Revolutionaire Deense methode breekt methaan 100 miljoen keer sneller af

Deense wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een baanbrekende technologie ontwikkeld, genaamd de Methane Eradication Photochemical System (MEPS), die methaan – een veel krachtiger broeikasgas dan CO2 – 100 miljoen keer sneller kan afbreken. Dit proces maakt gebruik van chloor en UV-licht om methaan om te zetten in zoutzuur, CO2, koolmonoxide en waterstof.

Methaan, dat zowel natuurlijk als door menselijke activiteiten zoals veehouderij en aardgaswinning wordt geproduceerd, draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. De onderzoekers hebben met hun techniek tot 88% efficiëntie bereikt in het verwijderen van methaan uit de lucht, een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Ambient Carbon, een door het team opgericht bedrijf, is nu van plan deze technologie op de markt te brengen. Het doel is om een grotere versie van MEPS te bouwen, ter grootte van een container, om methaanuitstoot van veebedrijven enorm te verminderen, een sector die verantwoordelijk is voor 14% van de wereldwijde broeikasgasemissies.

(Foto: Dall-E 3)
(Foto: Dall-E 3)