FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 januari 2024

Sabalenka door op Australian Open, 16-jarige schakelt Jabeur uit

Tennisster Aryna Sabalenka staat zonder problemen in de derde ronde van de Australian Open. De als tweede geplaatste Wit-Russische won zonder overdreven inspanning van de pas 16-jarige Tsjechische qualifier Brenda Fruhvirtova: 6-3, 6-2.

In een Amerikaans onderonsje rekende Coco Gauff (4) met 7-6 (2), 6-2 af met Caroline Dolehide, terwijl de Tsjechische Barbora Krejcikova (9) de Duitse Tamara Korpatsch met twee keer 6-2 de baas was. Beatriz Haddad Maia (10) uit Brazilië won met 6-1, 6-2 van het 16-jarige Russische toptalent Alina Korneeva, die na twee Grand Slam-zeges vorig jaar bij de junioren haar seniorendebuut maakte in Melbourne.

Voor twee top-10-speelsters betekende de tweede ronde al het eindstation in Australië. De pas 16-jarige Russische Mirra Andreeva, die vorig jaar al indrukwekkend goed was met onder meer een achtstefinaleplek op Wimbledon, was met 6-0, 6-2 veel te sterk voor de Tunesische Ons Jabeur (6), terwijl de Griekse Maria Sakkari (8) met twee keer 6-4 onderuit ging tegen de Russische Elina Avanesyan.

Djokovic, Rublev en Tsitsipas naar derde ronde op Australian Open

Tennisser Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de derde ronde op de Australian Open. De Servische nummer één van de plaatsingslijst, tienvoudig winnaar in Melbourne, rekende met iets meer moeite dan hij had gehoopt af met de Australiër Alexei Popyrin: 6-3, 4-6, 7-6 (4), 6-3.

De als vijfde geplaatste Rus Andrey Rublev had het met drie keer 6-4 niet zo lastig met de Amerikaan Christopher Eubanks, terwijl de Griek Stefanos Tsitsipas (7) het wat moeilijker had met de Australiër Jordan Thompson, die hij met 4-6, 7-6 (6), 6-2, 7-6 (4) aan de kant schoof.

De hoop van het thuispubliek, Alex de Minaur (10), was de Italiaan Matteo Arnaldi met 6-3, 6-0, 6-3 simpel de baas, terwijl de Amerikaan Taylor Fritz (12) met 6-0, 6-3, 6-1 ook makkelijk won van de Franse lucky loser Hugo Gaston. Tot slot is ook de Rus Karen Khachanov door: de nummer vijftien van de plaatsingslijst won met 6-4, 6-3, 4-6, 6-3 van de Amerikaanse qualifier Aleksander Kovacevic.

Man denkt Range Rover aan parkeerservice mee te geven, maar wordt bestolen

De Koninklijke Marechaussee heeft beelden gedeeld van een man die verdacht wordt van oplichting. Door zich voor te doen als medewerker van een parkeerservice zou de man in oktober op Schiphol een Range Rover hebben gestolen. 

De eigenaar van de Range Rover liet zijn auto, die ongeveer 100.000 euro waard is, wel vaker op die manier parkeren, aldus de Marechaussee.

Telefoontje
Op 17 oktober wordt de man gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van een parkeerservice. De verdachte zou veel gegevens van de man paraat hebben gehad, zoals zijn naam, telefoonnummer, maar ook type auto, kenteken en reisgegevens.

Een uur na het eerste telefoontje zou de verdachte hem een tweede keer hebben gebeld om een tijdslot af te spreken. Toen de eigenaar op Schiphol aankwam, zou hij vervolgens de auto hebben overgenomen.

Spoorloos
Dat de auto nooit bij de parkeerservice is ingeleverd, ontdekte de man negen dagen later. Omdat het navigatiesysteem in de wagen is uitgezet, heeft de Marechaussee de auto nog niet teruggevonden. 

In de hoop meer informatie te krijgen heeft de Marechaussee nu beelden van de verdachte gedeeld. De beelden zijn vlak voordat de man de auto overneemt gemaakt.

Shiffrin slalomt zich naar winst in avondwedstrijd Flachau, nieuwe namen in top-10

In het Oostenrijkse Flachau is de jaarlijkse 'Nachtslalom' gehouden, een World Cup-wedstrijd maar dan in de avond. De beste vrouwelijke slalomskiesters ter wereld maakten er weer een mooie strijd van, hoewel het net als al het hele seizoen vooral een Amerikaans-Slowaaks onderonsje werd.

De Slowaakse Petra Vlhova ging na de eerste run nog aan de leiding en liet ook een prima tweede run zien, maar het was niet genoeg: haar eeuwige Amerikaanse concurrente, Mikaela Shiffrin, stond na run één maar 0,07 seconden achter Vlhova en toverde een geweldige tweede run uit de hoge hoed, waardoor Shiffrin met 0,27 seconden de winst pakte.

Ruim achter Shiffrin en Vlhova was de derde plek voor de Zweedse Sara Hector (+1,11), die na run één nog op de vierde positie stond. Haar landgenote Anna Swenn Larsson zakte juist van de derde naar de vijfde plek, Michelle Gisin uit Zwitserland nestelde zich tussen de twee Zweedse dames op plek vier.

