Nieuw medicijn tegen opvliegers voor vrouwen in de overgang

Britse onderzoekers hebben een nieuw medicijn, Veoza, ontwikkeld om vrouwen in de overgang te helpen met opvliegers. Dit "game-changing" medicijn, dat nu is goedgekeurd voor de Nederlandse markt, is bijzonder omdat het geen hormonen bevat. Hormoonbehandelingen zijn tot nu toe de meest voorgeschreven oplossing voor opvliegers, die symptomen als hitteaanvallen, zweten en duizeligheid veroorzaken.

Gynaecoloog Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society, benadrukt de potentie van Veoza. Andere niet-hormonale behandelingen waren minder effectief en hadden meer bijwerkingen. Veoza, een pil zonder bekende bijwerkingen, wordt in het voorjaar van 2024 verwacht op de markt.

Het medicijn kan vooral voordelig zijn voor vrouwen die borstkanker hebben of gehad hebben, omdat zij geen hormonen mogen gebruiken. Ook vrouwen op hogere leeftijd of zij die langdurig hormoontherapie hebben ondergaan, kunnen baat hebben bij Veoza. Van Dijken waarschuwt echter dat niet alle overgangsklachten met dit medicijn verholpen kunnen worden. Opvliegers treffen tot 70% van de vrouwen in de overgang en hebben een aanzienlijke impact op zowel individuen als de maatschappij.

Medicijn tegen opvliegers zonder hormonen - ter illustratie (Foto: Dall-E 3)
Medicijn tegen opvliegers zonder hormonen - ter illustratie (Foto: Dall-E 3)