Feestdagen brengen onverwacht risico: toename in penisbreuken

Een recent Duits onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Urology International, onthult een opmerkelijke stijging van penisbreuken tijdens de feestdagen. Uit het onderzoek, uitgevoerd tussen 2005 en 2021, blijkt dat artsen aanzienlijk meer gevallen van dit soort verwondingen zien rond kerst in vergelijking met andere tijden van het jaar.

Uroloog Nikolaos Pyrgides van de Ludwig Maximilian universiteit in München, die het onderzoek leidde, wijst op "wilde seks" en "ongebruikelijke situaties" als belangrijke risicofactoren. Hij benadrukt dat vooral posities zonder direct oogcontact en ongebruikelijke locaties of affaires het risico op penisbreuken verhogen.

De onderzoekers analyseerden de ziekenhuisgegevens van 3421 mannen met penisbreuken en ontdekten dat tijdens de 51 kerstdagen van 2005 tot 2021, 40 van deze gevallen plaatsvonden. Dit suggereert een jaarlijkse stijging van 43% in penisbreuken tijdens kerst, vergeleken met normale dagen. Opvallend is dat de gemiddelde weekenddag bijna dezelfde frequentie aan penisbreuken toont als tijdens de kerstperiode.

Feestdagen brengen onverwacht risico: toename in penisbreuken (Foto: Dall-E 3)
Feestdagen brengen onverwacht risico: toename in penisbreuken (Foto: Dall-E 3)