheid aanvallen uit in burgergebieden en begaan op grote schaal misdaden, waaronder oorlogsmisdaden, in volledige straffeloosheid", stelt Hassiba Hadj Sahraoui, plaatsvervangend directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika in een verklaring.

Libië verkeert in de grootste wanorde sinds de val van dictator Moammar Gadhafi in 2011. Het land is diep verdeeld en heeft nu twee regeringen. Het komt neer op een machtsstrijd tussen door islamisten gesteunde milities, die het grootste deel van de hoofdstad Tripoli inclusief de internationale luchthaven in handen hebben, en hun tegenstanders die een internationaal erkende regering in het verre oosten van Libië steunen.

Volgens het Amnesty-rapport begaan de islamistische Libische Dageraad-coalitie en hun tegenstanders in de Zintan-Warshafana-coalitie de grofste mensenrechtenschendingen. Verder zijn over en weer tientallen burgers door gewapende groepen ontvoerd, als wraakoefening of om te dienen als 'wisselgeld' bij gevangenenruilen. Inwoners van Tripoli verklaarden dat strijders van Libische Dageraad 'langs de deuren gingen om mensen op basis van hun tribale afkomst of veronderstelde politieke loyaliteit op te pakken'. Veel van de mensen die ontvoerd werden, verklaarden gemarteld of mishandeld te zijn.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 287 duizend mensen door de strijd in Libië ontheemd geraakt. Nog eens honderdduizend mensen zijn het land ontvlucht. Journalisten, activisten en mensen die opkomen voor de mensenrechten zijn uitgeweken of ondergedoken omdat zij in toenemende mate bedreigd worden, zegt Amnesty.

'Wiebes zwakt leaseplan af'

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zwakt zijn plannen voor nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders af. Coalitiepartijen VVD en PvdA sluiten zeer binnenkort een compromis, schrijft De Telegraaf vrijdag. De automobilist hoeft hierdoor minder te betalen.

In het nieuwe plan moeten bijna alle nieuwe contracten voor leaseauto's in een bijtellingstarief van 22 procent vallen. Wiebes ging in zijn oorspronkelijke plan uit van een tarief van 25 procent. Leaserijders moeten hierdoor nog steeds meer betalen, maar minder dan eerst werd gedacht.

In het nieuwe plan moeten vijf bijtellingscategorieën komen, van 4, 15, 18, 22 en 25 procent. Ook aan de uitstootnormen van CO2 die aan deze categorieën hangen wordt gesleuteld, aldus de krant.

Het bijtellingsplan van Wiebes kreeg veel kritiek, onder andere van de autobranche en de VVD, de eigen partij van de staatssecretaris. Wiebes zei maandag open te staan voor mogelijke aanpassingen van de wet.

Gewonden door vuurwerkbrand Engeland

Vijf mensen zijn in Engeland gewond geraakt door een grote vuurwerkbrand in Stafford. Eén van hen heeft ernstige brandwonden. Meer dan 40 brandweermensen waren nodig om het vuur te bestrijden, meldde de BBC.

De brand woedde in een vuurwerkhandel. Te zien en te horen was hoe het vuurwerk ontplofte. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De brandweer wist de brand donderdagavond onder controle te krijgen.

Lisanne Froon naar laatste rustplaats

De familie van de 22-jarige Lisanne Froon uit Amersfoort begraaft vrijdag haar stoffelijke resten. Dat gebeurt na een afscheidsmis in de Heilige Kruiskerk aan de Liendertseweg in Amersfoort.

Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen op 1 april toen zij een wandeling maakten in de jungle van Boquete in Panama. Na intensieve zoektochten zijn stoffelijke resten van beide vrouwen gevonden. Of zij zijn verdwaald of slachtoffer werden van een misdrijf, is nog steeds onduidelijk.

De familie van Kris Kremers heeft de speurtocht in Panama nog niet opgegeven.

Gratis Driveclub-versie voor onbepaalde tijd uitgesteld

Shuhei Yoshida, baas van Sony World Wide Studios, heeft op de Facebook-pagina van de racegame Driveclub een bericht gezet om ons allemaal op de hoogte te houden. Volgens hem is het allemaal lastig en moeilijk en baalt ook PlayStation ervan dat er zo veel netwerkgerelateerde problemen zijn met Driveclub. Ze snappen ook dat het geduld opraakt. Om het spel zo snel mogelijk op het niveau te krijgen dat ze willen, zijn er extra programmeurs en netwerkbeheerders ingezet om de problemen op te lossen.

Yoshida kan alleen geen datum noemen waarop een patch komt die de meeste issues moet oplossen. Omdat het lastig te voorspellen is wanneer dat is, is het ook niet duidelijk wanneer de gratis versie voor PlayStation Plus-leden beschikbaar komt. Deze zou begin oktober te downloaden moeten zijn geweest. Door alle problemen op netwerkniveau wil Sony eerst de gamer die het spel gekocht heeft blij maken, daarna gaan ze kijken welke impact het aantal gratis spelers gaat hebben op de servers en dat oplossen voordat Driveclub eindelijk te downloaden en te spelen is voor PlayStation Plus-leden.

