DVD Review: Minority Report


We leven in het jaar 2054. In Washington DC is al zes jaar lang geen enkele moord meer gepleegd. Een nieuw project, beter bekend als PreCrime, zorgt ervoor dat daders kunnen worden opgepakt nog voordat ze een moord plegen. Drie precognitives zien toekomst visioenen en verschaffen de PreCrime-units de namen van het slachtoffer en de dader, inclusief de tijd van de moord. Aan PreCrime de taak deze toekomstige moord op tijd te stoppen.

Nu het project succesvol lijkt, bestaat de kans dat PreCrime nationaal gaat opereren. Dit zal gaan zorgen voor een flinke daling in het aantal moorden. Toch blijft het een ethisch vraagstuk, want kun je mensen arresteren die nog geen strafbaar feit hebben gepleegd?


John Anderton (Tom Cruise), zelf leider van een PreCrime-unit, is belast met het arresteren van deze toekomstige moordenaars. Wanneer de precogs hem beschuldigen van een toekomstige moord, heeft hij nog 36 uur de tijd om de waarheid te achterhalen. Zijn vertrouwen in een 'onfeilbaar' systeem daalt drastisch. Wie heeft hem er ingeluisd? Waarom gaat hij een man vermoorden die hij niet kent? Bestaat er voor hem een 'minority report'? In een kat-en-muis spel, achtervolgd door zijn eigen mensen, begint hij een race tegen de klok.