Rechter blokkeert sluiting kinderhartcentra Utrecht en Leiden/Amsterdam

De rechtbank Midden-Nederland heeft besloten de plannen voor de centralisatie van kinderhartchirurgie in Nederland te blokkeren. Het plan van de voormalige minister Kuipers om de kinderhartcentra van de universitaire ziekenhuizen in Utrecht en Leiden/Amsterdam te sluiten, gaat voorlopig niet door na bezwaar van deze ziekenhuizen.

Op dit moment worden operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen uitgevoerd in vier centra verbonden aan vijf universitaire ziekenhuizen, gevestigd in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Groningen. Kuipers had voorgesteld dat vanaf oktober 2025 de operaties uitsluitend in Rotterdam en Groningen zouden plaatsvinden, met het argument dat de kwaliteit van zorg zou verbeteren door een hogere concentratie van ervaring en expertise.

De bestuursvoorzitters van de umc's in Leiden, Amsterdam en Utrecht verwelkomden de uitspraak en benadrukten het belang van kwaliteit en toegankelijkheid van specialistische zorg. Zij pleiten voor meer samenwerking tussen de verschillende umc's, waarbij professionals eerder reizen dan de patiënten.