WHO: 1,4 miljoen levens gered in Europa dankzij coronavaccins

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben coronavaccins in hun 'werkgebied Europa', dat 53 landen omvat waaronder enkele in Centraal-Azië, ongeveer 1,4 miljoen levens gered. Dit gebied telt niet alleen Europese landen, maar ook landen als Israël en Kazachstan.

Hans Kluge, regiodirecteur van de WHO, benadrukt dat vooral de leeftijdsgroep zestigplussers hiervan heeft geprofiteerd. Hij wijst erop dat de vaccins vooral cruciaal waren tijdens de wintermaanden om kwetsbare groepen te beschermen. Kluge meldt dat de eerste serie boosterprikken alleen al verantwoordelijk is voor het redden van circa 700.000 levens.

Kluge benadrukt verder het belang van het blijven vaccineren tegen zowel corona als griep voor kwetsbare mensen. In het werkgebied Europa zijn er meer dan 277,7 miljoen gevallen van coronabesmettingen vastgesteld en zijn er meer dan 2,2 miljoen mensen overleden. Hij waarschuwt dat Europa moet blijven investeren in de gezondheidszorg, met het oog op de mogelijke opkomst van nieuwe virusvarianten of onbekende ziekteverwekkers.