Amerikaans onderzoek: 'na griepinfectie ook langdurige klachten mogelijk'

Net als bij Corona kan een griepinfectie ook op de langere termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Amerikaanse onderzoekers wijzen hierop. Zij observeerden en vergeleken gedurende 18 maanden de gezondheidsontwikkeling van patiënten die vanwege corona of griep in het ziekenhuis waren opgenomen.

De groep onder leiding van wetenschapper Al-Aly van de Washington University School of Medicine in St. Louis, Missouri, VS, publiceerde de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift 'The Lancet Infectious Diseases'. De onderzoekers wilden weten of en in welke mate mensen met griep ook op de lange termijn gezondheidsproblemen houden of ontwikkelen. “Een belangrijke les die we uit Sars-CoV-2 hebben geleerd, is dat een infectie waarvan aanvankelijk werd gedacht dat deze slechts een korte ziekte veroorzaakte, ook tot een chronische ziekte kan leiden”, zegt Al-Aly.

Patiënten van Covid-19 en griep vergeleken
In eerste instantie werden de gevallen onderzocht van 81.280 patiënten die tussen 1 maart 2020 en 30 juni 2022 in het ziekenhuis waren opgenomen vanwege Covid-19. De onderzoekers vergeleken vervolgens hun gezondheidsontwikkeling met de gevallen van 10.985 patiënten die tussen 1 oktober 2015 en 28 februari 2019 in het ziekenhuis werden behandeld voor griep.

In de onderzochte 18 maanden hadden Covid-19-patiënten een 51 procent hoger risico om te overlijden in vergelijking met grieppatiënten (28,46 gevallen versus 19,84 gevallen per 100 mensen).

Het gezondheidsrisico voor coronapatiënten was in negen van de tien onderzochte orgaansystemen hoger dan voor grieppatiënten. Alleen met betrekking tot de longen hadden grieppatiënten een hoger risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het aantal verloren gezonde levensjaren (DALY – voor invaliditeit gecorrigeerde levensjaren) was 242,66 jaar per 100 mensen in de griepgroep en 287,43 jaar in de Covid-19-groep.

Onderzoekers: Virale infecties zijn een belangrijke oorzaak van chronische ziekten
"Het idee dat Covid-19 of griep slechts acute ziekten zijn, gaat voorbij aan hun grotere langetermijneffecten op de menselijke gezondheid”, benadrukte Al-Aly. Artsen moeten zich er meer van bewust zijn dat virale infecties een belangrijke oorzaak zijn van chronische ziekten.

Voor zowel Covid-19 als de seizoensgriep kunnen vaccinaties het ernstig ziek worden helpen voorkomen en het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen verminderen, zei Al-Aly. “Het optimaliseren van de vaccinatiegraad moet een prioriteit blijven voor regeringen en gezondheidszorgsystemen over de hele wereld.” Dit geldt vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Wetenschappers noemen de langdurige gevolgen van de griep ‘Long Flu’, waarbij ‘Flu’ een afkorting is van de Engelse term voor griep. De term ‘Long Covid’ wordt in meerdere landen gebruikt voor de langetermijngevolgen van Covid-19.

Het onderzoek richtte zich niet op de vraag hoe vaak Long Covid of Long Flu voorkomt bij ziekenhuispatiënten.