Grafrovers ontdekken Egyptische tempel

Grafrovers hebben in Egypte een nog onbekende tempel ontdekt. De unieke vondst werd gedaan door zeven mensen die illegaal in de grond aan het graven waren op zoek naar schatten, schrijven Egyptische media donderdag.

De tempel ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Piramiden van Gizeh. De beroemde Piramide van Cheops is een de piramiden die daar ligt. Het Egyptische ministerie van Oudheden zegt dat de tempel waarschijnlijk is gebouwd in de tijd van farao Thoetmosis III, ongeveer 3000 jaar geleden. Bij de tempel werden ook een groot standbeeld van roze graniet en twee marmeren zuilen gevonden. De archeologische ontdekkingen worden opgegraven en naar een onderzoeksinstituut in Egypte gebracht.

De schatzoekers zijn in de boeien geslagen.

Frans dorp verbiedt terrorclowns

Een dorpje buiten Montpellier in het zuiden van Frankrijk verbiedt het mensen om zich in het openbaar te verkleden als clowns. Dat heeft burgemeester Pierre Dudieuzere van Vendargues besloten. Het verbod wordt extra streng gehandhaafd tijdens Halloween, komende vrijdagavond en -nacht.

Het besluit volgt op een serie incidenten waarbij mensen zich als clowns verkleedden, kinderen de stuipen op het lijf joegen en in enkele gevallen mensen mishandelden. In een geval sloeg een jongvolwassene een passant met een ijzeren staaf.

De clownsaanvallen werden de afgelopen week druk via social media besproken. Vendargues, dat zo'n zesduizend inwoners telt, is de eerste plaats die tot een verbod van clownskostuums overgaat. Tijdens Halloween mag niemand zich als clown verkleden. Het verbod geldt daarna voor de rest van november voor iedereen van 13 jaar en ouder.

FIA past F1-kwalificatie Austin aan

Autosportfederatie FIA heeft het kwalificatieformat voor de Formule 1-Grand Prix van de Verenigde Staten aangepast. Omdat Caterham en Marussia ontbreken zullen slechts achttien auto's aan de start verschijnen, waardoor modificaties nodig zijn.

Normaal vallen er in zowel het eerste als het tweede deel van de kwalificatie telkens de zes langzaamste rijders af. In Austin zullen dat dit weekend, net als volgende week in Brazilië, telkens vier coureurs zijn. De verwachting is dat Red Bull-coureur Sebastian Vettel al in het eerste deel af zal vallen, omdat hij van plan is een nieuw motorblok te laten monteren. De Duitser wil in dat geval niet gaan rijden en de race vanuit de pits aan gaan vangen.

De FIA heeft verder laten weten dat Caterham en Marussia vooralsnog geen straf krijgen voor het missen van een race. Beide renstallen hebben uitstel van betaling aangevraagd en hopen een doorstart te kunnen maken.

Slechts 14 procent kijkt graag naar een penis

De penis is niet zo geliefd om naar te kijken. Dat blijkt uit een poll op FOK!. De vraag was waar je als man/vrouw het liefst naar kijkt

De mannen en vrouwen kijken niet het liefst naar de penis, slechts 13,7 procent. Ogen scoren beter met 20 procent. 37,4 procent kijkt liever naar andere dingen, postuur, kaaklijn, de dochters of zijn vrouw. Overigens zijn mannenbillen nog minder geliefd. Opmerkelijk was dat sommige mannen niet wilden stemmen want "ik ben toch geen homo."

Stemmen of reacties lezen kan hier.
 

Ajax treft Vitesse in KNVB-Beker, PSV loot Roda JC

In Kerkrade had de bekerloting plaats voor de achtste finales van de KNVB-Beker. Ajax werd gekoppeld aan Vitesse. De Amsterdammers spelen thuis. Roda JC zal PSV ontvangen. 

NAC kreeg 'traditioneel' weer een uitwedstrijd in de beker. De club uit Breda mag op bezoek bij Excelsior uit Rotterdam. De wedstrijden worden gespeeld op 16/17/18 december. De definitieve indeling van de wedstrijden volgt over enkele dagen.

Loting achtste finales KNVB-beker

Thuis Uit
FC Groningen FC Volendam 
Roda JC PSV 
Ajax Vitesse 
VVV Venlo PEC Zwolle
De Graafschap FC Twente 
AZ N.E.C. Nijmegen 
Heracles Almelo SC Cambuur 
Excelsior NAC Breda

Verstappen wil Vergne als teamgenoot

Als het aan Max Verstappen ligt dan wordt Jean-Eric Vergne zijn teamgenoot bij Toro Rosso. De 17-jarige Nederlander maakt volgend jaar zijn racedebuut in de koningsklasse van de autosport en wil hierbij graag een ervaren teamgenoot naast zich hebben.

Verstappen kan zich aan een ervaren teamgenoot optrekken, terwijl de Nederlander tegelijkertijd ook vindt dat Vergne vanwege zijn prestaties een plaats in de Formule 1 verdient. De jonge Limburger zegt goed op te kunnen schieten met de Fransman. Vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten zal Vergne even plaats moeten maken voor Verstappen die zo ervaring op kan doen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.