Een bijzonder eervolle vermelding was er voor Dzenifera Germane: de 20-jarige Letse werkte dit seizoen haar tweede, derde en in Flachau vierde World Cup-wedstrijd af en werd daarin respectievelijk 22e, 12e en zeer indrukwekkend 8e in Flachau. Het 17-jarige Italiaanse supertalent Lara Colturi, uitkomend voor Albanië, deed het ook geweldig: met een negende plek pakte ze veruit haar beste resultaat ooit.

KOZP en Amnesty vinden eis taakstraf voor Staphorst-verdachten passend

In het rustieke Staphorst vond een spannende confrontatie plaats. Op 19 november 2022 was de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) klaar om te protesteren tegen het gebruik van Zwarte Pieten tijdens de Sinterklaasintocht. Echter, een menigte van ongeveer 150 mensen dacht daar anders over.

De demonstranten werden klemgezet bij de afrit A28, waar men probeerde de kinderen bij de intocht te behoeden voor beledigingen en verstoring van de intocht vanuit de KOZP-hoek. Helaas bleef het niet bij een simpel blokkeren - waarvan we inmiddels weten dat dat wekenlang gedaan kan worden - maar werden de demonstranten ook bedreigd.

Ondanks de enorme groep agressievelingen wist de politie zoals gebruikelijk maar vier raddraaiers te identificeren. KOZP-voorman Jerry Afriyie benadrukte het belang van deze zaak: "Het moet niet zo zijn dat je met tweehonderd man komt en denkt dat slechts een paar worden vervolgd." Amnesty International, wiens waarnemers ook werden belaagd, sluit zich hierbij aan, en stelt dat met slechts vier verdachten de ernst van de zaak wordt onderschat.

De officier van justitie gaf toe dat het identificeren van alle verdachten niet eenvoudig is. "Als de politie met een plakboek in Staphorst rondloopt, wie denk je dat er dan reageert?" vroeg de officier zich af tijdens de zitting. Dit illustreert de complexiteit van het identificeren van alle betrokkenen in een dergelijke massa.

De eis voor de verdachten is een taakstraf van 180 uur en twee weken voorwaardelijke cel. Amnesty en KOZP vinden dit een passende straf, met de hoop dat het anderen zal afschrikken om soortgelijke acties te ondernemen in de toekomst.

De uitspraak vindt later plaats.

NFL: Bucs kloppen Eagles in playoffs, Lions winnen na 32 jaar en Chiefs winnen bij -20 graden

De playoffs in de NFL zijn begonnen, de eerste speelronde zit erop: de zes Wild Card-wedstrijden leverden hier en daar mooie wedstrijden op, en met de uitschakeling van zes teams zijn er nu nog acht over die kans maken op het winnen van de Super Bowl. We beginnen met de Wild Card-ronde, komend weekeinde worden de Divisional Playoffs gespeeld.

Houston Texans - Cleveland Browns (AFC)
In het begin was het nog wel even spannend: Kareem Hunt scoorde een touchdown voor de Browns, Nico Collins deed dat op aangeven van CJ Stroud voor de Texans. Vroeg in Q2 kwamen de Browns op voorsprong dankzij een touchdown pass van Joe Flacco op Hunt, maar vervolgens namen de Texans het volledig over: Stroud bediende Brevin Jordan en Dalton Schultz in Q2 en in Q3 zag Flacco twee keer op rij een pass onderschept worden voor een touchdown en wel door Steven Nelson (82 yards) en Christian Harris (36 yards). Devin Singletary deed daar in Q4 nog een schepje bovenop, waarmee de Texans met 45-14 wonnen.

Kansas City Chiefs - Miami Dolphins (AFC)
Het was goed fris in Kansas City: de thermometer in het Arrowhead Stadium gaf een ietwat ijzige twintig graden Celsius onder nul aan, waarmee dit de op drie na koudste NFL-wedstrijd ooit werd. Chiefs-quarterback Patrick Mahomes bediende Rashee Rice vroeg voor een 11-yard touchdown, waarna de Chiefs in Q2 drie field goals scoorden - een fraaie 53-yard touchdown van Tyreek Hill op aangeven van Tua Tagovailoa hield de Dolphins tussendoor in de wedstrijd. Harrison Butker trapte in Q3 zijn vierde field goal raak en in Q4 maakten de Chiefs het af met een touchdown van Isiah Pacheco: 26-7.

Dallas Cowboys - Green Bay Packers (NFC)
De Cowboys ontvingen de rivalen uit het noorden en kregen al snel een behoorlijk pak slaag: een lange drive werd in de eerste fase bekroond met een touchdown door Aaron Jones voor de Packers, die in Q2 helemaal los gingen met touchdowns van achtereenvolgens Jones, Dontayvion Wicks en Darnell Savage (64-yard interception return) voor 0-27. De Cowboys deden middels een touchdown van Jake Ferguson wel iets terug, maar kwamen nooit meer echt in de wedstrijd: Jones scoorde nog een touchdown voor de Packers, net als Luke Musgrave en Romeo Doubs, terwijl Jake Ferguson er voor de Cowboys twee maakte in de slotfase. Beide keren slaagde de two point conversion, maar het betekende niks meer dan een iets kleinere nederlaag: 32-48 voor de Packers.

