Film Review: We Were Soldiers

Op 14 november 1965, bevinden Hal Moore (Mel Gibson) en 400 jonge soldaten zich in een gebied beter bekend als de 'Valley of Death'. Hier op dit terrein, niet groter dan een voetbalveld, worden de soldaten van de US Air Cavalry omsingeld door 2000 Viet Cong soldaten. Het gevecht dat hierna volgde staat te boek als één van de meest wrede allertijden."We are moving into the Valley of the Shadow of Death where you will watch the back of the man next to you, as he will watch yours, and you won't care what color he is, or by what name he calls God. We are going into battle against a tough and determined enemy. I can't promise you that I will bring you all home alive. But this I swear... when we go into battle, I will be the first to step on the field and I will be the last to step off. And I will leave no one behind... dead or alive. We will all come home together."

Met deze woorden stuurde Luitenant Kolonel Hal Moore zijn troepen naar vijandelijk gebied. Met hem gingen jonge en onschuldige soldaten mee, maar ook oudere soldaten die al eerder oorlogen mee hadden gemaakt. Hal Moore heeft zich zo goed mogelijk voorbereid. Ook hij is bekend met de geschiedenis van de 'First Battalion of the Seventh Calvary', die toen onder leiding stond van Generaal George Armstrong Custer. Deze werd toen bloedig afgeslacht. Nu mag Moore dus hetzelfde bataljon gaan leiden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van helikopters, die af en aan vliegen om de troepen te brengen, op te halen en te bevoorraden.Zoals Hal Moore tijdens zijn toespraak verklaarde; hij zet als eerste voet in de Ia Drang Vallei. Niet alleen stof en warmte maakt het de troepen moeilijk. Ook de 2000 Noord Vietnamese soldaten die constante pogingen ondernemen de linies te doorbreken maken het zwaar. Ware veldslagen, zowel overdag als 's nachts, vinden plaats en meteen wordt duidelijk dat de woorden 'tough and determined enemy' juist gekozen zijn: de Vietnamese soldaten zijn ervaren op eigen grond, al 20 jaar lang, en kennen verschillende manieren om het bataljon van Moore tot op meters te naderen.

Niet alleen de oorlog speelt een rol in het verhaal. Hal Moore en vele andere soldaten laten een gezin achter, vrouwen en kinderen, die iedere dag hopen en smeken geen brief te zullen krijgen met daarin de mededeling van het sneuvelen van één van hun mannen. Verdriet, angst en onzekerheid speelt een grote rol bij het thuisfront, zo blijkt uit de film. 'We Were Soldiers' is een soort van laatste eer aan de nobele en moedige mannen in de Vietnam oorlog. Het laat de loyaliteit naar hun land en elkaar zien, maar ook zeker de onvoorstelbare offers die niet alleen op het slagveld maar ook thuis moesten worden gebracht.