SpaceX-raket explodeert bij prachtige testlancering Starship

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zaterdag de tweede zogenaamde integrated flight test uitgevoerd van de krachtigste raket op aarde, de Super Heavy, met bovenop het Starship, dat uiteindelijk onder meer mensen richting de maan moet gaan brengen.

Vanuit SpaceX's Starbase in Boca Chica in Texas ging het enorme gevaarte zaterdag de lucht in, waarbij de 33 Raptor-motoren een bizarre hoeveelheid geweld creeërden. De lancering verliep nagenoeg perfect en het hoofddoel werd bereikt: Starship de ruimte in krijgen.

Super Heavy werd losgekoppeld van Starship, volgens plan, en zou naar de aarde terugkeren om daar in zee te storten. De bedoeling was om dat op gecontroleerde wijze te doen, maar dat lukte niet helemaal: even na het loskoppelen en de beweging richting aarde knalde de raket uit elkaar.

Starship ging wel door in een baan om de aarde en leek de gevaarlijkste momenten overleefd te hebben, maar na een tijdje was het contact verloren. Het gevaarte zou enkele honderden kilometers ten noorden van Hawaii in het water moeten 'landen', maar naar alle waarschijnlijkheid is Starship ontploft.

De explosies betekenen overigens logischerwijze niet dat de test mislukt is, verre van zelfs. Men is bijzonder veel verder gekomen dan tijdens de eerste testvlucht, in april dit jaar, en heeft daarnaast schatten aan data kunnen verzamelen om een volgende test nog succesvoller te kunnen maken.

38:00 voor de lancering, 41:30 voor de ontploffing van Super Heavy