Detroit Lions - Los Angeles Rams (NFC)
De Lions begonnen goed met een touchdown van David Montgomery en van Jahmyr Gibbs in Q1, met een field goal voor Brett Maher van de Rams tussendoor. De Rams sloegen in Q2 terug met een fraaie 50-yard touchdown pass van quarterback Matthew Stafford op Puka Nacua en een 38-yard touchdown pass op Tutu Atwell, maar Lions-quarterback Jared Goff bediende tussendoor Sam LaPorta, wat bij elkaar voor 21-17 bij rust zorgde. Touchdowns kwamen er daarna niet meer: Michael Badgley scoorde een 54-yard touchdown voor de Lions voor 24-17, waarna Maher twee keer scoorde. Zijn field goals vanaf 27 en 29 yards waren echter niet genoeg om de Rams naar de winst te helpen: 24-23 en de eerste playoffzege voor de Lions sinds 1991 was een feit.

Pittsburgh Steelers - Buffalo Bills (AFC)
Quarterback Josh Allen en de Bills begonnen erg lekker: Allen voorzag Dawson Knox en Dalton Kincaid van touchdown passes in Q1, waarna hij zelf een fraaie 52-yard touchdown run noteerde in Q2. Steelers-quarterback Mason Rudolph stelde Diontae Johnson in staat een 10-yard touchdown te scoren, beide teams scoorden in Q3 een field goal en met een 7-yard touchdown pass van Rudolph op Calvin Austin III kwamen de Steelers terug tot 24-17. Khalil Shakir ontsnapte echter aan een tackle na een pass van Allen en bezorgde de Bills met zijn 17-yard touchdown een 31-17 overwinning.

Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles (NFC)
Tegen de verdedigend NFC-kampioenen begonnen de Buccaneers een stuk beter: Chase McLaughlin trapte twee field goals raak en quarterback Baker Mayfield stelde David Moore over 44 yards in staat te scoren. Jake Elliott scoorde in Q2 namens de Eagles een field goal, McLaughlin trapte ook nog eens raak en Eagles-quarterback Jalen Hurts leverde een 5-yard touchdown pass af bij Dallas Goedert: 16-9. In Q3 namen de Buccaneers weer afstand middels een safety en een 56-yard touchdown pass van Mayfield op Trey Palmer, waarna Mayfield de boel op slot gooide met een 23-yard touchdown pass naar Chris Goodwin in Q4: 32-9, de Eagles liggen eruit.

Speelschema Divisional Round
Zaterdag 20 januari, 16.35u (22.35u NL); AFC Divisional Playoff, Baltimore Ravens - Houston Texans
Zaterdag 20 januari, 20.15u (02.15u NL); NFC Divisional Playoff, San Francisco 49ers - Green Bay Packers

Zondag 21 januari, 15.05u (21.05u NL); NFC Divisional Playoff; Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers
Zondag 21 januari, 18.40u (00.40u NL); AFC Divisional Playoff; Buffalo Bills - Kansas City Chiefs

AZ schopt hoofdtrainer Pascal Jansen eruit na dramatische wedstrijd tegen Quick Boys

AZ heeft besloten om per direct afscheid te nemen van hoofdtrainer Pascal Jansen. Dit nieuws volgt kort na een moeizame overwinning in het bekertoernooi en recente teleurstellingen in de Eredivisie en de Conference League. Maarten Martens, die sinds de zomer assistent was bij de eerste selectie, neemt het roer over voor de rest van het seizoen.

De reeks tegenvallende resultaten, waaronder verliezen tegen FC Twente en PSV en een vroege exit uit de Conference League, hebben geleid tot deze beslissing. Technisch directeur Max Huiberts gaf aan dat, ondanks de moeilijke beslissing, de club dankbaar is voor de bijdrage van Jansen in de afgelopen vijf jaar. Jansen, sinds december 2020 hoofdtrainer, uitte zijn teleurstelling maar ook trots op zijn periode bij de club.

Jansen's termijn als hoofdtrainer kenmerkte zich door een derde, vijfde en vierde plaats in de Eredivisie en een halve finale in de Conference League. Hij volgde destijds Arne Slot op, die ontslagen werd na het uitlekken van gesprekken met Feyenoord. Ondanks een strijdbare houding na de recente nederlaag tegen FC Twente, komt er nu een einde aan zijn periode als hoofdtrainer van AZ.

Advocaat wil Josef Fritzl vrij: recht op een waardig bestaan

In weerzinwekkend nieuws uit Oostenrijk heeft de advocaat van Josef Fritzl, de monsterlijke man die 24 jaar lang zijn eigen dochter gevangenhield en jarenlang herhaaldelijk misbruikte, aangekondigd een verzoek tot vrijlating in te dienen.

Fritzl, nu 88 jaar oud, onderging onlangs een psychiatrisch onderzoek waaruit zou blijken dat hij niet langer gevaarlijk wordt geacht, en daarbij lijdt hij aan dementie. Na vijftien jaar detentie meent de advocaat dat Fritzl recht heeft op een "waardig bestaan", pleitend voor zijn overplaatsing naar een verzorgingstehuis.

De gruwelijke zaak kwam in 2008 aan het licht toen Fritzls dochter Elizabeth, na jaren van misbruik, erin slaagde contact te leggen met de politie. Ze leefde 24 jaar lang onder mensonterende omstandigheden en haar vader verwekte zeven kinderen bij haar. Eén ervan overleed. Fritzl cremeerde het lijkje zelf. Fritzl hield vol dat zijn dochter was weggelopen om bij een sekte te gaan.

