Film Review: We Were Soldiers


Conclusie:
'Alweer een oorlogsfilm?' zullen sommige zeggen. Toch valt er te stellen dat 'We Were Soldiers' beter uitpakt dan 'Black Hawk Down' die kort geleden nog in de bioscopen te zien was. De meningen hierover zijn natuurlijk verdeeld, maar feit blijft dat oorlog toch altijd iets is wat mensen raakt. Een 'Saving Private Ryan'-film wordt het niet, maar aan de actie en harde scènes zal het niet gelegen hebben.

Mel Gibson speelt een voortreffelijke rol die voor hem geschreven lijkt te zijn. Niet alleen als soldaat, maar ook als echtgenoot en vader van kinderen. Zijn filmografie is dan ook groots te noemen: wie kent films als 'Braveheart' en 'The Patriot' nou niet. Ook zijn nieuwe film 'Signs', die gaat over de graancirkels en het ontstaan ervan, wordt er weer één van formaat. In september kun je deze nieuwe Mel Gibson verwachten. In 'We Were Soldiers' wordt Mel Gibson ondersteund door onder andere Keri Russel (bekend van de tv-serie Felicity) en Chris Klein (American Pie 1 & 2).

De film laat ook de waarde van de technologie zien. Deze slag was de eerste plaats waar helikopters en lucht aanvallen werden ingezet, wat natuurlijk in het voordeel van de Amerikanen was. Concluderend is deze film een verhaal over helden, waarin sommige delen van het boek nauwkeurig zijn verfilmd en andere zijn weggelaten.



Ja, deze film is het waard om te bekijken. Het is een soort van testament, met goed beeldmateriaal, dat laat zien hoe absurd en hard een oorlog kan zijn. Het is een film die bij de kijkers emoties zal losmaken. Toch is dit niet de allerbeste Vietnam film. Wil je een goed en objectief beeld krijgen, kijk dan Apocalypse Now of Platoon. Op sommige vlakken lijkt 'We Were Soldiers' namelijk meer op een actie film dan op een echt objectief gevormde film.

Score: 7

In de bioscoop: 18 April 2002


Details: USA, 129 minuten
Genre:Oorlog
Regie:Randall Wallace
Scenario:Randall Wallace
Met oa: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Sam Elliot, Barry Pepper en Kerri Russel



Doe mee met de 'We Were Soldiers'-prijsvraag van FOK! Klik hier!