Sinds 2009 zit Fritzl een levenslange gevangenisstraf uit in een zwaarbeveiligd penitentiair psychiatrisch centrum, veroordeeld voor zijn gruwelijke daden, waaronder zijn rol bij de dood van een van de zeven kinderen. De advocaat's argumentatie voor een 'waardig bestaan' voor Fritzl stuit op begrijpelijke verontwaardiging, gezien de extreme wreedheid van zijn daden. Elizabeth Fritzl en haar zes overlevende kinderen hebben inmiddels een andere identiteit aangenomen om verder te kunnen leven.

Moet reclame voor ongezond voedsel verboden worden?

Het recente advies van het RIVM over de aanpak van overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik heeft geleid tot een opvallend voorstel: het beperken van reclame voor ongezond voedsel. Dit advies komt voort uit de bezorgdheid dat de huidige maatregelen tegen deze gezondheidsrisico's onvoldoende zijn.

De hamvraag is nu: Moet reclame voor ongezonde producten verboden worden?

Lil Kleine reflecteert: vrouwenmishandeling 'kan gebeuren'

Ah, Lil Kleine en zijn interpretatie van 'relatieperikelen'. In de documentaire 'Jorik', die ons een inkijkje geeft in het leven van Jorik Scholten (beter bekend als Lil Kleine), blikt hij terug op dat charmante moment waarbij hij zijn ex-vriendin Jaimie Vaes zo liefdevol bij haar haren uit een auto sleepte. "Tja, dat kan nou eenmaal gebeuren in een relatie," mompelt onze romantische rapper die al vaker agressief gedrag vertoonde. Natuurlijk, want wie kent het niet, die kleine relatiemomentjes waarbij je je geliefde aan de haren door de straat sleurt?

Vervolgens gaat onze Jorik lekker zitten mijmeren over de goede oude tijd toen hij Vaes bijna met haar hoofd tussen het autoportier klemde. Maar wacht, dat ontkende zij later. De rapper, in een vlaag van diepzinnigheid, filosofeert: "Het is helemaal kut, maar ja, als iemand gekke dingen zegt en je bent beiden onder invloed..." Ah, dus dat is het! Gewoon een beetje te veel gedronken en wat gekkigheid uitgekraamd. Dat verklaart natuurlijk alles.

En Jaimie? Die houdt zich stil. Ze schittert door afwezigheid in de documentaire en laat haar ex lekker zijn gang gaan met de uitleg. Scholten, altijd de gentleman, suggereert nog even fijntjes dat Vaes wel wist van de camera en de beelden expres zou hebben gelekt. "Het is natuurlijk mijn fout, maar ja, zulke dingen gebeuren nou eenmaal in onze ongezonde relatie," besluit hij. Hoe nobel, om toch een beetje schuld op zich te nemen. De rechtszaak loopt nog, maar tot die tijd kunnen we ons irriteren aan de arrogantie van Lil Kleine in de documentaire 'Jorik' op Prime Video.

Of je boycot 'm gewoon, wat elk weldenkend mens zou moeten doen met dit soort figuren.

Politiek moet uw drankje en hapje nóg meer belasten en reguleren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft kritiek op de huidige aanpak van de Nederlandse overheid om 'problematisch' alcoholgebruik, roken en overgewicht te bestrijden. Volgens het RIVM zijn de huidige maatregelen 'onvoldoende effectief'.

Het instituut stelt voor om alcohol nóg veel duurder te maken, de beschikbaarheid flink te beperken en reclame streng te reguleren. Dit in een poging om het doel van de overheid te bereiken: het verminderen van 'problematisch' drinken onder volwassenen tot 5% in 2040. Momenteel ligt dit percentage bijna op 9%.

Ook op het gebied van roken en overgewicht zijn de doelen ambitieus. De overheid wil dat in 2040 geen enkele jongere rookt en minder dan 5% van de volwassenen. Wat betreft overgewicht is het doel om het aantal volwassenen met overgewicht te beperken tot 38% en bij kinderen tot 9%. Het RIVM adviseert om gezond voedsel goedkoper te maken en de verkoop van ongezond voedsel flink te beperken.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds roepen op tot meer overheidsmaatregelen. Zij benadrukken het belang van striktere regelgeving rondom roken, alcoholgebruik en overgewicht om de volksgezondheid te verbeteren.

Binnenkort dus vanuit het hele land naar Duitsland voor kratjes bier?

 

Zo scoor jij online de beste deals

Tegenwoordig doen we praktisch alles online. Hoe handig is het dan om wat tips te krijgen voor hoe jij online de beste deals kunt scoren? Daarbij gaat het niet alleen om kleding, schoenen of elektronica, maar ook om tal van andere zaken. Hoe gaaf is het om bijvoorbeeld last minute een vakantie te kunnen boeken voor de helft van de reguliere prijs of het laatste tafeltje in een luxe restaurant te kunnen bemachtigen waar je vervolgens voor een prikkie samen met je partner kunt genieten van een driegangendiner? Kortom, reden genoeg dus om dit artikel goed door te lezen! De tips die we namelijk met je delen, kun je echt overal voor gebruiken.

Maak gebruik van kortingsites

Kortingsites, je wordt ermee platgegooid. Logisch ook, want ze zijn enorm populair en handig te gebruiken. Hoe fijn is het dat er een plek is waar je bijvoorbeeld alle actuele kortingscodes van alle online kledingwinkels bij elkaar hebt? Dit is dan ook de tip die wij je willen meegeven voor het scoren van de beste deals. Zo zijn er ook verschillende veilingsites, waarop je kunt bieden voor producten van bekende merken waarbij je vaak met tot wel 50 procent korting een te gek product weet te scoren. Eén van de populairste sites is toch wel vakantieveilingen. Vakantieveilingen is inmiddels een verzamelplatform geworden voor vakantie, elektronica, maar ook allerlei leuke dagjes weg voor het hele gezin. Door je in te schrijven voor bijvoorbeeld de nieuwsbrief, blijf je altijd op de hoogte van de laatste acties. Hoe leuk en vooral ook handig is dat?

Maak slim gebruik van de marketingstrategieën van webshops

Waar veel webshops denken de bezoeker te slim af te zijn door data te verzamelen en ze vervolgens te blijven bestoken met mailtjes, is dit juist iets waar je als bezoeker slim gebruik van kunt maken. Wist je namelijk dat er heel veel webshops zijn die standaard een mailtje sturen op het moment dat jij iets in je winkelmandje stopt, maar dit vervolgens niet afrekent? Het eerste mailtje is vaak geheel vrijblijvend, maar we zien vaak dat het 2e, 3e of zelfs 4e mailtje een eenmalige kortingscode bevat, die ervoor moet zorgen dat je alsnog overgaat tot het doen van een aankoop. Maak hier dan dus ook slim gebruik van. Heb je iets leuks gezien, stop het in je winkelmand en wacht de komende dagen rustig af totdat de webwinkelier je een mail met kortingscode toestuurt om alsnog je bestelling af te ronden.

Houd de websites van de aanbieder in de gaten

Veel bedrijven kiezen ervoor om regelmatig wat leuke acties en aanbiedingen te doen om zo meer klanten of bezoekers te kunnen trekken. Dit is voor jou als consument dus de perfecte manier om gemakkelijk een leuke deal te kunnen scoren. Alhoewel het makkelijker is om bijvoorbeeld een dagje wellness bij de Veluwse bron aanbieding via vakantieveilingen te boeken, kan het in sommige gevallen dus ook prima via de aanbieder zelf. Vooral als het gaan om elektronica rondom blackfriday, dan zien we vaak dat het inschrijven op de nieuwsbrief ervoor zorgt dat je direct als eerste op de hoogte bent van de acties die er zijn, zodat je direct een keuze kunt maken en dus ook niet te laat bent en de aanbieding misloopt.

Rolluiken zijn een slimme investering voor veiligheid en comfort

In een wereld waar veiligheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, zoek je als huiseigenaar voortdurend naar manieren om jouw woning te verbeteren. Rolluiken bieden een verrassend effectieve oplossing voor zowel inbraakpreventie als isolatie. Rolluiken komen in verschillende stijlen en kleuren, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast aan de esthetiek van jouw huis. Dit biedt niet alleen functionaliteit maar ook een kans om het uiterlijk van je huis te verbeteren.

Rolluiken als inbraakpreventie

Inbraakpreventie is een prioriteit voor elke huiseigenaar. Rolluiken zijn hierin een krachtig hulpmiddel. Hoe? Ze vormen een fysieke barrière die niet alleen ontmoedigend werkt voor inbrekers, maar ook een aanzienlijke inspanning vereist om te overwinnen. Rolluiken zijn vervaardigd uit stevig materiaal, vaak versterkt met aluminium of staal, waardoor ze bijzonder moeilijk te doorbreken zijn. Bovendien bieden ze privacy; als de rolluiken gesloten zijn, is het onmogelijk om van buitenaf naar binnen te kijken.

Een uitstekende isolatie

Naast beveiliging, bieden rolluiken een uitstekende isolatie. In de winter helpen ze de warmte binnen te houden, wat leidt tot een aanzienlijke besparing op jouw verwarmingskosten. In de zomer werken ze als een zonneschild, houden ze het huis koeler en verminderen ze de noodzaak van airconditioning. Dit dubbele isolatie-effect maakt rolluiken een milieuvriendelijke en kosteneffectieve keuze.

Geluidsreductie en verhoogde privacy

Een vaak over het hoofd gezien voordeel van rolluiken is de geluidsreductie. Ze zijn bijzonder effectief in het dempen van straatgeluiden, wat zorgt voor een rustigere en vredige omgeving in jouw huis. Dit is vooral voordelig in stedelijke gebieden of huizen nabij drukke wegen. Daarnaast bieden ze een extra laag privacy, wat een welkome toevoeging is in de steeds dichter bevolkte woonwijken.

Waardevermeerdering van je woning

Als je besluit om rolluiken te installeren, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Kies voor een betrouwbare leverancier met een goede reputatie voor kwaliteitsproducten. Overweeg de verschillende soorten rolluiken die beschikbaar zijn - van handbediend tot volledig geautomatiseerd - en beslis wat het beste bij jouw behoeften en budget past.  Het installeren van rolluiken verhoogt niet alleen de veiligheid en het comfort, maar draagt ook bij aan de waardevermeerdering van je huis. Dit is een belangrijke overweging voor toekomstige verkoop of verhuur. Rolluiken zijn een aantrekkelijke eigenschap voor potentiële kopers of huurders die op zoek zijn naar een veilige en energie-efficiënte woning.

Een verstandige keuze voor de toekomst

Samenvattend bieden rolluiken een reeks van voordelen die verder gaan dan alleen esthetiek. Ze bieden een uitstekende beveiliging tegen inbraken, verbeteren de isolatie van je huis, verminderen geluidsoverlast, en verhogen de waarde van je eigendom. Als je nadenkt over manieren om je huis te verbeteren, overweeg dan rolluiken als een verstandige, langetermijninvestering in je veiligheid, comfort en financiële welzijn. De investering in rolluiken is meer dan alleen een aankoop; het is een investering in de veiligheid, het comfort en de duurzaamheid van jouw huis. Met hun veelzijdige voordelen – van inbraakpreventie tot isolatie en geluidsreductie – zijn rolluiken een slimme, toekomstbestendige keuze voor elke huiseigenaar.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jouw huis transformeren in een veiligere, comfortabelere en energiezuinigere omgeving. Rolluiken zijn een praktische en stijlvolle toevoeging aan elk huis, die zowel de leefbaarheid als de marktwaarde aanzienlijk verhoogt.

Onderzoekers: geluid van games moet zachter

Wetenschappers van vooraanstaande instituten waaronder de WHO en de Medical University of South Carolina hebben in een recente meta-analyse van verschillende studies gewezen op de mogelijke gehoorschade die gamers kunnen oplopen door langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus tijdens het gamen.

In het artikel, gepubliceerd in BMJ Public Health, benadrukken ze de noodzaak van beleidsmaatregelen en bewustwordingsinitiatieven om veilig luistergedrag onder gamers wereldwijd te bevorderen.

Hoewel de meta-analyse geen definitieve conclusies trekt, suggereren de bevindingen dat gamen een bron zou kunnen zijn van onveilig luisteren, wat kan leiden tot blijvend gehoorverlies en tinnitus. De onderzoekers benadrukken het belang van interventies gericht op educatie en bewustwording over de risico's van gaming op het gehoor.

De onderzoekers, afkomstig van verschillende gerenommeerde instituten wereldwijd, hebben voor de analyse veertien studies onder de loep genomen. Andere bronnen van hard geluid, zoals muziek uit oordopjes en concerten, zijn niet meegenomen in de onderzoeken. Dit maakt het onduidelijk in hoeverre deze factoren bijdragen aan gehoorschade bij jongere generaties.

Hoe men wil voorkomen dat het geluid aangenaam hard wordt gezet is onduidelijk.

"Geluid van games moet zachter" (Foto: Dall-E)
"Geluid van games moet zachter" (Foto: Dall-E)

Tesla's in VS laden niet meer vanwege kou

In het hart van de Amerikaanse winter heeft de koude een onverwachte impact op elektrische auto's in Chicago. Met temperaturen die dalen tot maar liefst -20 graden Celsius, ervaren meerdere Tesla-eigenaren een uniek probleem: hun auto's kunnen niet meer opladen.

Een laadplek van Tesla zou volstaan met Tesla's die geen kant op kunnen. Ondanks uren wachten, bleven de accu's van deze auto's leeg, waardoor sommigen zelfs genoodzaakt waren hun voertuig te laten wegslepen.

Deze situatie roept vragen op over de betrouwbaarheid van elektrische auto's onder extreme weersomstandigheden. Terwijl Electrek suggereert dat het deels aan de eigenaren zou kunnen liggen – Tesla adviseert immers het voorconditioneren van auto's voor het opladen – wijzen sommige Tesla-gebruikers naar de infrastructuur als hoofdoorzaak van het probleem.

De discussie over de invloed van kou op elektrische voertuigen en laadinfrastructuur wordt hiermee weer actueel.

Update: Video toegevoegd

Tesla's in winterse kou - ter illustratie (Foto: Dall-E)
Tesla's in winterse kou - ter illustratie (Foto: Dall-E)

Recordomzet supermarkten door hoge prijzen; eigen merken populairder dan ooit

Steeds meer klanten in de Nederlandse supermarkten grijpen naar producten van eigen merk. Uit recent onderzoek van NielsenIQ blijkt dat bijna de helft van alle verkochte producten in 2023 een eigenmerkproduct was, goed voor een aandeel van 45,9%. Dit is een stijging van 1,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

De reden? De stijgende prijzen in de supermarkten zorgen ervoor dat consumenten vaker kiezen voor voordeligere alternatieven. De huismerken hebben echter juist een veel grotere winstmarge dan A-merken.

2023 was ook het jaar waarin de supermarktomzet voor het eerst de grens van 50 miljard euro overschreed, met een totaal van 50,1 miljard euro. Dit is een toename van 7,6% vergeleken met het jaar ervoor. Ondanks dat we minder producten kochten (een daling van 3%), resulteerde de fors hogere prijzen toch in meer uitgaven.

Albert Heijn bevestigt zijn positie als marktleider met 37% van alle boodschappen die in Nederland worden gedaan, gevolgd door Jumbo met 21,1% en Lidl met rond de 10%.

FOK! Wat een weer: sneeuw in het zuiden, elders wisselvallig

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Tot begin vanmiddag is er in het hele land, m.u.v. de Waddeneilanden, plaatselijk kans op gladheid door sneeuwresten of door bevriezing van natte weggedeelten, vooral op lokale wegen.

Vanaf het einde van de ochtend gaat het in Limburg langdurig sneeuwen en vanaf begin vanmiddag ook in het zuidoosten van Noord-Brabant. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. In Zuid-Limburg valt er vanmiddag en vanavond 5-10 cm sneeuw bij, in de heuvels kan er plaatselijk 10-15 cm sneeuw vallen. In het noorden van Limburg valt 2-5 cm en in het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant 1-2 cm. In de loop van de nacht naar donderdag houdt het op met sneeuwen maar blijft het nog enige tijd glad door de reeds gevallen sneeuw.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is er vrij veel bewolking waar de zon eerst nog wel doorheen komt. In het noordelijk kustgebied valt er plaatselijk neerslag. Op de Wadden regen of natte sneeuw, landinwaarts wat sneeuw. Later in de ochtend gaat het in Zuid-Limburg licht sneeuwen. Verder is het droog. Verder is er kans op plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In het midden en zuiden is er weinig wind, in het noorden staat een matige wind uit het zuidwesten, in het Waddengebied is de wind eerst (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag raakt het geleidelijk overal bewolkt. In Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant sneeuwt het de hele middag door en de sneeuw blijft daarbij ook liggen. Ook op andere plaatsen in het zuiden neemt de kans op wat lichte sneeuw toe. In het noorden en noordwesten valt nog plaatselijk regen of (natte) sneeuw. De middagtemperatuur ligt rond het vriespunt, op de Wadden rond +4°C. Er is weinig wind.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant nog steeds langdurig sneeuw, maar wat minder dan in de middag. In Zuid-Limburg valt er vanmiddag en vanavond zo'n 5-10 cm sneeuw bij, in de heuvels plaatselijk 10-15 cm. In het noorden van Limburg valt 2-5 cm en in het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant valt 1-2 cm. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit het noorden.

Komende nacht valt er in Zuid-Limburg nog lichte sneeuw. Door de gevallen sneeuw is het in het zuidoosten glad. In de rest van het land is het een groot deel van de nacht droog. Pas tegen de ochtend neemt in de kustgebieden de kans op een winterse bui toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt vlak aan zee tot plaatselijk -7°C in het binnenland. Er is weinig wind boven land. Aan de kust staat een overwegend matige wind uit het noordwesten.

Tot morgen!

                   

In Wormerveer leek het gister te spoken! (Foto: DJMO)
In Wormerveer leek het gister te spoken! (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Moskeeën pleiten voor verbod op koranverbranding om 'vrede te bewaren'

Moskeeën in Nederland, verenigd in de K7 groep, pleiten voor een verbod op koranverbranding. Dit voorstel is geïnitieerd als reactie op recente incidenten, zoals de uit de hand gelopen demonstratie van de radicaal-rechtse groepering Pegida in Arnhem. Hier probeerde voorman Edwin Wagensveld een koran te verbranden, wat leidde tot gewelddadige aanvallen door aanwezige moslims.

Het 'Stappenplan tegen Koranschennis', voorgesteld aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, beoogt 'religieuze vrede te beschermen' door dergelijke acties te verbieden.

Jurist Saïd Bouharrou, verbonden aan het Contactorgaan Moslims & Overheid, ondersteunt dit pleidooi, benadrukkend dat grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid gelijkwaardig moeten zijn. Hij betoogt dat koranverbranding onder haatzaaien en vandalisme valt, niet onder constructieve bijdrage aan publiek debat. Daarentegen ziet Rebin Maref, VVD-gemeenteraadslid in Arnhem, een verbod als ineffectief en een beperking van het demonstratierecht.

In Den Haag is het verbranden van voorwerpen bij demonstraties al verboden, en Denemarken heeft onlangs het verscheuren en verbranden van religieuze teksten strafbaar gesteld. De Nederlandse gemeenten en burgemeesters hebben het plan ontvangen, maar merken op dat dergelijke verboden niet binnen hun bevoegdheden vallen.

WHO: 1,4 miljoen levens gered in Europa dankzij coronavaccins

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben coronavaccins in hun 'werkgebied Europa', dat 53 landen omvat waaronder enkele in Centraal-Azië, ongeveer 1,4 miljoen levens gered. Dit gebied telt niet alleen Europese landen, maar ook landen als Israël en Kazachstan.

Hans Kluge, regiodirecteur van de WHO, benadrukt dat vooral de leeftijdsgroep zestigplussers hiervan heeft geprofiteerd. Hij wijst erop dat de vaccins vooral cruciaal waren tijdens de wintermaanden om kwetsbare groepen te beschermen. Kluge meldt dat de eerste serie boosterprikken alleen al verantwoordelijk is voor het redden van circa 700.000 levens.

Kluge benadrukt verder het belang van het blijven vaccineren tegen zowel corona als griep voor kwetsbare mensen. In het werkgebied Europa zijn er meer dan 277,7 miljoen gevallen van coronabesmettingen vastgesteld en zijn er meer dan 2,2 miljoen mensen overleden. Hij waarschuwt dat Europa moet blijven investeren in de gezondheidszorg, met het oog op de mogelijke opkomst van nieuwe virusvarianten of onbekende ziekteverwekkers.

Paradox onthult Prison Architect 2 in nieuwe trailer

"Prison Architect 2" komt eraan! Deze nieuwe versie van de populaire gevangenissimulator krijgt 3d-graphics en als we de trailer mogen geloven zijn gevangenissen met meerdere verdiepingen daarmee ook mogelijk. Fans kunnen zich verheugen op de release op 26 maart, voor een prijskaartje van 40 euro.

De game belooft een volledige herziening van de originele ervaring uit 2015. Ontwikkeld door Double Eleven, biedt "Prison Architect 2" spelers de kans om complexe, meerlaagse gevangenissen te ontwerpen en te beheren. De introductie van 3d-graphics opent nieuwe mogelijkheden voor gedetailleerdere en realistischere gevangenisontwerpen.

Een van de meest interessante nieuwe functies is de dynamische interactie tussen gevangenen, die zowel positieve als negatieve relaties kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt de campagnemodus uitgebreid en krijgen spelers meer controle over verschillende aspecten van het gevangenisleven, van de architectuur tot de regels die gehanteerd worden. 

"IKEA-drone" voor Oekraïne

Een opmerkelijk wapen van Australische makelij helpt Oekraïne om Russische doelen te bestoken.

Geleverd in platte pakketten zoals IKEA meubilair, worden deze drones op het slagveld in elkaar gezet. Honderden van deze kartonnen drones, gemaakt door SYPAQ, zijn door Australië geleverd aan Oekraïne. Er zijn inmiddels succesvolle aanvallen op doelwitten in Rusland uitgevoerd met deze vernuftige machientjes.

Het klinkt onwerkelijk, maar met plakband en elastiek worden uit de platte pakketten kartonnen drones gemaakt voor hooguit een kwart van de kosten van een meer conventionele militaire drone. Vervolgens kunnen ze tot 3kg springstof vervoeren naar een doelwit op maximaal 75 mijl (ca. 120km) afstand. Onlangs is een versie gelanceerd die het dubbele gewicht kan vervoeren.

De Jong gaat in tweede ronde Australian Open kansloos onderuit tegen Sinner

Jesper de Jong is er niet in geslaagd om de derde ronde van de Australian Open te bereiken. De 23-jarige Nederlander verloor in de tweede ronde kansloos van de nummer vier van de wereld Jannik Sinner: 6-2, 6-2, 6-2.

Jesper de Jong had zich knap via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi en was in de eerste verrassend te sterk voor de Argentijn Pedro Cachín. Maar tegen de nummer vier van de wereld Jannik Sinner kwam de Nederlander duidelijk tekort.

Tot aan 2-2 in de eerste set ging het gelijk op tussen De Jong en Sinner, waarna de Italiaan voor de eerste maal de service van de Nederlander brak. Sinner zou eenvoudig de openingsset winnen en ook in set twee en drie kwam de nummer vier van de wereld geen enkel moment in de problemen en ook die sets werden met 6-2 gewonnen.

Door de uitschakeling van De Jong is Tallon Griekspoor de enige Nederlander die nog actief is in het mannentoernooi. Eerder verloor Botic van de Zandschulp al in de openingsronde, ook van Sinner in drie sets.

Random Pics van de Dag #1161

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vrouw krijgt taakstraf en voorwaardelijke cel voor slaan van ambtenaren

Een 27-jarige vrouw uit Schijndel heeft in november jl. twee ambtenaren van de gemeente mishandeld. De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant legde haar zojuist een taakstraf op van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.

De gemeente Meierijstad nodigde de verdachte uit voor een gesprek over haar bijstandsuitkering. Bij dit gesprek in het gemeentehuis in Veghel zaten twee vrouwelijke ambtenaren. De gemoederen liepen al vrij snel op en op enig moment deelde de verdachte een aantal klappen uit in het gezicht van beide ambtenaren. Een van de slachtoffers ging bewusteloos naar de grond en moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Zij had volgens de medici een hersenschudding, een snee boven haar oog en een gekneusde kaak.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechter er rekening mee dat de vrouw van de frustratie en stress door het lint is gegaan en harde klappen heeft uitgedeeld. Er was sprake van een poging tot zware mishandeling en van mishandeling van een ambtenaar. De rechter keurt dit geweld tegen overheidsambtenaren streng af. Ook weegt mee dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt en geen empathie of medeleven toont met de slachtoffers, maar dat zij de schuld juist in hun schoenen probeert te schuiven.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 150 uur en 1 maand voorwaardelijke celstraf. De politierechter vindt dat mild. Naast een taakstaf van 150 uur legt hij een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan één slachtoffer van 2.000 euro.

Man (32) opgepakt na vondst auto vol piepende puppy's

De politie heeft zondag in een auto acht puppy's aangetroffen. De beestjes werden ontdekt bij een controle van een auto in Amsterdam - Buitenveldert. Drie puppy's zaten in een sporttas. Vermoed wordt dat de puppy's afkomstig zijn uit illegale handel. Een 32-jarige man is vanwege de vondst aangehouden. Zo meldt AT5

Agenten controleerden aan de Geervliet een automobilist die opvallend rijgedrag vertoonde. Uit een sporttas hoorden zij piepende geluiden komen, waarna de puppy's werden aangetroffen. Drie zaten in de sporttas, de anderen in twee reisbenches.

Volgens de politie was de bestuurder van de auto bezig met de verkoop van een aantal van de dieren. Hij is aangehouden voor het vervoeren van puppy's zonder de juiste papieren. De hondjes zijn overgebracht naar een plek waar er goed voor ze wordt gezorgd, aldus de politie. 

Illegale handel
"Hoe schattig de diertjes er ook uitzien, vaak hebben ze genetische afwijkingen of zijn ze te vroeg bij hun moeder weggehaald. Ook is er met betrekking tot de handel in dieren veel Europese regelgeving van toepassing die in orde moet zijn", aldus de politie.

Een gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier kan oplopen tot vijf jaar of een fikse geldboete. Ook kan een rechter het houden van één of meer dieren verbieden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.